Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kurovec pretvari krajinu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
http://www.kurovcovamapa.cz

Apokalypsa na mapach v primem prenosu. Kurovec meni zasadne nasi krajinu a zdroje snusky..
no jó Morava,my jsme na tom líp....
Já bych se kůrovcové kalamity a změn snůškových poměrů nebál, dojde jen k likvidaci smrkových monokultur (a smrková medovice je vždy loterie), na nově vzniklých pasekách a světlinách se rozjede maliník, ostružiník, vrbka, starček atd. a zvýší se nabídka nektaru a pylu.
To nebyl příliš moudrý názor, neboť les zachovává hlavně vláhu - i pro ten maliník. Kde není les není ani maliník ani starček. Jen suchá tráva. A to, že lesy přitahují vodu, je vidět už dnes. Ždársko= jaště zdravé lesy= půl metru sněhu, Třebíčsko/Moravskovudějovicko = bez lesů = bez sněhu a vody. Mimochodem ta mapa https://www.kurovcovamapa.cz/ ani zdaleka nevyjadřuje tragičnost situace v lesích na Vysočině.
To máš sice pravdu, ale tak to funguje u zdravého lesa s druhovou skladbou vhodnou pro dané území, nadmořskou výšku atd.
To co dnes schne není les, ale smrkové plantáže na rychlou produkci dřeva.
(13.01.2019 19:09)Petr Střelec napsal(a): [ -> ]Já bych se kůrovcové kalamity a změn snůškových poměrů nebál, dojde jen k likvidaci smrkových monokultur (a smrková medovice je vždy loterie), na nově vzniklých pasekách a světlinách se rozjede maliník, ostružiník, vrbka, starček atd. a zvýší se nabídka nektaru a pylu.

Smrková medovice je loterie ? 4-7let tak nějak je a pak třeba 4-5let není vůbec nic. U mne smrky žádná dřevina nenahradí. A když nic jiného není tak je smrková medovice jediná očekávaná spása. Tak že nakonec ne loterije ale dlouho očekávaná spása, a jinak tomu nebude. Není to loteryje ale dlouhodobě vysledované peryody na které se čeká. Nikdy to nebyla jistota ale stále se doufá. Během 35let to velmi sleduji. Jedná se o postupné narůstání populace producentů medovice která dosáhne vrcholu a pak se populace následné nezadržitelně zhroutí. Za mého sledování to takto funguje.!!! Nevim jak to fungovalo před 200-300lety.Rok 2015 byl vrchol, byl u mne rekordní rok pak se to podělalo a už 3 roky bez medovice. Medovice zas příjde .
Zdeňku, podľa výsledkov tvojich pozorovaní býva smreková medovica skôr na starých smrekoch alebo býva i na mladých, nových, dajme tomu 10 ročných porastoch /lebo tých by som sa pri troche štastia ešte mohol dožiť..Wink/?
Starý les je lepší. Na velkých smrcích jsou mšice i puklice . Na mladém porosu puklice skoro nejsou.

Ještě doplním že jsem u nás skoušel doufat v jedle . Za dvacet let mi jedle nikdy nezamedovala, ani borovice které skoro nemáme. A modříny se zbláznily jen v melecitozním roce na podzim. Smrk je jediný v co se dá doufat.
U nas jedle meduji co 3-4 roky.To co vidite na mape,to zazivam v primem prenosu,lesy ve kterych jsem vyrostl a mam je nesmirne rad,tak mizi pod kvilenim hardvestoru,zbyvaji pouze borovice a modrinove strane.Kdyz si najdete na te kurovcove mape Plumlov a z nej pujdete po ricce Okluka proti proudu (od prehrady Hloucela) do vojenskeho ujezdu Brezina (zahryz okresu Vyskov do okresu Prostejov),tak tam vsude loni byl les,byl..Uz skoro neni.
Je sice pravda,ze tyhle holiny zarostou vetsinou ostruzinikem,vrbkou,v lete pripominaji lany repky diky rozkvetlemu starceku hajnimu,ale bez smrku to veru nebude ono.Kurovec nesezral jen monokultury,sezral vetsinu smrku bez rozdilu veku i ve smisenych porostech,pozral i neco modrinu a odesla snad i kazda pata borovice diky suchu,sazi se stejne plochy opakovane neuspesne,takze kazda cesta do lesa je dusevni utrpeni.Kdo s lesem nezil,nepochopi.
Podobne i u nás smekové porasty miznú pred očami, súvislejšie jedľové porasty sadené neboli. Tie polomy s vývratami sú nádejnejšie, hlavne preto, lebo sa tam dobre darí maline- okolo vývrat. Rúbaniská - tam to bude trochu horšie. Ináč ten starček- je ho neúrekom, z neho absolútne nič. Vrbka- asi ako kde, uvidíme...
No u nás díky efektivitě padly nejen lesy, ale právě všechny maliní, ostružiny a borůvky, pryč jsou ty časy, když se mezi stromečky vysekávalo, dnes se to valí všechno roundapem, jedna osoba stihne co kdysi pět osob s kosou.
(13.01.2019 19:09)Petr Střelec napsal(a): [ -> ]Já bych se kůrovcové kalamity a změn snůškových poměrů nebál, dojde jen k likvidaci smrkových monokultur (a smrková medovice je vždy loterie), na nově vzniklých pasekách a světlinách se rozjede maliník, ostružiník, vrbka, starček atd. a zvýší se nabídka nektaru a pylu.
V tomto přírodu miluji. Když je někde nějaká nerovnováha, přijde upozornění. Když se pořád nic neděje srovná si to příroda nekompromisně po svém.
Kůrovec je v tom nevinně, je to jen nástroj, něco jako zavíječ, který taky neškodí jen likviduje neživotaschopné.

