Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Poslední procento - internetové stránky Jana Peterka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(29.10.2019 9:06)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(28.10.2019 21:44)Jan Peterek napsal(a): [ -> ]. . .
Letos padnou největší úhyny včelstev v novodobé historii včelařství.
. . .

Na základě čeho jsi došel k tomuto závěru? Je to jen domněnka, nebo to můžeš doložit?
Ano, jsou slušné úhyny, ale tvrdit, že budou největší . . . ?

Honzo, na svojích stránkách Honza píše "podle zpráv včelařů" nebo neco v tem smyslu.
Tož tak.
Honza
Podle info od vcelaru,co jezdi do vyrobny je to plosne letos PLOSNE.Ale,ze nebude jeste hur,to bych teda netvrdil.Rada vcelaru to zaziva uplne po prve po letech poklidneho vcelareni,nekteri po desetiletich bez uhynu.Ja taky pred tremi lety hledel jak vyorana mys.
Medzi úhynom a prežitím včelstva je len nejaká jemnôstka, ale neviem akáHuh. Obdivujem osvietených včelárov, ktorým to je jasné. Každý rok je veľa vyoraných myší, ktoré si mysleli, že im sa to nemôže stať a že včely padajú len darebákom.
Je potřeba se poučit, jak psal Stonjek. Taky již v průběhu sezony nespojím jedno včelstvo s druhým a nepředělám ani jeden rámek z jednoho do druhého. Letos jsem jedno, co nemělo matku v červnu spojil s jiným a medník dal oddělku, pak to byla první dvě padlá včelstva, již v srpnu. Nemusí to mít souvislost, ale ... .
Jaké štěstí, že mě zostály dvě včelstva z 12 hned druhý rok včelaření........
(29.10.2019 11:22)Tini napsal(a): [ -> ]Je potřeba se poučit, jak psal Stonjek. Taky již v průběhu sezony nespojím jedno včelstvo s druhým a nepředělám ani jeden rámek z jednoho do druhého. Letos jsem jedno, co nemělo matku v červnu spojil s jiným a medník dal oddělku, pak to byla první dvě padlá včelstva, již v srpnu. Nemusí to mít souvislost, ale ... .
To by si potom ani neurobil žiaden odloženec. Ja robím odloženec z troch rodín a tie nemajú žiaden problém. Problém sú len rodiny, aj to nie tie najslabšie, ale tie, čo nosia do zblbnutia.
Odloženec dělám z jednoho úlu, ale u smetence z více.
Dobrý den včelaři.

Mým cílem není vyvolávat flame, ale vysvětlit, proč došlo k tak závažným letošním úhynům včelstev.

Včera jsem si přečetl názor, že jsme včely "uléčili k smrti", to je z velké části pravda.
Při léčení vzniká selekční dluh a populace chřadne. Dokonce se toto zhoršování děje každým rokem, když se poté přidají další onemocnění, tak se opět skokově situace zhorší.
Aktuální plošné kolapsy včelstev ukazují, že jsme se dostali prakticky k nule, co se týče počtu včelstev schopných přežít bez vnějších zásahů. Toto je přímým druhovým ohrožením. Tam, kde takové úhyny ještě nenastaly, je včela zpravidla už z velké míry funkčně vyhynulá (znamená, že sice populace daného druhu ještě existuje, ale její potomci tady brzo už nebudou).

Přináším svůj článek na svých stránkách zde:

Plošné kolapsy včelstev 2019/2020 jako reakce na těžké lidské zásahy do včelí evoluce v uplynulé době

Pokud si chcete přečíst jen základní myšlenky evoluční biologie, tak zde je krátký článek:
Evoluční biologie v kostce

Samozřejmě extrémně důležitý článek je můj už loňský a to:
Úhyny včelstev 2018/2019 pohledem evoluční biologie

Objevily se také velké úhyny oddělků, u mnohých včelařů oddělky stojí nyní v první linii, můj názor na úhyny oddělků najdete v tomto článku:
Úhyny oddělků

