Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Po 3 letech OP na 448 x 325. Na 4 plástech funguje bezvadně, rojivost velmi nízká. Podmínka na vrcholu sezóny 4 - 5 nástavků souší jako medníky, nebo alespoň komín nad plodovými plásty a MS či SR po stranách. Do plodiště SR nedávám, jen semtam MS ve snůšce. Základ na této míře jsou ale max 4 plodové plásty, ne víc! Loni výnos 70 - 100 kg u takto vedených TOP včelstev, kde se vše podařilo přesně jak bylo třeba (akát + slunečnice), jarní med nějak moc nebyl.

Pokud se přece jen chce nějaké včelstvo vyrojit, existuje velmi snadný postup jak s rojením skoncovat a ještě využít snůšku - distancování plodu. 3 plásty s plodem nahoru do medníků. Dole 1 plást s matkou + 3 mezistěny. Za pár dní kontrola a vylámání matečníků. Zanesené vysoké rámky nahoře lze samozřejmě vytočit, ale skvěle se hodí i na dodání zásob na konci sezóny, když se OP ruší a plodiště rozšiřuje.

Nyní mám na OP již 3 medníky a z toho 2 jsou pěkně zanesené medem. Letošní jaro vypadá velmi nadějně.
(28.04.2022 19:24)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Po 3 letech OP na 448 x 325. Na 4 plástech funguje bezvadně, rojivost velmi nízká. .....Základ na této míře jsou ale max 4 plodové plásty, ne víc! Loni výnos 70 - 100 kg u takto vedených TOP včelstev, kde se vše podařilo přesně jak bylo třeba (akát + slunečnice)......
BlushUndecidedUndecidedUndecidedSurprisedSurprisedSurprisedSurprised
kto umí umí, kto neumí čumí...
..ja čumím... mám 448x325 ale v plodisku 6-8 plástov a medu 3x menej....Blush
To je o stanovišti. Skvěle zvládnutá metodika bez medodárného stanoviště je k ničemu Sad

U OP musíte mít včely v medníkách, i kdyby byly prázdné. Když začne snůška, včely už musí dávno ovládat prostor nad mřížkou. A optimalizované plodiště je tam prostě vytlačí, pokud je opravdu optimalizované. Pokud jste ale nedočkaví a další plást do plodiště přidáte moc brzo, tak udělají věnce, stlačí matku dolů (a v OP není moc kam "couvat") a jde to expresně ven z úlu. Prostě to chce získat cit a to za 1 rok zkoušení nejde. Já mám OP na cca 50 včelstvech zatím třetí rok a v tomto objemu už se člověk cosi naučí, ale je třeba se učit dál a být otevřený novým poznatkům a postupům, přitom ale nezapomínat ani na ty staré!
Je to optimálně zvládnutý kombinovaný systém, budiž dadant, s optimální výškou plodišťních rámků odpovídající stanovišti. Mě na tom to pojmenování "optimalizované plodiště" vadí. Nic nového to není, je to jen vymýšlení nových pojmů a matení včelařů. Mám dojem, že to je jen dobrý marketingový tah jednoho prodejce "optimalizovaných" úlů. Na trh je třeba vrhnout stále něco alespoň jako nového.
Proto by si každý, kdo s tímto začíná, měl nastudovat kombinovaný rámkový systém a ten si optimalizovat do svých podmínek tak, jak uvedl Stefanos.
Samozřejmě "chutná jim", byl dvojsmysl. Byl jsem překvapen, že šedý polystyren použijí spolu s voskem ke stavbě. Ale, zřejmě to překvapilo jen mě. No nic.
(28.04.2022 14:52)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Jak to vidíte u OP s rojením? Př. Miroslav zkraje tvrdil, že včelstva na 5 vyj. na 6 plástech v plodišti se nerojí. Já to hned po roce vyhodnotil jako nefunkční nesmysl a dodal jsem patřičná opatření.

