Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To s tím kouřem jako nosičem mě zajímá. Pokud vím tak se píše, že Varidol se odpařuje dřív než pásek v daném místě zhoří. Vznikají tedy páry Varidolu, který obsahuje účinnou látku tedy Amitraz. Není mi známo, že by se ty páry nějak vázaly na zplodiny z hoření toho pásku. Ten kouř je spíš jen jako optický indikátor toho, kde nechal tesař díru. Je tedy nosičem z hlediska optických vlastností nikoli léčebných.
To ostatně koresponduje s těmi Kajiho 25letými zkušenostmi s odparem a jeho účinností.
Patrně jde tedy o další zažitý mítus.
Podle mého názoru se v době kamenné hledal jednoduchý, účinný, laciný, snadno dostupný a relativně bezpečný zdroj potřebného tepla. Ten byl v tehdejší době nalezen ve fumigačním pásku. Doutnající fumigační pásek vytvoří potřebné teplo k odpaření účinné látky (amitrazu). Kouř a spaliny jsou v tomto případě pouze doprovodným jevem vznikajícím spalováním toho doutnáku. Ukáže však, v čem někteří včelaři chovají své včely. Taková udírna ... Tongue.
JK
(09.10.2013 14:14)JKL napsal(a): [ -> ]To s tím kouřem jako nosičem mě zajímá. Pokud vím tak se píše, že Varidol se odpařuje dřív než pásek v daném místě zhoří. Vznikají tedy páry Varidolu, který obsahuje účinnou látku tedy Amitraz. Není mi známo, že by se ty páry nějak vázaly na zplodiny z hoření toho pásku. Ten kouř je spíš jen jako optický indikátor toho, kde nechal tesař díru. Je tedy nosičem z hlediska optických vlastností nikoli léčebných.
To ostatně koresponduje s těmi Kajiho 25letými zkušenostmi s odparem a jeho účinností.
Patrně jde tedy o další zažitý mítus.

Účinnou látkou je amitraz, který je rozpuštěn v oleji a tomuto roztoku se říká Varidol. Tím "nosičem" je ten olej, který se zahříváním odpařuje.
Jak Karel zmiňoval, lze to odpařit elektricky, myslím, že nejjednodušším odpařovačem je autozapalovač cigaret. Já ho z auta vyhodil a asi nejsem sám (aby nevyhořelo, nejsem kuřák) a na tohle se může hodit. Mezi svinuté plíšky se Varidol dobře nasákne, záleží asi i na typu zapalovače.
Pokud moje paměť funguje si vzpomínám na účinek dýmu z fumigačního pásku jako látky, která má včelstvo dostatečně rozrušit, aby vířením křídly rozšířily nejen kouř ale i páry Amitrázu po celém úle. Naproti tomu aerosol se má snažit co nejdéle se vznášet v úlovém prostoru a pomalu bez rozrušení vniknout do sevřeného hroznu včel. Při použitím Grifinu s vodní emulzí dochází ke kombinaci obého. Část vodní páry zkondenzuje do formy mlhy (aerosolu) a část zůstává v plynném stavu. Záleží na vzdušné vlhkosti v prostředí úlu.
Na druhou stranu se mi hodně líbí jakákoliv snaha o hledání jednodušších funkčních řešení a odpaření el. topným tělesem může být pro leckoho tím pravým ořechovým.
Přátelé, já jen vím, že to vyvinul "Pan Včelař" a stále se to na tom včelíně používá a spad i to že tam jsou včely to potvrzuje. Zkušenost od dob začátků fumigace v ČR.

Je to do jednoprostorového úlu a včely cítí ten amitráz nebo olej - potvrzuje to to zahučení po zapnutí le. proudu. Předpokládám, že to neprobíjí. Smile
Obdoba je měděná trubka nahřátá nad plamenem do které se stříkal stříkačkou jen varidol . používáno v Polsku.

