Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(13.03.2019 18:21)Kohout napsal(a): [ -> ]Zvyknou si. Moje už mají roční trénink.
Koupim matky.Na jaře zakladou pak je propustim z práce a rok mám vystarán.Big GrinBig Grin:-DOmlouvám se je to spíš do vlákna včelařské vtipy
Nemam OP, ale u nekterych jsem jen polystyrenovou prepazkou zmensil tusim asi pred mesicem. U 2 ted vidim na podlozce pod varoadnem, ze se nejspise do toho polystyrenu pustily, bud si zvetsily diru nebo jim to zacina prekazet. Jestli v nedeli bude opravdu hezky, juknu do nich. Nicmene jak zde rekl Pavel, byt hodny na kazdou vcelu. Z mych rychlych navstev pri kontrole zvrchu pri posunu ramku jsem si odnesl doklad apisterapie, vzdy to bylo diky mymu neprimerenymu spechu nebo v pripade davani prepazky tim hnusnym zvykem polystyrenu o stenu Big Grin. Myslim, ze na kour je ted moc brzo, maximalne si ted v nedeli vezmu rozprasovac. Kontrola ano, ale podle me je dulezity je minimalne rusit a zase bez rukavic ma clovek primou zpetnou vazbu Smile.
Fakt se do nich ale tesim, ten abstak je hroznej ...
Chose.
(13.03.2019 20:57)Slavík napsal(a): [ -> ]ale jaký je vlastně smysl OP?

Smysl?

Sedláček tvrdí že je to o minimu práce. Že díky této metodě dokáže za stejný čas obsloužit 800 včelstev místo 600. Viděl to na několika farmách v zahraničí a že jednodušeji už si to prý nedokáže představit.

Mohu se na oplátku já zeptat jaké neustálé hrabání v nich máš na mysli? Stačí stručně v bodech.
Kohoute děkuji, za odpověď. Takže úspora času je ta hlavní výhoda OP? Taky se vám to potvrzuje? Tak je to pro někoho kdo má kolem deseti včelstev asi zbytečné? Nabyl jsem dojmu, že se v tomto počasí ve vcelach díky OP často hrabete, možná díky Loukyho videa nevím.
Tak já se v nich hrabu, protože pozoruju, jak to na ně působí....kdybych věděl jak to funguje a dělal to několikátej rok, tak jen posunu rámky dám přepážku a jdu na další.....Ale máš pravdu, že pro člověka s deseti včelstvy je to zbytečné....podle mě je to pro lidi co už nestíhají a chtěj si včelaření zjednodušit a přitom mít pěkný výnosy.
Ano, je to metoda, kdy musí do včel už v lednu nejpozději začátkem února, tedy u většiny včelstev před jejich vyprášením. Takže riziko pokálení z šoku, kdy se tam hrabou. A jak je známo, včelstvo se před vyprášením nemá vyrušovat, právě proto, aby se tam nepokálelo.
Samozřejmě že vernut opět lže až se mu od huby práší.
Několikrát tady kohout psal, že první zásah je po prvním pořádnem proletu......takže další usvědčení že jsi lhář.....
Já žiji v jedné z nejteplejších oblastí jižní Moravy kde v posledních letech není v únoru ani pořádná zima a leden také nic moc chladný, ale včelky se mi nevyletěly vyprášit nikdy dříve než v druhé půlce února, spíše v jeho konci, bylo že i v březnu. Úly mám na slunci, když tedy svítí.
Louky, ty jsi ale srandista... Smile
Tak zkus otevřít česna
Asi bude lepší když si od teď každý bude ošetřovat včelstva podle toho kdy se vypráší jemu a ne se řídit vernutovými.
letos taky prvně zkouším 5 včelstev optimalizovat na plod, ale jestli jde vážně jen o zmenšení pracnosti, tak mně se jeví jako nejjednodušší metodika kterou vymyslel Wright. Pochopil sem, ze se jedná jen o jeden hlavní zásah do včel a pak už jen vytačení, krmení, lečení
Nejde jen o zmenšení pracnosti. OP má i vedlejší efekty. Zdravější včelstva a více medu z nich.
Zdravější včelstva.