Také tvrdil že OP je propracovaná metodika která má své zákonitosti. Když se něco dělá jinak tak přestává fungovat. Pokud vím a něco se nezměnilo tak ty jsi provozoval OP po svém. Tak pak musíš dělat patřičná opatření také po svém.

Proč se včelstva na 5 plástech v plodišti nerojí. Včely se rojí když je v přírodě nadbytek. Nadbytek poznají podle plodiště zalitého sladinou. Ve správně zvládnutém OP velikostí přizpůsobeném kladení matky je v téměř každé buňce plod. Plodiště je “suché”, venku je bída. Volný překlad z první Sedláčkovo přednášky kdy ještě odpovídal na otázky.

Jednou mi Sedláček přivezl objednané věci. Ptal jsem se ho jak řešit rojení. Říkal že vylámání matečníků v OP funguje teměř stoprocentně.

(29.04.2022 0:26)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Je to optimálně zvládnutý kombinovaný systém, budiž dadant, s optimální výškou plodišťních rámků odpovídající stanovišti. Mě na tom to pojmenování "optimalizované plodiště" vadí. Nic nového to není, je to jen vymýšlení nových pojmů a matení včelařů.

Počet a uspořádání rámků v plodišti se přizpůsobuje kladení matky tak aby když jsou poslední buňky v posledním plástu zakladeny, se matka vrací na plást první kde kladla před třemi týdny a včely jí znovu připravily buňky ke kladení. Jak se plod postupně líhne z dalších a dalších plástů, matka postupuje v kladení. Supercjecžecnepobíhá zmateně po celém úlu ale je přítomna jen tam kde lze klást.

Pojmenování vychází z toho že včelař přizpůsobuje (optimalizuje) velikost plodiště kladení matky. Nevím jestli ten název Sedláček vymyslel (spíš jo) nebo je to překlad z jiné řeči. Máš pravdu že to nic nového není.
Rojení v tomto systému může snadno vyvolat nadměrná snůška pylu (tím jsem zlobil Kohouta už v úvodu), kdy včely přirozeně zanáší krajní plásty plodiště a tím si jej zužují. Proto včelař chtě nechtě do plodiště musí a musí ten optimální prostor pro kladení stále kontrolovat.
Popravde ešte sa mi nestalo že by včely koncom apríla alebo v máji, júny vytvorili peľovú dosku v OP a to už skúšam OP od 2018. Viem že sedláček vravel o peli ktorý sa nachádza v prekladiskovom nadstavku popravde ani ten peľ tam nevidím ale včely nejak plodujú a nosia med čiže ja som spokojny. Smile
sedlacek v jednom videou loni rikal, ze vcely stary pyl vyhazi a ukazoval to na videu na podlozce...
tak mi to prijde podobne jako tady ted pripominal kohout to s tim vylamovanim matecniku, jakoze funguje 100%...co se otazky nerojivosti v optimalizovanem plodisti tyce.
K peľu sa vyjadrím len okrajovo,včelstvá v klasických dadant plodiskách majú momentálne zo 3 veľké plásty plné peľu. Včelstva v OP ho majú aspoň u mňa na krajnom pláste asi tretinu taký venček,zostatok je plný plodu. Z toho vyplýva že včelstvá v OP do určitej mieri prínos peľu obmedzujú lebo ho nemajú ani kam uložiť a venujú sa viac znáške,ale z nektáru.
Potom je tu druhá vec ktorú by som chcel diskutujúcim odkázať. Stále sa tu preberalo že na OP sú v hodné slabé včelstvá a podobné nezmysli. To ste zrejme ešte neskúšali mať z optimalizované aj silné včelstvá,to už je niečo. Aj v OP treba chovať silné včelstvá,na žobrákoch sa to treba len učiť. Tak či onak,zatiaľ tiež zbieram skúsenosti minulý rok som len skúšal a výsledky prekvapujúce, no a tento rok už idem v OP zo všetkými včelstvami a som zatiaľ nadšený. Uvidím do kedy mi to nadšenie vydrží,ale jednoznačne už teraz viem,že včeláriť v dadantoch na plných 11 rámikoch plodiskách je nezmysel.
(02.05.2022 21:54)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Rojení v tomto systému může snadno vyvolat nadměrná snůška pylu. Proto včelař chtě nechtě do plodiště musí a musí ten optimální prostor pro kladení stále kontrolovat.

