Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mám dostatek praktických i teoretických znalostí, abych věděl, že nemám OP ani zkoušet a tak zbytečně ztrácet čas.

Mohl by jste mi (a určitě to bude zajímat všechny zde především začátečníky) pane Šumera odpovědět, vykrmují krmičky mladé larvičky před jejich zapečetěním mimo kašičkou i pylem? Nemyslím v metodice OP, ale běžně.

A nyní jestli znáte odpověď na tyto otázky.
Při podněcování v zimě, kdy Sedláček a všichni co OP podle jeho metodiky provozují... kdy tímto podněcováním a utěsněním (jak se říká optimalizací sediska chomáče) vyprovokují matku ke kladení a včely ke krmení larviček (tedy říkají k rozvoji včelstva). Kolik pylu mají k dispozici v tomto období lednu a únoru v dosahu včelstva, aby jej včelstvo mohlo využít při krmení plodu před zapečetěním?
Nebo jim stačí namísto pylu pylová náhražka? Jak tvrdí KTM "bez pylu to jde", což tedy znamená, že podle něj pyl nepotřebují a stačí nějaká pylová náhražka za pyl.
Stačí tedy p. Šumera nebo p. Kohoute pylová náhražka včelstvu při krmení plodu před zapečetěním, nebo nestačí a krmičky musí v ledu i únoru krmit larvičku i pylem?
A jestli jej krmí pylem, kde přesně a v jakém množství pylová deska v tomto včelstvu je... to pro upřesnění, jestli je v dosahu včelího chomáče v utěsněném plodišti, jak říkáte v OP.
Protože v zimě se za přepážku pro pyl včely nevydají, jsou v chomáči OP.

KTM, jmenuj mi ty ruské kapacity a všechny ostatní, které jako pošlapávám?
A co se ti nelíbí konkrétně, jakože se mnou s čím nesouhlasíš konkrétně?
vernute fakt naposledy protoze ted uz vim ze to ani nedelas schvalně...bohužel..
nebud linej a preci si to co jsem sem dal najdi si to dej to do googlu nebo kam chces a dozvíš se to.

A nepodsouvej neustále že to tvrdím jen já hlavně to tvrdí ti co to zkoumaly a ne jen v jedny knizce ne ze vcely pyl nepotrebuji ale po tu nutnou dobu je nahrazky zcela nahradí takze ano nejeden autor tvrdí že to jde.

A nechápu proč chceš tady neustále tepelne ztraty,spotrebu pylu atd..koho to zajímá ten si to v knihách najde a fakt něvěřím ze sedis u vcel s vahou a meris to.jen machrujes co mas nacteno to umim taky....

To máš dobrý že máš dost zkušeností akorát že ne s OP jak jsi tu dokázal(opět rád zdůrazním že se nezastávám OP ale poukazuju na to jak hloupe zaslepeny nekdo dokaze byt).
(29.03.2019 17:55)KTM napsal(a): [ -> ]V případě, že pyl nebude, budou larvičky z buněk vyhazovat.


Larvičky nikdy nevyhazují. Zkonzumují je místo pylu aby mohli dochovat aspoň trochu staršího plodu.Náhražky pylu asi něco nahradí jestli 60% nebo víc to je jedno. Otázka proč je musí někdo dávat.
Zdeňku, také jsem si to myslel, že je namísto pylu zkonzumují, ale jsem se z přednášky toho běloruského včelaře, co na jeho přednášce byl prý Sedláček, dozvěděl, že konzumují jen vajíčka a larvičky vyhazují. Ale až budu mít čas, znovu si to poslechnu, abych nemátl.
Ale je prostě likvidují a nezapečetí, na čem se asi shodujeme... vlastně neshodujeme, když tvrdíš, že náhražky něco nahradí.
Píšeš, že náhražky asi něco nahradí... tu s tebou nesouhlasím, dokud nedokážeš, že opravdu náhražky pyl nahradí v nějakém množství (je jedno v jakém), aby včelstvo zapečetilo larvičku, jinak je to zase jen dohad.

Těším se odpovědí p. Šumery případně p. Kohouta na mé otázky víše. Určitě na to čeká spousta z vás zde a mladých začínajících včelařů.

KTM, já vím proč jsem se ptal na ty tepelné ztráty se zimního chomáče včelstva, kolik tepla chomáčem vyprodukovaného unikne do prostoru úlu. Vím proč jsem se na to ptal. Nikdo neodpověděl. Asi to tedy nikdo neví, nebo z nějakého důvodu nechce říci.

