Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je třeba přidat. Musíte se více snažit, roztoč nečeká.

Dognáť i predegňát.Cool
Jeden zajímavý názor:
Citace:Thus, at best, there is a 7 – 15% marginal benefit to either treating or intending to selectively treat, and
at worst, there is no benefit at all! Remember, the marginal benefit is the percentage of improved
survival – so a survival improvement from 70% to 80% would equal a 10% marginal benefit. And that’s
all you get when you treat for Varroa
.
Více zde : Why Treat for Varroa ?
Aneb čím více léčíme, tím rychlejší jsou nástupy VD a včelstva stejně padají. Rozdíl jen 10%
Samozřejmě je otázka jak při zavčelení české kotlinky by to bylo u nás.
Kdyby byla nějaká přímá úměra, ti co léčení flákaj, by dneska měli převčeleno...
(03.11.2014 10:49)JKL napsal(a): [ -> ]Jeden zajímavý názor:
Citace:Thus, at best, there is a 7 – 15% marginal benefit to either treating or intending to selectively treat, and
at worst, there is no benefit at all! Remember, the marginal benefit is the percentage of improved
survival – so a survival improvement from 70% to 80% would equal a 10% marginal benefit. And that’s
all you get when you treat for Varroa
.
Více zde : Why Treat for Varroa ?
Aneb čím více léčíme, tím rychlejší jsou nástupy VD a včelstva stejně padají. Rozdíl jen 10%
Samozřejmě je otázka jak při zavčelení české kotlinky by to bylo u nás.


Nebo mi vyvstává otázka, jestli ve státech nemají jiný včely než my. Genetika je rozhodující, to je něco, na co se tady vůbec nehraje. Tady se jen léčí a když to nefunguje tak se léčí víc. Smile Nebo se léčilo špatně, nebo bylo moc vos, sršňů, nepořádných sousedů atd atd
tak druhá fumigace a spad takřka nulovej........doufám tedy, že zimu přečkají zdárně......
Tak jsem dneska udělal 1. fumigaci. Teplota přes den 16,5°C podle mě dovolovala včelstva rozebrat, takže jsem v těch 5ti s poškozenýma mladuškama vyřezal plod. Bylo ho ve včelstvech okolo 2dm, jen v jednom 6dm. Dal jsem to do mrazáku, a až bude trochu času, tak to vypitvám.... Dodgy Na fumigaci bylo navečer 11,5°C....takže akorát. Než jsem odjížděl, tak jsem namátkově skouknul spady po dvou hodinách. Tak snad až na 4 včelstva je to dobrý. Spady od 2ks do (odhadem) 200.... ty čtyři mají rozhodně přes 500 ks. Produkční včelstva, který jsem tolik trápil KM mají od 60 do 100 ks (jsou bez plodu). Ono ještě do zítra pár set opadá. Big Grin Tak výsledky dám zítra do VMS a tady se zmíním jen o některých, s kterýma jsem v létě dělal "psí kusy". Big Grin Zatím včel spousta ....nechci to zakřiknout, ale na úhyny to u mě nevypadá. Wink
(04.11.2014 21:59)Louky napsal(a): [ -> ]tak druhá fumigace a spad takřka nulovej........doufám tedy, že zimu přečkají zdárně......

Ten major měl tehdY asi pravdu:
A proč jste střílel když jste se netrefil? Cool
Neděle, fumigace-spady od 70 po cca 400.
Uhyn zatím 1ks-klasika zbytek plodu rozškrábán a samej roztoč. Včelstvo bylo odpočátku problémové-letošní oddělek. Ten který měl v matečníku roztoče a prý že do matečníků nejdou, jdou Smile))
Pánové, jelikož mám včelky teprve 15 měsíců nevím si rady s jednou otázkou.

U včelstev z loňska jsem použil v létě KM, u letošních oddělků jsme nijak neléčil (až fumagicí). Spady byly po první fumigaci, kterou jsem udělal 15.10. okolo 300 kousků takřka všude stejně. Zdálo se mi, že už ani plod u 9 včelstev, které mám na jednom stanovišti nikde nebyl, protože jak jsem jel léčit jedno včelstvo, které mám u rodiny, tak se po zvednutí víka hnedka fólie silně orosila a po jejím nadzvenutí šlo z úlu výrazné teplo. Léčení jsem u tohoto oddělku odložil. U těch 9 včelstev se fólie tehdy neorosila nikde.

V tomto koupeném, zpočátku slabém oddělku, který mám u rodiny se v létě objevilo zvápenatění plodu, KM v Yannickovi tam byla skoro měsíc, než zvápenatění ustoupilo a oddělek nabral sílu. KM samozřejmě taktéž skvěle likvidovala roztoče, že jsem se fumigaci nebál odložit až na tyto dny, kdy teplota v úle výrazně poklesla. Oddělek je už tedy bez plodu. Mám jej v jednom VN a aplikoval jsem 2 kapky. Spadlo asi 25 roztočů.