Jak funguje funkční vyhynutí, na které si včelaři musí dávat také pozor, protože nelze hodnotit počet včelstev, ale vždycky musíme hodnotit počet včeltev schopných přežít bez vnějších umělých zásahů, jinak naše včela brzo nebude existovat. Co se týče pojmu funkčního vyhynutí, tak vysvětlení najdete zde:
Funkční vyhynutí druhu

A ještě jako poslední článek zde hodím mé vysvětlení pojmu CCD:
CCD a jeho příčiny

Prosím, přečtěte si to, hlavně první tři odkazy - jsou čistě co se týče evoluční biologie, abyste pochopili, kde jsme šli 40 let, kde se stala chyba, co to všechno způsobilo, jak za 40 let klesl počet včelstev schopných přežít bez vnějších umělých zásahů ze 100% prakticky na úplnou nulu a samozřejmě jak z toho ven - tzn. hladat ty poslední střípky funkčních včelstev (přirozeně odolných na všechna aktuální onemocnění).

Honza Peterek
Pane Petereku,

uveťe prosím zdroje odkud čerpáte informace o letošních "PLOŠNÝCH ÚHYNECH" ! nějak jsem to tady na VF chtěl po ostatních včelařích a mnoho jsem se nedozvěděl.
To,že sousedovi padne/a on ani neví přesně kdy a na co/ půlka včelnice,není,obávám se, plošný úhyn.


Děkuji za odpověď
Jak dlouho přežije zdravý jedinec, co obědvá s bacilonosiči tyfu, eboly, cholery, spalniček, tuberkulózy ...? či dokonce po nich dojídá?
Ona tu zdravá populace je, ale je decimována marody a ti náhlí, potenciální marodi, jsou cíleně vyráběni. Východisko já vidím tady, chovat jen odolná včelstva, všichni. K čemu je vám největší spolek v zemi, který není schopen učinit pro to ani minimum, ba naopak dělá opak a SVS tomu přihlíží?
Podle mne zde není zmíněn nejdůležitější faktor a tím je prostředí.
Jak můžeme chtít odolnou včelu aby bez problémů žila a přežila v tak poškozeném prostředí které jsme živočichům připravily za posledních 50 let??vina neni jen v léčení a způsobu ošetřování včelstev.
Pokud máme prostředí kde nepřežije včela, tak za pár let dojde i na člověka a bude mu osudná podobná synergie negativních faktorů, tedy zničené prostředí, nadužívaní léčiv a absence přírozené selekce. On ten proces už dávno začal, jen zatím není tak vidět jako u včely.
Já jsem optimista, včela nás přežije i navzdory našemu šlechtění jen na výkon Cool
A co je tohle za obrázek?
ф

"f" jako "fíta" (zdravá rovnováha)?

Hmmm...
A co když je to...
"ф" jako "фčela" Angel


фčela = rovnováha ?Wink
Informace mám o úhynech od včelařů různě z ČR i SK.
Probírali jsme odvčelené oblasti i v MSVV, někteří mi volali, u některých jsem byl osobně (i u velkovčelařů), někteří jen píšou na internetu. Třeba taky sledujte skupinu "Včelaři" na facebooku. Tam se hodně včelařů letos svěřuje.

Co se týče prostředí, tak to je pravda, je tady (negativní) změna, ale jestli tohle osobně budu někdy řešit, tak až po vyřešení veškerých aktuálních nemocí, ty jsou nejdůležitější. Zatím jen méně kosím zahradu a na 0,25HA otáčím 2x ročně nějakou plodinu (svazenka, pohanka, hořčice, ...)
To je jako řešít průjem a neřešit co jsem pozřel. Ať se daří Zdeněk
Ještě že toho Honzu máme, jednou zachrání svět . . .
Nový článek na stránkách posledniprocento.cz

Plošným kolapsům 2019/2020 se už v roce 2019 nedalo nijak zabránit

Odkaz na článek:
https://posledniprocento.cz/2020/01/15/p...-zabranit/
Peterek si přečet co jsem tady psal já o nevratném poškození zimní generace a pak článek z USA. Nyní tu máme odborníka bez vlastnho pozorování a praxe ale s touhou zviditelnit se. Je vidět že v USA mají taky jen običejnou varoázuBig Grin
Ty kolapsy ale vůbec nejsou plošné! Už jen v nadpisu - nepravda.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's