Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ten odstup je jen sichr kvůli plodu, autor metodiky se sichruje proti obecné blbosti. Když tam plod není, tak stačí jen jedna fumigace. Pokud matka dokonce klade, tak by bylo nutné rozdělit čas líhnutí zavíčkovaného plodu dělnice (trubčina teď není) na dvě období, tedy například 1. dnes, 2. za týden a 3. za dva týdny a při tom musí být relativně teplo (podle autora). I tak přesto může nějaký aktivní roztoč využít týdenní okno k tomu, že zase včas zaleze pod víčko. Proto autor vymyslel aerosol, který vše řádně naimpregnuje a po dobu dvou týdnů působí nepřetržitě. Jak složité, že. Pro mne je jednodušší pokap povoleným VLP na bázi KŠ právě teď.

Fumigace (myslím tím amitraz) je pro toto období nic moc výhodný prostředek. Jeho potenciál vidím v jeho použití na smetence ve fumigační komoře při tvorbě nových včelstev. Nedojde tak ke kontaminaci úlového prostředí.

Fumigace (myslím tím amitraz) je pro toto období nic moc výhodný prostředek. Jeho potenciál vidím v jeho použití na smetence ve fumigační komoře při tvorbě nových včelstev. Nedojde tak ke kontaminaci úlového prostředí. Takovou aplikaci autor opomněl zveřejnit.
má niekto skúsenosť s touto, alebo podobnou mašinkou? zaujíma ma či to naozaj funguje https://www.njuskalo.hr/pcelarstvo/dimni...s-23691114
Zdravím.
Pán Rastislav,zabudnite na také mašinky.Úl nie je balón,všetko čo natlačíte do úla,tak to vyjde ihneď i von i s účinnou látkou,čím koncentrácia sa veľmi znižuje a samozrejme i účinnosť.Keď sme na našich farmách prestali používať rôzne fukáre,furetá , aerovyvýjače a pod,prestali sme mať i problémy s úhynom včelstiev na varoázu.Fumigáciu prevádzame pomocou plechu /10 x 50 cm/,pomocou ktorého zasunieme tlejúci pásik cez letáč k zadnej časti dna,úl zavrieme a po hodine plech vytiahneme a skontrolujeme vytlenie pásika.Takýmto spôsobom ošetríme viac ako 500 včelstiev a snažíme sa robiť fumugáciu,keď včelstvo nemá plod.Poslednú fumigáciu robíme v mesiaci decembri /12/,kedy nastáva pravideľne oteplenie a stačí,keď je nad 5°C,zimný chumáč je uvolnený a účinnosť fumigácie je vysoká.

Bojo.
Jozefe nepsal jsi to přesně, tak jednoduché rychlé a účinné, netřeba vymýšlet jiné způsoby, navíc je to pro včely absolutně bezpečné.
(06.11.2017 19:12)richard1 napsal(a): [ -> ]
(06.11.2017 17:18)majstro napsal(a): [ -> ]Dobry den, rad bych se zeptal na takovou malou otazecku. Jelikoz pouzivam varroa dna, ktere mam zandane aktualne podlozku. Aktualne lecim varidolem, kdy zavesim prouzek do horniho nastavku. A tedka otazka.. proc bych ten prouzek nemohl normalne soupnout do podmetu anebo rovnou na podlozku s tim, ze to polozim treba na sklicko, abych nezapalil drevo pod nim s tim, ze ucpu cesno. Prijde me zbytecne vyndavat vzdycky krajni ramek, davat tam prouzek, pak to zase vyndavat dalsi den... kdyz bych to soupnul do podmetu pres cesno anebo na podlozku.. tak by se to zefektivnilo. Snizim tim nejak efektivitu? nema nekdo zkusenost? Dekuji

Zkus tohle.

