Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(03.04.2021 19:47)Kohout napsal(a): [ -> ]A já jsem převědčený (i když je malá pravděpodobnost že se mýlím) že ty potřebné znalosti nemáš, proto ti to nefungovalo. Protože kdyby jo, bylo by to pro tebe dobré.

Můžeš mi tu zkopírovat, kde jsem napsal, že mi to nefungovalo? Já tu napsal jasně, že mě takové včelaření s mřížkou nebaví, to je celé...Navíc včelstvo ti rozste na medu a né na cukru, o to méně pak vytočíš....kor třeba v sezoně jako byla loni, kdy je velká bída.

(03.04.2021 19:47)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Oni někteří furt nechápou, že OP není metodika pro slabochy. Včely jsou normálně v tuto dobu rozlezlé v celém úle bez ohledu na vnější teploty, ale mezi přepážkami je ta hustota obsazení mnohem vyšší. Plod je jak v inkubátoru a doslova plave v kašičce. Zásob několik plných rámků a čerstvé pylové desky. Teď přichází ta pravá exploze a je uměním včelaře konat správné věci ve správný čas. S dalším oteplením již přijde čas na medník a první snůšku z peckovin.

Koukáš na Sedláčkova videa? Podle mě tam těch silnejch včelstev má pár, zbytek jsou slaboši. Nebo tobě tohle přijdou silný včelstva?
Nejenom Sedláček....

richard1: ja myslel (=prd vim), ze pri OP za tou prepazkou nemaj bejt "permanentne" (=obsedat) zadne vcely, ze vsechny maji byt u toho plodu a za prepazku so chodit jen pro zasoby. ale co se tyce z pohledu sily vcelstva, tak by se ta sila mela odvijwt od vcel mezi prepazkami, u plodu, a ze by tedy nemely byt zadne vcely za prepazkou i zasob. aspon jsem zadne takove vysvetleni v te prednasce od "se vcelari o vcelach" ani na videich od Sedlacka nepostrehl.
dik za upresneni jak to tedy je s tim prostorem za prepazkou se zasobami a permanentnim obsednutim vcelami.
(03.04.2021 19:58)Louky napsal(a): [ -> ]Můžeš mi tu zkopírovat, kde jsem napsal, že mi to nefungovalo?

Ne. Já ani nevím že jsi to někam psal.

Máš pravdu psals. Hned na první pokus...

(18.04.2020 20:06)Louky napsal(a): [ -> ]Ale já nezkouším OP....to jsem zkoušel loni na 2 včelstvech a začátkem dubna jsem to zabalil, protože to včelstvo uplně stálo....
Jasně, že slabochům zakomorování také prospěje, ale primárně není účelem zimovat slabochy a pak je vypiplávat. To je z nouze ctnost. Sedlaček tam zatím ukazoval jen oddělky ne? Na všechny videa jsem se nedíval, jen na pár. Chtěl jsem jen říct, že účelem OP není vylepšování slabochů, ale je to normální metodika pro normální včelstva. Že se dá použít s dobrým efektem i u slabochů, nebo třeba pozdních loňských oddělků je zajímavý vedlejší pozitivní přínos.
Tak to nevím že by ukazoval jen oddělky, já viděl těch videí dost a když to zakomoruje na 3 rámky, tak se mu tam všechny ty včely vejdou až na nějaké vyjímky. Když on zimuje na tak malém prostoru, tak podle mě ani to včelstvo nemůže na zimu vyrůst na větší velikost. Na 6 rámkách se ti přeci nemůže vylíhnout nějaká silná zimní generace, kor když jí ještě zakrmíš a tu plochu plodu jim tim snížíš a v září jim zaklíckuješ matky a otevřeš je na jaře. Jako máš na jaře sice včely a nedopadneš jako Kohout, ale silnější včelstva by mi donesly určitě víc.
Tady Louky “pochopil” že to metodika pro slabá včelstva je.
Ale asi mu to opět nefungovalo podle toho co píše...