Uvádím to jen jako variantu k vašim udělátkům - protože mi přijde rozumnější odpařít něco v úle než složitě mimo.

Já jsem koukal termokamerou na spalování pásku a zjistil jsem že mi lecos nesedí:
  1. pouhým okem jsem zjistil, že mastný flek zůstává na papírku až do té doby než k němu dojde rudé pásmo. Pokud by se odpařil, nebyl by papír v místě průhledný. Nevím jak jinak zjistit odpar.
  2. nepovedlo se mi zjistit teplotu odpařování Amitrázu takže to byly pokusy k ničemu, těžko soudit kdy byl ten čas Č, kdy teplota v místě dosáhla optima
  3. Ale z pohledu jak bylo prohříváno místo kde byly kapky, tedy kdy se tam dostalo teplo spalin s největším náskokem před ohněm byl Slovenský způsob. Předpokldádám přehnutí do A a zapálením obou konců vznikl komínový efekt.
  4. můj testovaný způsob zasunutí velkým očkem šikmo mezi rámky bez nutnosti otvírat úl - měl jsem na mysli že bych měl ucpávku do mých oček - česen pr.35mm (tehdy průměr VATu) a na ní dva plíšky mezi které by se dal knot, zapálil a zasunul do očka nevyšel hůř než svisle.
Dalšími pokusy jsem zjistil, že aerosol mi nedává takové výsledky jako dobře provedená fumigace.
Kouř možná rozruší včely, ale jak jsem kdysi napsal a pak byl označen za vola abych si to pak přečetl mezi "ofic. radama": " Dva kopance do úlu a rána pěstí na rozloučenou do víka je rozruší ještě víc."
A nejdůležitější - počkat, počkat, čekat, až mu uvidíte zorničky pak když není krytý teprve střílet.

Takže nevím co fumigujete když ještě je tam trochu plodu. Počkejte až nebude krytý. Teď včelám moc neškodí.

Co vím, tak metodika nedovolovala fumigovat před 15.říjnem. I když už vím o včelařce co měla kádrový průser když odmítla komisionělní ošetření že si je udělá sama a lépe. A důvěrník nevydýchal tu drzost.

A jinak, kdyby nebylo Grifina, bylo by tady o čem pro mě diskutovat. Takže to jen aby řeč nestála, když chcete mermomocí strkat včelám do úlu papírky a doufat že se to rozptýlí z krajní uličky do středu, Smile
Dejte si na úl sklo a pak to zapalte.

Když to tam fouknu Grifinem, tak se to tam válí včelám po celém úlu ještě deset minut a včely nasraně hučí a mávají křídly tak, že se to dostane určitě všude. Pokud tam někde nejsou zalezlé nějaké líné co chrápou v buňce.

Je to sice nedovolené, ženevské knvence to dokonce zakazují, ale je to účinné a funguje to.
Letos to tipuji, že to bude jednou a dost. Řídím se podle spadu po první fumigaci. Když je to do pár set, tak konec.
No vidíš Karle, metodika sice říká po 15.10. důvěrník že není na co čekat. Metkodika říká 3x ty to vidíš na jednou a dost. Anton odlehčuje ještě dříve. Já nemám problém ani s jedním, hlavně, když to funguje.
A to jestli ten olej se stihne odpařit nebo začne hořet by mě taky zajímalo.
Není ten Griffin taky druh udělátka s vnější tvorbou léčivého média.
(09.10.2013 19:46)KaJi napsal(a): [ -> ]Dejte si na úl sklo a pak to zapalte.

Ak sa nemýlim, tento experiment bol zverejnený v ešte socialistickom časopise Včelár aj fotografiami ..... rok neviem, ale kto hľadá, nájde.
(09.10.2013 20:39)JKL napsal(a): [ -> ]No vidíš Karle, metodika sice říká po 15.10. důvěrník že není na co čekat. Metkodika říká 3x ty to vidíš na jednou a dost. Anton odlehčuje ještě dříve. Já nemám problém ani s jedním, hlavně, když to funguje.
A to jestli ten olej se stihne odpařit nebo začne hořet by mě taky zajímalo.
Není ten Griffin taky druh udělátka s vnější tvorbou léčivého média.

