Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak vyvstává otázka, proč dělat druhou fumigaci, když je pořád takový teplo a včely plodují?? Big Grin
To není závod o to kdo dřív, nebo (jako se chlubil jeden člen naší ZO) kdo víckrát. Jde o to, udělat to pokud možno v pravou chvíli...

(10.11.2014 7:22)zdenur napsal(a): [ -> ]Ogárci, o víkendu jsem potřetí zakuřoval. U třech mi padalo do pěti kousků. U dvou kolem padesátky. Z toho jedny vykrádaly kámošky u souseda, takže si nejspíš nějaké kleštíky donesly odtud, druhý je oddělek. Mám ještě dělat nějaké kroky nebo je to OK? Mám takový spad prvně; včelařím druhý rok a loni mi padalo minimálně.
Ještě minulou středu bylo tak teplo a nosily pyl. I v noci přes 10°C. Lze předpokládat, že matka ještě něco zakladla. Lze tedy předpokládat, že bez plodu budou holky až ve druhém týdnu v prosinci. Takže druhá fumigace by měla být nejdříve 7.12. a třetí tak 21.12.
Kdo se takto nezachová nejenom že zapráská následující rok okolí kleštíkem a sousedi pokud by to zjistili tak by asi vzali vidle, ale je vysoká pravděpodobnost, že příští rok bude buď zjara natírat nebo mu to další podzim popadá, případně bude nucen cpát kyselinky a oslabovat včelstva během roku s patřičnými ekomomickými dopady.
Ogárci, kam chvátáte.....? Já se snažím to oddálit a někteří už čmoudili třikrát???
Na vcely.or.cz jsem dostal přes držku za svůj názor, že se má fumigovat v zimě, něboť v knize Celý rok proti varoáze je prý napsáno, že na podzim. Smile

"Nebylo by rozumnější fumigovat 2x v prosinci a aerosol v lednu , když už se musí nějak zdůvodnit ta dotace na kompresor?"
Mlčeti zlato, mluviti hrob a tady jsme u toho problému jak dokazuje tento příspěvek. Tento včelař nezná podstatu proč se aerosoluje a ne fumiguje v listopadu a prosinci. Fumigace je pochopitelně lepší a jde provádět jen do teploty 10 stupňů a pak už nemá účinnost. Včely pod 10 st. jsou stažené a do tělesa se dým nedostane. Fumigaci je nejelépe provádět když pár včel se objevuje na česně. Jakmile tam nejsou je pak nutné použít aerosol a to buď vodní emulzi nebo acetonovou do -5 st.U vodní pod +5 už zamrzají trysky. Vodou 2 minuty, acetonem 30 vteřin na nástavek. Jakýkoliv aerosol včely roztahuje a oni reagují na vlhkost nebo na aceton. Dalo by se o tom diskutovat, ale diskutující musí znát problematiku a ne mlátit pantem prázdnou slámu. Doporučuji si přečíst návod k fumigaci a k aerosolování vydaný Dolem Felix

http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=65039

Paradoxně brání správnému zimnímu ošetření v posledních letech přímo veterina, neboť v nejvhodnějím čase pro aplikaci se sbírá měl, aby byly včas výsledky. Smile

A proto, že leckde funkcionáři spěchají aby měli program na výročku.
Zimní slunovrat je 21.12.2014 23:04:10. Wink
Takže ty termíny 7.12. a třetí tak 21.12. jsou stále ještě na podzim Exclamation
Ano, Karle, přesně to je ten problém například při použit šťavelky - její dlouhodobé působení totiž nutně vyžaduje další zásah (zvaný flotace Big Grin ) Paradoxem je, že pokud by včelař nějakým způsobem neovlivnil počty roztočů v měli, tak navzdory faktu, že by reálně měl včelstva s minimálním či žádným počtem roztočů, byl by na schůzi ZO vyhlášen vítězem a po zásluze "odměněn" plus by ještě na jaře musel natírat. Toto mě štve. Snad každý, kdo se včelám věnuje trochu více musí uznat, že zimní měl je drahá fraška. Ano, jsou subjekty, pro něž je výnosná, ale pro obor je to záležitost naprosto nepodstatná. Proto v zásadě nedůvěřuji spolkům či jiným uskupením, kteří se proti zimní měli nevymezí a nadále uměle přiživují tonto lhářsko-korupční systém. Zrušení výše uvedeného nesmyslu by sice podkopalo základy, na kterých stojí současná metodika léčení, ale ve svém důsledku by se jednalo o velký krok vpřed.
(10.11.2014 9:59)JKL napsal(a): [ -> ]Zimní slunovrat je 21.12.2014 23:04:10. Wink
Takže ty termíny 7.12. a třetí tak 21.12. jsou stále ještě na podzim Exclamation

Nejlepší je vánoční oteplení, tedy pokud je zima a pěkná procházka na odlehčení střev na Štěpána spojená s fumigací.
A to já letos asi začnu i letos svoji chemickou válku. Nepřítel slaví a já náhle zákeřně ... . ..Cool
Ano! A díky za ta slova ...
Jiří
(10.11.2014 10:22)KaJi napsal(a): [ -> ]Nepřítel slaví ... . ..Cool

Svaz, výzkumák, roztoč?

