Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dáš 2 NN na sebe.
Ke straně narovnáš 3 a 3 nejzaplodovanější rámky (musí na nich být zásoby, když ne tak 4 plodové a 2 zásobní), přepážku, zásoby.

Pokud máš úl se studenou stěnou (dřevěný, palubkový) dej přepážku z obou stran.
škoda, že jsem v neděli měl členskou schůzi ČSV. Jinak bych si zajel do Frýdku - Místku na Sedláčkovu přednášku, abych si udělal obrázek, o čem to vlastně skutečně je. Najde se nějaký účastník z okresu FM či OV, který by byl ochoten osobně sdělit aspoň útržky z guruova sdělení?
Tak to zrovna nechci.
Ještě jinak, chci udělat OP nad 2xNN, ne v nich. Něco jako převádění na jinou rámkovou míru.
To znamená, že vznikne prostor pro budoucí OP nahoře, nad nízkými nástavky. Jen nevím, jak velký ho udělat (počet rámků).
Matka do tohoto nového prostoru přejde a zaklade.
Nejlépe by bylo asi nakreslit.
Nesmysl?Huh
OP je třeba o získávání jarního medu bez zimních zásob.
Ti co běžně krmí na zimu 30 kg cukru a na jaře zbytek vytočí v podobě jarního medu problém mít nebudou. Ti co krmí pšeničnými inverty už by ale rozborem neprošli.

Zdeňku píšeš že OP dá dost práce. Pracnost srovnáváš s kterou metodikou?
vernute vernute.
To je kapitalismus víš. Kdo nedodá kvalitní produkt skončí. Viz vaše socialisticky vedené Včelpo.
Rozumím tomu správně Kohoute, že přechodem na OP se usnadňuje užití invertů a výživových doplňků pro včely?
U invertů odpadá riziko přenosu do medníku a u jarních doplňků se usnadňuje podání, když stejně musím lézt do včel v únoru, březnu a dubnu.
Kdo byl v neděli v Lovosicích slyšel jak Sedláček říká své zkušenosti s jarním medem po prvním vyzimování OP.
Na dvou stanovištích měl úly sudý, lichý, OP a nějaký ten svůj "dadant v uvozovkách".
Nasadil medníky, z OP odebral přebytečné zásoby. Z OP pak vytočil o tři tuny řepkového medu méně než z úlů ostatních. Lámal si s tím hlavu až do té doby kdy došel do skladu a tam uviděl tři tuny zimních zásob v odebraných rámcích. Dalo by se tedy říct že přechodem na OP se usnadňuje užití invertů.

Výživové doplňky neznám, nepoužívám. Na to se musíš zeptat vernuta ten tu cosi o tom psal.
Lézt do včel v únoru, březnu a dubnu se musí, ale to jsou vteřinové záležitosti. O to méně práce je pak v sezóně.
Ostatně před OP jsem od března dělal ve včelstvech zásahy taky, ale pracnější.
Sedláček tvrdí že za stejný čas zvládne obsloužit místo 600 včelstev 800 a i že kdyby bylo z OP medu méně tak se mu to vyplatí.
Nebude to tím, že co normálně spotřebují včely v plodišti staré zásoby, tak nyní spotřebují více z toho, co přinesou?
S tim přenášením to nebude zase tak horké....když může být v medu do 5% a mraky včelařů posílá med do soutěže a nikdy jsem si nevšiml, že by tam někdo měl víc jak 5%....navíc já než dám medník, tak krajní rámky v obouch plodištích nechávám plný zavíčkovanejch zimních zásob a ty zásoby tam vydrží celý rok.....ale možná každá linie se chová jinak. Sedláčkovi třeba přenášej.
Možná. Já do jeho úlů nekoukal.
Nějakej nápad vysvětlit když není snůška, v medníku přibude 8 kg a na váze ubude půl?
Já váhu nemám.

5% čeho? Sacharózy?
To z cukru uměj. Za ten se dá Zlatá medaile získat.
Já si tak nějak matně vzpomínám že tys Louky kdysi cosi o přenášení zásob psal. Ony je asi přenášejí furt.
To nedává logiku, leda by jsi měl váhu ještě mezi plodištěm a medníkem.
Nebo si to umí spočítat.
Tak jinak....připouštim, že v určitejch situacích přenášej, ale nemyslim si, že by to bylo v době, kdy nasadíš medníky.....tam je v přírodě taková nabídka, že nemaj sebemenší čas na to něco odvíčkovávat a přenášet. Nicméně je to jeden z důvodů, proč nikdy nesáhnu po invertu, protože něco málinko přenést můžou v době, kdy je delší době hnusně a nemají co dělat. Ale že by bylo pak v medu víc jak 5% sacharozy nemám strach.
Sem si tě našel ve své kartotéce.

