Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Miroslav V-myslím si,že záleží v akom zdravotnom stave su včelstvá,niekedy tá,, infekcia,, uraduje vo včelstve už pred zakrmením a podstatne je už jedno či sa krmi naraz,alebo postupne-hoc to nevypadá,v úloch je vela včiel,ale boj o život už prehrali.. Myslím ,že L.Dvorský spominal ,,kritické´´ včelstvá už ošetriť v dobe rojov a červnu- niekedy je už v auguste/ srpnu /pozde...- Len rozpoznať krit. včelstvá ?-moritoring Klieštika ?-neviem.
"včelstvá už ošetriť v dobe rojov a červnu"

Proti čomu a čím?
Proti klieštikovy- ktorý je spuštačom viroz,a znižuje odolnosť včiel na nosemu... Liečiť čím - KM, ekopol. a Prečo,lebo celú ročnú populáciu klieštika-uvádza sa až 80 perc. je v auguste v plode-preto.
Ja to tak "jednoducho" nevidím.
Ja tedy jiz delsi dobu pozoruji mene klestiku u roju, oddelku a po vytvoreni preletaku. Matky neklickuji, ale vytvarim plodovaci pauzu temito zasahy. Letos jsem nemel roj a preletaku a oddelku jsem udelal mene. Nyni mam, pravdepodobne v souctu vsech okolnosti, vyssi spad nez minuly rok....
Letos je spousta úhynů. Kdo je u včel každý den - v letních měsících bylo možno vidět , jak se včely snažily vylupovat i silná včelstva. Leckdo si řekl, že je to absencí snůšky....bohužel nebylo. Loňské pozdní úhyny systémem vymizení včel lze připsat na vrub chronické a akutní paralýzy. Tahle virové onemocnění dokáže u včelaře vyvolat pocit, že včely loupí...mnohde přispělo i k vytvoření speciálního názvu "asistovaná loupež":-D. Bohužel....Včelstvo s akutní a chronickou paralýzou funguje do určité doby zcela normálně. V jeden moment se začnou na česnech odehrávat souboje a vyhánění včel. Opravdu to vypadá jako loupež....ale včelstva mají určitý ozdravný mechanizmus a ten je v tomhle případě takový, že nemocné včely nechají vyletět ven , ale zpět už je nechtějí pustit. Proto se to nechá lehce zaměnit s loupeží. Zmínil jsem tohle na přednášce v Brně na "Medu roku" a dostalo se mi několik zpětných vazeb....např. od Honzy Peterka, který nechal vyšetřit 3 vzorky z takových včelstev a výsledek byl - Chronická a akutní paralýza.
Tohle není žádná novinka. Je to popsáno minimálně 20 let....bohužel jsem se s tím ve včelařské literatuře nesetkal.
V loni jsem se byl podívat u kamarádky, která si ze dvou koupených včelstvev udělala 10 oddělků....a prej, že ji to něco loupí. O loupež nemohlo jít, neboť nejbližší včely byly asi 7 km. Byl to ukázkovej příklad tohoto virového onemocnění. Taky k 8.10. byl na včelnici stav 0. Předchozí roky jsme mohli houfně připisovat ztráty na vrub DWV ...ale za poslední úhyny vděčíme chronické a akutní paralýze....Oproti jiným letům chyběl příznak "pochodujících včel".
Jak rychlý je průběh chronické a akutní paralýzy?
Je nějaká obrana?
Pripojuju se k otazce, taky by me to zajimalo. I jako prevence.
Diky predem
Chose
Mě spíš udivuje, že něco takové, o kterém jsem ještě neslyšel, dokáže zdejší kontrolní orgán vyšetřit a identifikovat.
Tys toho ještě neslyšel.
(07.02.2019 11:02)Louky napsal(a): [ -> ]Mě spíš udivuje, že něco takové, o kterém jsem ještě neslyšel, dokáže zdejší kontrolní orgán vyšetřit a identifikovat.