Proč furt mluvíš v hádankách?
(10.11.2014 10:15)climax napsal(a): [ -> ]Ano, Karle, přesně to je ten problém například při použit šťavelky - její dlouhodobé působení totiž nutně vyžaduje další zásah (zvaný flotace Big Grin ) Paradoxem je, že pokud by včelař nějakým způsobem neovlivnil počty roztočů v měli, tak navzdory faktu, že by reálně měl včelstva s minimálním či žádným počtem roztočů, byl by na schůzi ZO vyhlášen vítězem a po zásluze "odměněn" plus by ještě na jaře musel natírat. Toto mě štve. Snad každý, kdo se včelám věnuje trochu více musí uznat, že zimní měl je drahá fraška. Ano, jsou subjekty, pro něž je výnosná, ale pro obor je to záležitost naprosto nepodstatná. Proto v zásadě nedůvěřuji spolkům či jiným uskupením, kteří se proti zimní měli nevymezí a nadále uměle přiživují tonto lhářsko-korupční systém. Zrušení výše uvedeného nesmyslu by sice podkopalo základy, na kterých stojí současná metodika léčení, ale ve svém důsledku by se jednalo o velký krok vpřed.
já sem zářnej příklad. Zimní měl 0, první prolety a včelstvo se spadem 0 během 14 dnů zesláblo z 2nástavků na obsazení 4 uliček jednoho nástavku.
Měl byla naprosto zbyteční, nic nevypovídající.....
(10.11.2014 9:15)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Proč 9.11. třetí fumigace, když je pořád takový teplo a včely určitě ještě plodují????Angry....

Milan, u mňa v kmeňových včelstvách už nebol otvorený plod pred dvomi týždňami, plodujú len oddielky
kdo se včelám věnuje trochu více musí uznat, že zimní měl je drahá fraška.

Moje řeč, fakt je to stašná nic nevypovídající komedie a šaškárna. Umne to bývalo i mnoho hodin zcela zbitečné práce.
Po mně požaduje ZO zprávu veterinární správy o zdravotním stavu mých včelstev (výsledky zimní měli). Takže pro někoho to cenu má.
Jo, doufám, že jsi jim odpověděl že podle všeho nejsou pověřeni výkonem státní správy, takže pokud jde jen o dobré sousedské vztahy, tak s také rás seznámíš se stavem zimní měli ZO, protože pořádek dělá přátele a oni mají okolo daleko víc včel jak ty, takže jistě pochopí že máš určité obavy ...... Zvlášť vzhledem k těm článkům co byly v tisku o jejich funkcionářích Smile A zdali to už dali do pořádku. Cool
Priatelia, čítal som sa aspoň v 2-3 príspevkoch, že vo včelstvách je plod ( to však len domnievate) a spoliehate sa na svoju intuíciu a preto nefumigujete! O koľko by vaše komentáre boli dôveryhodnejšie, keby boli podložené osobnou prehliadkou v 2-3 včelstiev na včelnici, či je naozaj tak. Nevyhovárajte sa na zimujúce včely, že by ste ich poškodili, neverte tomu, nič sa im nestane! Len to treba robiť opatrne, ale pri týchto teplotách, ale ani pri nižších, nemajte obavu, že im uškodíte.

Posledný týždeň je teplý cez deň i v noci a ny prehliadku vhodný, stačí vybrať jed max. dva pláste a ste v obraze. Ja som v zime v polovicu januára otvoril zimujúce včelstvo keď boli mrazy, urobil som pár fotiek a úľ zatvoril. Nikdy sa tomuto včelstvo neskrivil ani "tykadlo na hlave", nie aby mi uhynulo včelstvo. V takom prípade funguje pud sebazáchovy, keď plásty usporiadate, včely vyvinú vyššiu teplotu a včela sa dajú znovu do chumáču a žijú takto až do prvého jarného preletu.
Som si vedomí toho, že to nespravíte, lebo tak je to napísané v múdrych knižkách. Nuž čo už.
Já dneska otevíral. Jedno které frnklo(matička č.10 byla v podmetu. tak nevím estli varoáza?) Každopádně sem do jednoho vedle kouknul taky. Matka Vigor-včelstvo které tohle jaro bylo silně napadeno, teď po první fumigaci cca 130spad- plodu maj cca 4rámky, na dlaň plochu. Tak sem to rozškrábal a roztoči byly :/ takže situace nic moc. Stejně budu zvědavej jak na výročce budou výsledky měli :-DDD samá nula sem tam 1 a pár nad 3-prostě bude zas průměr=OK Big GrinD
Tak už jim konečně zakažte používat kafemlejnek na zmražená vyčištěná víčka po odvíčkování.
Mám po druhé fumigaci, za 5 dní po spadlo max. 5 roztočů, teplých dní jsem při první využil a natřel plod, kterého bylo míň než zjara. Při první byl max počet VD asi 400, nejmenší asi 15. /měřeno každý 5 úl/ Při fumigaci se rozpadla poslední součástka ze slavného Zalu a sice plynový hořák. Nahradil jsem ho kvalitní Mevou a teď už to bude snad navždy. Výrazy, které při tom padaly na adresu slov. výrobce by stačily na vyvolání válečného stavu mezi našimi spřátelenými národy! Naštěstí je neslyšel! Zdraví R. S.
Nejlepší je vánoční oteplení, tedy pokud je zima a pěkná procházka na odlehčení střev na Štěpána spojená s fumigací.
A to já letos asi začnu i letos svoji chemickou válku. Nepřítel slaví a já náhle zákeřně ... . ..Cool
[/quote]

Nad tímto taky přemýšlím ale co když jako naschvál letos to oteplení nebude?
Referenční URL's