Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
ale tento pyl proplodují na tvorbu zimní generace, uvádí to i Sedláček, Louky se asi ptá jak na jaře, když Sedláček fedruje bilkovinové těsto, chápu-li správně
Ted už to zase stáčíš někam kam se ti hodí kohoute. Po prvním videu se ještě o pylu vůbec nemluvilo. Ty si hou zkouknul a řekl si jasně, plod plod, zásoby a konec....žádný at je na těch rámkách pyl nebo tak něco....o pylu se tu prostě vůbec nemluvilo, až když jsem začal pozorovat, že to bez něj nejde, tak se to začalo řešit. Nebo mi ukaž jedinej příspěvek, kde si psal, že se komoruje tak, že tam musíš dát pylovej rámek? Nebo mi ukaž kde to píše sedláček?
Asi jsem nic takového nepsal a možná ani Sedláček ne.

(13.01.2020 19:16)simonn80 napsal(a): [ -> ]ale tento pyl proplodují na tvorbu zimní generace...
A "uloží" ho do tukových tělísek z kterých pak krmí plod než je přínos pylu zvenčí. Bude to nejspíš jako v jiných úlech.
Panové vyserte se se na to jste na tom uplně stejně ,když se chcete přítíst tak si pište si SZ. Nebo si dejte do držčky Neotravujte to forum jinak si přečte než jste dostali banána (historie) Dík Ať se daří Zdeněk
My se máme s Loukym rádi a bavíme se k tématu. Tady jsem mu zkopíroval co píše Sedláček o pylu v plodišti na jaře jak mě o to požádal.




