Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U OP nahrazuje funkci polštáře nástavek nad mřížkou.
Je tu někdo včelaří s OP podle pana Sedláčka? Zajímalo by mě, jestli nemáte problém s rojením.
Když je plodiště optimalizované tak by problém být neměl. Ten může nastat když to blbě odhadneš a přidáš do něj o plást víc než je matka schopná zaklást.
Ked v takomto plodisku včelstvo v apríli či v máji dospeje do stavu, že v plodisku bude 4-5 plástov len zaviečkovaného plodu,neverím tomu. že včelstvo sa rojiť nebude.Zrejme bude potrebné odsávať,inak sa to udržať podľa mňa nedá.
Důvod?

V OP nemůže být pět plástů jen zavickovaneho plodu. Je v něm pět plástů plodu všeho stáří.
Je to velmi zajímavé. Je to jen dělničí plod a nebo je nějaký z těch 5r i trubčina?
Dělničí. Matka základe jeden plást. Pak se postupně přidávaji další a po dvaadvaceti dnech se vrací na místo kde kladla před třemi týdny.
Tak to musi byt optimalizovana matka..
To asi umí každá. Klást do vyčištené buňky po vylíhlé včele.
(04.08.2018 20:09)MartinH napsal(a): [ -> ]Je to velmi zajímavé. Je to jen dělničí plod a nebo je nějaký z těch 5r i trubčina?

To mě také zajímá, jak je to v OP s trubčími (stavebními) rámky - chovem trubců?
V OP trubce nechovám.
A neni to škoda?
Nevím.
Mě optimalizované plodiště připadá jako Budečák aneb jak si pes honí vlastní ocasBig GrinTongueBlush
Hlavně, že Žežulka je chrámem vědy a učenosti! OP včelstva, na jaře tedy slabší, se výnosy vyrovnala těm nejlepším a nejsilnějším! Rozhodně nechválím ani nezatracuji, pouze zkouším a zatím jsem překvapen a velmi spokojen! Za 2 roky může být vše jinak. Navíc se tak nějak zapomíná na další výhody jako např. snížení pracnosti, dost solidní prevence proti V3 a možná by se ještě něco našlo. Tak že radím než se zde znemožňovat přiblblými vtípky, co to alespoň někde v rohu vyzkoušet? Zdraví R. S.
To je Miláně škoda že máš s OP takové blbézkušenosti.
Já si četl některé články pana Sedláčka, jsou tam přiloženy i fotografie. Některé rámky jsou označeny jako ST. Nejedná se nahodou o stavební rámky?
Ano sorijako řekl jsem si svůj názor k optimalizovanému plodišti, že se vracíme k starému osvědčenému budečaku matka zavřená dole akorát to má moderni vzhled.
Ano Kohoute nezkoušel jsem a nebudu, nebot nepoužívám mateří mřížku, ale názor snad mohu mít..
Každopádně nevěřím, že optimalizovaný plodiště není aspon na začátku o převěšování rámků a určitě se to nesmí zanedbat.
Jinak to má samí pozitiva, matka je zavřená v podstatě v izolátoru a všechno ostatní je med a včelař může výtáčet do aleluja.
A pokud je vydatná snůška tak i 10x za sezonu a to vám s upřímného srdce přeju.Big Grin
Milane ale když včelaříš bez mřížky a je snůška, tak můžeš taky vytáčet do alejuja, protože ti vše zanesou a matku ti nikam nahoru nepustí
Mne osobne z môjho pohľadu najviac chýba v optimalizovanom plodisku peľ.To je jediné z čoho by som mal obavu.Skúšal som držať včelstvá na 8 plástoch a to celkom šlo,ale i tak som mal menej peľu v plodiskách ako včelári na 10-11 plástoch.Včely zákonite ak nie je priestor,tak prínos peľu obmedzia.Na jar sa dajú použiť náhražky,ale je to riešenie pre jednoduché včelárenie? V ktorom čase a za akých podmienok,nebudú včelstvá strádať a neobmedzia plodovanie? Potom je tu tvorba dlhovekých včieľ,tu peľ tiež zohráva dôležitú úlohu,takže znova kupovať doplnky z peľom a takto včely krmiť? Nejak mi to nie je jasné,v čom by bolo takéto včelárenie jednoduchšie,jediné v čom vidím úsporu času,sú zásahy do plodísk,kde si držíme pod kontrolou len obmedzený počet plástov a opatrenia proti klieštikovi, by mohli byť jednoduchšie.Uvidíme,po septembrovom kurze na ktorý pôjdem, by mi to snád mohlo byť jasnejšie.Smile
Referenční URL's