Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Myslíš stavební zábranu?

Poslal sem ti SZ.
Nevim jak v OP, ale v klasikach mi stavebni zabrana nefungovala spolehlive nikdy. Tak ji ani nedavam a prechazim nekde na nizky podmety. Letos jediny, kdo mi stavel divociny byly ty jedny v OP, co jsem je moc rozsiril, tak jak sly do rojovky, sly i do podmetu. A tem kdo nemaji OP, zacinam davat NN jako polstar.
Ale OP by melo byt na nizkym podmetu, to uz vim taky Smile.
Chose
No ja mám v dnách plno včiel ale až na jedno žiadne z vcelstiev v podmete nestavalo. ?
Rojová nálada, která byla v některých OP po vytočení medníků a převozu na akát zcela pominula. Nevyletěl ani 1 roj, 3 jsem rozsekal na oddělky pár dnů před vyrojením, takže rojové ztráty produkčních včelstev v OP u mě do 10 % a těch 20 oddělků navíc (z rojivých + z ubraných plástů při redukování plodišť) se docela hodí...
To mě so chtějí rojit i roje.
Zkouším OP a trochu sem to zbabral. Plodiště mám na 5 rámcích. 4 jsou krasně zakladené, ale do krajního mi nosí jen pyl. Měl bych ho odstranit a nechat jen 4 zakladené rámky? Vyměnit za mezistěnu a doufat, že tam bude ted plod? Popřípadě kdybych jim tam nechal pylovou desku, tak hrozí vyrojení?
Stáhl bych to na 4. Pokud 5. matka nezakladla doteď, tak už ho asi nezaklade. Pyl si nanosí do prvního medníku, který se v průběhu sezóny nevytáčí.
Hoj,
privedl jsi me k otazce - na mrzakoj vedenym jako OP mam 3xNN, ted vytocenej jeden mednik. Ten byl jako prvni nasazovanej, postupne jsem ho podsazoval dalsim NN s mezistenama. Ta informace, ze v OP se mednik nad OP nevytaci je obecne, ze tam musi zustat kvuli zasobam alespon jeden, coz bych povazoval za samozrejmy nebo se jim musi nechavat prave ten, co byl nasazovanej jako prvni ? Radsi se ptam, OP je pro me novinka a nektery veci jsou jinak nez jsem zvyklej z klasiky.
Dikas.
Chose
Nechci bejt za chytráka, ale kohout tady psal o tom, že pylové rámky se můžou převěsit do nástavku nad mřížku a zase nahradit zásobním plástem.
Josefe, asi je lepší jim ho tam nechat, protože je v něm nejvíc pylu. Ale pokud ho vytočíš a necháš jim jiný s dostatkem zásob, tak se v tuto dobu asi nicmoc nestane. Já jim ho nechávám a vytočím ho až na konci sezóny. Ale Ty jsi podsazoval, takže u Tebe si to už dávno musely včely přeorganizovat.


Mimochodem záhada přenášení vajíček včelami... Musel jsem do prvních medníků nad mřížkou použít spoustu rámků z volné stavby i s trubčinou a zhruba u 1/3 včelstev je tam vždy pár zavíčkovaných buněk s trubčinou. Takže přenáší to vajíčko z plodiště, nebo ho nad mřížkou naklade dělnice?
(26.05.2020 7:12)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj,
privedl jsi me k otazce - na mrzakoj vedenym jako OP mam 3xNN, ted vytocenej jeden mednik. Ten byl jako prvni nasazovanej, postupne jsem ho podsazoval dalsim NN s mezistenama. Ta informace, ze v OP se mednik nad OP nevytaci je obecne, ze tam musi zustat kvuli zasobam alespon jeden, coz bych povazoval za samozrejmy nebo se jim musi nechavat prave ten, co byl nasazovanej jako prvni ? Radsi se ptam, OP je pro me novinka a nektery veci jsou jinak nez jsem zvyklej z klasiky.
Dikas.
Chose

