Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pozorovací úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
(04.09.2014 16:04)vlcek napsal(a): [ -> ].Má to ale jeden háček,vlastně hodně velký hák.
Některé děti se jich bojí i když jsou za sklem.
Nechci říct ,že je to špatné, zaujme je to. Já to vyřešil demonstračním úlem /fotografie v rámkách/ který si
dle chuti otevřou ,šáhnou si a mohou si ukazovat jak chtějí.Zároveň se seznámí s klasickým úlem /Lankstrot/
Dar p. Matelu./teda ten úl. F.V.

Úl Langstroth s deseti fotoplásty jsem dělal taky, je na fotce taky trochu vidět. (na stole vpravo) Ze zkušeností z poslední doby 99% dětí se včel za sklem nebojí a pokud si mohly vybrat šly rovnou k živým včelám za sklem a pracně udělaný foto úl ležel stranou zájmu. Mám to vyzkoušené u mé paní ve třídě, učí 3-5 třídu. Kdo se nechce podívat, může sedět v lavici, nikoho k úlu násilím netaháme, má to být zábava. Pokud by se našel někdo s fóbií, může jím místo zábavné besedy do vedlejší třídy na normální výuku Smile Neviděl bych to jako problém, nebudu přece upírat dětem možná celoživotní zážitek, který nevidí jen tak každý den, pro možná ani ne 1% dětí s apifobií. S dětmi ve školce zkušenost nemám, školky ale zatím neplánuji.
Já to hlavně bral z té strany,že chodím přednášet ve svém volném čase a to je podzim,zima a brzké jaro.
A to včely v pozorovacím úle nemám.
Ale souhlas s tím ,že živé včely více táhnou.
Jen jsem navrhoval alternativní učební pomůcku k pozorovacímu úlu na zimu. F.V.
(04.09.2014 17:31)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Pozorovací oul na Rhodosu v BEE MUZEUM

[Obrázky: pozorovac_oul1.jpg]

To vypadá dobře. Je to takové Beequarium Big Grin
Někde u Poličky měli taky skleněný ul pozorovací. česno skrz okno. Zkusím najít fotky.
Uvažuji o pozorovacím langstrothovi. Dolní nástavek 4/3 lang (aby se matka držela dole) ostatní nástavky lang 2/3, leták vytažený z horního nástavku cca 2 m trubice po kmeni stromu, předpokládám průměr cca 10 cm ( účelem trubice je dostat včely co nejdále od úlu Smile a z horního nástavku proto, aby trubice byla co nejkratší. Celé by to mělo být co nejvíce blbuvzdorné - umístěno na veřejnosti přístupném místě - i proto bude nástavek na 10 rámků.
Máte někdo konkrétní zkušenost s použitím trubky o této délce a průměru? Co včely a komínový efekt? Ještě poznámka, i nákladnější nápady jsou realizovatelné - uvažovali jsme i o argonovém dvojskle Smile
Děkuji
V tom odkazu, co jsem dával výše, je dokonce trubice průhledná, takže js krásně vidět, jak se v ní včely pohybují ven a dovnitř.
Tyhle úly musí mít ale dobře vyřešené větrání.
Dvojité sklo úspěšně používá kol. V. Bernátek.
http://www.vcely.kvalitne.cz/vyrobaulu.htm
Mimochodem s ním jeden čas experimentoval i L. L. Langstroth.
Jiří
Máme osazené tři pozorovací úly - langstroth 2/3. Tedy klasické nástavky po deseti rámcích, jen jsou více či méně stěny ze skla.
Když jsem před lety řešil první, nechal jsem hodně času na pročítání internetu, ba i knížku jsme si na to koupili. U nás s tím tehdy měl trochu publikovaných zkušeností jen L. Dvorský, po mejlu také poradil. V zahraničí je modelů vícero, my jsme nakonec pro trvalé stacionární použití převzali Dvorského variantu s jen malými modifikacemi. Detaily jsou na http://vcelky.cz/proskleny-ul-a-panel-s-teplomery.htm.
Trubku před česnem jsme na základě informací právě ze zahraničních zdrojů nedělali (detaily proč už si přesně nepamatuji - ve zkratce jen, že když už musí být, tak co nejkratší a bez sklonu). Jednodušší nám přišly prosklené boční bariéry, které navíc umožňují nerušené pozorování provozu na česně. Ošetřování včelstva v takovém úlů se pak nijak neliší od běžných celodřevěných.
O takovéto variantě taky uvažuji, že si nějaký prosklený nástavek letos udělám. Nebyla by nějaká fotka detailu ?
Jakého detailu...?
Jak je udělán přechod sklo x dřevo u nástavku s prosklenou zadní stěnou.
Máme dvě varianty - starší od pana Vydry do drážky. Sklo skvěle drží, ale nejde vyměnit... Byl to prototyp, při zadání jsme tento detail neřešili. Další úly dělal už Tomáš Jaša a plexisklo je uchycené jen do polodrážky. Lícuje tedy se dřevem - vnitřní půdorys je nemlich stejný jako u celodřevěného nástavku. Navíc jde plexisklo velmi snadno vyměnit.
A jak je tam přiděláno ? Lepeno silikonem nebo něčím podobným ?
Hřebíčky.
S tím, do budoucna je možná někdy nahradím vruty.
Než plexisklo, které křehne a praská tak bych tam dal silnější transparentní durofol - vyjde to levněji - ustřihnout a zasunout do drážky - výměna kdykoli. Mám ho místo zadního skla u mor. univerzálů a pohoda.
Ahoj,

