Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak patko79 hovorí o Tom že má celý nadstavok zaplodovaný. Ja mám iba 4-6 ramikov podľa matky ale tak na 95% plne plodu
(29.03.2020 13:19)patko79 napsal(a): [ -> ]Lenže ja potrebujem včelstvá na cca 4-5 dní na repkovej a atak isto agátoovej znáške. Potom tu už nič nie je.

To jsou věci které jednoho jen tak nenapadnou. Jednou jsem si chtěl u Honzy Jindry koupit sklenici akátového. Nikdy předtím jsem ho ani neochutnal. Natočil mi sklenici tři roky starého. Že prý on, který propaguje zimování na medu když akát zmrzne a řepka proprší, musí krmit cukrem i v létě. Já jsem v krajině kde si nosí celý rok. Jen 2014 jsem nevytáčel a 2019 jsem od května krmil.
Rozmer rámika? Ja mám 42x36. To zaplodovanie je cca 90% plochy rámika na konci apríla až koncom mája (záleží od rodiny) cca 8 rámikov. Sú rámiky v každom včelstve či silnejšom či slabšom, ktoré sú zaplodované od kraja po kraj. Hrabal som sa teraz v mobile, mal som to nafotené, ale kartu som hodil do fotopasce Sad Je to ale tak, ako som tu videl zaplodované rámiky tuším od Marxa. Potom to už začne rapídne klesať, zásobné vence za zväčšujú. Pokiaľ je tam prepážka, kladie matka aj do rámika pri prepážke, pokiaľ je ten rámik pri stene úľa, matka do neho už nekladie. Tu má asi výhodu Loukyho úľ, tam asi matka kladie od kraja po kraj. Ja mám úle nezateplené.
Matka nikdy nemůže naklást víc vajíček než je její potenciál, který je v OP využit maximálně s ohledem na efektivitu vytápění plodiště. Co je na tom k nepochopení? Rámky na OP jsou proplodované téměř 100 % ... Kdybyste si propočítali velikost SKUTEČNĚ zakladené plochy (tj. opravdu jen součet plodových buněk, ne buňky s pylem a se zásobami) u "standartně" vedených včelstev, nedostanete v průměru vyšší číslo. Spíše tedy brzy na jaře číslo nižší a ostatní včelstva (porovnávám srovnatelně silná) doženou OP až bude venku fakt teplo a snůška! OP je podle mě dobrý způsob jak zapojit více do jarní snůšky loňské oddělky a posunovat se po krajině za jednodruhovými medy. Menší úl, snazší manipulace.
Je rozdiel, či matka kladie 1500 vajíčok denne alebo 2500. Ja len tvrdím, že zebrovaním sa k číslu 2500 dopracuješ skôr. Nič viac nič menej. Mám matky, ktoré dokážu preplodovať aj 25 optimalových rámikov. ale musím ich zebrovať, inak sa vyroja pri prvej príležitosti, nesmiem ich nechať "prehriať" plodisko.
To klade nepřetržitě 5500 vajíček denně nebo chvilkama 7500 a jindy jen 3500?
Z toho co jsem viděl loni na svém OP tak je to přesně jak píše patko79.....vezmeme příklad, že mám už rozjeté OP a mám 3 rámky plné plodu a je čas přidat další zásobní rámek. Těm včelám to přeci trvá než začnou pomalu ty zásoby spotřebovávat. Oni je přeci nestáhnou za den nebo dva. Když nazebruju jednou souš mezi dva hodně zakladený rámky, tak si troufnu říct, že bude za dva dny zakladená...sice né od shora dolu, ale z větší části a když se půjdu do OP podívat po dvouch dnech, tak si nejsem tak uplně jist, že v tom novém zásobním rámku bude víc jak malé kolečko plodu a to ještě kdo ví jestli....Samozřejmě pak když už se matka dostane k tomu, že má plně zakladené všechny rámky co zvládne, tak je tam oproti třeba mě výhoda, že má pořád plné místo na to co dokáže, přitom tu mojí brzdí snůška a zalitý plodiště....jenže v té době já už nepotřebuju mít tolika plodu, protože nečkám, že mi bude něco medovat v srpnu nebo září.....

A ještě jak tu někdo psal k těm oddělkům....dá se během roku dělat u OP to, že každý týden vezmu jeden rámek plodu na tvorbu oddělků? a dám jim místo toho na kráj zase zásobní? nebo je tim tak rozházím, že jde celé OP doprdele? zkoušel si to Kohoutíku? Chápu, že je snadné v srpnu rozhodit jedno včelstvo na 5 oddělků, ale to musíš mít matky, já dělám oddělky jinak, takže potřebuju plod celoročně.
(29.03.2020 15:14)Kohout napsal(a): [ -> ]To klade nepřetržitě 5500 vajíček denně nebo chvilkama 7500 a jindy jen 3500?

