Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
KTM a jirko.marx,
pre vernuta nemusíte rámiky ometávať, ale pre nás ostatných bude stačiť, ak ich prudko otrasiete. Zlomeniny ani iné ťažké ublíženie včelám nehrozia Smile
Lepšie raz vidieť, ako 10x čítať.
@Aculeus

pokud tam toho vidíš málo.....
(01.04.2019 12:23)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Hluboká poklona Jirkovi Marxovi.
Z příspěvků na tomto vlákně je pravděpodobné, že jemu jedinému se podařilo ,,rozšifrovat" Sedláčkovu přednášku, sestavit z ní ucelenou metodiku a nyní to podle této metodiky zkoušet v praxi.
Co se týká té přednášky, není se co divit. Byly to tak tři odborné včelařské texty, jedno optimalizované plodiště a k tomu beletristické cestopisné povídání. To vše na stejném papíře, neočíslované stránky a příčně rozstříháno na odstavce a někdy i jen na věty. Navíc z toho organizovaného plodiště pár ústřižků chybělo.
Všechna sdělení byla na vysoké odborné úrovni. Ze šestihodinového maratonu ale jen málokdo byl schopen a ochoten najít právě ty kousky s OP, seřadit je do ucelené metodiky a pokusit se doplnit těch pár kousků, které chyběly. A bez toho to zřejmě nefunguje.
Takže, Jiří, jetě jednou. Klobouk dolů!
Vladimíre, je to jinak. Ne já , ale moje včely to pochopily. A Kohoutovy evidentně taky.
Takže mám včely které chápou OP a dělají to tak , jak se píše. Proto zvyšuji cenu mých matek na 1000 korun za jednu. A to se vyplatí. Big GrinBig Grin
Ale těm včelám musel přece jen někdo napovídat.
(31.03.2019 11:02)Louky napsal(a): [ -> ][Obrázky: Whats-App-Image-2019-03-31-at-10-35-12.jpg]

Louky,
na tom obrázku to modré dole na dně, to máš podmetovou vložku na uteplení nebo co to je?

Jinak co se týče přepážky, tak na přednášce v Lovosicích zaznělo, jakoukoli přepážku máte. Tzn. když je od stěny ke stěně, tak musí mít průlez, aby se včely dostaly na zásobní rámky. Když máš od Sedláčka, tak je ve velikosti rámku, ostatně tu i vyrábí a sám používá a včely se k zásobám dostanou okolo.

K videu s nasazením medníku (video č.5).
Nevím co tě vedlo nasadit jenom počet souší co je rámků v plodišti? Takhle to má vypadat, nebo mělo by vypadat (myšleno plodiště), pokud bys došel s plodovými rámky na počet 8, tak potom ano.
Na straně 35 tu byl obrázek od Roota
[Obrázky: IMG-20190210-152411.jpg]
Kde jsou vypsané 2 podmínky pro to, kdy se může nasadit medník. Nasazuje se plně vystrojený medník souší. Sám Sedláček dává teda o jeden rámek míň, jelikož v nástavkách má hřebeny tzn. 9. Jeho polyšové nástavky jsou na 10 rámků. Já jsem šoupnul všech 11 rámků 39x17. Bohužel, na tom obrázku to není jasně napsáno, ale viz jeho stránky:
www.zacinamvcelarit.cz - 14-dubna-2018-p3-aneb-nasazovani-medniku
kde je to uvedeno:
Citace:V optimalizovaném plodišti je pak situace principielně stejná s tím rozdílem, že pod přidávaný nástavek souší musím dát mateří mřížku. A jelikož se jedná o použití mateří mřížky velmi intenzivním způsobem… viz. články kalendária z roku 2016 jež máte na tomto webu, tak i do takto přidaného medníku naběhnou včely a již po dni dvou tam začnou ukládat sladinu – jak viděli kurzisté v sobotu a neděli.

