Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ale jo Patko věřim tomu, že takový oblasti jsou, ale když se někdo rozhodne, že bude kočovat, tak čekám, že z toho bude mít trochu větší úžitek.
Mno čakať môžeš, ale to je tak všetko. Vlani som včelstvá previezol priamo pod nádherne rozkvitnutý agátový háj a vytočil som NIČ. Vieš každý si myslí, že kočovanie je terno a máme z toho potoky medu. Lenže tak to už dáááááávno nefunguje. Dnes bežná vec, že ti nezameduje agát, slnečnica, medovica sa nedostaví. Častokrát je jedno "šťastné" trvalé stanovište lepšie ako dve tri kočovky do rozkvitnutých, ale na nektár prázdnych porastov. Keď budeš kočovať, uvidíš Wink
Já bych právě kočovat nikdy nechtěl, zbytečný starosti navíc, proto jsem si myslel, že z toho lidi mají víc, když to podstupujou.
(15.01.2020 22:58)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Jirka Marx na 6 plástoch nebudeš mať dostatok zásob na jarný rozvoj.
V OP počítaš z jarným zakrmovaním?
Ano to je jasné, do proletu jim to s přehledem stačí největší spotreba je pak v breznu a začátkem dubna. Po proletu zakomoruji na plod a k plodovym plastům přidám cely zavickovany plast zásob. Par jich mám připravených.

K panu Loukotovi se nebudu vyjadřovat. Uvedu však na pravou míru ty domělé lži o akatovy snusce. Milan Havelka má stanoviště vzdálené asi 20 km od Mladé Boleslavi. Což je opravdu dost aby tam měl jiné snuskove poměry. V MB jsou akaty hlavně na svazích kolem řeky Jizery což s sebou nese chladné noční a ranní teploty. U Milana jsou akaty i jinde než u Jizery. Pokud ale vím tak letos vyšla snůška z akatu i v MB. Pan Loukota se mi zda nějaký zaujatý asi to bude mládím a nedostatkem životních zkušenosti.
(07.02.2020 21:26)Louky napsal(a): [ -> ]....navíc říkal, že kočuje, tak snad nekočuje kvůli průměru 25kg....

Přednášku jsem si poslechl a Moravec neříkal že kočuje.
Říkal že kočuje. Když mluvil o OP tak říkal, že je potřeba u OP mít otvory i ve víku, jinak by je při kočování uvařil....Ale on asi mluvil o kočování ve spojitosti s tim, že na zimu sváží včestva domu a na jaře je zase rozveze, ale říkal tomu kočování.
(08.02.2020 20:06)goro napsal(a): [ -> ]posledné varovanie!

Jestli to měla být reakce na příspěvek Jirky Marxe,pak sbohem rozume.Angry
Přesně tak. Rozváží včelstva na pevná stanoviště.

(08.02.2020 20:21)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Jestli to měla být reakce na příspěvek Jirky Marxe,pak sbohem rozume.Angry

Tak to není. Goro přesunul příspěvky které se mu nelíbily, varování je pro jejich autory.
Tak to se omlouvám.
Je 15 februára. U nás je tak zhruba 5 stupňov a slnko svieti čiže včely lietajú na vodu ale buduci týždeň už hlásia zase plus 12 nejaké 1-2 dni a potom stále okolo 8 stupňov čiže rátam že by mohli byť prelety... Kedy máte v pláne optimalizovať na plod lebo ja by som najradšej počkal do začiatku marca ale príroda je na tom kus inak ...
Keď začnú nosiť prvý peľ.
Tak jsem jedno OP stáhl na plod (dva rámky L4/3) a jedn se zásobami a s pylem. Za přepážkou jsem nechal jeden se zásobami a jeden se zásobami a pylem. Jsem zvědav co se s tím pylem za přepážkou stane. Zásob mají až moc.
Já jedu CZ jumbo 4/3. viz foto a Jedu podle http://www.pv.sk/vcely/dadant_clanok001.asp Při velikosti oboustranné pl. plochy cca. 25.5dm bych potřeboval na jedno plodiště 2 rámky a kousek. V každém případě jsem točil z produkčních včelstev loni jen první med průměrně 34kg. Druhé točení se nekonalo, protože nic nebylo a to proplodavaly celou "mednou" komoru. Takže za mne dadant jo, OP snad, ale nejsem si jistej v několika věcech:
1) nejsou 3 rámky málo?
2) Než je druhá snůška (když je), tak mám cca. 3 neděle sucho. Vigorka přestane klást a plodiště se uvolní. Zkušenost velí, že jakmile přijde snůška, tak zanesou plodiště, nebo místo plodu nanesou pyl. a chtějí se rojit.
3) To samé se stane, když ca.10 dní není snůška a je špatné počasí, tak mám celkem jistotu , že první hezký den letí.
4) Uskladnit rámky s pylem není zrovna lehké (pokud nemáte klimatizované skladiště). Existuje jiná možnost než vyčlenění speciálního pylového včelstva?
Otázka: Jak se chová OP plodiště při snůškové přestávce? (týden až 3 týdny)
edit:
5)Pořád mluvíte o mezistěnách. Já se je snažímzchovu odstranit. Lze to i bez mezistěn? (Asi ne, ale zeptat se musím.)


starší foto
https://www.vcely.org/download/file.php?...&mode=view
https://www.vcely.org/download/file.php?...&mode=view
Pro optimalizované plodiště se uvádí, že matka zaklade 60dm plochy. Ale tady se píše něco jiného. Tak kde je pravda?
http://www.psnv.cz/old_web/clanek-nyni-j...ovy-ul.htm
cituji: Potřeba pro plodování při výkonu matky 2.000 vajíček/den je 105 dm2. Matky kladoucí více než 2.000 vajíček za den jsou spíše vyjímkou! Vše ostatní je rezerva nedostavěné stavby a místo pro zásoby.
Já osobně bych se přikláněl k této informaci.

Jen doplním:
https://vigorbee.cz/files/mezisteny.pdf
Podle výše uvedeného článku a 400 buněk na dm2.

2000 / 400 = 5 (potřeba dm2. buněk na zakladení za jeden den)
5 * 22 = 110 dm2. (za 22 dnů)
Maci ale ten text pokračuje píše sa že vlastne 5 Dadant rámikov naplno pre plod stačí...
To je to čoho sa chytajú zástanci OP...zásoby a peľ nevieš tiesúmimo plodiska v tomto systéme...
2500 / 400 = 6.25
6.25 * 22 = 137,5 dm2.
Věřím, že to bude někde mezi 110 -137,5 dm2. za 22 dnů.

odpovím si sám 60dm oboustranně,
Chovajú sa slabšie včelstvá už do zimy nejdú na10 rámikoch v plodisku...
Pointou má byť to že so slabším zazimovaným včelstom pri technologii OP dosiahneš veľa medu...
(a nedráždi s týmito 2500 vajíčkami, nemá každá matka zlato z olympiády a matka kladie toľko koľko má voľných buniek...stačiť to stačí...)
2500 co to je? Vždyť máme vyšlechtěnou kraňku a dle zákona nikdy jinak! Big Grin
Pěkné velké matky z tiché výměny nebo rojení jsou schopny klást někdy i přez 3000vajíček ve velikém neomezeném plodišti . Průměr za 21dní na vrcholu sezony dosáhnou snadno 2500, ale pouze při nadbytku prostoru.
Referenční URL's