Grifin je udělátko, ale nemusím jej dělat já, což je por mě jako líného podstatné. A navíc ověřené, mnou a hlavně předtím i jnde - je to kopie.

Metodika je pro blbé a musí být blbovzdorná. Já si kvůli těm komisím vlastně zyvšoval prvně stavy - to jsme si spočítal, že dostanu vlastní lahvičku na asi 20 včelstev když se snad fumigovalo jen dvakrát. Jinak přiběhl důvěrník a honem honem aby to bylo a mohl hlásit splněno a nabyl poslední a lahvička jen jedna por celý okrsek ajko kdyby nestála dvacku ale dvěstě.
Takže já si letos po první fumigaci pěkně otevřu flašku a oslavím první svobodné ošetřování včelstev bez komise ČSV. což jsem až do letoška nemohl přiznat že porušuji vyhlášku. Smile

Počet fumigací postupně narůstal, jak to různí snaživci dělali hodně rychle, aby už to jako komise měli za sebou a stihli těch 10°C o které vlastně nejde ale o stav chomáče.

Takže se podívejte kolik lidí bude hlásit 1. listopadu hotovo nejméně se dvěma - to jsou ti kvůli kterým se zavedli 3 fumigace. Protože až ta třetí někdy po polovině listopadu je vlastně účinná. Tady platí KOmenského věta o kvaltování. Smile

Účinnost amitrázu je přes 97% a není na něj dosud u nás rezistence. Proč bych měl při prvním spadu ve stovkách zyvšovat riziko rezistence opakovaným použitím, kvůli dvaceti až padesáti VD max.

A pokud někomu spadne do stovky VD tak pokud by to udělal pořádně hned na poprvé, tak ti 3 co tam zůstanou nepředstavují riziko. Jen kdyby všechny tři trefil šlak při vybírání zimní měli a laborka je tam náhodou našla. To by způsobili jarní kontaminaci vosku a vyrušení včelstev. Smile

Počet plošných ošetření přípravkem s 97% účinností je podle mě ukázkou toho jak moc si nevěřím a měřítkem neznalosti..
Tedy to koukám jak máte/měli jste tvrdé komisaře. Tady mi důvěrník foukal do úlů (kouř, nikoli areosol) jen jednou, když jsem začínal, pak jsem již jako svéprávný dostal příděl a doporučení začít co nejdřív jelikož zima může udeřit brzy.
S tím čekáním na bezplodé období máš sice pravdu, ale mít kvůli tomu ještě měsíc blechy v kožichu a nechat se jimi kousat mi nedá nedat zapravdu Antonovi s tím odlehčením a vlastně zároveň zjištěním jak jsem na tom - pak se nemusím drbat a mohu klidně spát.
Letos, ale ty dva šluky by jim měly stačit - do té tvé limitní 100vky se vejdu v rámci 3sigma s 80% rezervouBig Grin .

Jinak ostatním vč... přeji snad již poslední mimořádné veselé hulení a voňavý listopadový fet.
(09.10.2013 19:46)KaJi napsal(a): [ -> ]
  1. pouhým okem jsem zjistil, že mastný flek zůstává na papírku až do té doby než k němu dojde rudé pásmo. Pokud by se odpařil, nebyl by papír v místě průhledný. Nevím jak jinak zjistit odpar.
  2. nepovedlo se mi zjistit teplotu odpařování Amitrázu takže to byly pokusy k ničemu, těžko soudit kdy byl ten čas Č, kdy teplota v místě dosáhla optima
  3. Ale z pohledu jak bylo prohříváno místo kde byly kapky, tedy kdy se tam dostalo teplo spalin s největším náskokem před ohněm byl Slovenský způsob. Předpokldádám přehnutí do A a zapálením obou konců vznikl komínový efekt.
  4. můj testovaný způsob zasunutí velkým očkem šikmo mezi rámky bez nutnosti otvírat úl - měl jsem na mysli že bych měl ucpávku do mých oček - česen pr.35mm (tehdy průměr VATu) a na ní dva plíšky mezi které by se dal knot, zapálil a zasunul do očka nevyšel hůř než svisle.

