Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Donedavna museli mit podnikatele ve vcelarstvi Zaznam o provedenych leceni(byl tusim ke stazeni na webu svs), zde je evidovan lecitel, datum, lecivo a c.sarze leciva. Za hobby vcelare to vedla ZO. V poslednim cisle Vcelarstvi byly rozebirane zmeny v tomto opatreni. Zkus se podivat i tam..
Jak to vidíte letos s fumigací? V polovině října máme ještě vysoké teploty, včely plodují, tzn. za tři týdny bude stále ve včelách zavíčkovaný plod.
Jak víte ze vcely ploduji, díval jste se?
Já jsem už fumigoval před týdnem a týden před tím jsem mezi nástavky i střechu vložil špejle, aby byly úly co nejvíc odvětrány a chlazeny, což by mělo matky zklidnit z plodováním.
Nějaký plod tam samozřejmě bude, vždyť všichni vidíte co to počasí letos dělá.
Trhal jsem jabka a na vedlejší větévce včelka sbírala pyl na květu.
Na některých jabloních se objevily prostě květy.
Ne moc ,ale přece.
Takže co vlsastně dělat fumigovat nebo nasadit medníky.
Plod bude letos asi dlouho a na to by se měl dát gabon, jenže to budu radeji 5x fumigovat než jedinkrát použít gabon.
Je to v nadsázce 5x určitě fumigovat nebudu, ale druhou ještě provedu a třetí nahradím šťavelkou.
Já dneska koukal a je tam plod všeho stáří.
Včera jsem prohlédl jedno stanoviště. Oddelky moje genetika bez plodu jedna co zkouším má zakladeno vajíčky. Asi je probudili svazenksa co kvete 50 m od úlu. Velký vcely bez zavickovaneho plodu u dvou jsem našel taky vajíčka. Takže 90 % včelstev bez zavickovaneho plodu 40% s vajíčky.
[Obrázky: C4-D3968-B-1-A29-43-E3-B083-119-FC52815-DD.jpg]

[Obrázky: 51-EA7495-DB0-D-4-C21-9-F6-B-A52031-BF0868.jpg]

[Obrázky: 5-AD2-C2-ED-62-D5-42-E7-85-AD-3-FC657747-B3-B.jpg]
Tak já jsem měl minulej týden včely bez plodu a to je mám asi 180 m.n.m., tak jsem fumigoval v neděli a spad nestojí ani za "řeč", jsem spokojen... Přesto do nich za týden ( pokud nebude kosa ) ještě mrknu jestli jsou stále bez plodu a fouknu tam ještě jednou.
Zdar Slavíčku já 20-500 Ks spad, loni to bylo horší. Letos to nevypadá špatně. A to mi před deseti dny dávali červený palce za plánovanou "zbrklou" fumigaci ta byla 15.10.18. Včely vypadaj letos dobře. Jinak ten lysoň za 25,5 tis mě vyšel 16,5 tis zbytek dotace.
Ahoj Honzo, já měl spad u všech do 100 ks. Oddelky měli asi 10. Máš pravdu vcelky vypadají opravdu dobře... Už se tesim na jaro.Musím si udělat nekdy čas a přijet se mrknout na ten medomet.
JJ, u nas je varoazy hodně, ale loni to bylo místo 500 ks 1000 ks, přitom po formidolu nepadalo nic. Měj se
..opět hodně podobně jako ty, příště už se na formidol asi vyka...!!! Dával jsem dle návodu vzhledem k počasí ( 30st. ještě v půlce srpna ) formidol 81g až cca 20.8. spad byl v jednotkách (do 5 ks ) VD. A to jsem dával na 3 VN 39*24 2 destičky a na 1 a 2 VN jednu dle návodu, který udává cca 1 destička na 60l úlového prostoru.
Včera jsem dával na 3 VN 4 kapky na 2 VN 3 kapky Varidolu a spady od 50 do 500 ks. Ve srovnání s loňskem zhruba stejně. Opět se mi potvrdilo, že nejméně mají matky po linii Vigor F1 a F2 tam to bylo do 100 ks, asi mají fakt slušnej čístící pud. Úplně nejmenší spad měla ale ins. matka ze Skřivánku (15 ks VD), ale to je asi dané hodně tím, že jakožto letos novou jsem ji osazoval do úlu z kterého jsem odebral v půlce července veškerý plod. Ale stejně mě to mile překvapilo, a zkusím to příští rok u většího vzorku včelstev s letošními matkami, uvídím co na to ještě druhá fumigace ( jestli nejsou přeci jen ještě VD třeba na plodu ( nevim, nerozebíral jsem). Pokud by platilo, že spad po druhý fumigaci je cca 10% tak pak bych už včely asi netrápil ještě aerosolem a třeba se od toho odrazil i do budoucna....ten Varidol musí být šílené svinstvo když 4 kapky odpařené v 120l prostoru dokáží takhle vyčistit úl od roztočů a ať mi nikdo netvrdí, že to včelám moc nevadí.
Formidol a jiné přípravky na bázi KM při dodržování zásad aplikace spolehlivě fungují. To, že tam nyní bylo +500 roztočů, to si včelky natahají za pár dnů. V září u mne byla extrémní imigrace roztočů. Hold někteří salámisti tu KM, Gabon nebo KŠ neaplikovali a dobře nás zásobují.
Kde kdo napíše .... včely si natahají VD .... no dobrá výmluva. Kam asi choděj na toho VD "ABY SI HO DONESLI DOMU" Smile Ano máme tu pojem reinvaze, ale ještě jsem neviděl pochodujíci VD jak se táhnou k úlům. Že blbost? Tak když má včelař včelnici a souseda až 5-6 km doletu .... kam asi na toho VD choděj?
Včely jsou pouze a jen u včelařů?
Zastanci terminu plosnych fumigaci na to budou asi prisahat..
Minulý týden jsem šel s obavami nakouknout do včel, vzhledem k vývoji počasí jsem se obával plachet plodu a proplodovaných zimních zásob. Opak byl pravdou, kromě jednoho včelstva, které měnilo matku, byly všechny bez plodu (minimálně bez zavíčkovaného, mladší otevřený mi mohl někde uniknout, úplně podrobnou kompletní prohlídku jsem nedělal). Zásoby mě taky překvapily, celkem plošně jim přes půl nástavku naopak každému přibylo, spíš to vypadá na nějakou pozdní snůšku, než že by loupežily všechny vč. oddělků.
Co mě ale překvapilo ne zrovna příjemně - měl jsem tam vložené 2-3 týdny Apiguard, spad nic moc, a ještě gel nebyl úplně kompletně vybraný, a po provedení fumigace Varidolem v některých včelstvech naseto (až 1700 roztočů). Odlehčoval jsem kyselinou v podletí a pak tím Apiguardem, čekal jsem po fumigaci menší spady. Měl jsem v úmyslu tím zahulit jen jednou, a pak jim dát k Vánocům pokap, ale asi mi to nedá a fouknu jim tam ještě jednou... Včely se zdají být v síle, ale to se může zlomit (tím nechci říct, že bych si myslel, že to tím Varidolem teď změním).
(22.10.2018 20:26)MiroLunak napsal(a): [ -> ]Kde kdo napíše .... včely si natahají VD .... no dobrá výmluva. Kam asi choděj na toho VD "ABY SI HO DONESLI DOMU" Smile Ano máme tu pojem reinvaze, ale ještě jsem neviděl pochodujíci VD jak se táhnou k úlům. Že blbost? Tak když má včelař včelnici a souseda až 5-6 km doletu .... kam asi na toho VD choděj?

