Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nepřišel jsem na forum proto, abych tady dával svá videa jako např. Louky, který se nám pořád do kola snaží dokázat, že je se svým zebrováním v polyšu nejúspěšnější včelařem min. v Čechách.
Od těch dob co tady Louky denně napíše množství slaboduchých příspěvků o tom, jak to dělá nejlépe v nejlepších úlech z polyšu, ostatní tomu nerozumí, tu už mnozí raději nic nenapíšou, protože jsou okamžitě kritizováni Loukym.

Toto forum za min. poslední rok je forum Loukyho a Kohouta... to je prakticky vše. Vidět to je na množství jejich každodenních, většinou jen samých "hodnotných" příspěvcích.

Ano Louky, minulý rok jsem měl na produkční včelstvo jen okolo 70kg, vytočil jsem něco málo přes 40 kg na produkční a zbytek jsem jim nechal. To víš, v tenkostěnném dřevě nemůžu čekat žádné zázraky.
(03.03.2019 13:14)vernut napsal(a): [ -> ]u mne a v mých snůškových podmínkách mají v mém OP o 3 až 4 nástavcích a 11 rámcích v každém nástavku pylu a místa na zakladení vždy dostatek, nemusím jej dodatečně přidávat, průběžně jej celou sezonu každodenně doplňují podle svých potřeb

Dělám snad něco špatně?

(08.07.2014 23:01)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Před odchodem na vojnu jsem včely v almárkách a univerzalech zrušil, s tím že po vojně začnu moderně nízkonástavkově. Po vojně jsem vybral všechny úspory a rozjel to v NN optimalech. Co já si zažil neúspěchů ztrát a lítosti to si neumíte představit. Jel jsem podle všech racionálních příruček a metod . Krmil jsem až 30kg a vytočil jsem 7až 15kg.Včelstva nikdy nedosáhla té síly jaké jsou v knihách. Celé jaro se to vždy choulilo slabé dokud neotkvetly pampelišky.Vždy znova a další rok znova choulící se žebrák který velkou část své životní energie věnoval ucpávání a vyhřívání mezer mezi nástavky.Do třetího spodního nástavku nešli plodovat dokud nebylo po jarní snůšce.Celá podzimní vzorná příprava vyšumněla většinou do prázdna. Při výstavbě díla a následně na světlých plástech tato včelstva byly největší autcajdři na okolí. Přitom jsem se staral známému o čechoslováky a dostal jsem pár osazených Gerstruňgů .A z kterých včelstev myslíte že jsem točil med, Kde to pěkně plodovalo a sílilo. Kde stačilo na zimu 12kg???? Tam jsem chytil tu zášt k NN úlům. V okolí 50km nevím o nikom komu by to fungovalo jak je psáno v knihách. Dědouškové v budečácích točily a já se léta jen styděl. Přečetl jsem vše zajímavé ve včelařské knihovně v Praze,všechny překlady, seminární práce ,všechno. Leta mi chodily balíky knih. Bádal a študoval jsem a došel jsem na to že dělené plodiště na tak nízká patra včelstvu škodí. A úspora práce je lež !! Když máte kolem plodového tělesa 20-30kg které tam můžete nechat tak to není vaše umnění včelařit to máte jenom štěstí na lokalitu. Když ten příliv potravy není, včelstvo nenaroste.,a vyrostlé se smrskne. Bylo nás tady tech NNástavkářů více. Skončily všichni na dvou NN nástavcích a mřížce. V mých podmínkách se s kýmkoli vsadím že to u nás nejde.Stačí osadit deset smetenců na velký rámek a deset do dvou nízkých nástavků. Nízké nástavky včelstvu škodí a brzdí ho. A přeci hlavně v drsných podmínkách se projeví co je lepší a co je horší.
Ještě jednou tady odkaruji na ZBORNÍK REFERÁTOV VI. CELOŠTÁTNEJ KONFERENCIE ZLEPŠOVATĚLOV A VYNÁLEZCOV VO VČELÁRSTVE ing. Michal Mačička, CSc. Výsledky pokusov s viacdebničkovými nizkonástavkovými úlmi str45 . Dvouletý pokus dopadl přesně jako moje začátky.
NN úly mi připadají jako třílitrový bavorák. Dokud je z čeho brát tak to práci udělá a majitel je pišnej. Když není z čeho brát majitele to rujnuje. Ono se říká že úl medu nepotí no tak kdo se se mnou vsadí ????

Taky jsem po letech přešel na 2NN a mřížku. Podle iRP.
No a další logický krok Kombinované včelaření s VN plodištěm. Propaguje a přednáší ho starej Kamler, ale ten mě nějak nepřesvědčil. I když mě silně nahlodal už Zdenek Barnat, povedlo se to až Sedláčkovi.

[Obrázky: IMG-1469.jpg]

On přednáší čtyři způsoby.

[Obrázky: IMG-1474.jpg]

Po několikaletých zkušenostech vše předělává na OP. Když Zdeněk předělal NN provoz na Kombinovaný, a Sedláček ze čtyř nabízených možností pro sebe považuje OP za nejvhodnější, nevidím důvod se od těchto dvou pánů neučit.

Vaše fobie z OP je zbytečná. Vždyť vás nikdo do toho nikdo nenutí a jak to dělá druhej vám musí být uprdele. Věřím že i hysterka vernut by změnila názor kdyby jí někdo řekl že v OP včelaří Putin v úlech po Brežněvovi.
A proč jste na toto forum tedy přišel? Abyste pomohl Loukymu s počtem slaboduchých príspěvků ? Ve dvou toho stihnete víc....


