Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(08.11.2011 11:43)Spede napsal(a): [ -> ]Možná přistupuji ke slovenské národnosti trochu s předsudkami, protože do naší organizace se přijeli podívat i bratři ze Slovenska. V dlouhé rozpravě jsme se bavili i o léčení a z jednoho slováka vyrazilo, že tento rok, už fumigoval 6x. Po našem prvotním zaskočení nad metodikou začal z diskuse razatně couvat a diskuse se dál nerozvíjela.

Spede to není o národnosti, ale o jednotlivcích, beru to tak, že to nemyslíš ve zlém, ale pro příklady zbytečných zásahů nemusíš chodit za hranice. Jak půjde čas, poznáš sám. Jsou včelaři kteří, aby mohly na jaře natřít plod, při odevzdávání zimní měli na vyšetření tam přihodí roztoče co si schovaly po fumigaci. Natírání plodu Varidolem a kam všude se dá nastrkat Gabon a kolik kusů na jedno včelstvo nemá ve vynalézavosti meze. To ti včelaři kteří neumí nic a jednou za rok k nim dorazí někdo s vyvíječem mají ve srovnání stěmito "výzkumníky" včelstva v ekoprovozu.
Ano samozřejmě lidé jsou prasátka na některé věci, ale jenom to se dívám co mám v ZO. To Guliver u nás se spíše varroa odebírá ze zimní měli, aby nevypadali jako nepořádnící. Tak, že vyšetření spadu je podle mě asi 30% důležitosti... Jen mě zaskočilo tyto metody, které se využívají na rozdíl co znám
Tady je na frontě klid. Za to na včelařské konferenci zuří chemická válka 4x fumigace + 2x aerosol a furt to padá, pro zichr to na jaře ještě zopakujem.
O dotovaných léčivech by měl být přehled, takže se jistě ví, kolik se toho prodá. Kolik včelstev mimo BIO máme, také víme. To by byl možná zajímavý podíl. Rád bych se o takový výsledek podělil.
(03.11.2011 12:04)PetrM napsal(a): [ -> ]Proto by měl každý fumigovat podle stavu ve včelstvu a ne podle toho, co si myslí nějaký funkcionář.
Produkční včelstva v Praze nemají už snad měsíc plod, ale letošní oddělek tam ještě nedávno měl. A také se to projevilo na spadu po fumigaci.

Petře, mladé matky plodují delší dobu na podzim, je to normální... Přeci jen dohání menší hendikep...
(14.11.2011 21:43)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Tady je na frontě klid. Za to na včelařské konferenci zuří chemická válka 4x fumigace + 2x aerosol a furt to padá, pro zichr to na jaře ještě zopakujem.

... A mně se chce něco říct ... Big Grin
Tak jo: nic ve zlém, ale poslední dobou je čtení včelařské konference pro mě dosti depresivní, pardon, vlastně jsem chtěl napsat poučné ...SadAngel
Jiří
Ano, ano Jiří. Včelařská konference je skutečně studnice moudrostí Huh.
Jak je vidět, člověk se musí učit stáleTongue.
JK
Tak jsem dnes koukal na zprávy jak se fumigují lidské úly. No už si dvedu představit jak se to těm našim holkám líbí. Ještě, že jsem na vesnici a ta inverze v našem údolíčku znamená ráno ráno kolem -8 odpoledne +8 a sluníčko. Z té dlouhodobé fumigaci městských aglomerací bez slunce bych asi taky dostal depku.
V pondělí jsem fumigoval olejem a pořád padá. Ne moc, ale padá Sad.
Ty jsi nefumigoval, ty jsi grifinoval Wink
To jsou ty oddělky. Já na druhé grifinování čekám na konec listopadu.
(28.09.2011 17:57)Míra.P napsal(a): [ -> ]Rád bych se vás tu zeptal kolik kapek je přibližně a nebo skoro přesně v jedné lahvičce Varidolu.

(28.09.2011 18:46)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Celý for, je v tom jak uřízneš to kapátko. V loni jsme se s přítelem Štěpánem dostali do diskuze. Po ní jsem opět přepočítával kapky ve dvou lahvičkách. V jedné 116 kapek, ve druhé 134.

