Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Myslíš že žádnou povinnost nezasvěceným cokoliv prozrazovat nemám a tudíž pravidla fóra neporušuju?
Sedlaček písal že rozširuje zasobnými plastami. Čiže ja v lete zakrmim na tých 8-10 ramikov s tým že tam má stále iba tie 3 rámiky zaplodovane staré zvyšok plasty panenské a zaplodovane 1-2 x na jar ostávajú zaplodovane 1-2 x a potom dokladam panenské so zásobami, neskôr zase pri kŕmení doplním panenské plasty nezaplodované vytočené z mednika... Teraz idem 2 rok OP čiže ešte sa budú veci prispôsobovať.

Každopádne čo som si všimol, včelstvá zimujuce na staršom diele sú silnejšie ako včelstvá zimovane na novom diele. Prečo neviem, každopádne 3 roky a stále rovnaké výsledky po zimovaní.

Trebalo by vyskúšať premiest včely na medzistieny, na panenské plasty a na staršie 3-5 krát zaplodovane plasty že aky by to malo vplyv na silu včelstva, lebo podľa mňa tam budú obrovské rozdiely, ale to už patrí do inej témy..
(12.01.2020 13:06)deko1 napsal(a): [ -> ]Daniel, tiez som mal z prispevkov tych troch ludi pocit akoby vstupili do nejakej sekty, ktora vsetko vie, na vsetko ma riesenia a iba vdaka nej vstupia jej clenovia do raja plneho 18 rocnych panien. Ale nezasvatenym nic neprezradi ani za svet Big GrinBig GrinBig Grin

Už tady bylo několikrát vloženo a doporučeno Sedláčkovo psaní, jediné co by tě omlouvalo takhle psát je to, že neumíš číst.
S tmavými plásty v plodišti má dobré zkušenosti Barnat a zbytek světa. Možná že když teď 50 000 českých včelařů prodalo Včelpo coby výrobce mezistěn, na nutnost obnovy díla se přestane tlačit i u nás.

(12.01.2020 11:09)emer napsal(a): [ -> ]Neviem prečo mi nejde vložiť citáciu príspevku, tak takto na príspevok od Kohouta z 10.01. o 13.14 hod.

(10.01.2020 14:14)Kohout napsal(a): [ -> ]Mám otázku. Kde se dočtu o nutnosti přikrmování pylem? Jak se to provádí? Kdy? Jakým pylem?

(12.01.2020 11:09)emer napsal(a): [ -> ]Keďže už ideš OP dlhšie a veľa o tom píšeš, mal by si vedieť odpovedať na otázky, ktoré si adresoval na mňa aj na gora. Ak nie tak si to vygúggli. Často tu jen kokrháš, namiesto toho, aby si niečo konkrétne povedal.

Ty neumíš citovat, já neumím gůglit. Tak se znovu ptám. Kde konkrétně se dočtu o nutnosti přikrmování pylem?
(12.01.2020 13:29)Kohout napsal(a): [ -> ]Napadá mě že by bylo dobré založit vlákno kde by ti co už něco o OP vědí mohli radit těm co je to zajímá.
A tady nepřekážet ostatním.

