Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chlapi, raději napište, kolik dm2 jste před vlastní fumigací vyřezali plodu.
Jinak si o vás budu (snad nejen já) myslet velmi ošklivé věci, když fumigujete takto brzy a bez vyřezání...
Nebo je letos vyhlášena nějaká soutěž kdo dříve, více, rychleji???
Rozhodně hodlám být mezi posledními, neboť průběh počasí zatím léčení dle metodiky nepřeje. Leda by odměnou v soutěži byl trojnásebek včelstev s matkami od chovatele, kterého si mohu zvolit Big Grin (o ne, to je fakt hloupý pokus pokus o vtip, když mám ty moje děvčata tak rád)
U nás pro jistotu vydáváme varidol až 24.10.,aby se předešlo sprinterským akcím . Ale, už mě dost lidí volalo, že už je prý čas a, že by to tam dal Smile . Je to každý rok stejné. Spartakiáda "kdo dřív a kdo častěji"...Confused. Ještě je mrťe plodu ve včelstev.
Aha. Taky tedy ještě počkám.
Začátečník děkuje za užitečné připomínky.
To sú veľmi užitočné informácie pre začiatočníkov. Treba len čakať. No a potom aby ste nefumigovali prázdne úle.
Už sme sa dožili toho, že sa čakalo. A potom ma jeden informoval , že tá metodika určite funguje , lebo pri fumigácii nemá klieštika. Nešlo mi to do hlavy, tak som mu povedal, nech sa pozrie do úľov, však nemať vôbec klieštika ??? A keď sa pozrel, zistil, že nemá ani včely Big Grin A kto nemá včely nemá ani klieštika. Takže len čakajte a fakt nebude už klieštik.
Jaro: Nehroť to zase do extrému. To už by nemusel čekat v srpnu. Začátečník možná překáží včelám víc, než starý praktik.Big Grin
Navíc, nejbližší termín na fumigaci je doporučen nejdříve 15.10.
Jaro a Ty si myslíš, že fumigace provedená o 14 dní dříve by takové včelstvo zachránila??? O prázdných úlech se rozhoduje mnohem dříve. Smile V červnu, v červenci.
A zas mám v hlavě brouka.
Plod bude nespíš dle místních podmínek.
Při poslední prohlídce (za účasti prohlížitele, který hledal mor), už moc plodu nebylo.
Teď už nic rozebírat nebudu a myslím, že fumigace v následujících dnech nic podělat nemůže.
Ono to s tým plodom záleží na lokalite. Ja som kontroloval včelstvá v polovici septembra a plod už nemali ani neskoré odložence s mladými matkami. Naopak, u švagra pri Nitre mali včely ešte dva celé rámiky zaviečkovaného plodu pred cca týždňom. Niekde treba možno počkať, niekde sa už fumigovať dávno mohlo. U mňa spády malé. U dvoch včelstiev trošku vyššie oproti ostatným, ale stále nízke oproti minulým rokom. Najviac klieštika (tie dve včelstvá) mali tohoročné roje, čo ma prekvapilo. Včelstvá, z ktorých vyleteli, mali naopak klieštika minimálne. Čakal by som, že to bude naopak.
No nevim nevčelařím dlouho , ale fumigaci by měl provádět každý individuálně podle počasí nelze to nařídit a ani neplatí , že čím dříve tím lépe ale taky ne čím později tím lépe. Domnívám se že doporučená minimální teplota má svoje jednoznačné opodstatnění a to aby včely nebyly zataženy v chomáči . Ale na druhou stranu kdy volit ten správný čas ?Když to nechám na později kvůli co nejmenšímu množství plodu ( listopad - prosinec) tak je předpoklad , že už teploty přes 10 st. nevylezou a včelky se mi zatáhnou k sobě a fumigace pozbyde účinnosti , kterou by měla mít , když to udělám brzy , tak je zase nebezpečí, že ve včelstvu může být ještě dost plodu , ale ten se mi rozhodně vyřezávat nechce už jenom z důvodu , že se včelstvem budu manipulovat při nižší teplotě a budou hodně nepříjemný a navíc nechci na zimu riskovat , že po tomto zásahu někde zmařím matičku . Já osobně raději fumigaci udělám dříve tzn. ke konci října dokud nespadne teploda pod doporučenou hodnotu 10 st. , aby měla opravdu smysl .Když by se jevila předpověď počasí , že se ještě oteplí , tak by jsem s tím ještě počkal , ale dýl jak do poloviny listopadu už čekat nebudu. Druhá věc je ,že jsem dělal i ošetření formidolem a ani brouček ,tak ta fumigace u mně bude jen takovej sichr u nás máme včelstva v tomto ohledu čistý a to nejen já , ale i okolní kolegové nemají žádný spad. Zdar a sílu všem. Leoš.
Já sem nakouknul do žR včelstvíčka a bez plodu. většina taky nic moc,-předpokládám. a jelikož sem fumigaci udělal musel-test pro Dol, tak sem ju udělal. Spady zatím opravdu mizivé. zatím všechny včelstva jsou. Uvidíme za měsíc Smile
Viry letos vymrzly včas. Teď se navíc v těch chladnech nešíří nějakým zalétáváním. Klešťíků je na většině území málo - myslím, že to bude letos dobré.
Nebo myslíte, že už je čas založit téma úhyny podzim 2015 s anketou (jen pro info - musí se založit s tématem, nelze dodatečně) , kterou ale bude dobré vyplnit až koncem roku.
(15.10.2015 8:26)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]No nevim nevčelařím dlouho , ale fumigaci by měl provádět každý individuálně podle počasí nelze to nařídit a ani neplatí , že čím dříve tím lépe ale taky ne čím později tím lépe. Domnívám se že doporučená minimální teplota má svoje jednoznačné opodstatnění a to aby včely nebyly zataženy v chomáči . Ale na druhou stranu kdy volit ten správný čas ?Když to nechám na později kvůli co nejmenšímu množství plodu ( listopad - prosinec) tak je předpoklad , že už teploty přes 10 st. nevylezou a včelky se mi zatáhnou k sobě a fumigace pozbyde účinnosti , kterou by měla mít , když to udělám brzy , tak je zase nebezpečí, že ve včelstvu může být ještě dost plodu , ale ten se mi rozhodně vyřezávat nechce už jenom z důvodu , že se včelstvem budu manipulovat při nižší teplotě a budou hodně nepříjemný a navíc nechci na zimu riskovat , že po tomto zásahu někde zmařím matičku .

