Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U rojáku bych ale zavřel na chíli větrání. Ale myslím stejný efekt má i adekvátní nasazení KM, ale spíš už v nástavku, samozřejmě.
Aspoň si včely amitraz na sobě do nového úlu nepřenesou (i když ho není samozřejmě moc). O resistenci nemluvím. Ale ošetření v takovém bezplodém období je cenné. Letos jsem si to sám vyzkoušel a ověřil. Následné podzimní napadení bylo prakticky nulové.
Jiří
Pokud sejmu roj, tak po usazení do nástavku/ů na mezistěny posečkám na stavbu, přínos pylu a sladiny a zakladení buněk. Ve stádiu larviček (cca 3 - 4 denní jako u přelarvení) provádím fumigaci. Roj je již usazen a chová se jako včelstvo. Kleštíci se ještě nepřesunuli na plod a tudíž jsou zasažitelní použitým léčivem (amitráz, MP - 10 Fum). Účinnost na kleštíky u takto ošetřeného nového včelstva je vynikající. To mám potvrzeno i monitoringem a podzimní fumigací.
JK
Já myslím, že roj sám o sobě je, co se týče napadení kleštíky, na tom dobře. Pravděpodobně za to může plodová přestávka, než si roj vystaví dílo, které by mohl zaklást, tak se většiny kleštíků zbaví sám. Já roj neléčím nijak navíc, než normální včelstvo a přesto jsem u něj ani po jednom léčení nenašel spad. Pokud by člověk choval jen roje, tak možná ani nebude vědět, jak kleštíci vypadají.
(29.12.2012 11:20)Josef Křapka napsal(a): [ -> ].....Ve stádiu larviček (cca 3 - 4 denní jako u přelarvení) provádím fumigaci. Roj je již usazen a chová se jako včelstvo. Kleštíci se ještě nepřesunuli na plod a tudíž jsou zasažitelní použitým léčivem (amitráz, MP - 10 Fum)......
JK

Samozřejmě totéž lze použít např. v oddělku. Ve fázi, kdy poslední vložený zavíčkovaný plod se již vylíhnul, ale nová matka buď ještě neklade, nebo tam je jen otevřený plod.
Otázkou ovšem je, nakolik takový oddělek nebo roj "nakoupí" kleštíky posléze jinde, Startovací pozice kleštíků v takto ošetřeném včelstvu je ovšem výrazně horší.
27. + 28. 12. jsme dělali plošně 3. fumigaci - nádherné počasí + 5 - 9 st. C. Všechny podložky jsme před touto fumigací vyčistili, kleštíky spočítali (nebo alespoň odhadli) a čisté podložky vrátili zpět. Je docela zajímavé, že některé oddělky (i včelstva) jsou prakticky bez kleštíků, některé odhadem 500 i 1000 ks. Čím to je? U oddělků si dovolím vyloučit, že by se namnožili z těch, které jim byly dány "do vínku" při vlastní tvorbě oddělku. Přece jen plodová přestávka, než se začne líhnout plod od nové matky není nejkratší. Nehledě na to, že takový oddělek má zpočátku málo plodu, protože o něj nemá kdo pečovat. Teprve časem, jak přibývá včel a oddělek sílí. Jenže to už je pro kleštíky docela pozdě a včelstvům i oddělkům je většinou nasazen Gabon.
Takže za mne letos - celkem normální spad, pouze 1 včelstvo "odešlo", ale to jsem očekával. Celý podzim podle záznamů nebylo nic moc. Trošku nás trápí myši ve špatně zabezpečených úlech (zapomenutá otevřená spodní očka). Vlastně spokojenost. Jen, aby to tak vydrželo až do jara. Už mne svrbí ruce. Co Vy?
iRP
(29.12.2012 11:20)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]... Kleštíci se ještě nepřesunuli na plod a tudíž jsou zasažitelní použitým léčivem (amitráz, MP - 10 Fum).

