Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Datel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
No, zase by se to nemělo přehánět.....a to myslím v obou směrech. Nikdo nejspíš nebude chytat datla nebo sýkorku, protože si sedne na úl....na druhou stranu bych chtěl vidět někoho, kdo datlovi tu jeho započatou díru zvětší, aby se, chudák chráněnej, zbytečně nevysiloval.....Big Grin
Letos jsem byl na výstavě v Lysé n/L, zrovna to bylo s těma včelkama, lovem....a v hlavním pavilonu prodávaly pasti na krtka. Taky jsem se snažil tam zaargumentovat chráněním krtka....Big Grin..... Načež ze strany výrobce mi bylo doloženo, že krtek je chráněn pouze ve volné přírodě....tudíž past, která ho spolehlivě probodne pěti hroty je na zahrádce povolena.
Z toho by se dalo odvodit, že ptáci-škůdci nemají jiná privilegia než krtek.Big Grin
To by potom ta past na myši s ořechem nebyla zcela legální asi nikde, stejně jako ta vzduchovka.....protože sportovní zbraň se nesmí použít na nic jiného než na terč. Takže je potom potřeba zakoupí sofistikovanější zařízení na likvidaci.... A nebo včely do voliéryBig GrinBig GrinBig Grin
Vůbec nerozumím Vaší debatě. To je takový finanční a manuální problém koupit obyčejnou stavební síť a nějakou dřevěnou lať 50x30 a dát to okolo úlů? Nasypat ptákům něco na "zub" by měla být povinnost každého z nás.
A to jsem si myslel, že za škody způsobené chráněnými živočichy poskytuje stát náhrady. Nebo to platí jen pro vybrané chráněné živočichy Huh a v případě těch ostatních chráněných tak to platí jen ve volné přírodě - no jo, ale co když včelař má včely mimo zahrádku.
Takže picnout sokola když odnáší slepici se nesmí, ale datla, který ničí majetek, který mám dle ústavy právo bránit tak toho ano?
A sršeň je nějak také extra chráněná, že ji nelze likvidovat ale musí se přetěhovat?
Je v tom poněkud nepřehledno. Námět na článek do nějakého časopisu.
Ještě jsem neslyšel, že by někomu stát zaplatil opravu zničený fasády od datlů....ale posleduju, co s tím budou dělat v případě té školky, protože těch děr už je tam víc.Dodgy
Já jsem začal včelařit letos. Na zahradě mám po celý rok 4 druhy datlů. Abych je tam udržel tak je v zimě krmím. Chápu že je někdo zlikviduje když mu mu na fasádě udělají škodu za desítky tisíc, ale považuji za totální debilitu, když chce někdo datlovitý likvidovat kvůli úlům, které se dají ochránit za pár korun.
(09.10.2013 10:20)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]To je takový finanční a manuální problém koupit obyčejnou stavební síť a nějakou dřevěnou lať 50x30 a dát to okolo úlů?

A můžeš doporučit s jakou sítí máš dobré zkušenosti. Já byl hobymarketech a tam mi nabídli proti ptákům pouze sítě s malými oky (ostatně to se tu již probíralo). Na vcelky.cz používají pletivo Polynet. Já jsem ještě zkoušel armyshopy ale ty maskovací sítě (ze kterých by se stejně muselo otrhat to maskování) ně přišly drahé. Máš tedy nějaký tip, kde se dá, nejlépe ve velkém městě, nějaká dobrá síť levně koupit?
Inspiruj se strankami Honzy Jindry. Ja nemam duvod je pouzivat,mam echt Brinek uly Smile . Jinak kupovat v hobby marketech je stejny jak nakupovat na benzinovych pumpach. Drahy,drahy,drahy.
Zadej si polynet pletivo.
Jinak v ČR vyrábí JUTA DvKr.

Brinek má oplechované a jinak pancéřované úly?
Osobně bych na stanovišti žádné ptáky nekrmil. Z vlastní zkušenosti vím, že se postupně zvyšuje počet ptáků, kteří přilétají k naplněnému krmítku. 1.Rok co jsme si je pořídili jsem za celou zimu viděl snad čtyři sýkorky a stačil pytlíček slunečnic. Již druhým rokem jsme tam měli aj několik dlasků ,vrabců a těch sýkorek bylo nepočítaně, byl potřeba větší pytel a pár lojových koulí. No a tendle rok to byla katastrofa. Krmítko denno denně obsypaný výše zmíněnými a ještě nějakými dalšími nenažranci padlo na to asi 30 slunečnic plus nějaký pytel. Kdybych to měl u včelnice a přestal to krmit tak se téměř s jistotou hladově vrhnou na úly a rozcupují je nacimprcampr. Smile Vzhledem k tomu, že jsem letos nic nenatrhal tak jim bude muset stačit pytel! ;-D
Možná by pomohla kombinace (ptákům,včelám i svědomí) umístit nějaké to krmítko řekněme kilometr od včelnice a k tomu nějaké ty pasti na včelnici. Druhu pomůžeš jedince zlikviduješ.
Od prvopočátku co mám včely,mám přímo na včelínu umístěné krmítko pro ptáky a nikdy nebyl problém. Umístit kdekoli pasti na ptáky, je ubohost.
Ale já nemyslel vražedný, spíše nějaké lepy nebo tak něco a ptáka pak vypustit o x km dále, ale je pravda, že v zimě by se to mohlo stát nějakému opeřenci osudným.Sad Když jsem nad tím tak přemýšlel, tak možná letos ti ptáci tak šíleně brali protože byla fakt dlouhá zima.
(10.10.2013 14:55)KaJi napsal(a): [ -> ]Brinek má oplechované a jinak pancéřované úly?