V optimalizovaném plodišti nasazuji medníky bez ohledu na velikost zakomorovaného prostoru mezi přepážkami – tedy bez ohledu na velikost plodového hnízda. U optimalizovaného plodiště nasazuji medníky, když nastane jedna z podmínek:

Tu citaci z jeho stránky jsem vložil záměrně, jelikož dneska na webu Sedláček vložil další článek, kde má taky někdo problém na 24tce zvětšit plodiště, obdobně jako ty.
Odkaz
Tak zase po nějaké době. OP je v podstatě celosezoně zakomorované včelstvo s medníky. Nic jiného v tom nehledejte. O Sedláčkovi jsem nedávno prohlásil, že je to mistr složitostí a komplikací a tento názor mám stále. Hlavní výhodou OP je, že včelstva slušně využijí ranou snůšku. Neplatí to ale pro slabochy a chcípáčky jak tady mnozí doufají. Prostě když v medníku je málo včel, je tam také málo medu. Protože jsem zakládající člen Dadant klubu a zažil jsem pár let Ing Řeháčka nemám s komorováním problémy a zakomoroval jsem již asi 2000 včelstev, za ta léta. Začal jsem komorovat první týden v březnu, nyní asi o 14 dní dřív. Blinovu přepážku zasunu za 5-6 plást a včely musí napovědět kde mají plod. Tento plást musí být zvenku nahusto obsazený. Zbylé plásty rozškrabu. A to je všechno. Za měsíc nakouknu a když jsou tam včely nacpány dám mřížku a medník. Plásty za přepážkou vyhodím a ty lepší schovám. Před slunovratem přidám 3 plásty, aby byly včelstva silnější a zásoby z nich pak použiju pro jarní podněcování. / Rozškrabání za přepážkou/. A tak stále dokola. Žádné velké rozebírání ani prohlížení. Důležité je ale vykoumat jak s mezistěnami, jak s chovem matek a jak udržet dobrý zdravotní stav bez úmrtí. To je podstatné a daleko důležitější než to, co tady řešíte! Zdraví R. S.
Jirkas:

na dně je ještě podložka, sbírám měl na vyšetření moru. Jinak já mám nízké dna, takže tam se nemají kam vyvěšovat, jak píše sedláček, aby tam byla zábrana.....

a ohledně těch medníků. Nedokázal jsem si představit, že bych na takovéhle 3 rámky hodim celej nástavek souší.....jak by ten prostor asi vyhřály? tak jsem jim takhle pomoh....postupně to samozřejmě odstraním, ale v tuhle chvili mi to přijde rozumější, než plnej nástavek souší, kdybych měl nízký rámky, tak to tak udělám.
(01.04.2019 18:44)Jirkas napsal(a): [ -> ]Nevím co tě vedlo nasadit jenom počet souší co je rámků v plodišti?

Louky metodiku OP nezná. Tak proto.
(01.04.2019 19:47)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Tak zase po nějaké době. OP je v podstatě celosezoně zakomorované včelstvo s medníky. Nic jiného v tom nehledejte. O Sedláčkovi jsem nedávno prohlásil, že je to mistr složitostí a komplikací a tento názor mám stále. Hlavní výhodou OP je, že včelstva slušně využijí ranou snůšku. Neplatí to ale pro slabochy a chcípáčky jak tady mnozí doufají. Prostě když v medníku je málo včel, je tam také málo medu. Protože jsem zakládající člen Dadant klubu a zažil jsem pár let Ing Řeháčka nemám s komorováním problémy a zakomoroval jsem již asi 2000 včelstev, za ta léta. Začal jsem komorovat první týden v březnu, nyní asi o 14 dní dřív. Blinovu přepážku zasunu za 5-6 plást a včely musí napovědět kde mají plod. Tento plást musí být zvenku nahusto obsazený. Zbylé plásty rozškrabu. A to je všechno. Za měsíc nakouknu a když jsou tam včely nacpány dám mřížku a medník. Plásty za přepážkou vyhodím a ty lepší schovám. Před slunovratem přidám 3 plásty, aby byly včelstva silnější a zásoby z nich pak použiju pro jarní podněcování. / Rozškrabání za přepážkou/. A tak stále dokola. Žádné velké rozebírání ani prohlížení. Důležité je ale vykoumat jak s mezistěnami, jak s chovem matek a jak udržet dobrý zdravotní stav bez úmrtí. To je podstatné a daleko důležitější než to, co tady řešíte! Zdraví R. S.

Proč by mělo být u OP v medniku málo včel?