Možná jsem to špatně pochopil a jde o 2 přípravky, ale v MP-10 je účinnou látkou tau-fluvalinat http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...-10FUM.pdf ).
Jiří
P. S. Vidím tam trochu problém nějakého takového zásahu u oddělku v době, kdy včelstvo přijímá novou matku. To je pak velice citlivé na jakýkoli šokový zásah. Takže je třeba vše dobře načasovat. Jak už psal Josef.
(29.12.2012 12:06)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]27. + 28. 12. jsme dělali plošně 3. fumigaci - nádherné počasí + 5 - 9 st. C. Všechny podložky jsme před touto fumigací vyčistili, kleštíky spočítali (nebo alespoň odhadli) a čisté podložky vrátili zpět. Je docela zajímavé, že některé oddělky (i včelstva) jsou prakticky bez kleštíků, některé odhadem 500 i 1000 ks. Čím to je? U oddělků si dovolím vyloučit, že by se namnožili z těch, které jim byly dány "do vínku" při vlastní tvorbě oddělku. Přece jen plodová přestávka, než se začne líhnout plod od nové matky není nejkratší. Nehledě na to, že takový oddělek má zpočátku málo plodu, protože o něj nemá kdo pečovat. Teprve časem, jak přibývá včel a oddělek sílí. Jenže to už je pro kleštíky docela pozdě a včelstvům i oddělkům je většinou nasazen Gabon.
iRP

Je to častý jev. Oddělky jsou směsí z vlastních včelstev, tedy by měly být na tom velmi podobně a když už dojde k výchylce, tak by se ona měla projevit i na včelstvech, které byly zdrojem pro oddělek. V mnoha případech ani není biologicky možné, aby se přirozenou reprodukcí roztoč v tak krátké době pomnožil do tak početné populace. Jediná odpověd, co mne napadá, je loupení kolabujících včelstev. Stále si mnoho včelařů nechce připustit tu pravdu, že je všude dost volně žijících včelstev. Že jedinou cestou k jejich omezení je chov včelstev "střední" velikosti, dělat oddělky a zapomenout na komíny, či dokonce dvoumatečná včelstva.
(29.12.2012 12:17)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(29.12.2012 11:20)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]... Kleštíci se ještě nepřesunuli na plod a tudíž jsou zasažitelní použitým léčivem (amitráz, MP - 10 Fum).

Možná jsem to špatně pochopil a jde o 2 přípravky, ale v MP-10 je účinnou látkou tau-fluvalinat http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...-10FUM.pdf ).
Jiří
P. S. Vidím tam trochu problém nějakého takového zásahu u oddělku v době, kdy včelstvo přijímá novou matku. To je pak velice citlivé na jakýkoli šokový zásah. Takže je třeba vše dobře načasovat. Jak už psal Josef.

Ano Jiří, moje chyba. Správně mělo být (Varidol, nebo MP - 10 Fum) Jedná se o dva samostatné přípravky určené k fumigaci, každý s jinou účinnou látkou.
Ke Tvému PS: Nejen roj ale i oddělek je lépe nechat zabydlet a fumigovat až matka započne kladení. U amitrázu ani u MP - 10 Fum jsem nezaznamenal ztrátu matky. Ergo kopejtko, ztráty matky v tomto stádiu "vznikajícího" včelstva bych se spíše obával při použití některého přípravku s thymolem. Avšak zde mám pouze přejaté zkušenosti z literatury nebo agentury JPP, nikoli vlastní. Zcela bezpečné je rovněž použití gabonů. Ať již PF nebo PA. Zde již nezáleží na tom, zda bude plod zavíčkován.
JK
(29.12.2012 15:53)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]... Nejen roj ale i oddělek je lépe nechat zabydlet a fumigovat až matka započne kladení. U amitrázu ani u MP - 10 Fum jsem nezaznamenal ztrátu matky. Ergo kopejtko, ztráty matky v tomto stádiu "vznikajícího" včelstva bych se spíše obával při použití některého přípravku s thymolem.

Nejen thymol, právě letos jsem přišel o matku v novém oddělku tím, že jsem v nevhodný čas nasadil houbičku s KM, sice "jen" 65%, ale včely to rozhodilo a matka zmizela ... Na roztoče to ale účinné bylo, doteď spad minimální (č. 5 ve VMS)
Dalo se to ještě napravit. Je to zkušenost ...
Na příští sezonu pořídím na oddělky kyselinu mléčnou.
Jiří
Možno ma admino presunie tam kde to má byť, ale neviem to nájsť.
Viem, že nie ste zástánci chémie, ale ja už s ňou musím vydržať, chcem sa zorientovať, pretože tento ročný výsledok je atypický.