V dobách, kdy jsem to používal, se mně často stávalo, že ani rudý plamen kapky nepřelezl a musel jsem dávat papírky tuplovaně. Prý už se papírky zlepšily.
Teplotu varu, bod varu amitrazu jsi nemohl najít, protože při normálním tlaku není, dříve se rozloží. Tedy otázka, kolik se ho rozloží (nevíme na co?) a kolik se ho rozptýlí vlivem odparu oleje. Taky otázka, jaký olej to je a jaký je jeho bod varu, jestli je do tohoto bodu amitraz stabilní. V té souvislosti bych připomněl srovnávací studii Ing. Titěry GRIFIN versus FUMIGAČNÍ PÁSEK (nevím, kde ji hledat), kde tyto skutečnosti raději opomněl. Z tohoto pohledu zase zlatý grifin.
Ve světě je amitraz aplikován ve formě kontaktních pásků Apivar, tedy nikoliv tepelně.
Titěrovy testy-loňské Včelařstvi č.10, Nešlo o Grifin, ale o Fureto. Ale to byly vysoce účelové testy, jak jistě víš. Zrovna tak Kamlerova zmíňka o vodě v č.12. Včelařství.
Jó, jak jde o peníze, tak jsou všechny prostředky povoleny.
Jinak lahvička Varidolu s 50 ti proužky ......180,- Kč současná cena.
(09.10.2013 22:00)JKL napsal(a): [ -> ]S tím čekáním na bezplodé období máš sice pravdu, ale mít kvůli tomu ještě měsíc blechy v kožichu a nechat se jimi kousat mi nedá nedat zapravdu Antonovi s tím odlehčením a vlastně zároveň zjištěním jak jsem na tom - pak se nemusím drbat a mohu klidně spát.

Nevěděl jsem tehdy o internetu (to se tehdy jmenovalo imperialisticky agresívně ARPANET) natož o Antonovi a nebyl Gabon, tak jsem to párkrát dělal. Tedy to odlehčení aby holky netrpěly. Pak mě DOL, respektive Ing.Veselý přiměl k letnímu monitoringu.

Ke Gabonu jsem tehdy neměl pořístup, ten nám byl tady jako nesvéprávným individuím upírán, ale dospěl jsem k názoru, že jsou dvě možnosti - buď je sundat už dřív, nebo je nechat být.

Kupodivu mi dějiny daly za opravdu, alepoň dnes se tím řídíme. Pokud ti vadí na včelách, tak po nich musíš jít celoročně a hlavně v létě, a nečekat na říjen, nebo už to je vhodnější nechat.

AMitráz je účinný ale asi není pro včely příjemný - když jsou hodně načaté tak je i Variodol prý odrazí - docela tomu i věřím.

Jinak jsou borci co fumigují na jaře i v létě. Jen se o těchto našich pilířích moc nemluví.



(09.10.2013 22:58)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Jinak lahvička Varidolu s 50 ti proužky ......180,- Kč současná cena.

Zatracené dotace, ale tohle o moc nevylezlo - ty proužky byl drahé vždycky. Kdybych nevěděl za kolik je IRAPA za sociku dělala. Smile
Lahvička Varidolu v době mého oddělení od ČSV stávala asi 25Kč nebo i míň. Poro to mi vždycky sr.... jak se tady s ní běhalo a důvěrník najel x kilometrů než to objel. Ale když se vybírá xx Kč za ošetření včelstva tak s eprostě musí tvrdit že je léčivo drahé.