Leoš budem prezentovať svoje osobné skúsenosti s fumigovaním včelstiev, fumigáciu robím už od začiatku výskytu klieštika, teraz už 16 rokov používam spôsob, ktorým dosahujem dobré výsledky. Iné prípravky na hubenie Vd nepoužívam, v minulosti som používal fumigáciu, že som na 21 dní zavrel matku 20.9 a robil som jednu fumigáciu po vypustení M z priechodnej klietky pre úľové včely (po celý čas mali prístup k nej). To sa osvedčilo (straty včelstiev som nemal), len mal som problém s vyhľadávaním matiek, ale nebola to zlá metóda..

Vrátim sa ku fumigácii ako ju robím teraz (inak každý si ju môže na tejto téme nájsť), Približne po 1.8 robím prvú fumigáciu na odľahčenie včelstva), druhú 1.10 (taktiež na iodľahčenie) a tretiu medzi 1.10 a 15.11, ktorá zabije zbytok klieštikov.

Teraz k Tvojej pochybnosti, či fumigant sa pod teplotou pod 10°C dostane do zimného chumáča alebo nie. Moje skúsenosti hovoria jasnou rečou, že sa dostanú, dokonca sa dostanú aj pri mínusovej dennej teplote. Je pravda, že mŕtve klieštiky z chumáču vypadávajú až na 2-4 deň, ale fumigant ich na 99% zasiahne.

Na dôkaz môjho tvrdenia použijem jednoduchý príklad, zimu čo zimu pri treskúcich mrazoch je včelí chumáč mimoriadne zomknutý a predsa včely neuhynú, preto že sa do chumáču dostane vzduch. Na základe tohoto princípu sa do zimného chumáču dostane i fumigant, pretože vytvorený plyn sa dostane ku klieštikom možno i tým, že včely dýchajú, prípadne fumigant svojou rozpínavosťou sa doňho dostane.