Jejda, tím jsi mi sebral překvapení pro prudiče. Měl jsem v plánu pro ně extra vlákno založit, až to opět rozjedou.
To by stejně nefungovalo. Zeptej se na cokoliv o iPhone na nějakém Apple fóru a 95% příspěvků bude o tom že android je lepší a že seš iovce.
No je fakt, že dobře teď vypadá debata v Plastových rámkách. Nikdo tam teď nepíše, že plast je na h...o a je to přínos jak pro fanůšků plastu, tak aj pro odpůrců. Fanůšci se neco dozvijů a odpůrci nemosijů ztrácat čas trollováním. Já su zatím v situaci, kdy se snažím po čistě NN srovnat se sestavů optimálního dadantu, ale věřím že aj od optimalizátorů se možu neco dozvědět, stejně tak jak od vyznavačů velkých včelstev. akorát je škoda dyž se ty témata začnů zbytečně moc křížit.
PS: Občasný vtípek pochopím...Wink
MartineH, mimochodom udávaš, že včeláriš od r. 2019. Tak potom neviem, kedy si to čo udávať mohol stihnúť. Jedna sezóna je na to žalostne málo.
..."na ty co se o to zajímají a tudíž si to přečetli (buď když to Sedláček psal, nebo teď z archivu - jak jsem Kohout dával odkaz) a na ty co o tom nic neví (nečetli to a ani na přednáškách nebyli).
Jen proto že patříš k druhé skupině jsi sem mohl napsat takovou blbost
"..
Možno po pár rokoch včelárenia by si to už nenapísal alebo štylizoval ináč.
Tak teda aby som nebol len za "šťourala a kybica, možno i k....a"
Sú 2 skupiny včelárov. Jedna skupina sú tí, že na čom začnú včeláriť, na tom i skončia. 2. skupina sú tí, ktorí technológiu korigujú a prispôsobujú svojim podmienkam a ich zmenám ktoré prichádzajú. Patrím do 2. skupiny. Za tých 15 rokov čo včelárim, som sa dopracoval k zostave, ktorú som nazval "modifikovaný dadant" a nemám najmenšiu potrebu tento systém vylepšovať podľa p. Sedláčka, lebo by tom u mňa krok späť, som s ním max. spokojný. Vy, ktorí ste s ním začali a systém tvrdo obhajujete, poväčšine argumentami typu "Sedláček uvádí...", sami prispievate k tomu, že príspevky ako napríklad i môj vznikajú. Namiesto krátkych logických argumentácií či vysvetlení sa oháňate Sedláčkom a jeho prednáškami ako mečom. A prečo by to bol u mňa krok späť, tak tu sú argumenty.
-plodisko som optimalizoval tak, že je optimálne i pre včely
- o tom svedčí fakt, že mriežky sú odložené v sklade.
-obmenu plodiskových plástov robím v plodisku, ich odsun je smerom nabok alebo dolu.
-žiadne prekladanie plodiskových plástov do medníkov a ak tak, len zriedka.
-v nízkych medníkoch sú už s prevahou panenské plásty, nájsť trubčiu bunku na takomto pláste je pomaly rarita.
- vytáčam zásadne plásty, ktoré sú už buď viečkované alebo zaviečkované. Vytáčať celé medníky vzhľadom k charakteru znášok nejde, nie sú nektárové eldoráda ako dolu.
- do metodiky som zakomponoval prvky LBV, čo nechcem ďalej rozvádzať. Len uvediem len fakt, že minulý rok hodne rojivý bol. U nás celý máj včely nevyleteli z úľov. No nemal som ani 1 /slovom jeden/ roj.
-vytočil som v priemere 25-30 kg na prezimované včelstvo. To zo slabochov nevytočíš.
-úhyny som nemal doteraz v podstate žiadne
Z toho jasne vyplýva, že neviem prečo by som mal to, čo som niekoľko rokov dotváral, rušiť a ísť na Sedláčkovo OP a krvopotne zháňať rozdrobené informácie od neho len preto, lebo ON povedal, že je to dobréExclamation:
Otázniky o fungovaní OP, ktoré som nastolil, nie sú žiadne "prkotiny", ale celkom zásadné fakty o pochodoch vo včelstvách, naprieč celým spektrom úľových zostáv. Toto som riešil i pri mojej "optimalizácii".
Hráte sa tu na urazených a tých, ktorí kladú "impertinentné otázky", považuje za trolov či k.....v,čiže tým pádom i mňa...
Je to pekné, že niečo také, ako OP existuje. Nech sa vám v ňom darí. Aspoň tak, ako mne v mojom....
Promiň Danieli, že jsem si troufl já začátečník Ti něco napsat Smile Mimochodem jsem loni točil zhruba dvojnásobek toho co ty (na vyzimované včelstvo), takže to možná nebude v tom jak dlouho včelaříš...
Letos už budu mít OP 3 sezonu. Ta první byla jen taková seznamka. OP je určeno hlavně pro majitele Dadantů, či jejich napodobenin. Mít složená plodiště, nejspíš bych do toho nešel. Komu nejde včelaření normálně, op nic nevyřeší, jen včelař nezvládl technologii kterou si zavedl. Teď si zavedl jinou a doufá. Nejspíš to tak nebude fungovat. V OP je spousta zajímavých a logických nápadů a jak se zdá fungují. Na druhou stranu je tam však celá řada nedostatků a zádrhelú o kterých se př. Miroslav zapomněl zmínit a na to, že to někdy dopoví za rok v zimě, na to mu kašlu. /Diplomaticky řečeno/ Loni jsem roztřídil včelstva na ty, která nejdou pro sílu zakomorovat a na ty kde si hraju s op, jak by se mě líbilo a pak na ty, která jedou přesně podle Sedláčka. No a světe div se, úly poslední skupiny vítězové v medné soutěži nejsou. Takže letos vše zopakuji, Silná včelstva pojedou podle Řeháčka, většina slabších podle mě a asi tak 10 až 15 podle Sedláčka. Porovnám a uvidím. To doporučuji všem! Jednotný postup nebude fungovat jako rady zdaleka a od jiných typů úlů. Kdo navíc neumí Dadanty a nemá komorování v oku a rukách, natož přemetání na mezistěny bude to mít hodně těžké! Rozhodně nečekejte zázraky a že se něco jako mávnutím kouzelného proutku změní! Zdraví R. S.
Martin a nadmorská výška ti nič nehovorí,pozri kde Dano včelári a až potom sa chvál.
Keby si nevytočil medník včieľ,tak koľko medu by ti zostalo? Točiť včely do sucha tiež nie je žiadna výhra a ešte sa tým pochváliš.
A rok včelárenia je sakra málo k tomu,aby si ty mal v metodike jasno.
(12.01.2020 16:52)daniel napsal(a): [ -> ]Vy, ktorí ste s ním začali a systém tvrdo obhajujete, poväčšine argumentami typu "Sedláček uvádí...", sami prispievate k tomu, že príspevky ako napríklad i môj vznikajú. Namiesto krátkych logických argumentácií či vysvetlení sa oháňate Sedláčkom a jeho prednáškami ako mečom.

