Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Datel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Žluna zelená se u nás hojně vyskytuje.Nejsem znalec,ale tu poznám i po hlase.Vždy mi to připadá jako když se směje. Vídám je v sezoně i ve více exemplářích najednou mezi stromy v zahradách u nás na vesnici. Tady je její hlas : http://www.rozhlas.cz/hlas/splhavci/_zpr...deo--37736 Jinak žádní ptáci se mi zatím do úlů nedobívají a to mám některé ve volné přírodě na stráni u lesa.
Mám naprosto stejnou zkušenost. Krmítko mám umístěné přímo na včelíně,navštěvují ho sýkorky,hejlové,strakapoudi i žluny a žádný problém. Ale možná mám jen štěstí.
(02.01.2013 12:25)Scipio napsal(a): [ -> ]Proti vtakom dobre funguju aj pasce na mysi. Staci dat oriesom ako navnadu, pasce dat navrch ula a macka ma o zradlo postarane. Angel

To je musíte té "mačce" nosit ještě za tepla tedy,protože pokud už je ten nebohý pták ztuhlý,tak ho žrát nebude. Navíc se mi nezdá,že na "oriešok" nalákáte nějakého datla.
Občas by nebylo od věci, kdyby ten datel vydlabal někomu z hlavy trochu blbosti...třeba nějakému Scifi Piovi
No tak moj kocur asi nie je tak rozmaznany. Vo vseobecnosti dava dokonca prednost mrtvym operencom pred mrtvymi mysami, ale kedze nic ine nedostava zje vsetko. Ja nevidim rozdiel medzi varoa a mysami ci vtakmi, ktore vyrusovanim vciel v zime sposobuju straty rodin. Skorce zase cez leto radostne hopkaju pred ulami a zobu unavene vcely z travy. Datle mi okrem toho znehodnocuju pravidelne asi 50 orechov uz na stromoch, cize tym mojim orechy evidentne chutnaju. Do vciel mi zatial nejdu, ale likvidujem ich prave kvoli tym orechom. Zivot je boj. Boj proti politikom, parazitom, zlodejom, korporaciam a podobnym skodcom. Angry
Když jsem začínal včelařit domníval jsem se,že mezi včelaři musí být drtivá většina těch rozumných , s pěkným vztahem k přírodě,těch kterým záleží na tom,jak to kolem nás vypadá a vypadat bude do budoucna. Jak vidno,nemalá čast z nás je ochotna pro kilo medu či 50 ořechů zlikvidovat všechny živáčky v okolí a ještě se s tím chlubit. Přál bych si,příteli,aby jsi našel v sobě trochu velkorysosti a podělil se o nepatrnou část svých bohatýrských výnosů s těmi,kteří nás svou přítomností v zahradě celý rok oblažují.
Chcel som povedat 50% orechov. Ked ma clovek taky pohlad tak aj varoa aj morova bakteria je zivy tvor, ktory je sucastou prirody. A mnoho necitlivych vcelarov ich zabija v plyne, pripade otravuje kyselinou ci spaluje v ohni. To je trosku dvojaky meter.
To bol taky vtip kde sa rozprava skrecok a potkan. Potkan hovori skreckovi: ja mam 4 labky ako ty, jeden chvosti ako ty, jemny kozusok ako ty, zeriem v podstate to iste ako ty a mna ludia nenavidia, otravuju a inak kantria a teba miluju, krmia ta chovaju ako domace zvieratko. Preco to? A skrecok mu hovori: potkan, potkan ty mas proste po p.ci publick relation. Big Grin
(04.01.2013 12:47)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Když jsem začínal včelařit domníval jsem se,že mezi včelaři musí být drtivá většina těch rozumných , s pěkným vztahem k přírodě,těch kterým záleží na tom,jak to kolem nás vypadá a vypadat bude do budoucna.

Jan Werich v jedné ze slavných předscén říkal, že lidi nemůžou dělat víc, než čeho jsou schopni, protože lidi jsou lidi ...
Včelaři jsou taky jen lidi ... Big Grin
Proto jsou holt mezi námi i tací, co furt bojují, ale nesou co fangli a bojovou zástavu před sebou jen veliké a 4 písmena: M O J E.
Zažil jsem podobné zklamání kdysi mezi rybáři, když jsem byl mlád a pln ideálů a představ o tom, že co rybář, to tichý a meditující milovník řeky a všeho, co s tím souvisí ... Ale pak jsem si vzpomněl, jak mi děděček (a rybářský mistr nad mistry) říkal jako malému klukovi už tehdá na přelomu 50. a 60. let minulého století , že některým rybářům se říká masaři a vydry (vydra promine, není to fair, ale říkalo se to). Oni říklai, že si to přece zaplatili, a tak mají právo ... Právo těžit a brát ...
Proč se mi při tom dere do hlavy stav naší krajiny? Nepřípadné souvislosti, pardon. Vraťme se k datlům. Nechme je žít, máme přece metody, jak je vyšachovat bez pastí a mrtvění.
Jako zde od toma50 certifikovaný a cejcovaný zelený ultralevičák Big Grin dodám, že jsme před Velkým listopadovým sametovým převrácením pořád s něčím bojovali: byl boj o zrno, boj za mír (my tomu s kamarády říkali harašení mírem ... Big Grin) a řada dalších bojů. Možná že dnes, kdy bojujeme jen s mravenci a datly a varroáky, jsme vlastně už v tom tolik diskutovaném pokroku ... Big GrinShy
Jiří
To je tak zřejmá demagogie,že nemá vůbec smysl v této debatě pokračovat.