Teraz fakt neviem, či si len robíš srandu alebo nechápeš naozaj? Písal som niekde o 7500 alebo 5500 či 3500 vakjíčkach denne? Jednoducho pokiaľ idem klasicky OP, tak tých 2500 vajíčok denne nedosiahnem, respektíve dosiahnem neskôr ako pri nazebrovaní. Aj preto vkladám medzistienky až v kvete repky, oni by ju postavili aj skôr, ale do súše pokropenej vodou sa matka jednoducho zahryzne a ide to jedna báseň.
Možná jsem si jen blbě přeložil cizí řeč kterou píšeš.
Aby som bol v téme, tak koštatujem, že metodika OP , prezentovaná Kohoutem, je vysoko sofistikovaná záležitosť. Až na toľko, že ju dokážu pochopiť a pre svoj prospech využiť len "vyvolení"...Myšlienku píšem hlavne pre to, aby som bol v téme.
Ale:
Možná jsem si jen blbě přeložil cizí řeč kterou píšeš.
Pařez zůstane pařezem
."
tom.50
Len tak pre pochopenie, aby na strane Kohoutem zle pochopeného a jeho národných súkmeňovcov nevznikali nejaké problémy, nezhody pri nesprávnom pochopení napísaného, tu sú preklady citovaného výrazu Kohouta v podpise "Pařez zůstane pařezem" do slovenčiny:
Drúk zostane drúkom. Peň zostane pňom. Poleno zostane polenom.Klát zostane klátom....Wink
Jasne zebrovanie nakopne matku, ke je horuco tak dam v plodisku ramik s matkou do stredu a okolo nej z kazdej strany po 3 ramiky prazdne a na kraje ostavajuci plod (12 ramikove plodisko). Sladinu aj daky plod vylozim do mednika. Ked matku nenajdem, klasicky zebrujem. Na to som prisiel uz v 12 tich, ze to zvecsi plodovanie.
(29.03.2020 17:38)daniel napsal(a): [ -> ]Až na toľko, že ju dokážu pochopiť a pre svoj prospech využiť len "vyvolení"...

Však už jsem to víckrát psal. Byl jsem u toho když Sedláček vysvětloval a předváděl OP nějakých devět nebo deset měsíců než ho začal přednášet. On ten inkubátor vysvětloval půl dne. Pak jsem byl na 5 přednáškách kde o něm mluvil. Jen na základě těchto přednášek bych se do OP nikdy nepustil. Ale zazněly na nich důležité střípky do celé skládačky. A možná bych tu byl i na straně Barnata a podobných zpochybňovačů této metodiky. Na to já jsem dobrej, diskutovat s vynálezcem (už si nevzpomenu na jméno)
proti termoúlu nebo s Karochem proti Roundupu.

(29.03.2020 17:38)daniel napsal(a): [ -> ]výraz Kohouta v podpise "Pařez zůstane pařezem"

Ten pařez jsem já, citace je z tompajdova elaborátu který o mně psal gupovi a který už je bohužel smazán. Byl velice žertovný.
Zkoušel někdo dvoumatečné včelaření s OP dohromady?Confused
Sedláček.

Když jsem se ho na to ptal, odpověděl že je to výborná otázka. Že na ní odpoví při kurzu v Bučovicích.
A na tom kurzu v Bučovicích řekl, že se k tomu dostanete na příštím kurzu...?
Zatím ne, ale idea by byla. 2 x 5 plástů v plodišti 4/3 lang oddělených vertikálně mřížkou... V podstatě to tak i vychází "optimálně" na naplnění celé bedny. A medníky nahoře nad mřížkou společné. V létě to tak připravím na další sezónu, 2 oddělky do 1 nástavku, česna zvlášť - jedno vlevo a jedno vpravo.
Skúšal som minulý rok 2 matky v op neviem ako ale fungovalo to.
Teda do istej chvíle kedy mi jedna matka zabila tú druhú ...neviem ako lebo som dno rozdelil a nadstavok tak isto... Každopádne treba si v takom prípade pripraviť 3 prepažky dostatočne tenké aby ste tam vedeli dať minimálne 9 ramikov. Pretože OP má zásoby za prepážkou. Tu v tomto prípade by to bolo Max 2-3 rámiky pri 3 prepažkach ... Pre ako keby 2 včelstvá normálne sú 2-3 rámiky pre jedno vcelstvo.
(29.03.2020 9:36)Kohout napsal(a): [ -> ]OP má tři problémy.
1. Sedláček
2. Má název
3. Víte o něm jen to co sem o něm píší ti co nevědí
Ani náhodou. OP je bežný postup zužovania/rozširovania plodiska z dôvodu udržania "optimálnej" teploty v plodisku. Béčkari /vrátane Sedláčka/ ho používali/používajú viac/menej v jarnom období až do zaplnenia plodiska a odstránenia prepážky. Má to názov " zúžené plodisko" a nikoho z nich nenapadlo nazvať to optimalizované plodisko. Aký je v tom rozdiel v poradí 1.,2.,3.,4.,?
No vždyť to píšu. Název zúžené plodisko nechává každého v klidu.
Název OP ve spojení se jménem Sedláček působí na méně úspěšně profíky a rádoby profíky jako červenej hadr.
OK, už mám pokoj na duši Smile
Referenční URL's