Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Michale zda je tam plod nebo ne si ověříš jen tím, že se tam podíváš. Když se nechceš dívat a rušit je ( v tomhle teple bych se toho moc nebál) tak existuje ještě pravidlo, že matka neklade při teplotách pod nulou . Takže tak týden po několika mrazivých dnech by tam neměl být žádný zavíčkovaný plod. A o to jde. Ne o termín v kalendáři.
Ještě existuje methoda měření teploty v zimním chomáči. Smile
Zajímavé je, že na spoustě ZO se loni ronily organizovaně slzy (stejné fráze a argumenty, co mi to připomíná Smile ) jak vymazání komisí ČSV z MVO SVS znamená konec plošného léčení.
A paradoxně právě to "letní" se nědělalo. Tedy sběr informací o napadení a plošné organizované ošetření ve stejném čas. Toto má význam v létě.

Naopak teď když včely už nijak moc nelétají, většina má zimní generaci co sedí doma vychovanou už o nic v podstaě nějde. Zda se to ošetří v jednom termínu nebo v druhém.

Takže je podle mě úplně jedno zda tam máte včelaře co budou doržovat předpisy nebo ne.
Taková péče o kordinaci ošetření byla na místě možná v létě, to schůze nebyla?

Na té schůzi padl nějaký argument proč by ste to měli dělat teď všichni najednou?
Dodnes mi nikdy nevysvětlil, proč na podzim a v zimě se bazíruje na té časové koordinaci. Třeba se to dozvím letos. Smile
Argument byl velký spad kleštíků a dříve než v predcházejících rocích - a že ošetření v listopadu a v prosinci by již mohlo přijít pozdě. Dále zkušenosti včelařů, že v říjnu již večer klesají teploty k hodnotám, kdy včely dělají chomáče, takže dochazí k nedostatečnému ošetřeni včelstva uvnitř chomače a tím pádem musí dojít k více lečení než je potřeba. Na schůzi byla otevřená diskuze a nikdo ze zkušených včelařů neprotestoval - mnž. ošetření dle spadu (my začátečníci jenom nasáváme informace a případně se ptáme na důvody - jinak nemáme šanci nabrat zkušenosti, jak v našem regionu včelařit). Věřte, že včelaři mají obavy, jelikož v okolnich regionech někteří včelaři přišli přes zimu o dost včelstev a také v sousedícím regionu minulý rok (2013) vypukl včelí mor a ochrané pásmo zasahovalo až do našeho regionu.
Mimichodem podle nejstarších včelařů je tohle třetí nejhorší rok za posledních 70let (hodně rojeni, málo druhého medu, momentálně hodně kleštíků).
Já bych se bál v tomto kontextu užívat termín "zkušený včelař". Raději bych užil variantu "déle včelařící včelař".
Zkušený včelař si to totiž pohlídá a ošéfuje sám, protože ví ...
Tyhle úvyhy se tu již protočily mnohokrát a letos budou opět velmi aktuální.
Ale klíč je v červnu a v červenci a kdo v této době nemá přehled o výši napadení a celkovém zdravotním stavu svých včelstev, je jen hráčem hry nazývané ruská ruleta.
Je to už řadu let zjevné.
Jenomže termín letní monitoring či prevence napadení je pro leckoho stále sprostým či zcela nežádoucím slovem či slovním spojením. Smutné je, že to platí i pro ty, kteří sedí na prameni ...
Je třeba, aby se např. ve Včelařství začaly o tom objevovat instruktážní texty (proto dobře, že se v září objevil článek o VMS, byť censurovaný).
Proč tomu tak není? Jak to vedoucí metodikové vysvětlí těm, kterým v říjnu už komise nebudou mít co fumigovat?
Jiří
Michale, v klidu je dobře že se o to zajímají. Možná trochu později než je doporučováno odborníky. (Letní monitoring si nevymyslela PSNV, ale 15 let jej propagoval velký odborník z Dolu Ing Veselý, který k němu každé léto ve Včelařství nabádal. Teprve když vzniklo VMS tak se o letním monitoringu přestalo psát a tvrdilo se, že hlavní je ten zimní)

Já jen byl trochu zvědavý, jak tam zdůvodnili obavy z kočovníků kteří s nimi nebudou v září léčit?
Nešlo spíš o obavu, že nebudou léčit, ale o to, že se vlastně nedozví v jakém stavu tato včelstva jsou a můžou případně být - to nahlasí do svého regionu a do sousedního se to nedostane.
Nemám velké zkušenosti, ale kleštíka již poznám. Takže když jsem předtím kontroloval podmet na spad, tak jsem našel týdně, tak 1-2 mrtvé kleštíky, ale spad po fumigaci mě docela šokovalConfused. Pravděpodobně mám velice čistotné včely a ten ranní bordel již nestihly ukliditWink a mravence jsem tam neviděl.
A jak se dozvíte o stavu včelstev v ZO?