Preto nevidím dôvod, aby sme v čase keď vo včelstvách v tomto čase nie žiaden plod (u mňa je to tak, bývam na juhu SSK B.Bystrica), Sledujem vždy spád Vd po všetkých troch fumigáciách a väčšinou ten priemer je pod 100 a niekedy i nad 100 max. raz som mal 160. Po dobu 16-tich rokoch som ani raz nemal poškodené včelstvá klieštikom! a preto táto metóda je relevantná.

Je zrejmé, že fumigant včelstvám ako celku neškodí, zatiaľ som na klieštikoch rezistenciu, na ktorú niekto poukazuje, vosk vymieňam v predajni bez problémov a ani s kvalitou medu som zatiaľ opletačky nemal.
K té teplotě:

loni jsem fumigoval v prosinci, když krásně svítilo sluníčko, bylo teplo a semtam vyletěla včela se vyprázdnit... než jsem udělal všechny stanoviště, tak jsem poslední začal dělat za šera a skončil za tmy - při odjezdu ukazovalo auto krásné 3 stupně! Před každou fumigací jsem se podíval pod víko - včely seděly stahlé v chomáči, chvíli po fumigaci - včely obsedaly celý nástavek - dým chomáč natolik rozrušil, že ho celý rozvolnily... spad kleštíků byl obdobný jak na jiných stanovištích a úhynů bylo 0...

Další fumigaci jsem chtěl zkusit za mrazu, ale nakonec jsem už další nedělal... třeba letos
(15.10.2015 8:05)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Jaro a Ty si myslíš, že fumigace provedená o 14 dní dříve by takové včelstvo zachránila??? O prázdných úlech se rozhoduje mnohem dříve. Smile V červnu, v červenci.

Určite, že áno ak nemyslíš tie "dva týždne skôr", v mesiaci november. Včely si zachránia aj takí, ktorí vidia už klieštiky na včelách. Kyseliny a thymol už v tomto prípade nepomôže. Pri fumigácii je minimálna možnosť získania rezistencie, keďže ako fumigant sa amitraz neukladá do vosku a jeho rezíduá sú do dvoch týždňov nezachyteľné. Len nech mi o rezistencii nepíšu tí, ktorí používajú natieranie viečok amiitrzaom alebo fluvalinátom a tí ktorí používajú dlhodobé nosiče. Tí nám tu vyhcovávajú rezistentné klieštiky. Určite nie tí, ktorí fumigujú a je ešte plod. Odľahčenie od klieštika už niektorým včelárom včely zachránilo. Lenže robiť odľahčenie v októbru je už pravdaže neskoro. Takže len treba vedieť kedy sú správne tie "dva týždne skôr". A tie sú u každého včelára inokedy.
Každý včelár si musí aj ošetrovanie proti klieštikovi prispôsobiť svojim podmienkam, či už prírodným ale časovým. Nedá sa liečiť všade a rovnako. Ani včelári nie všetci majú rovnaký čas sa venovať včelám. Každý včelár si vytvorí pre seba tú najvhodnejšiu techniku ošetrovania včelstiev. AK bude zlá, príde o včely. Metodiky môžu napomôcť ale určite ich nemôžte nadiktovať an block pre všetkých. Len vtedy ak budete potom zodpovedný aj za úhyny a nahradíte im. Stále sa tu snažia niektorí preniesť zodpovednosť na niekoho iného, na veterinárov a ich metodiky a pod. ALe takto to fungovať nebude aspoň pri včelách nie. Sú to stále deti prírody a to je dobre.
Proto máme více přípravků a metod, aby se v danou chvíli používaly ty správné. Tedy amitraz pouze ve včelstvu bez plodu a ne jinak!

Zda již plod vyběhnul či ještě ne se dá snadno poznat podle spadu na podložce. Jakmile přestane měl padat a na podložce jsou jen roztoči (pokud jsou, luxusně se hledají), je možné bez ohledu na datum fumigovat.
S prvou částí příspěvku souhlasím. U druhé části příspěvku bych řekl: "důvěřuj ale prověřuj".

"Zda již plod vyběhnul či ještě ne se dá snadno poznat podle spadu na podložce. Jakmile přestane měl padat a na podložce jsou jen roztoči (pokud jsou, luxusně se hledají), je možné bez ohledu na datum fumigovat".