https://youtu.be/3i8-_8AshLc

Tak tohle shánim cca rok a nikde to nemají. Copak ta úprava je banální, ale bez základu se nehnu. Ruční dmychadlo mi přijde poněkud nepraktické. Netušíte někdo, kde to sehnat?
Stálo mě celých 10 vteřin s Googlem ... https://www.kuchynskepotreby.cz/cz-kateg...ovani.html
Je to dmychadlo na gril, stojí něco okolo 200 Kč. Nevýhoda je, že trvanlivostí nic moc a tak u většího počtu včelstev by to chtělo nějaký náhradní kus v záloze. Další nevýhodou je poměrně mastný kouř specifického zápachu, který ventilátor trochu zasviní. Navíc je to studený kouř, který nenahradí aerosol. Daleko lepší je použít fén, knot dát před ventilátor a v zimě to do úlu prát cca 60 st na výstupu. Zdraví R. S.
Hoši já vám řeknu moje zkušenosti s fumigátorem. Před dvěma lety jsem si kooupil tyhle dva zahradní rozfoukávače na gril, přidělal jsem si k tomu trubičku na vstupu, do které vždy vložím zapálený proužek a foukám to tam přes očko. Ale moje zkušenosti za dva roky jsou špatné. Jednak u toho člověk stáví daleko víc času a tim jak foukáte vzduch dovnítř, tak samozřejmě neni úl nafukovací a musí zákonitě někde zase vzduch vycházet, take je kolem toho spousta kouře a nepřineslo mi to žádný výhody, takže jsem to uklidil a už to nepoužívám. To že musíte vyndat nahoře jeden rámek nechápu proč? Já žádný rámky nevyndavám, dávám proužek normálně mezi rámky a to že mi to trochu ožehne plást to fakt neřeším. Dávám to bud na hřebík a nebo na takovej drátek co jsem dával dřív gabonový pásky, abych ten pásek spustil jakože níc mezi plásty a časově to je několikrát rychlejší než s celým fumigátorem.
Ten amitraz se tam pak pěkně do obou plástů zataví.
Mě hlavně zatím nikdo nepřesvědčil o tom,proč tam ten amitraz cpát jakýmkoliv způsobem.
Bez mezery vynechaného plástu bych se bál dělat fumigaci, sice nikdo nepíše, že by si tím zapálil včelstvo, ale kdo by se tím chlubil.
Já okopíroval zařízení pro fumigaci (odkaz na video - minuta 2:09) a musím nápad pochválit.
Ventilátorek od procesoru nefouká asi tolik jako fouká dmychadlo pro gril.
Jako zdroj používám staré trafo od nabíječky pro telefon.
Používám to dvě sezony a spokojenost.

Ať se vám všem daří
Nedám dopustit na podmetovou aplikaci ala Tono Turčány. Čest jeho památce.
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. A jakýmkoliv rozfoukáváním to jistě bude mít ten nejlepší účinek. Lidé, já se Vám divím.
No, já si přebastlil rozfoukávač grilu: 12V ventilátorek a 9V baterie. ale přijde mi, že to hoří rychle. Podle BEE DOL je rychlost hoření zásadní. Jak to zpomalit? Stačí zaslepit ventilátor a nechat to nasávat vzduch jen škvírou? 5ešil to už někdo? V diskusi jsem řešení nenašel. Jinou baterii dávat nechci, chod ventilátoru je dost nepravidelný. Jiný zdroj elektřiny u včel nemám.
Rozfoukávání = vyfoukávání = výrazně nižší účinek.
Leda, že by vzduch cirkuloval z úlu a do úlu zpět. Jinak dojde k tomu, že je fumigant jen profoukáván úlem a setrvá ho tam v porovnání se zapálením pásku v úlu daleko méně. Když takhle blbě, tak raději vůbec a přejděte na kyseliny.
Taky jsem používal rozfoukávač na grill a opustil jsem to. Jednak je to pracnější a úl neni nafukovací, kouř máš pak všude a akorát se toho nadejcháš....
to je jak o tom nepotopitelným potapěči.... co na tom je složitýho... přečtu návod, udělám to jak mám a mám padla... síla je v jednoduchosti....
Musím souhlasit s ZP....
Fumigace Varridolem je nejjednodušším léčením. Pokud toto nezvládne včelař dobře. Jak potom bude léčit jiným způsobem nebo alternativně.
To tedy nejjednodušší není. Pokud máš splnit vše podle návodu a pokud tě hoří a dohoří knot, pokud není ve včelách plod, pokud máš vše utěsněné, kapičky spočítané a strčíš to do správného místa a pokud máš správnou venkovní teplotu... Asi jsi nevyzkoušel něco jednoduššího.
Referenční URL's