(22.03.2019 8:55)vernut napsal(a): [ -> ]Nepřišel jsem na forum proto, abych tady dával svá videa
Produkční, neprodukční, zásobní, oddelek, ... Ako to môžete takto rátať? Už od začiatku to rátam na vyzimovanú matku! Či niečo doniesli alebo nie, či som ich spojil, použil na výmenu starej matky, .... To sa potom nečudujem, že tu vypisujete o 100 kg výnosoch, keď beriete do úvahy len "produkčné".
Vlani som napr. vyzimoval 10 rodín na kočovnej palete, z ktorých som nevytočil ani kilo a sekal som z nich po zimných stratách odložence od čerešne až po polku júna. Ale do celkových výnosov som si ich samozrejme zahrnul.
Včera Z. Barnat vložil fotografie krásných včelstev v jeho dřevěných úlech...
A co se mu dostalo od Loukyho jsme všichni četli.
Proto vkládat sem foto nebo dokonce video ze svého včelaření je naprosto zbytečné, protože Louky je nejlepší a druhých okolo sebe vždy jen uráží. Prostě není nad jeho a jeho polys. úlu. Jeho despotické a drzé chování vůči ostatním je na pováženou, však on vám ještě ukáže Tongue a já se tím budu denně bavit, zvláště jeho směšnými, ale velmi poučnými videi o zebrování a nyní OP.


To, že Sedláček OP považuje za nejvhodnější mu nikdo nebere.
Třeba někdy přijde na to jak včelařit s NN jinak než doposud a začne mluvit jinak, nebo taky ne.
Pro Sedláčka je OP nejvhodnější a pro jiného něco jiného třeba NN a to v něm nemusí včelařit ani Putin po Brežněvovi.
Kohoute, ten Putin ti asi moc leží v žaludku, to tě lituju.
(22.03.2019 11:07)vernut napsal(a): [ -> ]Třeba někdy přijde na to jak včelařit s NN jinak než doposud a začne mluvit jinak, nebo taky ne.

Třeba. A třeba někdy na to jak včelařit s NN přijde i Zd. Branat a včelstva bude mít ještě krásnější.
Kohoute, třeba jo... ale v jeho horských podmínkách bude asi lepší zůstat u toho co má a nepřecházet na NN.
Ale nevím, nikdy jsem na horách nevčelařil. Vím to, že v mých podmínkách mi NN plně vyhovuje, na rozdíl teda od Sedláčka, který včelaří prakticky také v nížině, v teplé oblasti určitě.
V jakých horách Zdeněk včelaří?
Sedláčkovi NN nevyhovuje? To jsem nevěděl. Kdy ti to říkal?
(22.03.2019 11:02)patko79 napsal(a): [ -> ]Produkční, neprodukční, zásobní, oddelek, ... Ako to môžete takto rátať? Už od začiatku to rátam na vyzimovanú matku! Či niečo doniesli alebo nie, či som ich spojil, použil na výmenu starej matky, .... To sa potom nečudujem, že tu vypisujete o 100 kg výnosoch, keď beriete do úvahy len "produkčné".
Vlani som napr. vyzimoval 10 rodín na kočovnej palete, z ktorých som nevytočil ani kilo a sekal som z nich po zimných stratách odložence od čerešne až po polku júna. Ale do celkových výnosov som si ich samozrejme zahrnul.

Ale já to počítám na vyzimované matky...na jaře projdu včelstva, co nemaj matku spojím s těma s matkou a těma dělím roční výnos. Nicméně nemám žádná včelstva, který bych měl jen na oddělky jako ty, ale používám plodové plásty ze všech produkčních. Kdybych to počítal jako někteří, které máš na mysli, tak bych měl možná 150kg a to už bych byl druhej Merkuri a to nechci.
Tak jsem přeskupil rámky a vložil s pylem k plodu mezi přápážky a včely se přes noc pustily do likvidace polystyrenu. Ostatní včelstva mají několik rámků plné sladiny. Kam se dávají prázdné rámky pro sladinu v OP? Vedle přepážek nebo nad přes mřížku?
V některých případech do skladu.
Proč se pouštíte do něčeho o čem nemáte ani páru?
Ano o OP nemám páru, ale chci to zkusit. Vycházím z mixu informací v tomto vláknu. Dle fotek z přednášky je nasazení prvního medníku při očekávání snůšky vrby, atd. Ale dávat medník nahoru se mi zdá brzo. Dále mám pocit, že jsem někde četl, že mimo plodiště nechat nějaké zásoby a pak všechno pryč. Tak mě zajímalo kam nosí sladinu, teda stojí-li ten objem za zmínku.
Tondo s tebou to bude těžké, ty začneš dělat OP v době, kdy by Sedláček na svém OP nandaval už medníky.....zkus jít na nádraží a naskočit do rozjetýho rychlíku....
Tohle vlákno nikoho OP nenaučí. Louky dá blbě pyl a hned to po něm někdo opakuje.
Pro jistotu vernut dokola zlomyslně opakuje že do plodiště ho nenosej. Kdyby si treba někdo nebyl
jistej.
Já právě teď nasazuji nástavky souší na mřížku. Kvůli Marxovi.
Pořádně jsem je prolil vodou.
Marxe?
Marxovi.
(22.03.2019 15:12)Kohout napsal(a): [ -> ]Proč se pouštíte do něčeho o čem nemáte ani páru?

Proto že to tady furt propaguješ oživuješ a rozdmícháváš a tím strašně blbneš začátečníky.
Neříkám že nemáš pravdu.
Ale. Kdyby tu začátečníky neblbli radilové co tomu vůbec nerozumí mělo by tohle vlákno jednu stránku.
Jo to by byl sen. Ocividne nas bylo vic, co jsme dali pyl za prepazku, kvuli zbytecnym plkum.
Tak se prosim nenechavej vytocit a dal klidne odpovidej (tonda z) a rad.
dik
Referenční URL's