Mně většina sem přispívajících kromě Barnata splývá takže nevím kdo a jestli vůbec tu nějaký tvrdý obhajovač OP je. Argumenty typu "Sedláček uvádí..." opodstatnění mají.

Protože Sedláček uvádí:
Učení se metodice OP stylem pokus omyl a nebo kdo co na webu napsal se mi jeví jako čiré bláznovství a jak uvádím na kurzech: Špatně provedené včelaření v metodice OP je horší varianta než zaběhlý systém jež včelař trošku či více zná nebo „barzjaké“ včelaření bez mateří mřížky.

Ty včelaříš 15 roků. Zhruba tak dlouho (spíš déle) se včelaří metodou OP. U nás je tato metodika mezi několika včelaři známá pět šest let a široké včelařské veřejnosti (tedy i členům tohoto fóra) prezentována druhým rokem. Tudíž zkušenosti mají v podstatě nulové. Každý byl na nějaké přednášce, málokdo na všech. Pokud někdo chce jinému odpovědět na dotaz, často musí lovit ve svých poznámkách nebo na webu, tedy čerpat ze Sedláčka. Ty můžeš za svou metodiku mluvit z praxe. Já tu někde nedávno psal jako reakci na žádost pana Šumery že o zkušenostech tu ti co OP zkouší začnou psát až po třech čtyřech letech. Mám pravdu nebo ne?

