Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Takze to OP pouze s mezistenou ? To mi uniklo. Do ted jsem daval sous, rikal jsem si, ze ji nemusi stavet a matka ji zaklade driv nez zanesou. Takze je to opacne ?
Mezistene se rika mezistena, sousi se rika sous...
Dikas
Chose
Děláš to dobře, matka to zaklade za tři dny. když staví na mezistěnu, tak ji ve snůšce taky zanesou medem.
Do kdy necháváte podmetovou vložku? MS psal, že do zmrzlých a někdy i déle. Jsem se díval, že silně větrají při dnešní teplotě nad 20 stupňů. Asi je už vytáhnu.
To větrání, je odpařování nektaru, který donesly...
(09.05.2020 20:23)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Děláš to dobře, matka to zaklade za tři dny.

I v OP?
Když není kam jinam a včely jsou v síle, tak je jedno jestli je to OP nebo PO.
A zkoušel jsi to? Mě souš v OP okamžitě zanesly a jakmile zanesou jednu, zacnou to rvát i jinam do OP místo do medníků. Pak to jde celé do kopru a rojení je jistá věc. Pointa OP je v tom, že se zbytecně nerozšiřuje a včely se drží lehce pod potenciálem matky. Aspoň mě to tak funguje. Většinu OP jsem zredukoval na 5, někde na 4 vysoké rámky a mám klid, nosí krásně do medníků a OP je zcela prokladené.
Když je tak omezený úlová prostor, tak zanesou i tu vystavovanou mezistěnu. O tom je tu diskuse.
On nám Chosé dá pozítří vědět, jak to dopadlo.

Asi by to chtělo vytočit medníky. OP je na jednodruhové medy.
Pavle na jednododruhový med je potřeba sušička....kdyby měl někdo zájem, suším 250kg za 24h o 2% za 1000,-
Hoj,
OP o kterym jse se bavili jsem rozdelil na preletak a nepocitam, ze je zpet spojim. Tam byla vcelku vykonna, ikdyz jsem ji vicemene zazimoval na 1xVN. Zmamutil jsem to a vyvolal rojovku. Dal pojedu uz v klasice v tomto pripade. Mam jeste jedno v OPcku, toho mrzaka, ta je horsi, ale dva NN medniky vystavily a zanesly, v tydnu dle pocasi (mozna zitra) do plodiste dolu kouknu a uvidim co uvidim. Dneska jsem stoural do jinych a resil rojovku (klasicky 2xVN + 3xNN). K tomu jinde.
Dikas
Chose
Dneska přidán 4 mednik, plodiště držím na 1 nastavku 39x24 na 8 ramcich. Matka dcera po f1 od Milana Havelky.
(10.05.2020 18:09)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Když je tak omezený úlová prostor, tak zanesou i tu vystavovanou mezistěnu.

Aha. Nečetl jsem kolik má on nástavků. Úly s OP plodištěm mívají většinou touhle dobou větší kubaturu než jinak vedená včelstva a já nevěděl že jeho mají nějak omezený prostor.

(10.05.2020 18:09)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]OP je na jednodruhové medy.

Tak to jsem taky netušil. Vůbec si nedokážu představit jak by to fungovalo. Je dobře že už sem píše víc lidí kteří mají s OP takové zkušenosti.
Když je Snůška, tak včely potřebují odparné plochy a zavalí i to OP dočasně sladinou. To dočasně se může zvrtnout na trvale a hurá ven. Neříkám, že OP představa je špatně, ale musí se ve snůšce okolo toho hodně běhat, nebo mít včelstva Optimálně naladěna.
A kam dají v OP tu sladinu?
Richarde takhle to nepochopí musíš mu napsat ze vcely v OP opravdu sladinu do plodiste neukladaji, protože tam proste není místo. Všechny buňky jsou zaplněné plodem .
Jirko stát se to může, ale to už pak není OP, ale pouze pokus o OP.
Ak zoberiem včelám väčšinu medu to znamená že vo včelstve ostane tak cca 1 kg a má včelstvo možnosť nosiť med bude nosiť aktívnejšie med ako ostatné včelstvá ?

Ta otázka má napadla pretože minulý týždeň sa mi stala taká vec že niektoré včelstvá sa mi zdalo že stagnujú a nenosia med, nestavajú ( možno to bolo tým mojim zoradením NN mednikov ná ktoré som tento rok sa snažil prejsť - asi mi to bude trvať dlhšie ) no tak som jednému vcelstvu odobral NN medniky a dal jeden VN CS. Samozrejme plný prázdnych suši ( predpoklad znasky bol keď že repka je blízko a konečne hlásili oteplenie ). Ale nechcel som byť sviňa a nechcel aby mi včelstvo padlo dal som im zásobný rámik za prepážkou až k stene nadstavku ( viem že med do mednikov neprenášajú ) . Každopádne pri pohľade cez fóliu je vidno že to včelstvo toho celkom dost nanosilo ( rozšírili si aj rámiky v medniku )... Zajtra sa na to pozriem.

Pýtam sa len preto že mám kus problém s rojovou naladou tento rok a az teraz sa mi budú liahnut matky čiže by som chcel až teraz robiť oddelky a neoslabovat velmi včelstvá. ( Aj tak som robil už nejaké oddelky skôr ). A toto mi pripadal ako celkom dobrý spôsob keď sa to robí pod dohľadom ( dá sa kedykoľvek pridať späť med do včelstiev ) a je predpoklad znasky ...
stefanos689 a JosPr,
mohli by ste mi prosím bližšie popísať, ako vyzerá taký preleták pre OP a či je to ešte vôbec OP ?
Ako a kedy také včelstvá opätovne spojiť ?
Čo má robiť taký včelár, keď má všetko OP a všetko je to v rojovej nálade ?
Vopred vám ďakujem za obsiahle odpovede v metodike OP.
Přeletákem OP končí podle mě. Nebo si neumím představit jak z toho OP zas udělat. Taky se mi pár OP chtělo rojit, ale už nepočítám, že bych s nimi letos pracoval ve formátu OP. Třeba někdo tu možnost vidí a napíše jak...
Bližšie si mu to popsal velmi pěkně Smile

Částečně si to doplnil a souhlasím s tebou, že už to letos klasické OP nebude. Pokud rojovka nastala zanesením sladiny do plodiště, tak jedinou a zásadní chybou je včasné rozšíření plodiště. Je potřeba, ale opravdu potřeba to plodiště nespěchat.
Referenční URL's