Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Práskáš, práskám, práskáme...
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Tak kámošovu ženu někdo prásk že peče doma dorty a cukroví a vyfásla flastr 50tis.Andrej dosáhne brzo svýho.A to si dávala si pozor a víceméně nikomu cizímu nepekla.Šlo vo fakt minimální množství 2-4dorty za měsíc.Prostě úniky jak svině.Zatím nevím kdo ji sejmul zda FÚ či hygiena.Tak se ptám zda máte s tím někdo zkušenost.Že ji kuchyň nikdo nezkolauduje je jasný.Nejde třeba, si pronajmout školní kuchyň, ta je zkolaudovaná, tam to upíct a prodat legálně?Neřešte rentabilitu.Spíš mi jde o to zda je možné provozovat výrobu potravin a nevlastnit zkolaudované prostory, pouze si je příležitostně pronajímat.Jiná známá peče perníčky a musím na ně dávat cedulky kde mimo jiné je uvedeno že jde o dekoraci.Peče je doma v nezkolaudované provozovně a živí se tím a platí daně.Kdyby to chtěla prodávat jako potravinu, musela by kolaudovat.Tak ji to řekly na úřadě.My včelaři pořádáme ples a pečem na ní perníkovou tombolu.Nejde o nějaké malé množství.Pronajímáme si na to školní jídelnu a dle mého, jsme zákonu učinily za dost.
Zajímavé:https://www.podnikavazena.cz/opportunity/otazky-a-odpovedi/pecete-dorty-a-chcete-zkusit-podnikani-delejte-to-ze-zacatku-v-malem-nebo-vyuzijte-sdilenou-kuchyni
Na mimořádné příležitosti (ta tombola) není potřeba zkolaudovaných prostor. A to i v případě, že se to občerstvení bude následně regulérně prodávat.

Jsou tam nějaká omezení. Nesmí to být inzerováno přímo. Maximálně něco ve smyslu "Občerstvení zajištěno" a podobně. Občasné akce. Mrkni sem.

Vyrábět v pronajaté zkolaudované provozně lze. Ale tak jako tak se musíš nahlásit jako výrobce potravin. Úřady pak budou posuzovat co tam budeš vyrábět a na co přesně to bylo zkolaudováno. Ale nějak to jde (rozhodně ne jednoduše).

Hypoteticky lze vyrábět i doma v kuchyní. V jiných členských zemích to jde a nepotřebuješ extra kolaudaci. I podle unijních předpisů to lze. Nicméně čeští úředníci na to většinou neslyší. Ono je to i tím, co vyžadují místní nařízení. Dopodrobna jsme to nestudoval, ale myslím, že je tam mimo jiné komplet kuchyně v nerezu, stavebně oddělené prostory na mytí a přípravu surovin... To prostě doma v kuchyni stejně asi nemáš. Šel bych se poptat na Úřady. Kritická bude hygiena. Zbytek asi moc velký problém nebude.

A mimochodem. Ano. Už jsem to tady psal. Lidi jsou ****** (autocenzura). Závidí jeden druhému i rakovinu. Udají tě i za naprostou blbost. A když budeš mít smůlu, tak tě úřední šiml semele.
Tak to hy mně ještě zajímalo jak probíhalo dokazování, že peče za peníze atd.
Me by vic zajimalo dokazovani jak velkou skodu predopokladane zpusobyla,predpokladanou danovou skodu atd.ta pokuta je nesmysl dal bych to k soudu a nic neplatil protoze pokuta ma byt primerena skode to by ji musela KP nebo financnici sledovat aspon rok dva a to se nestalo ani ve snu.a jak to dopada s temahle pokutama po odvolani vime.takovy palky nedostavaj ani retezce a nebo za mnohem horsi veci a treba jen 30 tis..to ze na miste vymeri hygiena nebo financ pokutu jeste vubec nic neznamena...
Když jsem přežil minulý režim, myslil jsem, že již nic horšího nemůže být. Jaká naivita!
Měl bych manželce nechat hygienou zkolaudovat kuchyň.Když práskat, tak práskat.
(14.09.2018 14:14)KTM napsal(a): [ -> ]Me by vic zajimalo dokazovani jak velkou skodu predopokladane zpusobyla,predpokladanou danovou skodu atd.ta pokuta je nesmysl dal bych to k soudu a nic neplatil protoze pokuta ma byt primerena skode

Na to jsi přišel jak? Nic takového neexistuje. Za pozdní podání kontrolního hlášení (které nemá na daně žádný vliv a přes které nemůžeš způsobit škodu) je 10 000 nemilosrdně a bez řečí (taxativně, nelze dát méně). Tak to prostě nechodí.