... můj soukromý tip "kdo se chytí" my vyšel. Smile I když reakci jsem čekal více Langstrotovější.

jinak odkaz na shora jmenované stránky pana Jindry a řešení ptákosítě obr. 337: http://jjvcela.sweb.cz/zima/zima.htm
To mě ani nenapadlo - on Břinek nedělá Langy? A to inzeruje v Moderním včelaři.
Smile
Nepřeji nic zlého, ale přijít na včelnici a vidět proklované drahé nástavky, to musí jednoho potěšit.

Mně stačí ty moje za 50 korun. I to mě vytočí.

Je na to vůbec pojištění u SF?

A Jindra své lehké úly stěhuje na zimoviště, aby je tam v jednom balíku chránil. Představa že budu stěhovat těžké a "kvalitní" úly každé podletí a na jaře by mě vůbec nelákala. V tomhle kontextu považuji za kvalitní Jindrovo tenkostěnné lehké a jeho dno.
(10.10.2013 12:54)Mlha napsal(a): [ -> ]Máš tedy nějaký tip, kde se dá, nejlépe ve velkém městě, nějaká dobrá síť levně koupit?

sítě na vinice
Kohoute, skvělej tip. Právě jsem tu síť objednal. Smile
(10.10.2013 18:56)KaJi napsal(a): [ -> ]Představa že budu stěhovat těžké a "kvalitní" úly každé podletí a na jaře by mě vůbec nelákala.

Nemám v plánu kočovat a má představa je úly do počtu 21 tj. 3 stojany po 4 metrech. Tímto počtem končím a začnu se věnovat chovu matek a hraní si s oddělky. Prostě jsem si chtěl rejpnout, dále už se k jiným úlům nevyjadřuji......stejně je 39x24 nejlepší, a zateplenej !!! a s falcem.
Kohoute díky za tip. Ta síť vypadá skvěle i ta cena je bezkonkurenční, jen by mi stačilo koupit tak 4 metry potřebuji schovat 3 úly. Nemohli bychom se s někým v Praze a okolí domluvit na společném nákupu?
Vygooglit polynet umím, popř. zajít do hobymarketu a zeptat se na sítě na ptáky taky. Šlo mi právě o tipy, které by normálního smrtelníka nenapadly, např. jsem viděl avii, která měla síť přes korbu, nebo kdyby se někde daly sehnat vyřazené maskovací sítě atd. A zkušenosti, protože my jsme u nás v domě nechávali profi firmou instalovat na balkóny sítě proti holubům (byly posvařovány ze zelených plastových vlasců) a druhou zimu se rozpadly. Popř. pokud někdo vyzkoušel, že fungují nějaké alternativy, třeba nějaký strašák, nebo jiný systém.
Tomaso: nechápu proč se zase snažíš rozpoutat flame, navíc v tomto vlákně. Tebe to baví? Jak malej.
Ty vlasce to byl asi ten polynet? BYly do kosočtverců?

Já zase oceňuji ten tip na ty sítě na vinice - to vypadá lépe.

Problém je že se musí počítat se sněhem.

Já zatím tragické ztráty jako jsem viděl na fotkách neměl - tedy od datlovitých - spíš malou sklinku kde chodili na svačinku, takže to včely většinou odnesly jen zeslabením.

Horší jsou takoví ti hrabaví škůdci co se tam dobývají pacičkama a vyhrabují mřížky z česen atd. O myších nemluvě. A psíku mývalovitém už ne, z něj si začínám dělat trochu starosti.

Ale kdyby se datel atd. objevil, tak to je jeden z důvodů proč mám krabicová víka s přesahem. Na to to jen hodím a nechám ležet na zemi ( proto se mi natěch viničních líbí šíře i cenaSmile, na plechové víko co dosedá na úl se musí ještě něco dát aby byl odstup od stěny úlu.

A pak když síť zamrzne u země pod sněhem - to se pak nedá odebírat zimní měl! Hrozná představa. Brrrr.
(11.10.2013 10:19)Mlha napsal(a): [ -> ]Popř. pokud někdo vyzkoušel, že fungují nějaké alternativy, třeba nějaký strašák, nebo jiný systém.

Na jednom z obalů časopisů tuším byly před česny zavěšeny vyřazená CDčka. Tak jsem si je taky letos nakřečkoval a budu rozvěšovat (tyčka položená na víku, zatížená závažím a na konci zavěšen provázek/vlasec/nerez drátek s CD ) - asi ty záblesky a otáčení je bude plašit. Možná mít dvě kousek od seba tak, aby o sebe ťukaly, tak by to ještě zvedlo účinnost. Pokud někdo používá tak by sem mohl dát jeho zkušenosti.
Aby to neustálé ťukání CD o sebe naopak nerušilo včely Undecided
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's