Zdravím, nikdy jsem to nepočítal, ale množství Varidolu má odpovídat dávce pro 50 včelstev (tj. minimálně 100 kapek).
Velikost kapky nezávisí na velikosti díry, souvisí to s povrchovým napětím kapaliny při jaké hmotnosti se kapka utrhne. Proto je možné dávkovat léky (a nejen pro včely) na počet kapek.
Jen by mě zajímalo co by testy říkaly na toto : Varrojet
[Obrázky: fotka_2.jpg] [Obrázky: fotka_3.jpg] [Obrázky: fotka_4.jpg]

Já používam na fumigáciu takúto srandu.Kolega zo slovenského fóra Michal,mi poslal fotky,podľa ktorých som si zostrojil niečo takéto.V minulom roku prvý krát oskúšané a som spokojný.Výhodou je,že tlenie pásika mám vždy pod kontrolou.Mám 4 kusy,ktoré striedam a tak ide fumugácia rýchlo.Používam Varidol a fumigujem do vrchného očka.Čas tlenia pásika je takmer totožný z voľne zapáleným pásikom.
to vypadá dobře. náklady na výrobu nula nula nic. Mě loni dva pásky dvakrát dohořely jen ke kapkám léčiva a musel jsem to opakovat, včely už z toho byly nervózní a já taky. Jen si lámu hlavu jak Ti to drží u očka kterým jim to tam foukáš. Dej ještě nějakou fotku prosím
V očku to drží na pevno,musím zatlačiť aby mi koncová zátka zo šampanského do očka zapadla. Očká mám 25mm a fotku pošlem zajtra.
Ešte doplním, že za ventilátorom mám plný kovový pliešok ,do ktorého som navŕtal 3 otvory o priemeru 3mm,ktorý spomaľuje prúdenie vzduchu od ventilátora a tlenie fumigačného papiera. Fumigant pomaly a plynule preniká do úla.Čas vyhorenia,je prakticky takmer totožný z bežnou fumigáciou v podmete.
Pokud chcete něco opravdu šetrného, tak co odpařit jen samotný Varidol.

To zde ujednoho včelaře funguje už skoro 25 let.

Topné tělísko (keramika a drát ) asi průměr 1cm omotaný "azbeztovou" šnůrou, nakape se na to 2 kapky Varidolu a strčí do podmetu - klasický úl s jedním plodištěm. Vypadá to jako odpařovač na Šťavelku co před běhl svoji dobu.
Zapojí se zdroj, včely zahučí, tedy podle všeho samotný Amitraz včely cítí, a roztoči padají.

Pokud by nebylo vykuřovače, šel bych asi touto cestou, nevím jestli je opravdu nutný kouř. Stačí snad zplynovat amitraz.
Karle, nejde, protože bys dávku nenavážil. Musí být rozpuštěn v nosné látce, v oleji - Varidol. Tedy zase - pokud se spaluje pásek s kapkami oleje s rozpuštěným amitrazem, tak je to prý v pohodě, pokud se to zředí o píď víc do Fureta, už je to závadné.
Dospěješ zase k Furetu, což je asi to, co nejlépe funguje. Pokud bude doladěn Grifin na vodní emulzi, tak by to bylo vůči všemu ostatnímu s pyrethroidy TOP EKO. Odpar vody prakticky znemožní dosažení teploty média, při které by se olej rozkládal, přičemž dojde k dokonalému prosycení objemu úlu. Stejný efekt by měl fungovat s lihem a kys. šťavelovou, kdy se kyselina nerozloží na kyselinu mravenčí.
Mohli by jste ty udělátka na fumigaci trochu více popsat? Oboje vypadá jednoduše, jen bych chtěl více detailů.

Více by mě zajímal odpařovač Varidolu, který má Karlův známý už 25 let.

Pokud jsem to dobře pochopil tak vezmu kousek azbestového provazu (k dostání v každém kamnářství mám ještě zbytek v šuplíku) omotám odporovým drátem, který koupím zde, nebo zde, pomocí základních vzorečků (P=U*I a R=U/I) si spočítám jak dlouhý drát mám koupit pro dané napětí (zvolil bych nějaké bezpečné), omotám s ním ten azbestový provaz a je hotovo? Jaký výkon by měl být asi použit? Počítám tak 10-20W? Cena takového udělátka by byla v řádu desetikorun, pokud by to fungovalo bylo by to velice zajímavé.
[Obrázky: IMG_2162.jpg] [Obrázky: IMG_2165.jpg] [Obrázky: IMG_2168.jpg] [Obrázky: IMG_2170.jpg] [Obrázky: IMG_2172.jpg]

Konečne ma deti pustili k počítaču,tak posielam sľúbené dodatočné fotky.Rolleyes
Drevený hranolček je rozmerov 5x5 cm,celková dĺžka 20 cm,osadená trubka má priemer 3 cm,materiál co dúm dal.Kupoval som jedine baterku,vypínač a ventilátor z PC.Ostatné je dúfam jasné z fotiek.Wink
To udělal jeden již nežijící včelř a na jeho včelíně je dále používán.

Je to trošku jinak. Uprotřed topidlo omotné šnůrou na nějaké tyčce a na konci rukojeť. V tom co jsem viděl bylo topidlo šamotové tělísko o průměru asi 15mm z něčeho, nevím čeho.

Já zvažoval zkusit žhavicí svíčku a trochu méně voltů, ale pak přišel Grifin a lenost opět zvítězila. Smile
Najdete to i jinde - čirou náhodou. http://www.pcelinjak.com/content/view/1388/215/
iRP
Referenční URL's