(23.07.2018 19:15)Louky napsal(a): [ -> ]Jenže já to mám tak, že mám ve druhym nástavku plod, třetí nástavek jsou jen cukerné zásoby a přidal jsem čtvrtý a stejně něco přenosily.

(23.07.2018 20:18)Louky napsal(a): [ -> ]Já jsem si to ted vyzkoušel a jsem si 100% jistý, že přenášejí. A to jsem nedal prázdnej nástavek mezi plodiště a medník, ale až na medník, kde bych čekal, že bude to přenášení ještě méně pravděpodobný a stejně mi tmavší souše zanosily celkem dost.

(23.07.2018 22:22)Louky napsal(a): [ -> ]Zřejmě každému se včely chovají jinak, ale já mám na tohle názor jasný, vy můžete žít v tom, že vám nepřenáší, ale moje přenáší.
Pokud bez snůšky někde přibude, tak zákonitě někde ubude a mělo by více, ale souhlas, že to neřeší přenášení zásob, může být, nezkoumal jsem.
Kohoute ale to je právě ten případ....podívej se na datum....to jsem zkoušel tak, že jsem dal vylízat včelám rámky a oni mi tam přenosily krmení zespoda.....ale to je jiná doba a situace....
(12.03.2019 8:54)ToFF napsal(a): [ -> ]škoda, že jsem v neděli měl členskou schůzi ČSV. Jinak bych si zajel do Frýdku - Místku na Sedláčkovu přednášku, abych si udělal obrázek, o čem to vlastně skutečně je. Najde se nějaký účastník z okresu FM či OV, který by byl ochoten osobně sdělit aspoň útržky z guruova sdělení?
Spletl jsem se v termínu a musím to přeformulovat. Sedláčkova přednáška byla v neděli 3.3. ve Frýdku-Místku, což jsem nezaznamenal a nedojel se kouknout. Najde se nějaký účastník z okresu FM či OV, který by byl ochoten osobně sdělit aspoň útržky z guruova sdělení?
Včely zavíčkované zásoby zpod sebe přenášejí do medníku? To by se zhroutilo několik metodik.
Louky, tak jak tady Kohout představil jeho moderní metodu OP, kdy včely do medníků přináší jen čerstvý nektar, tak tvoje zastaralá metoda včelaření a vlastně nás všech, kteří OP nemáme, tak nám přenáší z plodiště staré cukerné zásoby do medníků spolu s čerstvým nektarem.
Kdybych tedy byl spotřebitel, který si jde koupit med na rynek, tam vedle sebe stáli dva nebo více včelařů z nichž jeden vyvolával, že jedině jeho med je bez příměsí cukru a u ostatních jsou v medu staré medové zásoby přenesené z plodiště... tak jdu za tím včelařem a nechám si to vysvětlit... kdybych mu uvěřil a možná ani neuvěřil, tak přece si koupím med od něj, když mě zaručuje 100% med za stejnou cenu jako jeho kolegové, kde je med smíchán s cukrem.
Takže jestli je 100% dokázané (a vyhlášený včelař Sedláček to podle Kohouta tvrdí), že včelař, který včelaří podle moderní metody OP má med 100% kvalitní a bez cukru na rozdíl od toho tvého a mého a všech ostatních, kteří nevčelaříme podle OP, tak ti řeknu jedno a budu tím citovat Kohouta "To je kapitalismus víš. Kdo nedodá kvalitní produkt skončí..."
Jestli má Kohout pravdu a ty nezačneš produkovat a prodávat na trh stejně kvalitní med jako Kohout z OP a ostatní, kteří podle této metody včelaří... tak brzy přijdeš na buben. Aby se tak nestalo, tak musíš změnit metodu tvého včelaření a tak přejit s celou pasekou na OP. Jenže minulý rok jsi psal, že u zebrování zůstaneš, že je to pro tebe to nejlepší, něco v tom smyslu.
Ale nekvalitní med nemáš jen ty, my všichni co to OP nepoužíváme, tady i J.M. i M.H.

Tak to je, tedy podle Kohouta... kdo nedá kvalitní produkt skončí...
Akorát si vernute přehlídl že jsem napsal že za cukerné zásoby se Zlatá medaile uděluje. Jen musí být v pořádku etiketa, jinak je jen Stříbrná.
Referenční URL's