Co znamená stále kontrolovat? Od jara do podzimu ob den? Přínos pylu vyvolává rojení?

Nadměrná snůška pylu je několik málo dní na jaře. A asi bych o ní nemluvil jako od nadměrně. Že je nejvíc pylu na jaře je přirozené. Kvůli pylu ale do plodiště nemusíš. Při rozšiřování plodiště pokud najdeš pylové plásty tak je přendáš do některého včelstva do vysokého nástavku nad medník. Koncem léta před krmením na zimu včelstvu vrátíš do plodiště.
Pokud je ale uprostřed pylového plástu kolečko volných buněk matka ho základe včely pyl z celého plástu spotřebují.

(03.05.2022 5:54)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Z toho vyplýva že včelstvá v OP do určitej mieri prínos peľu obmedzujú lebo ho nemajú ani kam uložiť

Na každé páté včelstvo nad medník vysoký nástavek. Pylové plásty uložíš do nich. Včelstvům je vrátíš do plodiště v létě. “Vyrobí” z nich zimní generaci kdy už pylu v přírodě nadbytek není.
Je to o včelách- niektoré majú už plné medníky Čs, a niektoré v medniku povačšinou plod, max 3 -4 rámiky medu- to všetko bez OP, zrejme je na mieste držať včely , ktoré zaplnia medníky medom a nepodporovať včely tzv masiarky. - Tak mi to vychádza ,a myslím že nie som daleko od pravdy.
JanR: možno to OP da do "laty" aj tvz. mäsiarky, ked im ukážeš odkial pokial maju plodovat a kam maju nosiť med Wink
(03.05.2022 7:17)janR napsal(a): [ -> ]… to všetko bez OP…

Přitom rozdíl mezi OP a vkládání mezistěn mezi plod je co se podmínek pro jeho vývoj týká obrovský.
Třetím rokem zkouším vést dvojmatečna včelstva v OP. Spodní 4/3 langstroth nastavek rozdeleny prepazkou, nizke dno taky rozdeleno- dvě česna. Je tu někdo, kdo zkouší podobnou věc a chtěl by si vyměnit pár poznatku?
ja nemam poznatky a ani ich nepozadujem, ale zaujima ma tvoj dovod takeho chovu...
Podľa mňa to je nezmysel,dva krát toľko medu z toho nebude mať, ale roboty dva krát toľko to áno.
Videl som tento sposob včelarenia- 1 plodisko rozdelené na dve časti prepážkou cca 5-6 ramikov asi Dadant či niečo podobne Čs na každej strane s dvoma matkami- na to ,,špecialna,, mriežka- v strede preglejka a mriežka iba po krajoch . je nutné prevesovanie plod. ramikov cca 2 ks z plodiska prave po stranach kde je mriežka-ky. Medu neviem , typujem hodne- včely nemusia tolko sa starať o plod, prevažujú lietavky na znášku- môžu doniesť veľa medu. myslím si.
Libil se mi napad OP. Napadlo me, ze kdyz mi staci pulka vysokeho nastavku, jako plodiste, ze bych vyuzil druhou pulku jako druhe plodiste. Takove vcelstvo vyuziva uz i v prvnim medniku vcel vsech 10 ramku. Včel je tam vazne spousta. medu neni dvakrat tolik, ale zadne jine toho neprinesly tolik jako ty dvojmatecne
Myslím si, že půlka vysokého nástavku nestačí spočítej si plodovou plochu jakou potřebuješ, aby si matku nebrzdil a zjistíš, že 3 plodové plásty 4/3 je fakt málo.
Referenční URL's