Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.04.2019 8:32)jirka.marx napsal(a): [ -> ][Obrázky: IMG-5048.jpg]

[Obrázky: IMG-5049.jpg]
Byl jsem u Kohouta loni asi 12.5. V plodišti měl 10 takhle zakladených L 2/3 ve dvou nástavcích nad sebou po pěti. Nad mřížkou měl 4 plný NN medu. Včely nadupaný jako blázen. Evidentně mu to fungovalo. A Louky, kterýmu to nefunguje a chce svoje OP zrušit, tady bude tvrdit, že Láďa to dělá blbě a on (Lukáš Loukota) dobře.
Je to naprosto logický systém, ale nějak nepochopen některými včelaři....nebo jejich včelami???Big Grin

A já někde píšu, že by mu to nemělo podle něho fungovat? Já tu píšu, že podle sedláčka to není....to je celé....jestli on si udělal svojí verzi OP, tak prosím.....a 12.5. zaplodovaných 5 rámků není žádná sláva bych řekl.....normální průměr. Kdyby to dělal podle sedláčka a zakomoroval je na víc rámků, tak už to měl dřív.

Dělejte si OP podle sebě, mě je to uplně jedno, ale nepište pak o druhejch, že to dělaj špatně, když to nedělaj podle vaší verze OP......protože já to dělám podle tý Sedláčkový, narozdíl od vás.

(02.04.2019 8:54)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj,
nechci zde pusobit jako kverulant, ale kdyz jsem videl na Loukyho videu OP cislo 5 dymak v 100 provozu, zda se mi to jako uz dost. Co ted chodim do vcel, tak se snazim bez dymaku, jen s rozprasovacem, abych vcely "rusil minimalne". Je to treba jen rozebrani nez jsem videl plod nebo o vikendu prehozeni nastavku, ale porad si myslim, ze je to mensi ruseni. Nebo se mylim a jsem zbytecne "paranoidni" ?
Diky a zatim
Chose

P.S. Neni to kritika, jen porovnavanim metodik me vyvstala otazka Smile

Karle možná jsi paranoidní možná ne. Každý se na to asi kouká jinak a je to na každém, jak se na to bude koukat. Já nemám pocit, že bych prohlídkama včely nějak rušil a znepokojoval. Jsou včelstva, do kterých chodím obden, když něco sleduju a nevidim v tom sebemenší problém. Ve všech včelstvech jsem 1 až 2x týdně a taky v tom nevidim problém. Já vím, že stará škola by do nich šla nejlépe poprvé v dubnu nahodit medníky, pak 2x při medobrání a pak zamkla včelnici a přišla zase až v dubnu......já to vidim prostě jinak.
Jozef a aby si tie včely nestresoval, keď k nim prídeš oblečený ako kozmonaut bez dymáku, obleč si len šortky. Včely milujú chlpaté nohy Smile
Hoj,
bud jdu v kalhotech a triku s kloboukem nebo jen v plavkach/trenclich s trickem a kloboukem.
Pokud se v nich nehrabu dlouho/casto, tak jsou hodny.
A hlavne - to moje chmiricko co mam, to ani vcely nevidej Big Grin
Chose
Ako som včera odstránil všetky rámiky za prepážkami, tak som do nich dnes ráno nahliadol, kým boli stiahnuté v OP. Tie, ktoré sa na noc nezmestili do OP a museli nocovať v prázdnej komore (obr. nižšie), dnes, potom ako ustane znáška, vložím rovno doprostred plodiska suš, až má matka kde klásť.

[attachment=5471]
Louky, Ty asi neumíš číst , napsal jsem 10 plástů, ty píšeš 5. Nějaký problémy s pochopením psaného textu. ???? Mimochodem měl tam tolik plodu, že se mu denně muselo líhnout 2500 včel.
On tam jasně píše, že jakmile se ti objeví jen hrstka včel za přepážkou, tak máš dát medník. Když tam přihodíš souš, tak ti to možná ten problém vyřeší i bez medníku. Ale musíš si uvědomit, že to děláš podle Sedláčkova OP a né podle kohoutova OP, ten ti tenhle krok vyčte, že to neděláš správně.

(02.04.2019 10:10)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Louky, Ty asi neumíš číst , napsal jsem 10 plástů, ty píšeš 5. Nějaký problémy s pochopením psaného textu. ???? Mimochodem měl tam tolik plodu, že se mu denně muselo líhnout 2500 včel.

Já umim číst, jen převádim dětské rámky na klasické......

a ještě k tomu, že mi to nefunguje....ano měl jsem takový pocit, protože jsem se držel toho co tu od vás dvou šašků zaznělo.....vaše OP mi nefunguje....to sedláčkovo jsem pochopil a ted nevidim jedinej důvod, proč by to nemělo jít....
Pokud máš snůšku, musíš podle Sedláčka nasadit medník.
I bez snůšky.
(02.04.2019 10:11)Louky napsal(a): [ -> ]Já umim číst, jen převádim dětské rámky na klasické......

a ještě k tomu, že mi to nefunguje....ano měl jsem takový pocit, protože jsem se držel toho co tu od vás dvou šašků zaznělo.....vaše OP mi nefunguje....to sedláčkovo jsem pochopil a ted nevidim jedinej důvod, proč by to nemělo jít....

Chlapečku nauč se počítat
(02.04.2019 10:19)Louky napsal(a): [ -> ]I bez snůšky.