Som v pomykove, keď mám hodnotiť tohoročný výsledok spadu klieštika, pretože počty spadnurých klieštikov v jednotlivých včelstvách sú nízke. Dávam si otázku prečo, čo mohlo spôsobiť ich zníženie, keď som od zimy s nimi nič nerobil, je to dôsledok dôkladného posledného ošetrenia fumigantom v mesiaci november (11), nemali klieštiky dobré podmienky na rozmnožovanie (čo pochybujem), extrémne tepelné podmienky v mesiaci júl a 15 dní v auguste, alebo, mal som zlý prípravok Taktic, zle som to robil, alebo, alebo...?

Priebeh fumigácie: Na fumigačné papieriky som doobeda umiestnil 2_3 kvapky Taktic- obsah amitraz a večer 16.8 sme spolu so synom (novým včelárom vek 28 rokov), najskôr sme na podmetové podložky rozložili knôty, pomocník mi uzatváral molitanom letáče a ja som zapaľoval knôty a zatváral podmet. Každé včelstvo malo uzavretý letáč max 15 minút. Zber odpadnutých klieštikov som robil ráno na druhý deň, výsledok nášho snaženia:

Celkový počet Vd: 373 ks
Počet sledovaných včelstiev: 59
Priemerný spad na včelstvo: 6,3 ks

Kameň úrazu je práve tento priemerný spad klieštikov, pretože je to až 21 krát menej ako vlani. Samozrejme vonkajšie prejavy pôsobenia klieštikov na plode ako sú skrútené krídla, putovanie postihnutých včiel po chodníkoch, nič také som nespozoroval, takže ako je to s klieštikom sa dozviem pri druhej fumigácii 1.10 a po tretej definitívnej až 5-10.11
Antone, pokud včely ještě plodují, jakože u nás ještě docela dost, nevím, jak u Tebe, ale pokud ano, pak je velmi pravděpodobné, že je jich drtivá většina na zavíčkovaném plodu a tato fumigace je nezasáhla. Nech tam podložky dál a uvidíš, jestli se něco projeví na spadu, až se plod začne líhnout. Obvykle to bývá prudká vlna nárůstu spadu v řádu dnů. Bylo to tak předloni, vloni ... To jen, co mám záznamy ...
Jiří
Jirka, ja zdôrazňujem každý rok, že v tomto prípade ide len o porovnanie s vlaňajším rokom, ak si pozorne čítal, tak vlani spad bol 21 krát vyšší (horší) ako tento rok a takto to robím už 13 rokov a tieto výsledky sú mimoriadne priaznivé, len neviem či to môžem brať ako fakt alebo o nejakú chybu z mojej strany. Ako čítam vaše komentáre, tak píšete o malých spadoch Vd, prečo by to nemohlo byť aj u nás, je zaujímavé, že dve cesty k udržaniu zdravého včelstva sa blížia k rovnakým výsledkom.
Niečo ešte pridám k fumigácii
Júl bol nepriaznivý pre plodovanie včelstiev, vvznikla nútená prestávka, ale ja keď som videl aká je situácia, začal som kŕmiť včelstvá asi v polovici júla, takže plodovanie sa rozbehlo a potvrdzuje to i nárast liahnúcich sa včiel. Budem múdrejší začiatkom októbra a som zvedavý, či mi potvrdí druhá fumigácia, ako je to s klieštikom. Vtedy na mojej včelnici dosť často sú už niektoré včelstvá bez plodu. V týchto včelstvách by som nemusel už použiť tretiu fumigáciu, no ale za 35 dní sa to môže zmeniť, môžu si doniesť nejakých klieštiko z viac napadnutých úľov, tak čo urobí človek? Fumiguje aj tretíkrát, vraj pre istotu!
[attachment=2185]