Nyní co mě zajímá: Loni hojně létaly včelky 26.12. i nyní je pořád pěkné počasí, že stále včelky mírně létají. Druhou fumigaci aerosolem u tohoto oddělku v prosinci určitě udělám, ale co ta třetí? Není zbytečné dávat chemii do úlu už vlastně kvůli takřka 1-2-3 roztoči? Když si roztoče včelky stejně zase rychle nanosí? (Na prvním stanovišti, kde mám 9 včelstev budu fumigovat 3x)

Zajímám mě ta filozofie. Mám v tom oddělku nyní dejme tomu tak 3 roztoče, to je si myslím plus mínus správný odhad.
Na jednu stranu pokud přežili fumigaci, může se u jejich potomků vyskytnout určitá rezistence, proto by bylo asi dobré zkusit léčivo podat znova.
Na druhou stranu, co když stejně přežijou i to další léčení a nebo byly doneseny do úlu až po přeléčení. Není dávání opětovné chemie do úlu už spíše na škodu? Když mám v úle 3 roztoče? Samozřejmě kdybych provedl jen 2x fumigaci, dával bych si pak větší pozor na jaře a v létě na stav roztočů.
Já už bych ty poslední tři jednoduše zamáčk.
Pokud ti zůstanou v ůle jen "Ti 3"....bude to skvělý a hlavu bych si tím nelámal, za předpokladu, že ti "Ti 3 VD" nespadnou zrovna do vzorku zimní měli.... a to bys pak musel natírat plod....Big GrinBig GrinBig Grin Taky je otázka, ikdyž přežijou, jestli jsou vůbec reprodukceschopní....
Jaký je váš názor na předvádění fumigace malým dětem? Viz facebook. Pan předseda strká papírky do úlů a okolo jsou navalený malý děcka. Hlavně, že má gumový rukavice, ale respirátor nemá nikdo. Já bych to nedělal.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=...=1&theater
V tomto roku som definitívne ukončil poslednú fumigáciu včelstiev s celkom primeraným výsledkom i keď to mohlo byť lepšie. Keď si ale pripomenieme poslednú teplú zimu, tak môžem byť celkom rád, že to tak skončilo.

14.8 prvá fumigácia: priemer 42,2 Vd na včelstvo - odľahčenie včelstva od klieštikov
1.10 druhá fumigácia: priemer 79,1 Vd na včelstvo - -"-
6.11 tretia fumigácia: priemer 39,1 Vd na včelstvo - definitívne odstránenie Vd zo včiel
---------------------------------------------------------------------------------------------------
8.11 zberať Vd - celkovýn priemer na včelstvo: 160,4 ks Vd

Dnes som 5 včelstiev znovu zadymil, pretože som zabudol vložiť do letáča molitan, klieštiky napriek tomu padali, uvidím, či je tento spôsob pre odstránenie klieštika dokonalý (budem to vedieť podľa spádu prípadných klieštikov, dôležité ale je, že ak ostal vo včelstve (bez plodu) nejaký klieštik, tak je ich strašne málo. Jeho rozvoj v budúcom roku jenopozdený a to je dôležité!

Celková doba uzavretia letáčov u mňa je asi 3-5 min, aj tí včelári, ktorí fumigujú s furetom včelstvá bez uzavretia letáčov a tvrdia, že tento spôsob je dokonalý!?
Pri tak krátkom zadymení priestoru úľa klieštik cez nadýchanie sa hubiacej letka dýchacích otvorov je dokonale mŕtvy, im keď sa niekedy stane,že sa na podmetovej podložke ešte hhýbe, ale i ten neprežije.
Antone, já fumigoval prvně 4.11. a jsem si jistej, že v některých včelstvech je stále plod okolo 2dm....Nemyslíš, že skončit třetí fumigací takhle brzo je nejlepší varianta, jak tam spoustu roztočů nechat?....teda pokud nebudeš ještě dělat nějaké ošetření v prosinci.....Dodgy
Milan, takto rovnako to robím už 14 sezónu,m hlavne preto, že včelstvá mám bez plodu. Jeseň 2013 bola iná ako tie ostatné a v niektorých bol aj plod, ale akom vidíš ten výsledok nie je zlý! Amitraz to zvláda aj napriek krátkemu pôsobeniu vo včelstvách, veď 3-4 min. je veľmi krátky čas na to, aby sa mohol vo veľkom množstve ukladať na plástoch, v chĺpkoch včiel (M.Bencúr) a včeláriť budem ešte tak 1-2 roky, potom to "zabalím". Niečo včelstiev darujem synovi, zaťovi a niečo som predal
Ikdyž nejsem zrovna moc zkušený, tak si myslím, že by se s léčivem mělo zacházet opatrně. Já třeba vidím jako lepší řešení používat KM pro snížení počtu roztočů přes sezónu a léčivo (na které může vzniknout rezistence) použít, až když budou včelstva plus mínus bez plodu a tak přímo plně zasáhnout všechny (nebo aspoň co nejvíce) roztoče. // Jak se jedna z teorií, že ta mikrodávka přes to voskové víčko na plodu může vytvořit určitou rezistenci.

Osobně vidím trošku jako hazard používat fumigaci v srpnu, v době, kdy je ve včelstvech mnoho plodu. Tahle fumigace postrádá smysl, pro těch 40 roztočů, které ti spadly by bohatě stačila KM.
Jsme hornatá zem a i Slovensko není rovina. Je tedy předpoklad, že v nížinách bude ještě plod a na horách už ne. I kdyby jsme celá země léčila v jeden den, tak se prostě do pauzy netrefíme a proto léčení nikdy nebude 100%.
Maci, jaktože to netrefíš....přečti si nařízení KVS k léčení Varidolem....tam ti vysvětlej jak to trefit všude...i v nížině i na horách.....Big Grin
Ogárci, o víkendu jsem potřetí zakuřoval. U třech mi padalo do pěti kousků. U dvou kolem padesátky. Z toho jedny vykrádaly kámošky u souseda, takže si nejspíš nějaké kleštíky donesly odtud, druhý je oddělek. Mám ještě dělat nějaké kroky nebo je to OK? Mám takový spad prvně; včelařím druhý rok a loni mi padalo minimálně.
Proč 9.11. třetí fumigace, když je pořád takový teplo a včely určitě ještě plodují????Angry....
Referenční URL's