Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
(20.02.2019 13:38)Tini napsal(a): [ -> ]Já nevím, nezkoumám věci do hloubky a řadu věcí řeším intuitivně, ale ... .
Včeli si vyvinuly nějakou strategii přežití co jsou na světě a začali používat propolis na stěny dutin, vynášet mrtvolky, nepouštět nakazené zpět do dutiny a rojení.
My jsme jen vytvořili strašáka ve formě včelího moru a varoa d. .
Tak se ptám, neničíme my sami to jimi vytvořené k obraně tím, že používáme v úlech chemii, dezinfikujeme, obměňujeme, přehazujeme, zebrujeme ve jménu nadprodukce medu, léčení a zdravotního stavu?
Roztoč je koukám tak dokonalý, že zmate i včelaře. Vývoj strategie přežití je trvalým procesem evoluce. To, co včely získaly, se stále musí učit používat a vyvíjet strategie nové. To je princip evoluce, kdo chvíli stál, zůstává opodál, princip Red Quinn. Naše včela pravé rasy je historickou genetickou vykopávkou, kterou jsme do vztahu s parazitem nepřipustili a jak smyslů zbavení si tu vykopávku uzákonníme. Přivádíme na svět něco, co se s roztočem nikdy nepotkalo a najdou se blázni, co věří, že si včela ze dne na den sama poradí. Roztoč si získal spojence a jeho virulence je stále vyšší.
Ze dne na den ne, ale myslím, že přehnanou péčí pomáháme spíše roztoči než včelám, nebo to tak snad nevypadá v praxi?

PS: hodil jsem to tady jen k zamyšlení, ne k dohadování, každý musí dle sebe, někdo taky běhá k doktorovi s každou ptákovinou a věčně si myje ruce a druhý o doktora ani nezavadí, s hygienou je na štíru a taky nejde paušalizovat, že ten první tady bude déle.
Asi tak, Tini. Včely sme vyšľachtili na invalidov a klieštika sme vyšľachtili na úspešného predátora. A stále pokračujeme. Dalšie kolo je selekcia včelárov Idea
Tini, ta otázka na půl řádku je odpovědí, na kterou někdo potřebuje celou přednášku, nebo dokonce knihu.
Zatial vsetky ziju. Znaska zacina za 6 tyzdnov.
Tak to tady budem ještě za pecí.
PN.
Včera som bol z jedným včelárom v susednej obci a padli všetky, len prázdne úle ostali.
Musím povedať ,že ho ľutujem, ale klieštika ,ktorý je tu od 78 roku musíme vylúčiť!
Vylúčil by som aj vírusy,ktoré sú aj na východe aj západe!!!/Chrípka/ !
Skôr by som sa zameral na rezídua pesticidov v peli,mede,ktoré spôsobia počas zimy chronickú otravu včiel.Mne chvalabohu neuhynulo žiadne včelstvo od 80 roku do jara, tohto roku /2019/.V 2018 roku som mál úhyn lieta viek v čase najlepšej znášky na repku pri postreku jedovatým kokteilom 10000/lietaviek z každého úľa!!!Strata doteraz nebola doriešená ,dôkazový materiál je ,spor trvá!!!Tohto roku Včelstvá prežili všetky čo sa týka rodín ,klieštika vírusov - Tam kde sú straty je nutné sa zamerať na potravu ktorú včely prinesú do úľa ako neškodnú ,ale po jej konzumácii počas zimy dôjde ku otrave
Dobrý den,
mohl bych se zeptat, kde by bylo možné si nechat vyšetřit pyl (pergu) po uhynulých včelstvech na obsah pesticidů?
Děkuji
S pozdravem
Veterinárny a potravinový ústav, ony ti to pošlú do laboratoria pokial nemajú vlastné.
A platit to bude kto? Lebo to nieje rozbor za 50€ Cool
A to je problém. Sú výskumníci dobrovolníci, ktorí venujú veľa času a vlastných prostriedkov na výskum a záchranu včelstiev pre všetkých, aj nevčelárov. Laboratoria a supermikroskopy nemajú k dispozícii ani oni, ani žiadny včelár s hromadným úhynom. Zdá sa, že nie je dôvod na investície do záchrany včelstiev.
Pre boha aké úhyny? V roku 2010 - 252 000 včelstiev, 2016 - 291 000 včelstievBig GrinBig GrinBig Grin Takže žiadne úhyny nie sú, Slovenské včelárstvo napreduje nezadržateľne vpred!!! Iba že by bola niekde v počtoch chyba????
Naše Ministerstvo včetně Parlamentu šli ještě dál a zařídili, že ne jen že problém není, ale už nikdy nebude.
Zdravím přátelé, dnes jsem teda vymetl jedno padlé včelstvo v polystyrenu Huh bylo ve dvou nástavcích v horním nástavku byly včelky nalezlé do plástů, plásty celkem bez zásob myslel jsem,že hlad ,na podzim jsem měl podezření že toto včelstvo rabovaly, ale ve spodním nástavku bylo plno zavíčkovaných zásob takže nevím proč nešly za zásobama nebo kde jsem udělal chybičku? poradíte?
Chyba byla zřejmě v tom že včely zimovali ve vrchním nástavku.Prostě včelstvo nemělo patrony na zimování ve dvou nástavcích.Šlo za teplem ale do hladu.
Preto je najlepšie zimovať včely v jednom nástavku aby sa predišlo tomu že padnú hladom. Ďalšia verzia je taká že v auguste / 8 M / preložiť včely z matku do horného nástavku a zakrmiť.
Kmenový včelstva je blbost zimovat v jednom nástavku, protože takový včelstvo je přes dva nástavky, pokud je zdravé, pokud je to nějakej bídák, tak nemá smysl takový včelstvo zimovat. Ale u zimování oddělků už je to jiné, ty jsou málokdy tak silné, aby zimní chomáč tvořili přes 2 nástavky a tam pak přesně hrozí tohle co se stalo palmerovi. Letos jsem měl hodně podobných včelstev s takovými problém. Zbytečně jsem je roztáhl na dva nástavky a oni si pak zásoby uložej do každého nástavku trochu a blbě si sednou a neštěstí je na světě. Kdybych do nich nešel v půlce února, tak jsem dneska taky tak 4-5 včelstev vymetal.
No keby si mal slnečnicu a na nej včely tak už včelstvo nebude cez 2 nástavky tomu ver lebo bude po všetkých lietavkách a matka bude tak obmedzená že moc plodu nebude a bude len tolko čo sa vyliahne.
A když slunečnici nemá?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's