Jinak do 1000VD se nevzrušuji.
O tuto informaci jsem se ještě nezajímal....předjímat nebudu.
Zatím jsem ještě nepobral (neptal), zda se počet VD sčitá s počtem ošetření nebo zda se bere každé zvlášť?
Stále nasávám informace jak houba a ještě se mám hodně co učit....Wink
(19.09.2014 13:18)Jeřábek Michal napsal(a): [ -> ]Argument byl velký spad kleštíků a dříve než v predcházejících rocích - a že ošetření v listopadu a v prosinci by již mohlo přijít pozdě.

No a to jim nikdo neřekl, že to na čem se ti VDčka namnožily už je nakopnuté teď. Fumigace resp. lépe řečeno vymýcení kleštíku před zimou je jen snaha omezit rozvoj VD na jaře následujícího roku. Těm včelám na jejichž larvách se ten kleštík množil už nepomůžou - možná je jen trochu přiotráví = s křížkem po funuse. Na virózy, které se do již postižených včel dostávají těmi rankami po sání kleštíka ta fumigace nepomůže.
To je jako by ses stříkal proti klíštěti, když už máš zánět mozkových blan nebo boreliózu.
To by bylo lepší teď použít Apiguard, ten má alespoň dezinfekčí účinky a účinnost je cca stejná. Navíc současné teploty jsou pro něj jako ušité. Jenže ten ti ty "zkušení včelaři" těžko doporučí - ještě ho neznají neboť není přímo jmenován v mimořádných vyhláškách jako Varidol - no není to diskriminace tohoto VLP?
Už jsem se chystat Vám dát dobrý puntík za pěkný příspěvek nebýt té poslední zcela zbytečné a nepravdivé věty.
Apiguard je nejen v seznamu léků v ČR povolených, ale je dokonce dotován.
vím, však už ho mám doma a budu ho teď dávat.
Možná může být nepravda, že ho " ti ty "zkušení včelaři" těžko doporučí - ještě ho neznají " ale to že není vyjmenován ve mimořádných veterinárních opatřeních k varoáze pro tento rok na tom trvám - on se tam skrývá jen pod schválenými VLP, kdežto ten VARIDOL je konkrétně jmenován a funguje jako reklama. A kdo je bude hledat na seznamu registrovaných VLP, když už najít ten seznam je složité a pak ty VLP tam nemají ani podle cílové skupiny zvířat (to na stránkách pro VLP schválené v EU je - paráda)
Možná v tom je to nedorozumnění.

Citace:ExM340 VARROÁZA – O (podzimní preventivní ošetření)
Preventivní ošetření všech včelstev na všech stanovištích, evidovaných v Ústřední evidenci zvířat
a) přípravkem Varidol 125 mg/ml – roztok k léčebnému ošetření včel 3x v období od
10. října 2013 do 31. prosince 2013 v intervalu 14 – 21 dnů v souladu s příbalovou
informací k jeho použití nebo
b) jiným VLP pro ošetření včel v souladu s příbalovou informací k jeho použití nebo
Znám jednu ZO kde dodají i Apiguard, ale tam dělá nákazového odborník. Smile Co si včelař objedná a co se vyplatí kupovat ve velkém, to zajišťují. A to je podle mě jeden účel spolku.

Samozřejmě včelařl a hlavně funkcionáři, co ani nepřečtou platnou MVO a mají pomotané dohromady co jim kdy řekli na "okrese" s tím co kdo kdy napsal do Včelařství a z toho mají umotanou svoji předsatvu právního stavu - Varidol pásky a povinně aerosol a kdo to nedělá toho musíme nahlásit veterině - tomu do dnes věří. Bez ohledu na MVO.
Pro ty mimořádně pečlivé co si přečtou max. MVO je tam napsán VAridol, ostanímu obvykle moc nerozumí a o Loefelmanovi psali kdysi ve Včelařství kdysi že je "rozvratník" takže netřeba jej brát vážně, navíc obchoduje i s medem a to je obzvlášť neseriozní skupina lidí jak jsou dodnes poučováni. Smile A ve Včelařství psali že po Apiguardu uhynuly včely skoro v celé Jugoslávii. Sad (Pěkný střet zájmu a zneužití dotace na reklamu vlastního výrobku a poškození konkurence - co? )
Plus to co jim řeknou "autority = obchodníci" na školení , jako dále:

(19.09.2014 22:43)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zatímco aerosol s acetonem je účinný, fumigace v říjnu a listopadu méně a nebo vůbec. O tom se mohl přesvědčit každý. Buď sám a nebo věřit zkušeným.