Jinak ti musím říci, že mnoho poznatků, informací ze staré literatury, které tehdy psali odborníci ve včelařství, autority, již moderní věda a moderní např. laboratorní přístroje vyvrátily. Takže bohužel, i když to tit odborníci mysleli dobře a byli utvrzeni ve své pravdě, některá dogmata a poznatky byly vyvráceny, jak tvrdí např. běloruský odborník ve včelařství (jak říká Kohout "agent Lukašenka"), na kterého přednášce byl údajně Sedláček.

Tvrdí, že tyto staré sovětské i jiné odborné knihy už v mnoho případech neplatí a vědecky jsou mnohé věci vyvráceny. Jestli chceš vědět více, dej domu Bělorusovy dotaz, já mu věřím. Takže to netvrdím já, jen jsem to slyšel jako ty vyčetl. Tedy jako ty to nemám z praxe, ale věřím odbornému včelařskému praktikovi a včelařské kapacitě v jednom, tomuto Bělorusovi.

Zdeňku, třeba dej odkaz na nějakou včelařskou světově uznávanou kapacitu, jako je třeba ten Bělorus.
(29.03.2019 19:45)vernut napsal(a): [ -> ]Těším se odpovědí p. Šumery případně p. Kohouta na mé otázky víše. Určitě na to čeká spousta z vás zde a mladých začínajících včelařů.
My už jen čekáme, až tady přestaneš prudit.
vernut napsal(a):1)-vykrmují krmičky mladé larvičky před jejich zapečetěním mimo kašičkou i pylem? Nemyslím v metodice OP, ale běžně.
2) Kolik pylu mají k dispozici v tomto období lednu a únoru v dosahu včelstva, aby jej včelstvo mohlo využít při krmení plodu před zapečetěním?

Nevím, proč se ptáte na tyto věci mne a p. Kohouta. Nejsme výzkumníci a proto se musíme obrátit na informační zdroje, třeba na Google. Kdybyste to byl udělal dřív, než jste otázky položil, dozvěděl byste se, že:
K otázce 1) Pyl je pro larvičky nestravitelný, musí být nejprve fermentován. Z fermentovaného pylu a medu vytvářejí včely ve věku 3 - 10 dní ve svých hltanových žlazách mateří kašičku.
Odpověď tedy zní Ne
k otázce 2) V zimě, tedy i v lednu a únoru krmí včely larvičky kašičkou, na kterou základní materiál poskytují jejich tuková tělíska. V té době nemusí mít kontakt s pylem v plástech.
Tolik k Vašim otázkám a přivítal bych, kdybyste příště místo pokládání otázek na VF se sám pokusil najít odpovědi v dostupných informačních zdrojích.
ted jsem si vsimnul že tohle jsem netvrdil já,ale vernut.....

KTM napsal(a):
V případě, že pyl nebude, budou larvičky z buněk vyhazovat.
Nejsem zrovna ve formě abych to našel v té staré Včelařské enciklopediji. Je tam psáno že včely jsou schopny zcela nepatrně vychovat trochu plodu ze svého tukového tělíska. Je tam psáno že je že je to vysloveně z nouze a je to špatně. Já doufám že moje včely si tukové tělísko neopotřdovávají a baštěj normálně pyl.Tehdá nad tím bádali a je o tom v té knize zmínka. Někdo to najděte nebo to časem najdu já.
Já nevím co s ti pylem pořad máte. Optimalizované plodiste se děla až po proletech když už vcely létají a nosí pyl. Podněcuje se taky až když nosí pyl. Pyl nosí normálně a normálně ho i spotřebovávají není třeba si s tím lámat hlavu. Jediné když se v plodišti vytvoří komplet pylové deska , tak se vynda. Ale ta se utvoří, když je pylu nadbytek.loni tomu tak bylo, ale to vše začalo kvest až v dubnu a najednou. Letos to vypadá zatím na normální pylovou sezónu a netrvá se s tím zabývat .
Tak jsem z té sedláčkoviny zatim trochu rozladěn, vůbec mi nepřijde, že by díky přepážce nějak roztahovaly plod po celém rámku. Mám hned vedle dvě stejně velký včelstva, hodil jsem jim minulej tejden přepážku, ale vložil zároven i souš, která je samozřejmě dnes zakladené a přidal jsem hned další, takže takové včelstvo, které je zakomorováno o 3 týdny méně, má během tejden jednou tolik plodu jak ty zakomorované.....chápu tu logiku, proč je to jednoduché na pracnost, že se koukne na jeden rámek a podle toho se bud přidá nebo ne, ale na jarní rozvoj, to je tragédie a nebudem se přeci vymlouvat na sílu včelstva.....Sedláček přeci nikde neříká, že tahle metoda funguje jen na silná včelstva.....když moje metoda, přidáváním souší mezi plod, funguje i v takto slabých včelstvech.....