Já reagoval na příspěvek z hora, kde píše dnes až skončí snůška....
(02.04.2019 10:23)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Chlapečku nauč se počítat

A ty se nauč diskutovat věcně a né se chytat stébla.....na žádnej z mejch jasnejch argumentů nezareaguješ, protože víš, že na to žádnej argument nemáš a zase se chytáš čísílek a detailů.......

To že se jen chlubíš a přitom skutek utek o tobě vím už dlouho, divim se, že si toho lidi nevšimli dřív....vidim tady dost velkou podobnost s Havelkou, tomu to taky většina lidí žere dodnes....
Některé horké hlavy si koledují o schlazení, některá témata o zamčení. Jen tak dále . . .
Je neuvěřitelné kolik dokážeš Louky vyprodukovat sprostoty. Urážíš tu lidi o kterých nic nevíš. To že ti někdo dovolí tykání neznamená že se s ním budeš bavit takhle arogantně. Nebavíš se tu s řidiči náklaďáků, tak se prober.
Tím nechtěls naznačit, že třeba k MuDr. slušně a k dělníkovi se může neslušně?
Louky, u nás až teraz, necelý týždeň, začala peľovať vŕba Rakyta. Včelárim v chladnej oblasti na severe obklopenej vrchmi, podobne ako Ty a do kvitnutia čerešne a púpavy potrebujem dostať včelstvo do sily. Urýchlenie práce s OP je síce fajn, ale ja nemám 800 včelstiev ako Sedláček. Zásoby obmedzili matku v kladení, preto som ich odobral, nech najskôr vyžerú tie, čo majú v plodisku. Matka jednoducho nemá kde klásť. O výsledku budem informovať.
Každý z nás včelárime úplne v iných podmienkach, ako nadmorská výška, rozdiely teplôt, typ úľa, typ rámikov, skúsenosti, vedomosti a pod. a ja sa to snažím do toho napasovať. Bol som aj na Sedláčkových prednáškach a určite to bol prínos a určite pôjdem zas, ale ani to sa nedá napasovať do slova a do písmena na lokálne pomery. V prednáškach bolo aj množstvo zbytočného balastu pre mňa. Potom to skákanie z jedného systému do iného systému, kým sa človek zorientoval, tak už bol zas niekde inde. Treba si uvedomiť, že Sedláček aj Marx s Kohoutom (Marx s Engelsom Smile ) včelária na dolniakoch v úplne iných klimatických podmienkach. Tam to musí ísť aj v krabici od topánok (už len fľašu na med podložiť). Navyše oproti mne majú repku, agát, slnečnicu, lúky sa tam kosia 4 x do roka, ... . Oni by si skôr mali založiť tému "kam so všetkým tým medom" Smile.
Ja som kvôli chladným nociam a upršaným dňom nemal v roku 2018 nič ani len z lipy. Rok pred tým bola lipa zas tak vymrznutá, že nemala nasadené žiadne kvety.
A nielen lipa. V tú zimu bolo u nás cez -37 stupňov pod nulou.
Je dobre, že Ty to skúšaš s medníkom a ja zas budem vkladať suš. Skúsenosti si potom vymeníme. Včelárenie má jednu nevýhodu a to, že experiment môžeš počas sezóny urobiť iba jeden krát, ďalší krát až budúci rok. Takto to zdvojnásobime.
Ak sa pridá niekto z kopcov, tak zviacnásobime.
Mne je jedno, či idem podľa Sedláčka, alebo Kohouta s Marxom, ja si z toho zoberiem to, čo bude fungovať podľa mojich predstáv. Najprv to však treba vyskúšať a problémy priebežne diskutovať.
(02.04.2019 11:10)Pavel Šuk napsal(a): [ -> ]Je neuvěřitelné kolik dokážeš Louky vyprodukovat sprostoty. Urážíš tu lidi o kterých nic nevíš. To že ti někdo dovolí tykání neznamená že se s ním budeš bavit takhle arogantně. Nebavíš se tu s řidiči náklaďáků, tak se prober.

Kterou sprostotu máš na mysli? Dávám si pozor, abych nepsal sprostá slova.....pokud ho u mě uvidíš, určitě můj příspěvek nahlaš.

A máš pravdu nebavím se tu s řidiči nákladáků, bavím se tu s lidma, který se nějak chovaj, píšou nějakým stylem a tim stylem se s nima bavím.....nevšiml sem si, že bych byl arogantní na někoho, kdo je na mě slušnej a nesnaží se přetáčet, lhát atd....
Téma zamykám, není to o Optimalizovaném plodišti, ale o nadávání, urážení a dokazování si svého ega.
No jediný, kdo tu na FV opravdu praktikoval OP ve velkém a fungovalo mu to, byl Láďa Kohout, loni jsem u něj byl, to jich měl na OP 36. Letos jich má 60. Ten ale dostal BAN a to ani nevím za co. Tak to máte smůlu.
Je to škoda, přimlouval bych se za odbanování.
[Obrázky: 994-CA69-E-C81-D-4576-9560-4-CB3422-C3-F6-C.jpg]

[Obrázky: AB60-AB4-F-FC82-4049-B6-D2-3-EAE40-F9-D8-F1.jpg]

[Obrázky: CECC19-FD-DDF8-4-A81-9-B19-A03-EBA60-EA11.jpg]
Mrzi mě ze tohle vlákno je takhle paralyzovano.
Referenční URL's