Tím je myšleno, díky plodu mezi přepážkami, kde je rovnoměrně
prohřátý v celé ploše?
Na to tam jsou včely, které se o plod starají. Ať tam přepážka je nebo není. Klimatizaci úlu dělají samotné včely, a navíc se můžou shluknout na plod těsněji nebo volněji, podle toho, jakou teplotu potřebují.
Jistě, tato odpověď je logická a správná, protože když neni
mimo úl +30, tak v úle není možno vytvořit takovou teplotu,
aby péče o plod znamenala kvalitní včely?
Nebo tomu tak je a OP vede právě k této zdraví přínosné hodnotě?
Tohle mě zajímá.
Je to velmi jednoduché včely vytvoří tu optimální teplotu v každém prostoru.Podstatné je jak velké množství včel je potřeba v daném prostoru k té optimální teplotě pro velikost plodového hnízda.Jednoduše čím více včel tím větší schopnost udržet potřebnou teplotu v odpovídajícím prostoru pro někoho jsou tím prostorem tři rámky pro jiného třeba dvojnásobný počet rámků stejné rámkové míry.Pokud pak nejsou včely upraví se prostor.Aby pokud možno nevznikla situace popsaná jiném vlákně matka omezila nebo zcela zastavila plodování.Důvod včely již nebyly schopny péče o další plod a za daných podmínek by hrozilo zastuzení plodu.To se pak ve zmenšeném plodišti nestane tam je přehršle včel na stávající prostor a k tomu vytvořena podněcováním iluze snůšky.Pokud pak chci aby mi matka stále plodovala musím mít odpovídající množství včel na daný prostor tedy pokud nepreferuji zužování musím zimovat pořádná včelstva na optimálním prostoru pak mi samozřejmě odpadnou všechny zásahy spojené se zužováním chcete li optimalizací plodiště.

Co mě zajímá ve vztahu k optimalizaci kolik vlastně ty optimalizované včely vyprodukovaly medu celkem a o kolik ho bylo více oproti těm vedeným doposud.
Začína sa to tu podobať na "inkubátor" pre liahnutie včielTongue Nepochybujem, že pri skorej jari OP má svoj zmysel. Lenže tak, ako je o pri vysoký rámik verzus nízky, príde dátum, kedy sa tie rozdiely zmažú. Otázka je, kedy to je. U OP my vadí viacero vecí, ale zavrhovať ho nebudem ani písať, že je to blbosť. Rád si tu prečítam skúsenosti aj ďalších, čo ho budú praktizovať
(14.03.2019 18:31)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Je to velmi jednoduché včely vytvoří tu optimální teplotu v každém prostoru.Podstatné je jak velké množství včel je potřeba v daném prostoru k té optimální teplotě pro velikost plodového hnízda.Jednoduše čím více včel tím větší schopnost udržet potřebnou teplotu v odpovídajícím prostoru pro někoho jsou tím prostorem tři rámky pro jiného třeba dvojnásobný počet rámků stejné rámkové míry.Pokud pak nejsou včely upraví se prostor.Aby pokud možno nevznikla situace popsaná jiném vlákně matka omezila nebo zcela zastavila plodování.Důvod včely již nebyly schopny péče o další plod a za daných podmínek by hrozilo zastuzení plodu.To se pak ve zmenšeném plodišti nestane tam je přehršle včel na stávající prostor a k tomu vytvořena podněcováním iluze snůšky.Pokud pak chci aby mi matka stále plodovala musím mít odpovídající množství včel na daný prostor tedy pokud nepreferuji zužování musím zimovat pořádná včelstva na optimálním prostoru pak mi samozřejmě odpadnou všechny zásahy spojené se zužováním chcete li optimalizací plodiště.

Co mě zajímá ve vztahu k optimalizaci kolik vlastně ty optimalizované včely vyprodukovaly medu celkem a o kolik ho bylo více oproti těm vedeným doposud.

Myslím, že Sedláček uvádí o 30%, předpokládám, že když měl někde třeba 50 kg tak o 30% víc a stejně tak jako když měl na jiném stanovišti 70 kg tak taky o 30%vic, je to jen příklad ty kg.
Děkuji pana Skala za vysvětlení. Začátečníku je vždy lepší vysvětlit to jako malému dítěti Smile
Tedy, pokud mám slabší včely, tento tepelný režim jim pomůže.
Takže stačí mít silné včely.
Jak silné by musely být, aby se tepelný režim OP rovnal neoptimalizovaným včelám?
Referenční URL's