Jakmile se teploty sníží na neletové a v zimním chomáči probíhá plodování po většinou ze zdrojů tukovo-bílkovinných tělísek (Schönfeld). Tyto jsou však omezené a na celé předjarní plodování by nestačily. Proto jsou pak plynule se zvyšující se teplotou v sezení (a možností očišťovacích letů) doplňovány a „nahrazovány“ bílkovinami z pergy a posléze pylu přinášeného zvenčí. Když zásoby pergy dojdou nebo nejsou v dosahu a není možné přinášet pyl zvenčí – plodování se omezuje až končí !!!
Přesně tohle je normální klidná debata. Takže já bych si dovolil ještě trošku OP upravit a první komorování bych dělal na dva rámky plodu, jeden zásobní a jeden pylovej a do doby, kdy bude v přírodě pylu dost, což je samozřejmě u každého jinak, bych tam ten rámek s pylem nechal a pak ho odstranil. Vidíš v tom kohoute něco co by pak kazilo princip OP? Já ne.
Může bejt. Já si za přepážku naskládám plásty od nejtěžšího po nejlehčí a ty pak přidávám do plodiště. Pyl jsem nikdy neřešil. Zatím dvě sezóny. Když dáš pylovej k plodu tak ho vyberou a zaklade.
To co sem Kohout vkládá opětovně, sem doporučoval ať si každý koho to zajímá najde na netu. Případně ať se potom zeptá jak to myslí Sedláček s tím a s tím.
(22.03.2019 18:23)vernut napsal(a): [ -> ]Vždyť tu Kohout někde a možná i vícekrát psal, že se to OP teprve učí... tak jak může někomu plnohodnotně odpovědět... ani z daleka.
K tomu ještě napsal, že sám Sedláček říká, že je to metodika mladá.
Tedy v mladé metodice může dojít k dodatečným úpravám.
Takže Kohout, nikoho nemůže nic naučit a možná to ani není jeho cílem.
Cíl je jiný. Ale určitě ne ten, že Putin začne včelařit a ještě k tomu metodikou OP
Já mám takový dotaz, ale neberte mě, jako že někoho shazuju nebo do někoho záměrně šťourám. Přečetl jsem o včelaření snad veškerou literaturu, co tu byla za posledních 50 let vydána a trendem je, že ošetřování má být co nejjednodušší, s co nejmenším počtem zásahů, aby včelaření bylo pohodlné pro včelaře a hlavně pro včely. Taky netajím, že ani po 15 letech včelaření stále spoustě věcí nerozumím a stále se snažím svoji metodiku nějak zlepšit a posunout, protože moje včely evidentně čtou něco jiného než já Smile. Takže logicky jsem přečetl i tohle hodně dlouhé vlákno a přijde mi, že metoda OP je spojená s neustálým šťouráním se ve včelách a furt jim něco někam předělávám a přasunuju. Ale třeba je to jen nepochopení myšlenky nebo principu OP. Může mi to prosím někdo z Vás, co OP používáte, trošku přiblížit, v čem se pletu? Díky.
S tými zásahmi to nie je tak celkom pravda, ale ber ma s rezervou, ja používam OP v modifikovanej podobe na 2 zásobné rámiky + plod. Rozdiel je v tom, že v takejto zostave mám aj peľové zásoby, z časti medové a hlavne, nemusím používať mriežku. Keďže ucelená metodika na OP nie je, dovolím si túto metódu tiež nazvať OP.
- prvý zásah je zakomorovanie včelstiev na plod + jeden zásobný rámik - obyčajne na 4 až 5 rámikov niekedy koncom februára. Za prepážkou jeden rámik trocha rozškrabem. Takto včelstvá nechám cca tri týždne kedy tie tri rámiky naozaj krásne preplodujú a ak je treba, zásoby majú za prepážkou.
- po troch týždňoch len jeden rámik s peľom/zásobami presuniem spoza prepážky k plodu. Stále je plodisko hore, znáška nie je takže tento zásah trvá možno dve minúty na včelstvo, bez trhani chumáča a šachovani s rámikmi
- po 10 až 14 zase opakujem to isté. Obyčajne začína nektárová znáška a spodný NN, ktorý bol ako "vankúš" ide hore nad plodisko ako medník. včelstvá ho berú ako svoj priestor, mali ho pod nohami. Tento zásah beriem tak 5 minút na včelstvo. Nijak totižto plodisko nerozoberám, len prisuniem ten jeden rámik.
- pri rozkvitnutí čerešne pridávam silnejším stavebný rámik - to už budú na 8 rámikoch, kde je na väčšine plod. Samozrejme nie na 100% ploche rámika ako pri "čistokrvnom" OP, ale mne to tak vyhovuje, a včelám podľa mňa tiež - majú tam aj peľ aj nejaký ten med. Časovo, znova 5 minút na včelstvo bez rozoberania plodiska.
- na repke už plodisko poriadne prezriem, doplním medzistienku a podľa potreby ďalší medník.
- vytáčanie repky (ak ju vytáčam) spájam s doplnením plodiska na 10 R (niektorým odoberiem jeden rámik s plodom a doplním dve medzistienky). Ak nevytáčam, už len podhadzujem medníky.
- do plodiska už väčšinou po týchto zásahoch neleziem a pracujem len s medníkmi.

Veľa málo? To je vec pohľadu, možno pre niekoho veľa ale časovo je to dvadsať - tridsať minút na plodisko do roka. Nemusím riešiť trhanie plodiska, prekladanie rámikov, vytáčanie medných zásob zo zaprataného plodiska, ....
Louky, Kohout . . .

Nedostala se k Vám někdy knížka O.Brennera?

Já tak se na to dívám, tak ten Sedláček dopodrobna dělá přesně co on už před 70 lety . . .

jen to chytře vzal do svých rukou, na svoje míry, aby mu nestál kšeft . . .
chytré hlavě klobouk dolů . . .
Všechno už tu kdysi bylo a jednou zase bude...
(14.01.2020 11:32)Ryvoleco napsal(a): [ -> ]Louky, Kohout . . .

Nedostala se k Vám někdy knížka O.Brennera?

Já tak se na to dívám, tak ten Sedláček dopodrobna dělá přesně co on už před 70 lety . . .

jen to chytře vzal do svých rukou, na svoje míry, aby mu nestál kšeft . . .
chytré hlavě klobouk dolů . . .

