Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
[Obrázky: 8126-BEC8-ACE5-4-CDF-AAA7-4-F17-F0357087.jpg]
Loni sem měl v plodištích dost zásob na celé jarní plodovani a ještě zůstalo. V OP se nezimujou tak silný včelstva aby to nestačilo, pokud si dobře pamatuji, Sedláček uvádí, že když je pravidelný přínos a dostatečná teplota tak zásoby za přepážkou odstraňuje.
CO V TOM OPTIMALIZOVANÉM PLODIŠTI UDĚLÁM PŘI POSLEDNÍM MEDOBRANÍ ??
Já osobně de fakto nic krom přidání dvou světle hnědých či zásobních souší., abych zimoval včelstva nikoliv na 5 plástech Sedláčkovi míry (to je málo), ale na optimálně 7 až 8 plástech …

(14.01.2020 20:17)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]To Sedláček skladuje celú sezónu zásobné súše ktoré odobral na jar, aby ich mohol po medobraní znova do včelstiev nanosiť? To moc prakticky nevyzerá.

To záleží na tom co přesně chceš číst.
O odebírání a skladování a znovu vkládání metodika OP není. Viz tvoje reakce na Jirku výše, sám správně vidíš že zásoby buď nevyjdou tak doplním podněcováním na jaře, nebo vyjdou, nebo jeden plást zbude. Tak ho dám oddělku. Nebo po vytočení vrátím včelstvu.

Já jsem to ale znovu otevřel proto že se chci zeptat jestli když porovnáš svoje práce v plodišti po vytočení jestli to vyjde co se týče práce a času tak nějak nastejno nebo má jedna z metodik nějak výrazněji navrch.
Jo to je tak, když včelař nemyslí a neshání informace. Nejlíp vymyslel komorování Ing. Řeháček, popsal ve své metodice, kterou by měl vlastnit každý majitel jakéhokoliv Dadantu, včetně napodobenin. Doba se ale změnila a je potřeba myslet. Nevím, proč bych měl do včel lézt teď, když jsem v nich byl někdy v prosinci kvůli pokapu Kš. Současně s tím se dají zakomorovat a pak zač února jen rozškrábat a pak prázdné plásty vyházet. Bez jakéhokoliv rozebírání plodiště. Zkusme být k včelám alespoň trochu ohleduplní !!! Zdraví R. S.
(16.01.2020 9:17)Kohout napsal(a): [ -> ]Já jsem to ale znovu otevřel proto že se chci zeptat jestli když porovnáš svoje práce v plodišti po vytočení jestli to vyjde co se týče práce a času tak nějak nastejno nebo má jedna z metodik nějak výrazněji navrch.
Kohout ja neporovnávam a idem si vlastným štýlom aj ked ma OP zaujíma a má podobné črty z mojim včelarením.
Ešte skôr než som o Sedláčkovi a OP vôbec niečo počul, som optimalizoval moje plodiská a hovoril som tedy tomu vytesnenie plodiska plodom.Je to taký kompromis medzi Sedláčkom a Reháčkom a je to na dlhšie písanie.K tvojej otázke zimujem na 9 plástoch 42X35 a krmim rovnako do NN, ktorý neskôr podstavujem,takže časovo to vidím nastejno až na to,že já do plodísk po vytočení už žiadne rámiky nepridávam.
Já vím že ne, na to porovnání jsem se ptal já.
V tvém případě asi rámek vyndavat nemusíš, v OP musíš.
Mimochodem Sedláček už taky přestavá mluvit o optimalizovaném plodišti a zavedl termín přizpůsobené. Což se mi jeví jako velice chytrý tah.
Ešte čakajú na svoju premiéru: adaptované, korigované, naturalizované... Modifikované nie. To mám ja...Wink
A v čom je to "velice chytrý tah" ?
Spousta lidí mu vyčítá, že OP není jeho, ale že ho jen převzal tak možná proto, a nebo to bude mít něco společného s metodikou? Nějaká úprava?
Protože když jsem aktivní odpůrce něčeho jenom proto že to neumím a na fórech trávím spoustu času ostouzením těch co o tom své poznatky a zkušenosti sdělují, je pro mě snadnější přiznat že jsem se mýlil.

Můžu pak říct že jsem přeci od začátku tvrdil že optimalizované plodiště je o slepé uličce včelařství, pavědě a hlouposti propagátorů, jsou to hrozný žvásty.
Ale přizpůsobené plodiště? To už je něco jiného, proti tomu nemůžu ani pípnout.
To si nemyslím. Použiť iné synonymum pre tú istú činnosť považujem za úplne zbytočné a len dáva neprajníkom za pravdu.
Ja sa v týchto prípadoch držím starej, overenej múdrosti:
"Nech je Ti úplne jedno, čo si o Tebe myslia iní, pretože Tí majú viac starosti s tým, čo si Ty myslíš o nich."
Sem si dělal legraci. Furt je to OP.

[Obrázky: bused.png]
Zprominutím. No jestli je to př. Sedláček z Bučovic okolo kterého se toto téma motá, tak to jeho OP dříve, co si vzpomínám, bylo něco jako zateplení víka které nasazoval po vyzimování. Jenže si matně vzpomínám, že tento nápad blbě okopčil (za dob konferování na vcely.or.cz) od Smělého a dal místo min. 8-10cm PS do víka jen 4cm a s toutou nedostatečnou výškou musel jak vidno na časové ose svého poznání, dojít na něco lepšího protože to je málo. Proto přidal Blinovu přepážku do svých teorií o optimalizaci a zamotal do toho nějaké detajly o převěšování a práci s rámkama, která je pro rozvoj a přípravu na snůšku jako práce jasně neoddělitelná.

Opravdu na přednášky a takové přednášky jako optimalizované plodiště se chodí ? Neskutečné. To je doba. ... Ještě že včela je tak odolná vůči zásahu člověka.
Protože vůbec nechápeš o čem píšeš tak se ti promíjí.
nové videjko z přednášky Mladoboleslavského spolku
celkom ma to "chytilo za srdce"...Wink
trochu iný prístup ako u Mira, tento včelár jednoducho v jednej prednáške prešiel celý rok...
a podľa pana Moravca včelám nerobí problém doniesť peľ spoza prepážky či uložiť ho nad mreižku a potom ho zniesť do plodiska..Blush
(06.02.2020 11:58)goro napsal(a): [ -> ]podľa pana Moravca včelám nerobí problém doniesť peľ spoza prepážky či uložiť ho nad mreižku a potom ho zniesť do plodiska..Blush

Včely nikdy, zdůrazňuji nikdy pyl nepřenášejí. Zkonzumují a použijí pro svoji výživu a z toho následně krmí i plod za přepážkou. Aby pyl přenášeli z hromady na hromadu to nexistuje. Jinak výše uvedená přednáška o OP je návrat k pětiletkám. Škoda mluvit.
(06.02.2020 20:10)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Zkonzumují a použijí pro svoji výživu a z toho následně krmí i plod za přepážkou.
Tak to teda je...Idea som sa aj čudoval...
Aké sú veci jednoduché...
...proste ten peľ v plodisku OP vôbec nemusí byť ...Exclamation
Na tom pylu musejí sedět a mohou konzumovat, jinak si ho nevšimnou.Nic nepřenášejí
(06.02.2020 20:10)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Jinak výše uvedená přednáška o OP je návrat k pětiletkám. Škoda mluvit.

Čo tým myslíš? (lebo tomu ja mladšieho veku nerozumiem ) Smile
Referenční URL's