A je to čím dál horší. Za vlády Babiše s to zhoršilo násobně. Nemilosrdné pokuty za jakékoliv formální pochybení. Pro stát pomalu začínají být pokuty zajímavějším zdrojem příjmů, než daně (trošku přeháním).

(14.09.2018 13:59)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Tak to hy mně ještě zajímalo jak probíhalo dokazování, že peče za peníze atd.

Tipnu. Někdo ji udal. Pozvali si ženskou k sobě. Vyděsili ji k smrti, odrecitovali ji, jakou pokutu ji můžou dát (statisíce až miliony) a pak ji nechali podepsat, že vlastně o nic nešlo a že těch dortů byly jenom jednotky kusů za měsíc. A ženská to ráda do protokolu podepsala.

Oni to vážně umí. A s lidmi, kteří na takový tlak nejsou zvyklí, dokáží zamést.
Tak 10 a padesat je velkej rozdil.jiste pokud jak pises ty neco podepise a odsouhlasi ok je hloupa no.moje otazka byla jakym zpusobem to dokazaly a na zaklade ceho vypocetly tu pokutu navic tys to prenesl ze tu pokutu dostala od fina.ale neni to nikde uvedene taky to mohlo byt od hygieny.vis pises sice pekne ale ani urednik a financni urad vcetne Abycka neni vsemocnej.sice zajistovacim prikazem strejdovy firmu temer znicily ale u soudu je dostal a ted mu to vsechno vcetne ujmy zaplatime my vsichni za stat.dal se do toho motat nebudu neni tu dost info o tom me spis zajimalo to prokazovani protoze jediny co me napada je tvoje myslenka jibak bych se jim vysmal do oci...jinak ty tvrdis ze tam cesta neni ja tvrdim ze zalezi na tom jak a kde se to poda proste 50 tis je moc
FU je vcelku v pořádku. Když už nic, tak alespoň víš, na čem jsi. Živnostenský úřad za nedovolené podnikání může bez řečí dávat stovky tisíc. 50K je nic. Ten, kdo se sám živí, nebo se o to snaží je škodná po které stát jde. Hygiena za prohřešky při výrobě potravin může jít až do milionů.

A když už se zdá desítka za pozdně podané kontrolní hlášení málo.. Když si toho úřad všimne a vyzve tě sám, dřív než ho stihneš podat, tak je to už za 30 000. Pokuty jsou všude.. V každém zákoně.. A pořádné rance. Za kontrolní hlášení je myslím maximum 500K (jestli se nepletu). A znovu. S kontrolním hlášením nemůžeš udělat daňový podvod a nikoho okrást.

A mimochodem.. Osobně bych byl vděčný za to, kdyby to u 50K skončilo. Máš tam živnostenský úřad, hygienu, finanční úřad... a každý z nich má právo dát pořádný flastr.

A co se týče dokazování.. Často je to prostě tak, že někdo to napráší i se jmény zákazníků. A úřad zatlačí na ně. Ti nemají co ztratit, ale za nespolupráci s úřadem jsou taky pořádné flastry. Oni jim tam vysvětlí, že když je později usvědčí ze lži, tak je to bude stát statisíce. A ti jim pak sami vyklopí kolik a kdy toho koupili a ještě přidají jména dalších lidí co nakupovali.

Představa, že nějaký úřad jenom sleduje jestli si někdo neodnáší nějakou krabici, nebo tak něco je naivní. Nedělají to poprvé. Zatlačí na tebe. A pak si můžeš vybrat. Budeš lhát, ale když to pak vyklopí někdo jiný a tebe usvědčí ze lži, tak budeš mít velké problémy. Nebo nebudeš lhát. Schválně.. Co myslíš.. Jak to většinou vypadá.