Obecně platí, že v takto "zdevastovaném" lese dochází k druhové explozi. Počet druhů žijících na jednotce plochy se řádově zvýší. Samozřejmě ty postupy s postřiky napadených kmenů a roundapování kolem sazenic to není nic nad čím by se mělo jásat.

Jinak plošné hynutí smrkové monokultury je zcela přirozená záležitost. Kdo pamatuje prudké ochlazení o více než 30°C na konci roku 1978 a chodil na Lysou horu v Beskydech, tak tam mohl vidět v nejvyšších partiích suchý les. Smrky teplotní šok nezvládly. Dnes to tam vypadá stejně jako před třiceti lety, smrk se s tím umí vypořádat pokud tam skutečně patří.
U nás je to teprve v začátcích. První větší planiny už krásně zaplavují maliny , ostružiny, starček nevyjímaje. Následují je lísky, vrby a topoly. Vrbovky u nás nejsou, asi je to škoda. Doufám, že budou příznivé roky na srážky, aby byl dostatek vláhy pro nový začátek. Bez lesa nebude nic držet vláhu v krajině. Takové nekryté planiny by za chvíli byly bez vody. A při větším slejváku by nám o všechno připlulo do vsi.
"Revolúcia" v horách

[Obrázky: 2006.jpg]

[Obrázky: 2018.jpg]
Propad cen dreva o polovinu bude pokracovat: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ku...nomika_rts
(13.01.2019 23:07)daniel napsal(a): [ -> ]Podobne i u nás smekové porasty miznú pred očami, súvislejšie jedľové porasty sadené neboli. Tie polomy s vývratami sú nádejnejšie, hlavne preto, lebo sa tam dobre darí maline- okolo vývrat. Rúbaniská - tam to bude trochu horšie. Ináč ten starček- je ho neúrekom, z neho absolútne nič. Vrbka- asi ako kde, uvidíme...

Troška by som pomudroval. Zo smrekovými lesmi sa jednoducho musíme rozlúčiť a teda aj so smrekovou medovicou. Rok 2015 bol asi posledný, ale v lokalitách, kde ešte smrekové lesy žijú - možno ??? Podkôrny hmyz je len hrobár, ale hlavnou príčinou úhynov lesov sú klimatické zmeny a preto je proti škodcom asi zbytočné bojovať, lebo zmiznú spolu so smrekovými lesmi. Z dôvodu klimatických zmien však nebude problém len s medovicovou, ale aj s nektárovou znáškou. Posledné 3 roky nebola nielen medovica, ale ani nektárová znáška z maliny, napriek tomu, že počasie bolo pre let včiel priaznivé, ale pre tvorbu nektáru nevhodné. Zvýšil sa počet dní, kedy fúka suchý kontinentálny vietor z vyhriateho východu. Ešte pred pár rokmi stačil jeden týždeň bez dažďa, aby v sparnom počasí včelstvo prinieslo 15 kg medu z maliny.
Až po vyrastení zmiešaných lesov bude jasné, aký zdroj pastvy nahradí smrekovú medovicu. Malina je dočasná pionierska rastlina rúbanísk s výdatnou produkciou nektáru a napriek tomu v zmenených klimatických podmienkach zo znášky vypadla.
Referenční URL's