letos jsem zprovoznil válcový pozorovací úl, něco jako "plexi-klát," tak dám pár fotek k dobru. Špatně se to fotí, kromě toho že nejsem moc zdatný fotograf, buňka má z několika stran okna, při focení z libovolného úhlu se tam vždycky nějaké odráží. Za případné tipy k focení budu velmi vděčný. Zkoušel jsem to i za tmy, s podsvícením atd., ale nějak to nebylo ono.
Přes den je nutné mít úl zakrytý, tvrzení o tom, že je světlo neruší se v tomhle případě nepotvrdilo - hromadí se na stěně a snaží se dostat k oknu nejkratší cestou. Opona je nutná a sundává se jen nakrátko při pozorování a focení.

Úl je čistě pozorovací, žádné zásahy, podněcování, atd. Dílo je nerozběrné, tak jak ho včely postaví na horní plochu válce, tak tam zůstane. Je ale vybavený diagnostickým sítovaným dnem, kvůli odběru měli na monitoring varroázy, případně i zjištění spor MVP - to aby bylo učiněno zadost hlavním důvodům k požadavku na rozběrné dílo. Snad bych to případně s veterinou ustál.

[Obrázky: 2016_05_22_IMG_1025.jpg]

[Obrázky: 2016_05_22_IMG_1036.jpg]

[Obrázky: 2016_05_22_IMG_1032.jpg]

Umístěný je ve stavební buňce, ven ústí 8 očky. Je to zjevně asi nepřirozeně moc, udělal jsem jich tolik z obavy, aby se včely v plexi tubusu neudusily a neupekly. Za celou sezónu ovládly jen horních 3-5 oček, ale spodní ale taky využily, udržují síto v naprosté čistotě. Dokázaly přes ten "schod" (daný konstrukcí, nepovedlo se mi to vymyslet líp, v úrovni dna) vytahat veškeré mrtvolky včel, ale i několik docela dlouhých větviček, které se ke včelstvu dostaly už při sebrání roje.
Plné obsazení oček (pás včel shora až dolů v šířce asi 10 cm kolem oček) nastalo v období napadení - loupeže. Bohužel ve stavební buňce jsem točil med, a slídilky se domnívaly, že všechen ten vonící med je přístupný právě v tomto pozorovacím včelstvu. Takto silné včelstvo se ubránilo, i když ke ztrátám došlo. Napříště asi část oček zašpuntuju, tolik děr v přírodě nikdy nemají a k žádnému přehřívání nedocházelo.