Jde jenom o tom, jestli po tobě úředník půjde. Nebo jestli mu někdo zaplatí za to, aby po tobě šel. A jestli má po čem jít.
Ono to asi nebude tak jednoduchý jak píšeš.
Jaký to má další souvislosti?
(14.09.2018 12:05)musketyr napsal(a): [ -> ]Tak kámošovu ženu někdo prásk že peče doma dorty a cukroví a vyfásla flastr 50tis.Andrej dosáhne brzo svýho.A to si dávala si pozor a víceméně nikomu cizímu nepekla.Šlo vo fakt minimální množství 2-4dorty za měsíc.Prostě úniky jak svině.Zatím nevím kdo ji sejmul zda FÚ či hygiena.Tak se ptám zda máte s tím někdo zkušenost.Že ji kuchyň nikdo nezkolauduje je jasný.Nejde třeba, si pronajmout školní kuchyň, ta je zkolaudovaná, tam to upíct a prodat legálně?Neřešte rentabilitu.Spíš mi jde o to zda je možné provozovat výrobu potravin a nevlastnit zkolaudované prostory, pouze si je příležitostně pronajímat.Jiná známá peče perníčky a musím na ně dávat cedulky kde mimo jiné je uvedeno že jde o dekoraci.Peče je doma v nezkolaudované provozovně a živí se tím a platí daně.Kdyby to chtěla prodávat jako potravinu, musela by kolaudovat.Tak ji to řekly na úřadě.My včelaři pořádáme ples a pečem na ní perníkovou tombolu.Nejde o nějaké malé množství.Pronajímáme si na to školní jídelnu a dle mého, jsme zákonu učinily za dost.
Teď nevím, jestli je to otázka...

Ale jestli vážně chce začít, tak musí vyřešit živnostenský úřad. Tam narazí na provozovnu, kterou budou chtít úředníci zkolaudovanou, nebo budou chtít provést rekolaudaci. Což není správně, mělo by to jít i bez toho. Což se dá obejít tím, že bude, alespoň papírově, vyrábět někde, kde to už zkolaudované bude. Ale bude potřeba mít smlouvu a pravděpodobně tam bude muset mít papírově i provozovnu. Což taky nemusí být jednoduché. A protože je to řemeslná živnost, tak výuční list, nebo příbuzný obor a praxi, nebo si najmout a zaplatit zástupce který tohle má a bude dělat garanta.

Nějaké to zdravotní potvrzení od doktora. Nebude problém.

Ale je potřeba se zaregistrovat u Státní zemědělské a potravinové inspekce. Registrace potravinářského podniku. Formulář zde. Přijde ti domů kontrola, ale prý se to dá dát. Je potřeba si to nějak doma hygienicky vyřešit. Zvířata motající se po kuchyni nejsou pro schvalovací proces dobré. A podobně.

SZPI údajně kolaudaci výrobny doma nepotřebuje. Píše to i v některých svých dokumentech. Zaregistruje tě i bez toho. Jenže když tě někdo udá na stavební úřad, tak můžeš mít problém. Je možné získat písemné svolení od stavebního úřadu. nikdy jsem nežádal, jenom jsem o tom slyšel. Je potřeba popsat, co přesně chci dělat a kde to chci dělat. A možná mi stavební úřad napíše, že prostory (byť nejsou na takovou činnost kolaudované) jsou pro ni vyhovující.

A je potřeba taky souhlas hygieny. Což je jeden z největších problémů. Taky si vymýšlí neskutečné hovadiny. Je prý lepší si najmout někoho, kdo v tom umí chodit a vyběhá. I tak mu to bude trvat dlouho. Pokud je ale omezená počet produktům co se bude vyrábět, tak se to vyběhat dá.

A myslím, že je potřeba i souhlas požárníků.

Osobně bych si zašel na SZPI a začal tam.

