Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pražská včelařská setkávání 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nevím proč to sem autoři nedali, ale na webu PSNV jsou informace o chystaném cyklu přednášek. Už se těším.
Napravuji a zveřejňujiBig Grin

Milé kolegyně, milí kolegové, zveme Vás na
I. večer VI. ročníku cyklu pro chovatele včel i veřejnost
Pražská včelařská setkávání

Téma:
My, včely a mikrobiom aneb kdo v nás přebývá ... A další zajímavosti
Lektor: Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc.

O lektorovi
J. Petr je vzděláním zemědělec-zootechnik. Po škole nastoupil do Výzkumného ústavu živočišné výroby a 35 let se tam zabývá reprodukcí a biotechnologiemi hospodářských zvířat. Biotechnologie přednáší na České zemědělské univerzitě a na přírodovědeckých fakultách Karlovy, Masarykovy a Jihočeské univerzity.
Jako výzkumníkovi mu bylo vždycky líto, že se laická veřejnost nemá možnost seznámit s celou řadou úžasných objevů. To byl důvod, proč se zhruba před čtvrtstoletím začal systematicky věnovat popularizaci vědy. Přitom se nevyhýbal ani objevům, které se týkají eusociálního hmyzu a včely medonosné. Publikuje proto také pravidelně ve včelařských odborných časopisech Včelařství a Moderní včelař.
K včelařské problematice se nakonec dostal nepřímo i profesně, neboť se svými spolupracovníky zkoumá vlivy některých látek podezřelých z poškozování včel a včelstev, např. neonikotinoidů.

O přednášce
Na živočichy (včetně člověka) dnes věda nazírá jako na složité ekosystémy tvořené „hostitelem“ a armádou mikroorganismů, které v jejich tělech žijí. Tzv. mikrobiom tvoří s organismem hostitele propojený celek, kde mají hostitel a jeho životní podmínky velký vliv na mikrobiom a naopak mikrobiom promlouvá velmi razantně do života hostitele. I když přednášející není profesionál ani v otázkách včelařství, ani v problematice mikrobiomu, rád se podělí o úžasné a vzrušující informace na toto téma. Přednáška představí některá fakta o mikrobiomu člověka i včely medonosné, nastíní některé možné analogie a nabídne pár podnětů k zamyšlení nejen o včelách.


http://www.psnv.cz/index.php?option=com_kurzy&task=pvs
Již zítraBig Grin

Pražská včelařská setkávání

Milé kolegyně, milí kolegové,
rádi bychom Vás pozvali na další přednášku letošního cyklu PVS. Přednášet bude Ing. Tomáš Moravec, jehož možná mnozí znáte z kursů, přednášek i z praxe jeho farmy ve Smržově (http://www.vcelysmrzov.cz/).
Tomáš zaměří přednášku m. j. na to, jak využívá zkušenosti získané v zahraničí ve své včelařské praxi.
Celkový program cyklu:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...ask=pvs...
Foto ze včerejší akce, beseda byla o včelách v praxi a nakouslo se i optimalizované plodištěIdea
Prostředí Goethe institutu prosvícené křišťálovými lustry je plně důstojné pro naše přednášky.Big Grin


[Obrázky: WP-20181120-008.jpg]
[Obrázky: WP-20181120-010.jpg]
Milé kolegyně, milí kolegové,
rádi bychom vás 11. 12. pozvali na další přednášku, nebo spíše workshop letošního cyklu PVS. Přednášet bude Marián Mečiar, jehož možná mnozí znáte z včelařských akcí, kde nabízí formy na svíčky, vánoční ozdoby a lis na mezistěny.
Následnou diskuzi chceme zaměřit především na praktické otázky ohledně zpracování voští, dezinfekce vosku a výrobu mezistěn.

Celkový program cyklu:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_kurzy&task=pvs

Anotace:
http://www.psnv.cz/…/v…/pvs/documents/an...-12-11.pdf
Milé kolegyně, milí kolegové a přátelé PVS, zveřejnujeme program VII ročníku, přihlášení je odkazu http://www.psnv.cz/pvs a těšíme se na vaší účast za pořadatele Milan Šimonovský.
[Obrázky: program.png]
Milé kolegyně, milí kolegové,
II. přednáška aktuálního cyklu PVS se blíží!
A nebude to přednáška ledajaká!
Bude totiž věnována
PROBLEMATICE KYSELINY ŠŤAVELOVÉ PŘI PÉČI O VČELSTVA.
Ale nejen to, bude obsahovat i širší přesah do tématu tlumení varroózy v tuzemsku a ne/udržitelnosti stávající metodiky jejího tlumení.
Navíc to bude večer s lektorem, jenž patří k těm nejrespektovnějším. Takže si to shrňme:
Téma: Uplatnění kyseliny šťavelové při tlumení varroózy
Lektor: Doc. Ing. Antonín Přidal, Ph.D.
Pan docent Přidal patří významným postavám oboru včelařství v tuzemsku i v zahraničí. Přednáší na agronomické fakultě brněnské Mendelovy univerzity (Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství).
Především se věnuje apidologii, zejména studiu nemocí včel. Publikuje v tuzemských i zahraničních odborných periodikách, přednáší. Je členem redakční rady časopisu Moderní včelař.
O své přednášce říká:
"Přednáška je zaměřená, jak vyplývá z jejího názvu, na využití kyseliny šťavelové při tlumení varroózy, a to nejen teoreticky, ale i prakticky a s uvedením experimentálních výsledků v podmínkách Česka.
Přednáška bude sumarizovat rizika v souvislosti s nevhodně tlumenou varroózou, a to zejména ve vztahu k rozvoji včelích viróz. Popis aktuálního stavu monitoringu varroózy v ČR, jeho kritické nedostatky a otázky související s výhledem dalšího možného vývoje varroózy nejen v ČR budou kritickými součástmi přednášky upozorňující v jistých ohledech na jejich další neudržitelnost."
Sejdeme se ve čtvrtek 28. 11. v pražském Goethe Institutu.
ALE POZOR! POZOR! POZOR!
Už v 17 HODIN,
aby bylo víc času na přednášku, debatu i dotazy ...
Podrobnosti a registrace: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_kurzy&task=pvs
Referenční URL's