..sa tvojmu "rozladení" ani nečudujem...
Mám podobnú skúsenosť ako Louky. Aj čo sa týka porovnávacich včelstiev rovnakej sily. Tie majú teraz zakladených 5 plástov B. Tie OP sú stále na 3 plástoch. Tiež ich mám v styroúľoch. Ale nechám ich ešte tak ako sa to vyvinie ďalej.
(30.03.2019 19:59)goro napsal(a): [ -> ]..sa tvojmu "rozladení" ani nečudujem...

no celkem jsem se na to těšil, jak budou ty rámky zakladený od shora dolu Smile ale tahle metoda zřejmě nebude založená na tom, aby si měl hodně plodu, ale aby málo včel krmilo plod a zbytek lítal pro nektar....ale když píše, že matka dokáže zaklást 7-8 rámků od shora dolů, tak nevim kdy se na těch 7 dostanu, doufám, že to bude dřív, než začnu krmit Big Grin
Louky - takto silná včelstva zatím prostě neuživí tolik plodu, jak si představuješ. (názor, ktery nemusí byt pravda)

Taky si hraju s OP, mám i pozitivní zkušenost.
Míro a jaktože je uživí bez přepážky? jaktože ve stejně silných včelstvech bez komorování je jednou tolik plodu? A když tam máš takhle málo plodu, tak takovýhle včelstvo ani nemůže zesílit....Za chvili odejdou dlouhověký včely a včelstvo bude spíš slábnout. Navíc nikde jsem nečetl, zakomorujte třeba jen na dva rámky.....všáde se psalo o rámkách s plodem....takže když ho měly nezakomorovaný na 3, tak asi nebyly uplně blbý, když by to neutopily. Navíc když z vrchu sáhnu, tak tam tepla mají dost, jen prostě neumí tu sladinu spotřebovat a zaklást. Tam není problé, že by to neukrmily nebo neuhřály, tam je problém, že se nemají kam rozšiřovat, protože tam není volné místo.
Nedokážu odpovědět na tvoje otázky, je to jen muj pohled na věc.
Ještě k přepážkám. Netěsní, jsou na nic.
Přepážka nemá těsnit, ta má bejt ve tvaru rámku......ten trik je v tom, že se včely stáhnou na ty rámky před přepážku a tim je to víc obsazený, než bez přepážky. Ta tam není od toho, aby to utěsnila a nemohlo ani kousek tepla pryč....
To by bylo fakt k ničemu, uteplovat super uteplený Loukyho úl ještě přepážkou uvnitř.
Z Loukyho videa jsem pochopil, že buď neodhadl sílu svého včelstva, nebo jeho včely nepochopily metodiku "Sedláčkova OP"
Nejvíc se mi líbilo to: Do pŕdele!
Nechci rozporovat OP a ani se Loukyho zastávat, ale je jediný, kdo tu nějaká videa kontinuálně dává, byť to nejsou právě vzorové příklady, ale jsou to způsoby jeho včelaření a nebojí se to ukázat. Mě by zajímala podobná kontiuální videa těch, kteří se do něj navážejí a ústně sdělují, jak se to má dělat, ale dost možná ve skutečnosti jsou na tom daleko hůř a střílí sem jen nějaké své teorie od boku. Příkladem jsou třeba hlášky o množství zaplodovaných rámků odshora až dolů, kdy matka by musela klást 3 týdny v kuse 5000 vajíček denně, nebo absence odpovědí, proč se mu v neoptimalizovaných plodištích v této chvíli a na stejném stanovišti rozvíjejí včelstva 2x rychleji. Pokud to Louky dělá blbě, natočte to někdo takhle kontinuálně, jak se to dělá dobře. Domnívám se, že to bude přínosné pro všechny a třeba to omezí hromady zbytečných, mnohdy vulgárně vyhrocených příspěvků.
Referenční URL's