Sedláček taky nikdy netvrdil, že to vymyslel, naopak, že čerpá z historie.
Patko79,hezky jste popsal svůj způsob aplikace metody OP. Bylo by ale vhodné upřesnit, v čem přesně včelaříte. To hraje u OP velkou roli.
V příspěvku to nemáte a na panelu je uveden modifikovaný Optimal.
Jak modifikovaný?
plodiskový rámik je na výšku dvoch medníkových
Jen aby tu nedošlo k mýlce, já se OP nevěnuju a ani nehodlám Smile zkusil jsem si, a to mi stačilo. Já totiž nemám za potřebí obhospodařovat 800 včelstev, mě stačí těch mejch 100-150 a to zvládnu i se svojí "pracnější" metodikou. Mě už by strašně vadilo každý den brát nějakou mateří mřížku stokrát do ruky a ještě víc by mi vadilo těch 100 mřížek pořídit Smile

Co pak takový včelař, který má 20-50 včelstev bude dělat v tom volném čase, který díky OP ušetří? Ta pravá včelařská sezona trvá 3-4 měsíce? Vždyt se na to člověk celej rok těší a pak by si sám ze svého rozhodnutí sebral čas, který u nich může strávit?....Na velké farmě to chápu, u běžného včelaře moc ne.
(14.01.2020 11:32)Ryvoleco napsal(a): [ -> ]Nedostala se k Vám někdy knížka O.Brennera?
Já tak se na to dívám, tak ten Sedláček dopodrobna dělá přesně co on už před 70 lety . . .

Barnat tomu říká pavěda.

[Obrázky: IMG-1510.jpg]

[Obrázky: IMG-4898.jpg]

(14.01.2020 11:32)Ryvoleco napsal(a): [ -> ]jen to chytře vzal do svých rukou, na svoje míry, aby mu nestál kšeft . . .

Nerozumím tomu co sleduješ vymýšlením a šířením takových lží.

[Obrázky: IMG-1512.jpg]

[Obrázky: IMG-1515.jpg]
Patko u mňa mali včelstvá v zúžených plodiskách tendenciu zaklásť z časti aj prvý medník, preto sa u mňa mriežka stala nutnosť,proste si chcem udržať v medníkoch len panenské plasty a zjednodušiť vytáčanie medu.Nemáš z tým problém?
Dalšia vec ktorej som nerozumel je že rozkrábeš len jeden plást za prepážkou,prečo len jeden?
Čo z ostatnými plástmi,tie ako riešiš?
(14.01.2020 9:43)Heteropteryx napsal(a): [ -> ]Takže logicky jsem přečetl i tohle hodně dlouhé vlákno a přijde mi, že metoda OP je spojená s neustálým šťouráním se ve včelách a furt jim něco někam předělávám a přasunuju. Ale třeba je to jen nepochopení myšlenky nebo principu OP. Může mi to prosím někdo z Vás, co OP používáte, trošku přiblížit, v čem se pletu? Díky.

Pleteš se v tom že si myslíš že metoda je o neustálém šťourání ve včelách a ani se ti po přečtení tohodle vlákna nedivím. Nesmíš brát vážně zasvěcené příspěvky těch co o OP nic neví.
Fakt jim furt nic nepředěláváš, fakt v plodišti nic nepřesunuješ na rozdíl od jiných metodik zde na VF popsaných.
Matka začne klást, má k dispozici tři plásty, po zakladení ji dáš vedle třetího čtvrtý, po jeho zakladení případně pátý. Zase vedle čtvrtého. Nic nepředěláváš, nic nepřesunuješ. Než matka zaklade poslední plást, první se dolíhne, včely ho vyčistí, a matka zakládá. Postupně až k pátému a zas dokola. Tak to prý dělá miliony let. Plod vyrůstá v těch nejlepších možných podmínkách. Miliony let ji nikdo plodiště netrhal mezistěnama, nezebroval, nerozhazoval plásty po úle, nepřekládal plod někam do medníku. A takhle to má zařízené v OP. Sedláček ve své pavědě tvrdí že matka plodiště zná a ví kde kladla před 21 dny a ví kdy se tam vrátit. Proto se v OP nic nepřehazuje. Pokud někdo tvrdí že ano, mohl by to trošku přiblížit.
Referenční URL's