Dnes v krabičce 46, s pásky za 100 + přirážka 20% pro maloodběry = odpaldíky co nenakupují s OV. DPH je asi v ceně.
http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...092013.pdf

Ale nutno říci, že jsou laciní - konzultace 350Kč na hodinu, to je docela dobrá cena. Kdo si kdy konzultoval daně tak to ocení.

Za rozeslání objednávky na víc adres - 100Kč. To se u nás na okrese to šetření vyplatilo - chudáci ze ZO na vlastní náklady dojížděli fasovat aby to stihli rozdat. Takže i kdyby jezdili stopem, tak ten čas je přišel dost draho.

Ale šetřit se musí a kázeň musí být.
Milan Havelka napsal(a):Jinak lahvička Varidolu s 50 ti proužky ......180,- Kč současná cena.

Ceník Dolu platný od 26.9.2013:
Citace:Varidol 125 mg/ml s fumigačními pásky- jen na veterinární předpis
5 ml lahvička s návodem a 50 fum. pásky 100 Kč

Zato Gabon:
Gabon PF 90 mg – jen na veterinární předpis 1 balení=50 proužků 625 Kč
Tak to asi začne být zájem o odpařovače.

A nebo všeumělci budou namáčet starý Gabon do Varidolu. Aby nám ta rezistence na AMITráz brzy dorazila do Čech.

V podstatě to poseldní co tady funguje ze starého arzenálu a co tady pokoušíme třemi fumigacemi.
Kolegové, já budu letos fumigovat poprvé, tak bych rád věděl proč se fumigační pásek dává na okraj a proč se to nevyřeší nějakým způsobem do podmetu? Nebo kouř nějak klesá dolů, a proto má být v horním nástavku? Díky.
I podmetem to jde. Musí být vysoký ,aby pásek visel svisle a stoupajícím teplem se odpařila aktivní látka.
Když bude pásek v podmetu ležet nedojde k odpaření, ale ke spálení a účinnost je v h.....Confused
Sám zavěšení v podmetu používám k plné spokojenosti.Wink
(10.10.2013 11:14)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Kolegové, já budu letos fumigovat poprvé,

No vidíš a já jsem fumigoval před třemi roky naposled Big GrinBig GrinBig Grin
od té doby jen kyselinou brablenčí a taky to funguje i bez komisíAngel
(10.10.2013 12:36)Tom-Z napsal(a): [ -> ]I podmetem to jde. Musí být vysoký ,aby pásek visel svisle a stoupajícím teplem se odpařila aktivní látka.
Když bude pásek v podmetu ležet nedojde k odpaření, ale ke spálení a účinnost je v h.....Confused
Sám zavěšení v podmetu používám k plné spokojenosti.Wink

Tom, ja fumigujem už 28 rokov a vždy som dával fumigačný paierik vodorovne ohnutý do "A" dopodmetu a doteraz včely chovám, bez toho, aby včelstvo utrpelo po fyzickej stránke, teda stále žijú a spád je vždy lepší ako to to tu na nete udávajú. Takže to odparovanie účinnej látky je naprosto v poriadku a tančeky o horení sú všetko okolo horenia fantazmagórie jednotlivcov.

Ešte som zabudol dodať, že na všetkých úľoch mám podmet vysoký do 10 cm, ale manipulačný otvor len asi 5-6 cm, prístup do podmetu odzadu úľa .
Ja tiež dávam pásik na ležato. Do šuflíka na melivo. Položím štvorec alobalu napr. a na to zapálený (tlejúci) pásik. Všetko samozrejme utesním. Nikdy s tým nebol problém, všetko bolo vždy ok a plne funkčné. Tento rok chcem ale pri druhej fumigácii skúsiť dva úle fumigovať zhora, lebo majú pevné dno.
Referenční URL's