Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Máš pravdu. Tak já už dám pokoj.
Ty včelstva v tom OP, tak jak to tady čtu, jsou jako mocná chemická továrna (živí se plackama a cukrem) aby pak přinesly medu v maximálním množství... všechen med jim sebere člověk a namísto něj jim dá ten cukr a placky.
Nedivil bych se, kdyby dostali nějakou nemoc.
Tak to nečti!
Kdybych to nečetl, nedozvěděl bych se k jakému vedení včelstev dohnal některé včelaře kapitalismus... jak znásilňují přírodu za každou cenu. Asi je to tak v každém odvětví, v zemědělství i jinde. Bůh s námi matko země. Vicicáme tě přírodo do poslední kapky a pak si budeme hledat jinou planetu...
Jak ji znásilňují?
Vernute a od koho ses to dozvěděl?
Co kdybys šel radši radit dadantistům jak mají rotovat nízké nástavky v plodišti?
Tam už asi byl Big Grin
Tak to tady číst je celkem zábava. Nicméně před několika lety jsem shlédl video ze Švýcar (musel jsem to dohlédávat) a OP určitým způsobem asi používá: čas 11:30
adresa:
Osobně touto cestou nepůjdu, možná je to i osobou, která to nyní tak propaguje. Ano, od jisté doby jsem na Mirka alergický.
Doufám, že si každý najdete technologii, která vyhovuje Vám, vašim včelám i vašim místním podmínkám.
PN.
Jo, to je hlavní nevýhoda OP. Že spoustě včelařům leží Sedláček v žaludku.
Se mnou se pohádal někdy před třinácti lety tak, že to pak urovnávala Sedláčková.

11:16 dobrý letáky. Prej dají 10 kg medu.

(11.03.2019 9:27)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Je li snůška, odstraní se rámky za přepážkou a přidá se nástavek souší nad mřížku.

Nejprve se přidá nástavek souší. Rámky za přepážkou se odstraní až si nad mřížku nanosí něco zásob.
vernut ak si dobre spomínam tak si sa na jar 2018 hádal s M.Havelkom kvôli veľkosti jeho zimovaných včelstiev a celkovo kvôli jeho metóde ošetrovania teraz sa navážaš do OP asi by bolo dobre prestať už konečne.
Ale k OP tak zakomoroval som asi 6 včelstiev 2.3 a odvtedy sú pekne napchané na 3 rámikoch CS. za prepážku ale nachodia ktovieako často a ani sa tam teraz nevyvešujú. Podnecujem ich cestom v sobotu by som ich chcel pozrieť že ako sú na tom čo sa týka plodu. Neviem ale ako to bude s medníkmi keď mám mieru CS čo je 37*30 tak to až 3 nadstavok budem zrejme môcť vytáčať ak sa nemýlim.
Včely nechávám bez zásahů a rozebírání až do květu vrby jívy, žádné převěšování plástů, žádná rotace nástavků, žádné podněcování, žádná mřížka ,mohou se tak rozvíjet v souladu s průběhem počasí, všechny zásahy v tuhle dobu znamenají, že nutím včely dělat něco, co by vzhledem k vnějším podmínkám nedělaly a to nechci, pokud mají zásoby a nosí pyl je obvykle všechno v pořádku, do plodiště jim polezu až při květu ovocných stromů při tvorbě oddělků, včely to řekl bych docela oceňují, že jim dávám pokoj.
V zásadě jedu metodiku podle článku v moderním včelaři : http://www.modernivcelar.eu/clanky/jedno...vcich.html
Zatím naprostá spokojenost s touto metodikou.
Hezké. Požádej někoho o přesunutí do správného tématu.
Kdyby OP bylo pro včely tak OP, dááávno by jej "vymyslela" evoluce
(11.03.2019 14:58)richard1 napsal(a): [ -> ]Když si oponenti založí vlastní vlákno, třeba odpůrci OP tak tam můžou řadit jak chtějí a tady to zůstane pro ty co to dělají a pro ty co to tak dělat chtějí a čerpají informace.
Opravdu perla.Diskuze je o názoru na věc.Přeci svím názorem nikoho nenutím jak co má nebo nemá dělat.Někomu vyhovuje v danou dobu to někomu jinému něco jiného.Jeden se k požadovanému výsledku dobere z celkového pohledu jednodušeji jiný k tomu potřebuje složité operace což samozřejmě neznamená že nemůže někdy jak jeden tak druhý svůj názor změnit viz zrovna tento příklad nevím co by ti řekněme "zakladatel této metody" řekl před několika lety pokud bys přišel ze stejným nápadem.Musím se usmát třeba nad Loukym který s tebou souhlasí přitom on sám by tu dle tvého názoru musel mít ke každému druhému tématu své antytéma a určitě by v to nejel sám ale většina z nás je mnohdy takříkajíc tak trochu mimo mísu.
Hezké. Požádej někoho o přesunutí do správného tématu.
Děkuji velice slušně vyjádřen nesouhlas.Myslím to upřímně.
Včera mě napadla jedna možnost, jak OP testovat.
Mám loňský poslední oddělek, který byl dělán při konečném odstrańování medníků. Jsou to všechny zaplodované rámky v té době, z těchto medníků - 2NN. (jedu bez mřížky)
Plán je dostat oddělek do VN a nízké nástavky později využít jako medníky.
Na celý VN je ještě brzo.
Dát nad několik rámků s přepážkou ve VN, to by mohlo fungovat už teď. A tím vše urychlit.
Kolik rámků mám pro začátek použít? Souše? Zásoby? Předpokládám, že nahoru za teplem půjdou
Nebo je to ptákovina?
OP je ptákovina. Barnat vám to tu už vysvětloval. Určitě ví o čem mluví.

Hele já tak trochu nechápu na co se ptáš, co chceš udělat.
Dát nad oddělek ve velikosti 2NN nástavek s OP.
Jak veliké OP udělat (počet rámků)
Referenční URL's