Mimochodem. co se týče výroby doma.. Základem je nařízení ES 852/2004. V příloze II, kapitole III jsou popsané "POŽADAVKY NA POJÍZDNÉ NEBO PŘECHODNÉ PROSTORY (NAPŘÍKLAD PRODEJNÍ STANY, STÁNKY NA TRHU, POJÍZDNÉ PRODEJNY), PROSTORY UŽÍVANÉ PŘEDEVŠÍM JAKO SOUKROMÝ OBYTNÝ DŮM, V NĚMŽ SE VŠAK PRAVIDELNĚ PŘIPRAVUJÍ POTRAVINY K UVEDENÍ NA TRH, A NA PRODEJNÍ AUTOMATY". Jenže úředník je úředník.
Vis me to prijde tak ze ty mas pocit ze urednik ma vzdy pravdu a nedela chyby..jinak s tim ze za mnou nekdo z uradu prijde a bude na mne tlacit zda jsem to koupil nebo ne a zacne mi vyhrozovat s moznym pozdejsim platem to si delas jako prdel nebo jsi zhulenej nebo ozralej ???na zaklade tvrzeni nekoho jineho mne usvedci z koupe dortu za 500 kc??nic ve zlem ale asi jsi nikdy nemusel nikomu nic dokazovat u soudu vid?? Vis kazda tebou zpominana pokuta nemuze byt neprimerena navic pises to tak jako ze pani podnika ja to pochopil tak ze na cerno vyrabela jako soukroma osoba...na cem te muzou dostat kdyz nacerno prodas treba hodne aut atd.ale tohle na klasickyho vycuranka neplati protoze kdyby jo jsou jich plny vezeni a nikdo na cerno nepodnika..tohle tebou popsane bu bu bu plati tak leda na obycejneho poctiveho cloveka co si chce privydelat..ten kdo to dela zamerne nedostanou leda by byl nenazranej nebo iplne zblbnul..vrat se nohama na zem v realu to nefunguje jak se tu snazis nastinit to tvrdi tak leda Abycko a ty...
Pánové zklidníme vášně.KTM hodí zpátečku.Děkuji Mušketýr
Musel jsem to číst asi tak 3x.. Pořád stejně nechápu, proč se do mě navážíš...

Popsal jsem ti zhruba, jak to funguje. Tvoje představa o tom, jak fungují úřady je značně naivní. Tvoje tvrzení o tom, že "pokuta musí přiměřená způsobené škodě (sic!)" je úplně mimo realitu. Osobně si myslím, že jsi s úřady nikdy neměl nic moc společného. Tím myslím, že jsi s nimi nikdy neměl žádný vážný spor.

Tak pevně doufej, že ani mít nebudeš. Tvoje srážka s realitou by tě taky mohla dost bolet.

BTW: Jaký je rozdíl v tom, že "paní podniká" a "paní to vyráběla jako soukromá osoba"? Tím, že vyráběla a prodávala přece podniká. Co myslíš tím "soukromá osoba"? To je jako co? Ona je nějaká veřejná osoba?

A poslední doplnění.. Proč já se vždycky snažím napsat, jak to v reálu funguje a pak přijde "někdo" kdo ví o světě úplný kulový, nemá s tím co píše sebemenší zkušenost a začne mi nadávat a psát, jak by to podle něj mělo být. Co je mi sakra potom. Já jsem ty zákony nevymyslel. já jsem nevymyslel svět plný závistivých lidí. Závistivých, zbabělých, blbých a pomstichtivých
Pro musketyra...to neni o vasnich ale o jinych zkusenostech neb vymena nazoru..zpatecku si klidne hod sam ty nejsi ten kdo tu ridi debatu pokud jsem mimo pozadej moderatora..
Milane vis proc??ty mas pocit ze jsi vsude byl a vsechno vis a tak to i predkladas.
Mam naprosto odlisne zkusenosti od tvych to ty jsi hloupe zaslepen do sve pravdy a urcite tu nebudu ssm kdo vi o pripadu ze urad byl na nekoho vic nez kratkej..vis v pravnim state pokud ten napadenej je svepravnej to urednik pak ma tezky a navic vubec neberes v potaz ze co urednik to jinej vyklad zakonu vyhlasek atd.a mockrat overeno i na stejnem urade jen u jineho urednika..kde neco neprojde jinde si ani nevsimnou o tom to cele je a ty to nechapes...kdyby to bylo jak ty pises bylo by to super..jinak pokid to stale nechapes predkladas to jen tak jak to znas ty uz tomu rozumis??ze je to pripad od pripadu jinak??zij si dal v tech svych zakonech kde je jen bila a cerna to je tvoje vec ale je to jen tvuj nazor a zkusenost stejne jako tvoje takze pochop uz konecne ze nemas universalni pravdu a to ze stebou nekdo nesouhlasi a oponuje ti no to uz at si kazdej doplni sam.....
KTM je to moje tema a pokud se někdo do někoho zbytečně naváží tak mu to snad mohu říct. Nebo ne? Nicméně mé zkušenosti s úředníky mám naprosto opačnou než ty.Mnohokrát jsem byl úředníky šikanován a to naprosto bezdůvodně a to jsem se k nim vždy choval slušně a doložil jim vždy co chtěly. Vždy jsem se snažil bránit odvoláním atd. a mnohdy jsem si vůbec nepomohl.Právní stát nezamená že v něm nemůže docházet k bezpráví.Věřím ti že si se s tím nesetkal.Věř, že jsi měl velké štěstí.Měl by jsi věřit že může mít jinou zkušenost.Dobrou noc a méně emocí M.Confused
Pokud je to tvoje tema tak proc nepripoustis debatu??ono je rict a rict zbytecbe se nenavazim jen rikam ze mam naprosto odlisne zkusenosti a hodne se to zamotalo..verim ti ze jsi byl sikanovan a bezduvodne ale pokud nekdo napise ze za mnou prijde urednik a ze musim rict zda jsem to koupil a ze kdyz nereknu pravdu a dokazou mi to dostanu tolik a tolik pokutu tak to uz je trochu moc...odvolavat se muzes ja psal o soudu a to je rozdil.....znam jednoho co tady u nas leta rozebira auta ma je na zahrade stezuje si na nej kde kdo ekologove urady a vysledek???dodnes je rozebira dal a tvrdi ze nepodnika a zadna provozovna tam neni pravda nedoklada urednik vse jako ty ale nebavi se snima a nema na ne cas....takze pak me nemuze to vase kriceni rozhodit a je to jen jeden z mnoha jinych pripadu.....
Milane, tvá teorie, že "někdo" rozkryje síť zákazníků nahodile kupujících dorty (a vyčíslí škodu) je ale hodně úsměvná. Potažmo je přitažené za vlasy, jak někdo někoho předvolává kvůli dortu k nějakému "výslechu". Ty sis to asi popletl s distribucí perníku, ne?
Už se vzpamatuj a nedělej tu z úředníků Gestapo. Udání řeší úřad jen proto, že musí, nikoli že chce. Dá pokutu a konec, na další orace nemá čas, důvod ani chuť. Asi je dlouhodobě irituješ a prudíš, tak ti dávají na oplátku sodu.
Pokuta bude nejspíše od FÚ, tam by to mělo být podle §247a Daňového řádu, sazba je do 500.000Kč.
Výše pokuty má být v úměře se způsobenou škodou viz §248.
Špatně to chápeš příteli. já s úřady vycházím dobře. Nemám s nimi žádný problém.