Tak jinak, je u OP v medniku méně včel?
(01.04.2019 20:49)Kohout napsal(a): [ -> ]
(01.04.2019 18:44)Jirkas napsal(a): [ -> ]Nevím co tě vedlo nasadit jenom počet souší co je rámků v plodišti?

Louky metodiku OP nezná. Tak proto.

Dneska jsem dal trošku času tomu, že jsem si prošel sedláčkovi stránky o OP a došel jsem k názoru, že metodiku OP neznáš ty....nebo hodně nepřesně a stejně špatně si to naučil Marxe....každej kdo si ty jeho stránky přečte, tak pochopí....

Takže první věc co jsem se tam dočetl:

"Na kurzech jsem ukazoval dle síly na 3 (velmi slabá), 4, 5, 6 plástů 39x24 první komorování jarní tj. na až 60 % maxima. Maximum jest cca 9 – 10 plástů Adamce (39x24) pro kladení 2200 vajíček za den. Zakomorovat na plod v prvních dvou plástech NENÍ CÍLEM."

a kohout by moje včelstva poslal klidně na 2 plásty Big Grin a sám píše, že ty své nejlepší má na 3 rámkách....přitom sedláček je má klidně na 5 až 6...

je to z článku, kdy mu někdo píše ty samé zkušenosti co já, že je zklamán, že tam má málo plodu a matka nemá kde klást a sedláček mu na to odpoví....

Opatření navrhuji :

podněcování vidličkou (já neprovádím a raději méně krmím a při jarním komorování do OP PD si zvolím plásty připravené pro podněcování těsty … ukazuji na kurzech)

vložit nádhernou souš (osobně nedělám nikdy, ale vám to ukáže a pomůže pochopit co a jak se děje)

přidat zavčasu MD (to jsem dělal celý týden než jsem odjel do školy do Polska). Dle mého názoru se tím nic nepokazí. Když bude pěkně – budou v MD včely, když se ochladí, tak se včely z MD ztratí zpět do PD.

Navíc tam píše, že včely by měly bejt všechny mezi přepážkama, vůbec by se neměly nacházet za ní na zásobách. A jakmile se tomu tak stane, znamená to, že už se tam nevejdou a tim pádem se má dávát ihned medník a především to značí to, že člověk neodhadl sílu včelstva a zakomoroval je na málo rámků.
Já to vidím takhle, on určitě ví Smile jen píše abych si myslel že neví Smile a já stále nevím proč to dělá Smile
..a zná vôbec definitívnu podobu OP p. Sedláček? Mne to skôr pripadá, že sa hrá s " jeho OP pozitívnymi" včelármi ako mačka s myšou, improvizuje a určite sa pritom i pekne baví...
Nezná, stále na ní pracuje, přednáší dosavadní poznatky. To co jsi napsal, na to by ti Louky napsal že to sedí na někoho jiného
"Když optimalizuji na plod dvounástavkové včelstvo např. rámkové míry 39 x 24 cm, tak jej optimalizuji vždy do jednoho nástavku. To jest na plodové plásty s jedním až dvěma plásty zásobními v optimalizovaném prostoru (většinou tedy na 5 plástů) a za přepážkou s dalšími zásobními plásty."

další důkaz toho, že kohout v tom pěkně plave

Toto nasazování medníků v OP PD provádím, když:

1) Je předpoklad snůšky (ta byla v neděli např. na Vyškovsku) a tu poznám podle váhy !!! A opravdu. Váha za sobotu a neděli vykázala v SMSkách přírůstek kolem 0,4 kg. To jsou cca 2 dm plochy zásob. Už mám v provozu váhy čtyři na různých stanovištích. Stačí mi na váhu zavolat a ona mi zpět pošle SMS s úbytkem či příbytkem tj. váhou a navíc i automaticky teplotou. Nebo mám nastaveno automatické zasílání SMSek např. v poledne s váhou a teplotou ranní a polední.

2) Nebo včely visí v klidové komoře obr. 3.