škoda, ze ted nefungují stránky zacinamvcelarit.cz. Nestihl jsem si stahnout články a ted v tom trochu tápu. Medníky jsem právě podsazoval pod ten první a tím jsem si mozná zpusobil tuhle situaci.
Převěšovat bych ho nechtěl, včelařím v dadantech a musel by jít přes dva NN a to se mi moc nelíbí
(26.05.2020 7:26)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Takže přenáší to vajíčko z plodiště, nebo ho nad mřížkou naklade dělnice?
môj názor je že ich kladú robotnice...podľa publikovaných údajov asi jedno percento trúdov/trubcov bolo dokázateľne vychovaných z vajíčok, ktoré nakládli robotnice...
Sss, opet muzu rict : "Jozo, tos posraaaaaal".
Takze koncim s OP. Tedy pro letosek. Onen mrzak, kteryho jsem jel v OP, se nejak zvrhnul. Pri kontrole tusim pred tydnem jsem si sice vsiml na jednom vytazenym ramku divociny, ale mel jsem to projet komplet, ikdyz byly nervozni. Myslim, ze u OP je nizky podmet ZASADNI. Posledni ramek u me u prepazky (tepla stavba) byl z vnitrni strany zakladen, ale ne ze strany od prepazky. Ja si myslel, ze uz matka vic nedava (9 ramku), tak jsem to neresil. Dneska jsem ale do nich lezl, kdyz jsem si vsimnul ze je chomac vcel venku na desti u cesna. Rozhodl jsem se pro vetsi rozebrani kdyz jsem videl to mnozstvi vcel i vyvesenych na mrizce za prepazkou.
Ted uz u nich pojedu v klasice, dodal jsem jim 2 ramky s mezistenama, sebral mrizku a dodal treti NN.
Jako na to, ze jsem ho vloni chtel vysypat - jsem rad ze jsem mu dal sanci. Hlavne jsem si na nem odzkousel OP a tesim se na pristi rok na OP, urcite se nejakej "mrzak" najde. A med dal taky.


Foto do OP a dole na divocinu.

[Obrázky: 2020-06-20-16-46-34.jpg]


Toto je vcera podvecer za deste, nejdriv jsem si myslel, ze se vali venku protoze maji prilis maly cesno. Foto jeste s puvodni sirkou

[Obrázky: 2020-06-19-18-07-24.jpg]

Jo a vyrezana trubcina krasne poslouzila jako diagnostika napadeni VD - OK. Aktualne teda Smile.

Chose
A CO SI JAKO POS... nĚJAK JSEM TO NEPOCHOPIL
Myslim ze hlavni vec byla vysoky dno, tam mi to zvlcilo do podmetu. Nicmene dneska pri prohlidce (bal jsem se rojovky) jsem nenasel zadny matecnik, tak celkem 2 misky, nezakladeny. Mozna jsem hodil flintu do zita brzo, ale OP jsem mel u tohodle mrzaka diky jeho mizerny sile, coz uz neni pravda, nepoznavam je Smile. Hodil jsem pod ne NN jako polstar, nad sebou maji 3NN. Vcera dodane 2 ramky 39x24 mezisten jsou dnes pres pul cm vystavene po cele plose, to jsem od nich necekal.
Hlavne byly dneska klidnejsi, asi je to tim, ze jsou konecne stary brecy v prachu a nevysiraj.
Celkem byly na 9 ramkach, pak byla blinovka. Jsou na TS a prvni od cesna byl ramek s pylem na jedne strane, na druhy uz plod az na vnitrni stranu posledniho ramku. Vnejsi strana toho ramku opet neco zasob a pyl.
Pripadne my dalsi chyby by ti tu urcite z myho popisu mohli rict ostatni, co s tim maji zkusenosti. Mozna ze i ten devatej ramek bylo moc.
Ja OP letos zkusil poprvy.
Chose
Nejak to tu umrelo. Mam uz na experimenty pripravene tri LR Jumbo s nizkym plnym dnem. Po novem roce do toho teda jdu taky.
Já jsem skusil nějakou modifikaci tohoto systemu a za mě spokojenost.Bylo víc medu než jsem vubec čekal.Nedělal jsem s tím vědu ,zužil jsem je pod mřížkou a vysledek se dostavil.Měl jsem včely dost oslabene a dělal jsem i 2 oddělky z jedněch.proto jsem med ani nečekal a kupodivu donesly.Něco to ma do sebe tenhle system i když jsem striktně nedodržoval metodiku .Kohout napíše, toto není optimalizované plodiště.Proto píšu ,že jsem použil modifikaci tohoto systemu.V tomto roce s těmito včelami se mi to osvědčilo.
jjm, měl jsi u té modifikace OP za přepážkou nějaký plást nebo jen díru. Zruší ten plást funkci OP?
Ne za přepažkou byl prazdny prostor. tak jak doporučujou.Snažily se tam postavit trošku divočiny ale dalo se to udržetpod kontrolou.
(13.08.2020 7:52)jjm napsal(a): [ -> ]Kohout napíše...

Nenapíše. Mně je dávno fuk jak kdo včelaří, já už budu psát jen do Jen tak a do srandovních témat jako je 5G nebo cena medu.
Referenční URL's