Jiří mě předběhl,ta má reakce byla samozřejmě na příspěvek scipia.
Onehdá jsem zde dal příspěvek, že včelař je krycí název pro loupežníka, který krade (včelám) v pohodě za krásného dne a bylo to přezazeno adminem do vtipů.
(04.01.2013 12:21)Scipio napsal(a): [ -> ]... Ja nevidim rozdiel medzi varoa a mysami ci vtakmi, ktore vyrusovanim vciel v zime sposobuju straty rodin. .... Zivot je boj. Boj proti politikom, parazitom, zlodejom, korporaciam a podobnym skodcom. Angry

Až na to,že varroa je zavlečený roztoč z druhého konce světa, na rozdíl od našich datlů a myší.Navíc se lečí přímo napadená včelstva.
Je to Vaše věc jak toto řešíte, ale dovedl bych si představit,že může ta pastička tomu ptákovi třeba jen přerazit zobák,nebo jinak ranit aniž by ho přímo usmrtila.To ho pak čeká dlouhé umírání.Já se jen v duchu ptám,jestli je toto nutné.Pokud ale na to máte žaludek....... Jinak já jsem narozdíl od Vás přesvědčen,že život není boj.



(04.01.2013 14:40)František Němec napsal(a): [ -> ]Onehdá jsem zde dal příspěvek, že včelař je krycí název pro loupežníka, který krade (včelám) v pohodě za krásného dne a bylo to přezazeno adminem do vtipů.

Hmm,a krade mléko kravám a krávy i zabíjí,aby měl hovězí Smile......nebo ovce zabíjí pro skopové,slepicím bere vajíčka,takže celý život kladou a kladou,slepicím také seká hlavy.........kolik jsme sežrali třeba kaprů na vánoce u nás v Čechách....Řekl bych,že včelař na tom není zase až zase tak špatně,protože za ten med co jim sebere, jim musí něco dát............
Já jen, že jsou ušlechtilejší chovatelé: jako pejskaři, kočičkáři krmiči ptáčků, hadů, celá ZOO atd.
(04.01.2013 14:40)František Němec napsal(a): [ -> ]Onehdá jsem zde dal příspěvek, že včelař je krycí název pro loupežníka, který krade (včelám) v pohodě za krásného dne a bylo to přezazeno adminem do vtipů.

Což bylo zcela v pořádku ...
No....záleží na "úhlu pohledu"................Wink
Nechci zakládat nové téma, tak svůj dotaz směřuji sem. Rozhodl jsem se postavit několik ptačích budek, konkrétně pro sýkorky. Chtěl jsem se zeptat, zda má někdo zkušenosti s umístěním budek cca. 30m od úlů. Nerad bych sýkorkám připravoval snadnou potravu a včelám ztrpčoval žití.
Mám několik krmítek v těsné blízkosti stanoviště, viz. foto tady . Snažím se, aby v zimě byla pořád plná slunečnice, doslova je podplácím, slétávají se tam sýkorky, zvonci, strnadi ... a nemám problém, včel si nevšímají. Když opomenu nasypat, jsou u souseda. Jiné to ale může být v přírodě, ve městě mají přeci jen větší možnosti, krmítek je v okolí dostatek.
Co nabídnout do krmítka žluně. Jak jí přemluvit aby toho nechala.

[Obrázky: IMG_3034.jpg] [Obrázky: IMG_3035.jpg]
LuPo se pravděpodobně ptá na hnízdní budky.
Mám dva sýkorníky 10 a 15m od včelína a špačník přímo nad ním a naprosto žádný problém.
Díky za informace. Kolega goro psal v příspěvku č.24, že mu vrabci likvidovali včely poté, co je v zimě krmil. Myslel jsem, že by si sýkorky třeba zjednodušovala práci při hledání potravy.

Pavle, tento problém jsem řešil nedávno. Obalil jsem úly netkanou textilií a zatím je vše v pořádku.
mrkni na 5 minutu v pořadu Farmárska revue (12.1.2013)
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's