(12.01.2020 16:52)daniel napsal(a): [ -> ]A prečo by to bol u mňa krok späť, tak tu sú argumenty.
-plodisko som optimalizoval tak, že je optimálne i pre včely
- o tom svedčí fakt, že mriežky sú odložené v sklade.
Jako v OP, rozdíl je že tam to bez mřížky asi nejde i když nevím jestli Ruda Stonjek netvrdí opak.
-obmenu plodiskových plástov robím v plodisku, ich odsun je smerom nabok alebo dolu.
Jako v OP, ale tam to nejde dolů, musí ven a vyvařit.
-žiadne prekladanie plodiskových plástov do medníkov a ak tak, len zriedka.
Jako v OP.
-v nízkych medníkoch sú už s prevahou panenské plásty, nájsť trubčiu bunku na takomto pláste je pomaly rarita.
Jako v OP.
- vytáčam zásadne plásty, ktoré sú už buď viečkované alebo zaviečkované. Vytáčať celé medníky vzhľadom k charakteru znášok nejde, nie sú nektárové eldoráda ako dolu.
Jako v OP.
- do metodiky som zakomponoval prvky LBV, čo nechcem ďalej rozvádzať. Len uvediem len fakt, že minulý rok hodne rojivý bol. U nás celý máj včely nevyleteli z úľov. No nemal som ani 1 /slovom jeden/ roj.
V OP jinak.
-vytočil som v priemere 25-30 kg na prezimované včelstvo. To zo slabochov nevytočíš.
Jako v OP.
-úhyny som nemal doteraz v podstate žiadne
Bez komentáře.


(12.01.2020 16:52)daniel napsal(a): [ -> ]Z toho jasne vyplýva, že neviem prečo by som mal to, čo som niekoľko rokov dotváral, rušiť a ísť na Sedláčkovo OP a krvopotne zháňať rozdrobené informácie od neho len preto, lebo ON povedal, že je to dobréExclamation:

To neví nikdo proč bys měl rušit to co jsi vybudoval a jít na Sedláčkovo OP. On tě k tomu někdo nutí nebo přemlouvá? Nebo jaký máš důvod sem psát? Má význam si tvé příspěvky k OP vyhledat a přečíst?

(12.01.2020 16:52)daniel napsal(a): [ -> ]Otázniky o fungovaní OP, ktoré som nastolil, nie sú žiadne "prkotiny", ale celkom zásadné fakty o pochodoch vo včelstvách, naprieč celým spektrom úľových zostáv.

Aha, otazníky o fungování OP. To si sem někam psal? Mám hledat?

(12.01.2020 16:52)daniel napsal(a): [ -> ]Hráte sa tu na urazených a tých, ktorí kladú "impertinentné otázky", považuje za trolov či kokotov,čiže tým pádom i mňa...
Je to pekné, že niečo také, ako OP existuje. Nech sa vám v ňom darí. Aspoň tak, ako mne v mojom....

Co se k...tů týče doporučuji toto.
Kokotismus - postihuje podstatnou část populace - a přitom většina k...tů ani v nejmenším netuší, že jsou k...ty! Kniha, která vám objasní mnohé záhady společnosti.
Alespoň prvních pár desítek stránek stojí za přečtění.
Rodolf Stonjek zapomněl dodat , takhle je to u mě, jinde to může být jiný (jiná rámová míra, oblast a jiný včelař)
Sedláček uvádí.

Dostávám od vás pár emailů velmi různých otázek, které ale mají tak nějak jednu nit – optimalizované plodiště. A lze vás rozdělit do několika skupin:

První z vás jsou nevěřící Tomáši, kterým není v mých silách vysvětlit emailem principy a jak to funguje. Od toho tento web není. Na to jsou přednášky a kurzy s prezentacemi plnými obrázků a hlavně praxí ve včelách. Píši o tom stále, že vzdělávání je zapotřebí a i já jezdím po světě po přednáškách doslova co měsíc. Teď v Německu 13. dubna bylo zajímavě a tam získané poznatky jsem zakomponoval do červnové a říjnové přednášky. Nehledě na to, že se technologie posunují atd… Učení se metodice OP stylem pokus omyl a nebo kdo co na webu napsal se mi jeví jako čiré bláznovství a jak uvádím na kurzech: Špatně provedené včelaření v metodice OP je horší varianta než zaběhlý systém jež včelař trošku či více zná nebo „barzjaké“ včelaření bez mateří mřížky.