(18.04.2020 20:06)Louky napsal(a): [ -> ]
(18.04.2020 13:14)stefanos689 napsal(a): [ -> ]No, když čtu některé komenty, tak už chápu proč to Kohouta přestalo bavit. Já, když si ověřuju nějakou metodiku, tak na reprezentativním vzorku včelstev. Vzít 1 mrzáka a snažit se ho vypiplat pro pochopení možností jakékoliv metodiky nestačí.
(18.04.2020 14:26)MartinH napsal(a): [ -> ]Jinej by slabocha s nečím spojil, nebo utratil. Ty ho použiješ k tomu, aby ses s ním na youtube ztrapnil a ještě to tu pořád dokola omíláš. Zajímavá strategie.
Díky za názor. Nejsem blbec, abych na něco takového použil normální včelstvo. Navíc tahle metodika je právě pro slabá včelstva, což se bohužel u mě nějak nepotkalo.
No takových včelstev co já měl na videu má Sedláček několik....stačí se na jeho videa jen podívat.....a nevytahuj něco co jsem zkoušel před dvěma roky v uplných začátcích...na jednu stranu tady píšeš, jak se ta metodika vyvíjí a na druhou stranu tady vytahuješ dva roky staré zkušenosti...
Na 6 rámkách se ti přeci nemůže vylíhnout nějaká silná zimní generace

-----

Vidíš, teď jsi potvrdil, žes opravdu zatím to OP nepochopil. Zimní generaci odchováš na 6 velkych rámkách bez problémů, matka Ti ani víc rámků nezaklade. Takže to není o (ne)dostatku prostoru pro plod. Co Sedláček dělá všecko se včelama nevím. Třeba to po medobraní dělí a stačí mu zimovat včelstva v této síle. Já to také tak u části včelstev dělám a je to mnohem efektivnější než obstarávat činžáky.
(03.04.2021 20:37)Louky napsal(a): [ -> ]Když on zimuje na tak malém prostoru, tak podle mě ani to včelstvo nemůže na zimu vyrůst na větší velikost. Na 6 rámkách se ti přeci nemůže vylíhnout nějaká silná zimní generace, kor když jí ještě zakrmíš a tu plochu plodu jim tim snížíš

Sedláček už nezimuje na 10 vysokých a 10 nízkých rámkách?

(03.04.2021 20:37)Louky napsal(a): [ -> ]Jako máš na jaře sice včely a nedopadneš jako Kohout...

Jak dopad Kohout?
(03.04.2021 20:46)Kohout napsal(a): [ -> ]Sedláček už nezimuje na 10 vysokých a 10 nízkých rámkách?

Měl by si ho víc sledovat, aby si stíhal tu jeho vyvíjejicí se metodiku....ale když nemáš včely, tak je ti to vlastně asi k ničemu a můžeš ject teoreticky pořád v té staré verzi.
(03.04.2021 20:46)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Co Sedláček dělá všecko se včelama nevím.

Po vytočení:
1. Rozšíří plodiště na plný počet rámků, nad mřížku postaví nízký nástavek a zakrmí.
2. Rozdělí včelstvo na 5 oddělků.
(03.04.2021 20:46)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Vidíš, teď jsi potvrdil, žes opravdu zatím to OP nepochopil.

Aha takže když mám pochybnosti, jestli se mu vylíhne dost zimních včel, tak jsem nepochopil metodiku Smile ty už jsi jak ten kohout....končím diskuzi, at se daří....
(03.04.2021 20:50)Louky napsal(a): [ -> ]ale když nemáš včely, tak je ti to vlastně asi k ničemu a můžeš ject teoreticky pořád v té staré verzi.

Bez včel? Jak?
(03.04.2021 20:46)Kohout napsal(a): [ -> ]Sedláček už nezimuje na 10 vysokých a 10 nízkých rámkách?