Zda již vyběhl plod nebo ještě ne se dá poznat pouze fyzickou prohlídkou včelstva. Přítomnost nebo nepřítomnost měli na podložce je nespolehlivý ukazatel.
JK
(16.10.2015 7:58)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Ja som za tridsať rokov nikdy nenašiel na podložke len tak spadnutých klieštikov. Po fumigácii áno, ale počas roka nie.

Tak to já včelařím asi 4. rok a kleštíky na podložkách nacházím pravidelně a to nefumiguji ani na podzim. Ale je pravda, že když nemám nasazené formistopy, tak spím velmi klidně, protože výskyt mravenců na podložkách asi zvyšuje životnost VD, protože pak už "nepadají" Big Grin



(16.10.2015 7:58)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Naši starí otcovia tiež nevedeli čo je to bio a eko.

Jó to byly doby, můj starý otec ( česky děd ) v té době opravdu nevěděl co je bio a eko, ale nevěděl ani co je kleštík. Taky jsem se ho vždycky ptal, co jste vy včelaři vlastně celý rok dělali, když jste se pořád nehádali jaké svinstvo a kdy na toho kleštíka použít.



(16.10.2015 7:58)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Len sa pýtam, prečo je v Česku taká prehnaná a neopodstatnená starostlivosť o včelstvá chemickými prípravkami?

Ako to je na Slovensku, vy nemáte předepsaný Avatrin? Je to o dobrovolnosti a samostatnosti ? Opravdu nevím,ale pokud ano, tak klobouk dolů, jste roky před námi. Ale zase není nad ten pocit poloilegality a boje s mainstreamem .
(24.10.2012 23:51)JKL napsal(a): [ -> ]Tak tady je můj fumigátor a jeho použití s využitím otvoru ve strůpkové folii:

z tohoto


jsem udělal toto


A k tomu nějaké to video omluvte mé překecy - měl jsem trochu trému Blush
Využití otvoru ve strůpkové folii :

http://www.youtube.com/watch?v=Nvz2gUZvl5Q

Jaké vyhodnocení lze udělat po delší době u tohoto způsobu fumigace. Ano, či ne?

Vidím tam trochu problém s odpařováním léčiva, v tomto přístroji dojde asi ke spálení.
Kleštíci padali stejně jako u pouhých pásků. Zimní měl tam kde byl jeden nástavek tak čistá.
Spálení bude stejné jako u hoření pasku bez větráku - konec konců to hoření je stejně závislé na nasycení pásku dusičnanem, který je oxidační činidlo a urychluje hoření, to proudění od větráku na hoření resp doutnání nemá až tak vliv, ale má vliv na to, že to nažene přímo do uliček a promíchá vzduch uvnitř.
Výsledkem je jednak rozrušení chumáče a aktivní látka se lépe dostane tam kde je jí potřeba - tedy do zimního sezení. Nezkondenzuje tedy v okolí místa hoření (obzvlášť je-li fumigováno za nižších teplot resp. již při prochladlém místě kde se zapaluje pásek (krajní ulička již může byt vymrzlá a díky tepelné kapacitě medu v krajním plástu tak i když je venku přes 10°C tak tam může být třeba jen 5°C).

Jinak obecně - pokud se sublimuje nebo fumiguje tak cokoli co způsobí pohyb vzduchu napříč uliček jednak včely probere a rozlezou se, a pak lépe a rovnoměrněji dopraví účinnou látku do místa určení a dříve než stačí někde na chladném povrchu zkondenzovat nebo vykrystalizovat.

PS: loni jsem přestal používat jelikož jsem přešel na jiné VLP (a zatím dobrý Wink , když u dvou si nejsem až tak jist a musel jsem rázně zasahovat - no co necelých 10% )
Vrátím se k praktickému včelaření.
Možná by se měla diskuse o nařízeních atd přesunout jinam.
Včera jsem na jednom stanovišti včelám zakouřil a teď viděl výsledek - jsou tam.
Jedno včelstvo do stovky, ostatní pár kousků.
Předpokládaná byla jen kontrolní fumigace s očekávaným výsledkem nula.
Žádný kleštík zatím na tomto stanovišti spatřen nebyl (ani loni při léčení),sousední včelstva daleko za lesem, takže překvapení.
Referenční URL's