Po dlouholetých zkušenostech s kleštíkem, jsem také zastáncem celoplošných fumigací a to ve stejný čas. Ale také vím a to i tvrdím, že zdroj reinvaze musí každý včelař hledat především na své vlastní včelnici. Potom teprve u kolegů.
JK
P. Křapka, ve stejný čas by jste celoplošně fumigoval po celé republice, nebo v jedné vesnici... nebo jak jste to myslel.
Mně osobně je úplně jedno, jestli můj soused včelař fumiguje a kdy, nebo nefumiguje vůbec a tak brzy přijde o včelstva.
Byl bych nerad, aby mi někdo nařizoval kdy mám fumigovat, v kterém období případně dnu v roce... jako podle nějaké tabulky, nebo dokonce někdo přišel od nějaké instituce a dělal to za mne. Včelař nejlépe zná kdy a jak fumigovat svá včelstva. A ten, který nezná zdravotní stav svých včelstev, v tomto případě jejich zakleštěnost, včelařit dlouho nebude. Byl bych nerad, kdyby mi někdo, např. Vy a vám podobní, přišel fumigovat včelstva jako každému celoplošně, a to i když to již nepotřebují.
Jak můžeš napsat, že včealař zná nejlépe kdy a jak fumigovat svá včelstva? Ty žiješ v nějaké bublině, kde jsou všichni skvělí včelaři, všemu perfektně rozumí, roztoče monitoruji atd???? To že ty co ho neznají brzy přijdou o včelstva je velká mýlka, naopak ty co na to nejvíc jebou a jen léčí tak jak přijde befel ze svazu většinou mají úhyny minimální (tim nechci říct, že je to takhle dobře) a pořádná viroza, která jim vyhubí všechny včelstva je obchází a možná se jí ani nikdy nedočkaj. Já jako nečlen jsem naopak rád, že to dělá svaz tak jak dělá, protože to nejsou moje včelstva a jsem si jistej, že svazoví včelaři mají brouků minimálně, ač jim z úlu voní varidol, ale to už není můj problém, takže díky za to.
všichni nejsme skvělí, to ale neznamená, že bude fumigace či jiné zázahy do včelstev vypadat jak 1.máj před rokem 1990. a to svazové léčení taky néni tak jak píšeš, nekeří svazáci si varidol objednajů, ale nevyzvednů.
Referenční URL's