Je problém v orgánu nebo v tobě?
Čiže eventuálne výrazné zoslabenie včelstiev je len imunita včiel pred vírusovým ochorením tohto typu ? Ak áno, logika spájania alebo u niektorých dokonca vysirovania takýchto včiel postráda zmysel.. Také včelstvá by sa mali v kontexte napísaného rozchovávať..
Mne osobne to celé akosi nešmakuje.. ak by to bolo tak, tak sú celé včelnice buď výrazne oslabené alebo kaput.
Príklad u nás je stav taký že včelstvá na včelniciach sú vo veľkých nepomeroch čo do sily..
3-4 uličkové včelstvá striedajú 7-8 uličkové turbo včelstvá.
Ja si dovolím zapochybovať o tom, že je za tým len jeden vírus.
marek120
Vysířit či rozchovávat ?
To nikdo neví .
Jedno je jisté , vyjde-li někdy nějaké doporučení od ČSV opírající o ten či onen výzkum bude to vždy špatně.
Josef
Uz jsem to tu myslim psal.Po melecitozo-virovem roce jsem "vyzimoval" vcelstvicko v sile 2 obsazene ramky 39x24.Zebrak nad zebraky,torzo ze zazimovaneho vcelstva.Prvni dojem,zlikvidovat.Sedelo ve tretim nastavku uplne nahore u steny.Nejak jsem mu pak nevenoval pozornost,spis jsem vyvaroval souse z padlych vcelstev a kdyz jsem si na ne vzpomnel,ze ul oddelam,ejhle ony byly porad nazivu,rychla prohlidka,preskupeni ramku k ose ocka,dost zasob.Prezily oproti 3x silnejsim,dorostly,daly neco medu,vymenili si matku,mam je dodnes.Loni bez vanglu,v pohode.
Od te doby si nemyslim,ze to co dokaze prezimovat v takove "sile" a rozvinout se ve fungujici vcelstvo je k nicemu (neberu ekonomicke hledisko),v tom zebrackovi se projevila obrovska sila k zivotu.Nevidet to,neveril bych.

Tohleto bych vubec nespojoval s doporucenim nejakeho mudrlanta ze svazu,ale s uvazenim chovatele a znalosti konkretniho vcelstva a puvodu.Letos jde tohle vcelstvo proste do chovu,pac je to mistni material i kdyz rojovych tendenci.Ale obstal v situaci,kdy dotovani dolsti brojleri sli hromadne do kytek (az na vyjimku-dcery po jedne z F1 Singer,coz je dalsi rarita.Uz je mam v F3 a porad dobry.)
Milane musím souhlasit a obdivuji tvůj pozorovací talent.

Ale následující tvé formulace mohou být pro nezkušené včelaře zavádějící.
(07.02.2019 10:22)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Letos je spousta úhynů ....
... ale za poslední úhyny vděčíme chronické a akutní paralýze....

Vídím to spíš takto: Letos je spousta úhynů v naší vesnici ....
... ale za poslední úhyny vděčíme v naší vesnici chronické a akutní paralýze....


U nás chronická/akutní paralýza řádila v sezóně 17/18, v následující sezóně zase DWV bez závažných úhynů. Ale to už neplatí o vedlejší vesnici, kde neoficiálně mluví o velkých úhynech v zimě 18/19.
Zkrátka lokálnost těchto úhynů je velice příznačná. A marně se radují ti, u koho úhyny nebyly, že mají odolné včely proti těmto virům.
Nicméně jeví se mi, že každá další úhynová vlna stejného viru bývá o poznání slabší.
(07.02.2019 12:09)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(07.02.2019 11:02)Louky napsal(a): [ -> ]Mě spíš udivuje, že něco takové, o kterém jsem ještě neslyšel, dokáže zdejší kontrolní orgán vyšetřit a identifikovat.

Je problém v orgánu nebo v tobě?
...v jeho orgánu Wink ...
(07.02.2019 12:09)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(07.02.2019 11:02)Louky napsal(a): [ -> ]Mě spíš udivuje, že něco takové, o kterém jsem ještě neslyšel, dokáže zdejší kontrolní orgán vyšetřit a identifikovat.

Je problém v orgánu nebo v tobě?

bude to asi tim, že jsem přestal odebírat oba časopisy....nicméně, když o tom nečetl ani Milan Havelka, tak....
..tak je celá polovina zdejších diskutérů v prdeliSmile
Vždy keď čítam o miliónoch mŕtvych včiel v nejakom článku, tak považujem článok za bulvár.
Pretože autor nemohol mať tie včely určite tak dobre spočítané, jedine čo chce, chce číslami ohúriť. Čo sa dá spočítať sú mŕtve včelie kolónie.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's