Blíží se čas léčení a po vzoru příspěvku č. 198 jsem si dnes vyrobil fumigačního pomocníka tzv. co dům dá. Náklady na výrobu nula. Pro ostatní shrnu mé zkušenosti...návod.
  1. udělat si kafe nebo otevřít lahváče, neboť někdy jsou ruce rychlejší než mozek a pak se to předělává.
  2. pořídit si z PC ventilátor 50x50 mm.
  3. hranol z dubu či buku 50x50x70 mm vydlabat podle vzoru příspěvku č. 198. Jde použít i měkké dřevo, ale nedoporučuji.
  4. sehnat si trubku s hrdlem co do sebe zapasuje. Mě pomohl strejda Ikea. Je tl. 25 mm.
  5. do tohoto rozměru krásně pasuje perlátor z obyčejného kohoutku na vodu s kovovou síťkou (požární bezpečnost). Uchycen vrutem a zabroušen, aby opět šlo trubku protahovat otvorem pro fumigaci.
  6. za ventilátorkem se nachází další bezpečnostní síťka, vytvořil jsem ji ze starého pocínovaného cedníku, nůžkami na plech ji nastříhal a okraje sletoval cínem pro zpevnění. Přichycena dvěma velmi malými vruty.
  7. jít se omluvit zbytku rodiny, která při práci překážela a jít to zapít s kámošema Blush

Ještě doplním, doba hoření fumigačního pásku u mě byla 1:35 s. Tzn. vyrobit si ještě jeden a neztrácet čas čekáním.
Tak po první fumigaci (zhora) za 24h spady u oddělků do 20 kromě jednoho (22). U jednoho silného ve 3 VN je 78. Další produkční z poloviny do 10 druhá polovina 20-30.
Oproti loňskému roku je to tak čtvrtinové. Takže pohodaWink
Jinak ta úměra čím silnější tím více VD platí - řekl bych, že dvojnásobek včel = čtyřnásobek VD - tedy z pohledu kleštíkovitosti nechovat silná včelstva (alespoň ne v podletí)
Nezkopušel jste někdo použít místo různých větráčků z PC třeba rozfoukávací fén na gril ?
Třeba něco takového ?

http://grilovaci-naradi.heureka.cz/rozfo...teriovy_3/

nebo

http://grilovaci-naradi.heureka.cz/rucni...5-x-25-cm/
Pokud si někdo chcete něco dělat - tak velmi jednoduše se vezmě šamotové topné tělísko, omotá "azbeztovou"šnůrou ana to kpápne varidol.
Strčí otvorem ve dne pod chomáč, připojí 12V a Amitráz se odpaří a včely zahučí. Ověřováno na jednom včelíně 25 let.

Takže to je minimum spalin při jednom ošetření. A ošetření trvá velmi krátce a máte jistotu že se to odpařilo, na rozdíl od knotů.
Ten rozfoukávací fén na gril by se dal použít za předpokladu, že to nefouká přespříliš.
Určitě by se dal upravit - případným předřadným odporem nebo takovým tím odlehčovacím otvorem co bývá na hadicích u vysavačů, kudy by odfoukl nadbytečný tlak. Udělat si nějaké udělátko se spalovací komůrkou, aby se to dalo zastrčit do očka a pak do toho tím fénem foukat. To by bylo ještě rychlejší než oddělávat víko nebo otevírat dno. Prostě utěsnit úl, zastrčit do očka, kápnout, zapálit, nafoukat tím fénem, vysunout a zavřít očko a hotovo.
KaJi: Takže Varidol odpařím i tímto ?
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Kyseli...8#pid57718
Teplotu dokážu regulovat až do 400 st.C - tím by se z toho stal skoro-univerzální-podzimní odpařovač. Ačkoliv chci jít cestou kyselin, tak vzhledem k tomu, že moje první oddělky nedostaly zatím letos chemické ošetření žádné, tak o Varidolu uvažuju.
Důležitým nosičem par Varidolu je kouř z fumigačního pásku. U kyseliny šťavelové stačí odpaření vhodnou teplotou.
Jak tedy hledět na příspěvek od KaJi, kde se kape Varidol na azbestovou śňůru (jakýkoliv nosič s vhodnými teplotně nasákavými vlastnostmi) ? Tam předpokládám, že kouř také není přítomen (odstěhoval se do HumpolceSmile )
Referenční URL's