Ale potkávám lidi, kteří ten problém mají. A profesně se velmi často potkávám s lidmi, které si najímají nešťastníci, kteří mají velké problémy s úřady a neví kudy kam. Takže mám spoustu informací z první ruky. A popravdě. Dá se i říct, že tohle sledovat (rozhodovací praxi některých úřadů), patří k mé práci. Věř tomu nebo ne, ale dlouhá léta finanční správa zveřejňovala vybrané nálezy, včetně toho, jak na to úřad přišel a jak probíhalo dokazování. Velmi zajímavé čtení. Už to nezveřejňují, ale v archívech se to najít dá.

BTW: Uvědomuješ si, že mi píšeš, jak je přitažené za vlasy že někdo bude někoho vyslýchat kvůli pár dortům ve vláknu, kde původní autor píše o někom, kdo dostal pokutu 50 000 za pečení pár dortů měsíčně? A to s ním úřady ještě neskončily?

v daňovém řádu se píše
(1) Při stanovení výše pořádkové pokuty nebo pokuty za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy dbá správce daně, aby pokuta nebyla v hrubém nepoměru k významu porušené povinnosti a k závažnosti následku pro správu daní.

Ale to si příteli špatně vykládáš. To nemá nic se způsobenou škodou. Za slovní urážku úředníka můžeš dostat myslím 100 000 pokuty. Ale v běžných případech s dává jenom okolo 20 000. Aby byl prostor na pořádný flastr pro toho, kdo to třeba bude opakovat. A úředník si výšku pokuty (pokud opravdu nedá to maximum, ale to oni běžně nedělají) vždycky bez problémů obhájí.

Tohle nemá smysl. Nemáš představu o čem píšeš. Tak ať ti tvoje naivní představy dlouho vydrží a ať nikdy nemusíš čelit úředníkovi, který se rozhodl (nebo mu někdo zaplatil) že se po tobě bude vozit.

Vždyť přece sám vidíš, že paní dostala za pár dortů 50 000. To není nic extra.
,plete se ti to za urážku je, max (slovy) pokuta deset tisíc korun českých....takže na to že se v tom pohybuješ máš silně zkreslené info těžko někdo mohl dostat 20tis.pokutu za urážku to je blbost.
Stran: 1 2
Referenční URL's