Kdyby jsi si o tom něco přečetl od skutečných odborníků a nebo dokonce vyzkoušel, stačí na to mít
10 -20 včelstev a je to docela reprezantivní pokus, tak by jsi věděl že dobře udělaná fumigace je stejně nebo více účinná jak aerosol. O neškodnosti acetonu a Varidolem, jak jinde píšeš , se můžeš sám taky přesvědčit, vem vyvíječ strč si hlavu i s ním do bedny zakryj těsně dekou, na minutu vyvíjej a 5 minut to dýchej.

Když ti přijde do baráku chlap a bude prodávat vysavač, tak mu budeš taky věřit? Je to odborník na věc vzatý?. Nebudeš mu věřit, protože to prodává a nemusí být objektivní odborník? Dobře děláš. A proč tomu věříš u VATu? Navíc jak může veterina doporučovat neúčinný způsob aplikace - fumigaci?

Viděl jsi někde nějaký test, že by byl aerosol tím že proniká do chomáče účinější, jak tvrdí prodejci? Pokus je to jednoduchý, dát tam značkovač (třeba UV)a po ošetření rozebrat včely a podívat se na prostřední rámek. A vyfotit. V jiných oborech běžný pokus a dokumentace průniku média do "materiálu nebo skrz. To by byl argument za 1/2 dne hotový.

Tohle není snaha přesvědčit TOM50 (zbytečné, tomu to řekli a je to pravda) , ale aby nepomáhal blbnout jiné.
Kouř proniká víc do hloubky, protože má menší částečky. Aerosol nalakuje celý úl amitrázem a včely to pak roznášejí po sobě.
Pokusy se dá zjistit, že pokud není zima extra dlouhá dává dobře provedená fumigace stejné výsledky.

Vloni třeba byla fatální chyba tahat kompresor, když ještě o Vánocích byly teploty na fumigaci.
Tak tady nemanipulujte lidi nutností aerosolu.

Aerosol má za běžné zimy jediný význam .- má jej ZO a drží ovečky v houfu.

V tomto tisíciletí byla snad jediná zima kdy teploty od listopadu do února nevystoupily k nule při dlouhodobějším oteplení. A pak je dobré mít ten VAt v garáži nebo jiný menší vyvíječ aerosolu v krabici. Smile

Takže nejlepší je vykašlat se na důvěrníka co přiběhne v září, max. v říjnu a honem zaléčí aby už to bylo a normálně (po letech je to konečně legální) si koupit lahvičku s pásky a udělat si to podle svého při optimální teplotě, hlavně v prosinci a lednu. Na tu 100ku za lahvičku s pásky si pak můžete u ČSV (SZIF) vyžádat proplacení dotace pokud vám ji odmítnou prodat za dotovanou cenu - což je pro ně jednodušší to hromadně objednat a prodat za keš s mírnou provizí.
(19.09.2014 13:18)Jeřábek Michal napsal(a): [ -> ]Argument byl velký spad kleštíků a dříve než v predcházejících rocích - a že ošetření v listopadu a v prosinci by již mohlo přijít pozdě. Dále zkušenosti včelařů, že v říjnu již večer klesají teploty k hodnotám, kdy včely dělají chomáče, takže dochazí k nedostatečnému ošetřeni včelstva uvnitř chomače a tím pádem musí dojít k více lečení než je potřeba. Na schůzi byla otevřená diskuze a nikdo ze zkušených včelařů neprotestoval - mnž. ošetření dle spadu (my začátečníci jenom nasáváme informace a případně se ptáme na důvody - jinak nemáme šanci nabrat zkušenosti, jak v našem regionu včelařit). Věřte, že včelaři mají obavy, jelikož v okolnich regionech někteří včelaři přišli přes zimu o dost včelstev a také v sousedícím regionu minulý rok (2013) vypukl včelí mor a ochrané pásmo zasahovalo až do našeho regionu.
Mimichodem podle nejstarších včelařů je tohle třetí nejhorší rok za posledních 70let (hodně rojeni, málo druhého medu, momentálně hodně kleštíků).

Já tomu nerozumím!

