Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2018/2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Josefe ber to z té lepší stránky, alespoň někdo úhyny netají a nebere je jako ostudu a cejch na čele, a snaží se ptát proč, a diskutovat s ostatními a tím možná hledat příčiny a možnosti zlepšení.
Pokud jen někoho na schůzi seřveme a komisionálně natřeme plod, tím asi problém nevyřešíme.
Mě se tohle netýká, jedu mimo svaz, ale dobrovoně místní buňku ČSV informuju o svých postupech a výsledcích.
(08.03.2019 22:43)josef napsal(a): [ -> ]
(08.03.2019 12:12)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Problém je, že ak nemám úhyny, tak nebrakujem a nešľachtím. Je možné, že za posledné 3 roky som vyšľachtil miestne príslušnú odolnú líniu "Oravka" Smile.
Veľký spad na podložke, alebo oslabené včelstvo môžu byť znakom varoarezistencie včelstva, ale je nemožné v amatérskych podmienkach dospieť k vierohodnej diagnostike chorôb.

Tady na tomto fóru skutečně jsou podezřelí ti kterým to " nechcípa " a ti pokrokoví hledající vítr v poli jsou " IN " protože mají 30 % ztráty a dle nich je to ta jediná cesta.
Ptám se Alberte u vás je také bača " IN " kterému pochcípa třetina ovci ?
V kravině či slepičárně třetina hydiny ?

Snad jen mezi včelaři se berou úhyny jako příkladná věc.
Bača nevyhovující ovci vyřadí , pořídí si vitálního berana , stejně jak ( hloupí ) sedláci vzdělaní životem po staletí chovali a dle různých časti světa šlechtili v skoro uzavřených oblastech dobytek.
Nechápu včelaře kteří nechají včelstva dojít do stavu 30% strat.
Stejně jak ten bača už v sezoně brakuji nevyhovující včelstva a nechovám po matkách nevalných kvalit.
Když si v sezoně vytvořím 30% oddělků tak nahradím brakovaná včelstva - potencionálně problémová možná uhýnová včelstva .
Tomu se neříká věda jenom jednoduše selekce.
Josef
Vše, cos Josefe napsal sedí, až na to, že ti, co měli úhyny a mají úhyny, se možná starají a svá včelstva stejně, možná i lépe, jen konstalace, okolnosti byly jiné.
Když TO nastane, je to extrémní tlak, spady za týden vyletí na desetinásobek a následující ještě dvakrát. TO je epidemická fáze varroózy. Pak pochopíš, o čem je řeč.
Jesef, za príspevkom je skrytá kvapka ironie. Ja prajem sebe a všetkým včelárom zdravé včely. Som rád, že nemám túto jar úhyny a tých 30 % odložencov budem robiť tak či tak. Čo sa týka výberu, tak dnes aj tomu bačovi inseminujú ovce.
Nie je pravda, že kto sa stará, tak mu včely neuhynú. Uhynú aj vzdelanému a skúsenému včelárovi a na tomto fore je dosť príkladov, že to tak je. Preto je super, že si tu vzájomne radíme a snažíme sa pochopiť súvislosti. Vy máte aký postup pre zvládnutie úhynov ?
Hoši zajímala by mě vaše zkušenost. Stalo se vám někdy někomu, že byste v téhle době našly prázdný úl bez včel plný plodu, když tam ještě před týdnem včely byly a krásně nosily pyl? Já jsem ještě od nikoho neslyšel, že úhyn tzv. prázdného úlu byl v tuhle dobu, když už jsou včelstva rozjetá.

Začátek dubna
Já myslel, že na otravu pesticidy uhynou jen létavky, popřípadě najdeš ve včelstvu hromadu mrtvých včel.....ale ten úhyn asi vypadá stejně jako na tom videu....ale otázka je, jestli to tak opravdu je, pár videí jsem od tohodle kluka viděl a.....rozhodně ve mě nevzbudil pocit, že je to nějaký odborník....
On, to, na rozdíl od jiných ODBORNÍKŮ o sobě nikde netrvrdí.
Ptal ses zda je možný tento úhyn i v této době.
Jeho video ti dává odpověď.
Dobře, tak možný je....ale ta příčina bude asi jiná, než pesticidy na řepce.....ale díky za snahu.
Příčina je jen jedna jedinná.
MY LIDÉ
K tomu videu - u nás hynú včelstvá rovnako a v dolete nemajú žiadne technické plodiny a stanovištia sú v ekologickej zone. Kde je problém ?
Ekologická zóna -LOL možná Antarktida nebo Grónsko
Otrávené je je díky naší chamtivosti a honbě za ziskem úplně všechno.
Nejsou to jen postřiky, ale i vzduch znečistěný při naší produkci výrobků a samozřejmě voda nejen mořská ale i ta podzemní, povrchová a dešťová.
Jsme národ pivařů tak jeden příklad:
Pivo se vyrábí z těchto surovin:
1. voda
2.slad (ječmen)
3.cukr
4.chmel