[Obrázky: 2016_05_22_IMG_1048.jpg]
Úl byl osazen 22.5. pěkným čtyřkilovým rojem. Do druhého dne se přesunul na strop.

[Obrázky: 2016_05_23_IMG_1101.jpg]
23.5.

[Obrázky: 2016_05_23_IMG_1118.jpg]
23.5. - Roj se formuje - vyvěšuje - podle tvaru prvního plástu, asi 5 cm podél stěny.

[Obrázky: 2016_05_27_IMG_1212.jpg]
27.5. je zřetelně vidět první místa plástů, přitmelená ke stěnám.

[Obrázky: 2016_05_30_IMG_1274.jpg]
30.5.

[Obrázky: 2016_05_30_IMG_1280.jpg]
30.5. - včelstvo už má řádně nastaveno, naplno funguje. Viditelné buňky na periférii hnízda se plní sladinou.

[Obrázky: 2016_05_30_IMG_1276.jpg]
30.5. - i zespodu je vidět dílo, dosud skryté v silném chomáči včel. Frčí i trubčina.

[Obrázky: 2016_06_09_IMG_1381.jpg]
9.6.

[Obrázky: 2016_06_14_IMG_1519.jpg]
14.6.

[Obrázky: 2016_06_14_IMG_1521.jpg]
14.6.

[Obrázky: 2016_06_14_IMG_1549.jpg]
14.6.

[Obrázky: 2016_06_18_IMG_1606.jpg]
18.6.

[Obrázky: 2016_07_31_IMG_2606.jpg]
31.7.

[Obrázky: 2016_07_31_IMG_2617.jpg]
31.7. I v okrajových částech jsou jasně patrné bohaté zásoby. Okrajově byl vidět i zavíčkovaný plod, náhodně i matka, která šla omrknout okraj hnízda.

[Obrázky: 2016_07_31_IMG_2624.jpg]
31.7.

[Obrázky: 2016_08_28_IMG_3094.jpg]
28.8.

[Obrázky: 2016_08_28_IMG_3090.jpg]
28.8. - ke konci sezóny včelstvo obsadilo asi 1/2 objemu úlu (řádově má asi 100 l). Včelstvo znatelně zesláblo, zásoby viditelné předtím v okrajových částech už tam nejsou. Budu doufat, že mají vysoké věnce aspoň v centru hnízda. Mám veliké nutkání je spolu s ostatními včelstvy nakrmit, ale nemůžu - úl je pozorovací a toho se budu držet. Pokud nepřežijí zimu, osadím do úlu nový roj, jako pokračovatele, který bude mít o to vystavěné dílo pořádný náskok. Možná to tak nějak často dopadá i u volně žijících včelstev, že to vyjde až na druhý pokus... Nechci jim do toho zasahovat.

Celkově je pozorovací úl zajímavá podívaná, doporučuji každému. Hlavně dětem se to dost líbí. Bohužel v tomhle typu není vidět do vlastního centra dění - plodového hnízda.
čo som sa ja nazháňal takého skleneného valca volakedy Dodgy kde sa dá zohnať taká plexi verzia..?
Sehnat se dá řádově za 10-15 tis. Kč, to jsem nedal. Tohle je normální ohnutá plexi tabule, sešroubovaná do toho prkna s očky. Doporučuji případně nějaké tenčí plexisklo, tohle je 3 mm a ohnout to aby to neřachlo šlo i za tepla vážně blbě. Teda "na koleně," kdo s tím umí, tak se třeba jen usmívá.

Měl jsem na to takové kopyto, ale pekelně to pruží.
Moc pěkné, možná taky vyzkouším.
Průhledné desky se také vyrábějí z polykarbonátu. Ten se ohnout dá.
[Obrázky: 20151018_144536.jpg]
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's