To jako teď, když už je zimní generace včel vylíhlá jí jdete fumigací zachraňovat? Není to už pozdě? Od takové organizace bych chtěl to potvrzení a odškodnění mých včelstev, o kterém volal TOM50 v tématu členství ČSV!!!
Ne ...žádný potvrzení.....já bych od takové organizace v prvý řadě vystoupil. Tady je uplně jasně vidět, jak se to v praxi dělá.A tahle kravina je z těch menších. A nenalhávejme si, že ve všech ZO je všecko OK. Nejhorší je situace nováčků, kteří si nedovolí při takových nápadech ani pípnout ....protože se obávají ze strany "pardálů" zesměšnění a navíc do problematiky tolik nevidí. Je to těžký. Pro mě by v případě takového hromadného postupu v ZO byl odchod z ČSV jedinou a okamžitou reakcí.
Milane nemůžeš vystoupit z organizace, když v ní nejsi. Big Grin Doporučuji ti si najít příspěvky TOM50 v tématu členství ČSV a najít si jaké potvrzení vyžaduje on od nečlenů. Tak to samé bych pak tedy požadoval já od takové organizace, která jde léčit v září!!!
Pokoušel jsem se prodat med v Bavorsku, mám to kousek a spoustu známých kteří tam pracují. Český med tam chce jen málo kdo byť za "českou" cenu. Má pověst jako karcinogení, prý používáme k léčení v EU zakázaná léčiva....Kdo jim to nakukal? Je jen otázka času, než to postihne i trh u nás. Patří to do tohohle vlákna?
Nehledejme nepřítele tam, kde není. Zákazníci tam "u nich" prostě znají fakta a napřed se ptají, jak se včely ošetřují a čím. Zažil jsem to osobně a ponejprv to byl pro mne šok, ale pak mi došlo, že se chovají naprosto logicky.
Nikdo jim nemusel nic nakukávat. Informace o účinných látkách, jako jsou acrinathrin, tau fluvalinát či amitraz jsou u nich v té kapitalistické cizině veřejně už léta přístupné a zákazníci se na to prostě ptají. Proč asi jsou tyhle látky v řadě zemí buď nedoporučené, nebo přímo zakázané? Proč mají acrinathrin a tau fluvalinát u nás onu podivnou výjimku?
Zkusme si přečíst jejich metodiky a jejich diskusní fora, je toho tam plno.
Jiří
Nedělej si iluze. Zákazníci žádná fakta neznají, jsou pouze zpracování reklamou, že jedině "bio" med je dobrý, ostatní medy jsou zdraví škodlivé. Proč - no aby šáhli hklouběji do kapsy a byli ochotni za med zaplatit poidstatně vyšší částky.
Kdyby znali fakta, tak by věděli, že med od včel ošetřovaných amitrazem od "bio" medů prakticky nelze rozlišit. A to ani laboratorně, ani chuťově.
Zákazník není můj nepřítel, "tam" ani tady. Pokud bych v tomto ohledu hledal nepřítele, hledal bych ho jinde. Ve vnucených postupech, od lidí kterým je jedno co do huby strčí, natož pak jejich zákazník. Osobně bych rád zákazníky jako jsou v Bavorsku. Rozhodně by to znamenalo ve včelaření posun...
(20.09.2014 13:10)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Pokoušel jsem se prodat med v Bavorsku, mám to kousek a spoustu známých kteří tam pracují. Český med tam chce jen málo kdo byť za "českou" cenu. Má pověst jako karcinogení, prý používáme k léčení v EU zakázaná léčiva....Kdo jim to nakukal? Je jen otázka času, než to postihne i trh u nás. Patří to do tohohle vlákna?

Nakukali jim to asi tamní včelaři, tak jako naši včelaři "nakukávají" že z jiných zemí a od někoho jiného než od českého včelaře je špatný.
Co já jsem se bavil venku tak jsem byl jednou tázán zda je pravda že dáváme ty "Stoff" do včel celý rok.

A náš trh to postihne ve chvíli, ve které si zákazník bude moci vybrat. Zatím tady měla propagandu v ruce jen jedna parta. Té došly prachy, takže jakmile bude na trhu dost medu tak to logicky ti co nepoužívají látky podezřelé z karcinogenity jistě buddou používat ve prospěch svého medu. A logicky, čím bude cena konkurenčního medu nižší tím víc musím vyzvednout ten svůj. Takže v takové NSR i jinde okolo kde je med dražší budou muset zákazníkům vysvětlit proč nakupovat u nich dráž a než laciněji u nás. (Tak jako to dnes vysvětlujete o laciných konkurenčních v obchodech vy). Ti co jsou laciní jsou logicky laciní protože to dráž prodat nemohou z důvodu kvality a zákazník který má rozum tomu rozumí. Sám by neprodával lacino kdyby mohl prodávat dráž. Smile Takže na tom laciném medu bude asi opravdu něco proč musí být laciný.
Přípravte se na to. Smile
O čem myslíte že je ta politika? Nejde o peníze za prodej léčiv, na včelstvo potřebujete asi 1/10 lahvičky v ceně jednoho kila medu. A medu jsou ze včelstva desítky kilo. Takže tady jde o trh kde se točí řádově stonásobky korun.


A už se těším až to bude známo jak v supermarkteu bude napsáno - dovozový med jihoamerický - chemicky neošetřovaný Smile
A začne se to tady množit certifikátory co budou rozdávat nálepky k "MEDU BEZ JEDU" atd. Smile
Referenční URL's