úl na 11 rámků...2 přepážky, 1 izolátor matek....jak se mu tam těch 10 rámků vejde? mohl by si mi to nějak vysvětlit? nebo jsem zase nepochopil metodiku?

(03.04.2021 20:52)Kohout napsal(a): [ -> ]
(03.04.2021 20:50)Louky napsal(a): [ -> ]ale když nemáš včely, tak je ti to vlastně asi k ničemu a můžeš ject teoreticky pořád v té staré verzi.

Bez včel? Jak?

No můžeš si říkat....ted bych komoroval, ted bych přidal další plást, dneska bych se šel podívat, jestli není potřeba rozšířit....dneska bych nandaval medník.....aby si z toho nevypadnul....
(03.04.2021 20:46)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Třeba to po medobraní dělí a stačí mu zimovat včelstva v této síle. Já to také tak u části včelstev dělám a je to mnohem efektivnější než obstarávat činžáky.

Po kerém medobraní se dělí včely? Abych věděl jak se vývoj dere kupředu ...

(03.04.2021 20:51)Louky napsal(a): [ -> ]Aha takže když mám pochybnosti, jestli se mu vylíhne dost zimních včel, tak jsem nepochopil metodiku Smile ty už jsi jak ten kohout....končím diskuzi, at se daří....

Zimní včely mít není jen o prostoru. To ví každý začátečník. A 6 rámků pro plod pro zimní dobře krmené latentní dělnice je až až. Řekl bych že by stačilo aj méně, ale zásoby mají také svou roli a místo.
(03.04.2021 20:56)Louky napsal(a): [ -> ]No můžeš si říkat....ted bych komoroval, ted bych přidal další plást, dneska bych se šel podívat, jestli není potřeba rozšířit....dneska bych nandaval medník.....aby si z toho nevypadnul....

To jo. Přehlídl jsem to teoreticky. To pak má smysl.

(03.04.2021 20:51)Louky napsal(a): [ -> ]Aha takže když mám pochybnosti, jestli se mu vylíhne dost zimních včel, tak jsem nepochopil metodiku

Přesně jak píšeš.
Louky, vzhledem k tomu že toho zjevně o OP víš tolik jako o jaderné fyzice, tak bych tě poprosil abys to tu nezpaleveloval nesmyslama. Škoda že tu není nějaký moderátor, který by Ti to mazal a Tebe nejlíp zase na nějakou dobu vypnul... nejlíp nafurt... jenže to by asi mrzelo Kohouta, protože toho očividně baví Tě tu pořád dokola před všema ztrapňovat.
Kohoute, není to fér. Troufni si radši na nějakého rovnoceného partnera.
Jen píšu to co ty. S tím že ty bys Loukymu diskuzi zakázal, já si s ním o tom povídám.
Z jeho pohledu je on ten chytřejší, tudíž se ztrapnit nenechá, tím jsem si jistý. Vím jak s ním diskutovat aby mu to dělalo radost.
Ostatní sem píšou daleko větší bludy, Louky alespoň něco zkusil.
(04.04.2021 0:59)MartinH napsal(a): [ -> ]Louky, vzhledem k tomu že toho zjevně o OP víš tolik jako o jaderné fyzice, tak bych tě poprosil abys to tu nezpaleveloval nesmyslama. Škoda že tu není nějaký moderátor, který by Ti to mazal a Tebe nejlíp zase na nějakou dobu vypnul... nejlíp nafurt... jenže to by asi mrzelo Kohouta, protože toho očividně baví Tě tu pořád dokola před všema ztrapňovat.
Kohoute, není to fér. Troufni si radši na nějakého rovnoceného partnera.

A kolik si tady toho ukázal ty? Stačí si vyject tvoje komentáře....čemu si tady k diskuzi přispěl? To tě vážně tak žere, že jsem tě na fb zablokoval? Kdyby to šlo, udělám to i tady, moc mě nebaví diskutovat s chytrolínama, který k diskuzi nepřispějí ani jedním komentářem a jen hejtují.
Referenční URL's