Když se podíváte na fotky, co sem dával kohout ze svých OP včelstev, tak je vidět, že má včely po celém nástavku......čili špatně zakomorovaná včelstva na malej prostor, tudíž dávno měl mít v ten moment už medník, když je zakomoroval jen na 2x3 rámky langu......

ale hlavně že tu radí, jak to ostatní mají špatně a sám....no škoda mluvit.....

a tvrdim si říct, že moje včelstvo je podle Sedláčkova OP daleko lépe zakomorováno než to kohouta.......ale ten jede zřejmě "kohoutovo OP"

a víc už k tomu nemám co říct....každej kdo si ty stránky projde, tak mu většina nejastnostní bude jasná a pousměje se nad tím, co tu kdy kohout napsal......
Nechápem tomu načo stále komorujete jak v plodisku tak aj v medníku? V plodisku nemá biť čo ani jeden plást z medom ale samí plod. Peľ v medníku a včely majú nosiť a nie slniť sa na mede. Moje včely počas roku po vytočení majú tak možna 2 plásty medu po vytočený temer dosucha.
Louky nějak Ti uniklo , že ted už se provádí druhé jarní komorování to jest komorování na plod. Už je dávno po proletech .
Já se Louky směju na tím, že jsi si Sedláčka nepřečetl dříve. Kohout tě upozorňoval, že s tím loni začínal a jede si dle síly svých včel.
Všechny technologie si musíš uzpůsobit své r.m. a svým klim. podmínkám.
Sedáčkovu metodu pochopí lépe ten, kdo začínal v budečácích a univerzálech před x lety. To se stahovalo na jaře vždy a taky byla jina včela.
PN.
(02.04.2019 7:51)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Louky nějak Ti uniklo , že ted už se provádí druhé jarní komorování to jest komorování na plod. Už je dávno po proletech .

Co je zase tohle za výkřik do tmy? Huh

Edit: už jsem možná pochopil na co narážíš....přečti si celej tenhle článek a možná ti to dojde...http://zacinamvcelarit.cz/index.php/napsali-jste-nam/231-neni-op-pd-pro-kladeni-matky-ted-v-breznu-male-co-s-nim ...v textu je první "jarní" komorování, címž je samozřejmě mysleno druhé komorování na plod.....což z kontextu toho článku jasně vyplývá


(02.04.2019 8:00)Pedro napsal(a): [ -> ]Já se Louky směju na tím, že jsi si Sedláčka nepřečetl dříve. Kohout tě upozorňoval, že s tím loni začínal a jede si dle síly svých včel.
Všechny technologie si musíš uzpůsobit své r.m. a svým klim. podmínkám.
Sedáčkovu metodu pochopí lépe ten, kdo začínal v budečácích a univerzálech před x lety. To se stahovalo na jaře vždy a taky byla jina včela.
PN.

Kohout mě upozornoval, že s tim loni začínal, přesto tu několikrát napsal jak to dělám blbě....když někdo na někoho upozornuje, že to dělá blbě, tak by měl vědět jak je to správně, což on samozřejmě neví.....jasné že si to každej musí přizpůsobit síle svého včelstva a to z kohoutovejch fotek vidim, že on nezvládl....tak třeba příští rok bude šikovnější....
[Obrázky: IMG-5048.jpg]

[Obrázky: IMG-5049.jpg]
Byl jsem u Kohouta loni asi 12.5. V plodišti měl 10 takhle zakladených L 2/3 ve dvou nástavcích nad sebou po pěti. Nad mřížkou měl 4 plný NN medu. Včely nadupaný jako blázen. Evidentně mu to fungovalo. A Louky, kterýmu to nefunguje a chce svoje OP zrušit, tady bude tvrdit, že Láďa to dělá blbě a on (Lukáš Loukota) dobře.
Je to naprosto logický systém, ale nějak nepochopen některými včelaři....nebo jejich včelami???Big Grin
Hoj,
nechci zde pusobit jako kverulant, ale kdyz jsem videl na Loukyho videu OP cislo 5 dymak v 100 provozu, zda se mi to jako uz dost. Co ted chodim do vcel, tak se snazim bez dymaku, jen s rozprasovacem, abych vcely "rusil minimalne". Je to treba jen rozebrani nez jsem videl plod nebo o vikendu prehozeni nastavku, ale porad si myslim, ze je to mensi ruseni. Nebo se mylim a jsem zbytecne "paranoidni" ?
Diky a zatim
Chose

P.S. Neni to kritika, jen porovnavanim metodik me vyvstala otazka Smile
Referenční URL's