Druhá skupina jste naopak chápající a ti co jim to jde od ruky (ponejvíce pozorní kurzisté) a už píšete, že máte ve včelstvech i z 90% proplodovány plodištní plásty, a že přidáváte pátý = mezistěnu a že v medníku je krásně deset dvacet plástů medu, že je to „easy“, že včelky žluté kraňky létají a vůbec nebodají, atd…

A třetí skupina z vás si zcela mylně myslí, že metodika OP je nejlepší, a že když udělají vše dle „písma“ = pravidel, tak nebudou mít matečníky, tak se nebudou včelstva rojit, tak nebudou sedět v podmetech a budou dělat o 30 či o 50% medu více než včelstva ošetřovaná po staru. To jsem ale přece nikdy nesliboval !!! Mnohokrát jsem sděloval, že metodiku OP provozuji a ze všech mnou poznaných mi nejvíce vyhovuje. Že jsem díky ní zkrátil čas ošetřování na jedno včelstvo, začal obhospodařovat i chvílemi 800 včelstev, že si mohu vytáčet doslova, kdy je potřeba, že se mi snížila rojivost o cca 30 %, že mám úly lehčí připravené daleko snadněji ke kočování, že tvorba oddělků z OP je koncertní záležitost, ….
Daniel přečetl jsem tvé poslední příspěvky v tomto tématu a našel jeden co stojí za diskuzi.
Musím dať milovníkom silných včelstiev za pravdu, že silné včelstvá sú super. Bol som síce len na jednej prednáške Sedláčka o optimalizovanom plodišti a dobre si pamätám ako hovoril niečo v tomto zmysle:
"Keby som dokázal vyzimovať silné včelstvá tak by som OP nepotreboval, ale nedokážem."
Preto i tie slabšie včelstvá vedené na OP u pána Stonjeka nedokážu v znáške poraziť tie silné vedené klasicky. A tie siné by nebolo dobré dusiť v OP.
Oni si to milovníci silných včelstev brzo rozmyslí po soustavných úhynech, jestli je dobré chovat supersilná včelstva.
Po skúsenosti z minulého roku čo sa týka OP tak tento rok včelstvá zimujucich do 6 uličiek ide OP, zvyšok mám v pláne viesť inou metódou.
Minulý rok nebol najlepší u nás ale viem porovnať z inými vcelarmi že vďaka OP som mal vyšší priemer. Včelstvá v OP neboli najlepšie ale boli porovnateľné čo sa týka vynosmi každopádne na jar to boli o 1/3 až o 1/2 slabšie včelstvá ...
A čo sa týka rýchlosti obsluhy, tak OP jednoznačne vedie proste prehliadka zabrala oveľa menej času čo mne ako študentovi vyhovuje...
(12.01.2020 21:10)Andrej napsal(a): [ -> ]dobre si pamätám ako hovoril niečo v tomto zmysle:
"Keby som dokázal vyzimovať silné včelstvá tak by som OP nepotreboval, ale nedokážem."

A tie siné by nebolo dobré dusiť v OP.

Říkal nedokážu nebo už neumím? Opravdu potřebuje OP proto že nedokáže vyzimovat silná včelstva? Kdy a jak přišel o schopnost vyzimovat silná včelstva taky říkal?

A pak mi vrtá hlavou to dušení včelstev. Dochází k němu jak a v kterém období roku?
(12.01.2020 22:53)Kohout napsal(a): [ -> ]Říkal nedokážu nebo už neumím? Kdy a jak přišel o schopnost vyzimovat silná včelstva taky říkal?

Nebo už nelze ( v současných podmínkách) vyzimovat silná včelstva?

(12.01.2020 18:42)Kohout napsal(a): [ -> ]Sedláček uvádí.
že v medníku je krásně deset dvacet plástů medu, že je to „easy“, že včelky žluté kraňky létají a vůbec nebodají, atd…
Jak to myslel s těma žlutejma kraňkama - jak souvisí s OP?
Referenční URL's