Dříve se používala voda z artézů-dnes klidně i z řeky vyčistěná, ale každopádně CHLOROVANÁ.
Slad používal se sladovnícký ječmen-dnes kvůli výnosům se více pěstuje krmný a ten se používá i na výrobu piva je levnější, někde to míchají někde k jejich cti používají jen sladovnícký.
nicméně osivo jde do země namořené a během sezony se několikrát stříká.
slad se ve sladovni kropí opět chlorovanou vodou.
O trávení hlodavců na sladovnách tu psát nebudu.
Cukr se používá málo nebo vůbec je to těžké a složité, místo toho přijede cisterna s cukerným roztokem jenž se pohodlně přečerpává a dávkuje čerpadlem.
Tenhle roztok ovšem obsahuje chemické látky proti srážení,hrudkování a sedání cukru ev proti plísni a sliznatění.
chnel měli by se používat jen samičí šíšky, ale používá se granulát kde je všechno a taky neubytná chemie priti plísni.
Po uvaření takového piva se pivi kvůli trvanlivosti pasterizuje a tím se zabijí prospěšné enzymy a živé kultury.
Zbývá jen mrtvá voda plná chemického kokteilu a jedinný prospěch vitamín B.
Tož na zdraví.

Mimo to třeba i uzené maso a klobásky, ale i paštiky z uzeného masa se vyrábí ve velkém tak,že se uzení nahrazuje přidávání kondenzu z retorty při výrobě dřevěného uhlí.

Pokračovat se dá do nekonečna viz např. polské potraviny.

A opět opakuji!
Příčina je jen jedna jedinná.
MY LIDÉ
add Louky-
počasí

Včela nemusí zvládnout ledovou vodu a pokud je v úle potřeba vody pro plod
včely ven musí.
musí,ale neletí,nejsou pitomý...

osobní zkušenost naposled včeraSmile
(09.03.2019 20:06)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Příčina je jen jedna jedinná.
MY LIDÉ

Komu to vadí ?
(09.03.2019 19:17)Louky napsal(a): [ -> ]Já myslel, že na otravu pesticidy uhynou jen létavky, popřípadě najdeš ve včelstvu hromadu mrtvých včel.....ale ten úhyn asi vypadá stejně jako na tom videu....ale otázka je, jestli to tak opravdu je, pár videí jsem od tohodle kluka viděl a.....rozhodně ve mě nevzbudil pocit, že je to nějaký odborník....

Pouze YouTuber člověk ,který vám poradí ve všem na co jak udělat teoreticky .Podivejte se i na jiné činosti toho člověka a pak pochopíte.
Zdeněk
Vždyt to píšu, viděl jsem jeho videa a mojí důvěru, že by tomu rozuměl, nezískal.
Masové úhyny snad už nehrozí...nebo to ještě neskončilo?, vždyť už bude jaroTongue
Úhyny hrozia už jedine slabochom.
Ve vláknu Nosema ceranae jsem zveřejnil svou hypotézu, že za většinu hromadných úhynů včelstev v ČR je odpovědna nosema.
Případnou diskusi na toto téma povedu pouze v uvedeném vláknu.
Mám zajímavý úhyn.

Cca před 14ti dny jsem kontroloval včelstvo, bylo silné, plod na 5ti vysokých rámcích, zásob dost. Nejsem si jist, jestli jsem kontroloval, že je plod různého stáři :/

Včera jsem se jel podívat a úl ztichlý. Podívu se dovnitř a asi 20 včel na horních loučkách plodiště bez známek života. Na plástech zásoby, byl a kolečka plodu částečně vylíhlého a částečně zavíčkovaného. Jinak ani živáčka. V podmetu mrtvolky nebyly. Plásty nebyly pokálené.

Čím to může být, co mám prozkoumat? Je to na stanovišti kde jsem měl jediné letošní dva úhyny. Plásty předpokládám vytavit a nenechávat je oddělkům, co?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referenční URL's