Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dneska jsem dělal zkušební fumigaci u dvou včelstev bez plodu, abych jistil jak jsem letos s napadením a není to zlé. Léčil jsem jen jednodenním odparem 40ml KM a to je vše.

[Obrázky: IMG-20181026-164323-resized-20181026-044618040.jpg]
Louky jak by jsi postupoval, kdyby jsi zjistil, že máš včelstva silně zamořena klestikem?
Nijak Big Grin jen bych přehodnotil svojí metodiku pro příští roky......asi bych teda rychle odfumigoval všechny včelstva, takhle mám čas a můžu si v klidu udělat štavelku během prosince
Jestliže jsou bezplodá včelstva po kontrolní fumigaci bez napadení (nebo minimálním).
Nyní vlastně bez roztože (ty zbytky pobil Varidol), tak nechápu z jaké pohnutky je tam potřeba hrnout další chemickou válkou ještě poměrně dost agresivní kys. šťavelovou.
To se snažíš zahubit něco co v úle již není ?
Nebo jde jen o to odškrtnout si kolonku ve výkazu?
Tak zaprvé.....máš pocit, že varidol funguje 100%? a zadruhé nepíšu, že budu včelstva fumigovat........já píšu, že u ostatních udělám štavelku v zimě.
Náš "okres" si také odsouhlasil 3 doporučené termíny tzv. "léčení" pěkně týden po týdnu v termínech, které si vycucali z prstu. Pěkně všichni vpřed za skvělými zítřky, chtělo by se říct. Přitom VS nevydala žádné MVO, které by se zabývalo tím jak na podzim a v zimě kleštíka potírat. Máme k dispozici celou řadu účinných látek a schválených preparátů, ale stále jsou mezi námi tací, co tento boj zjednodušují pouze a jenom na použití varidoilu, aniž bych popíral jeho stálou vynikající účinnost. Ta je ale podmíněna "bezplodým" prostředím a to nikdo z nás ve stejný okamžik nejsme schopni zajistit. Situace je různá i na dvou sousedních stanovištích: jedno na slunci, druhé ve stínu. Takže i když se se sousedem domluvíme na stejném termínu použití vybraného prostředku, není vůbec k zahození použít dodatečně jinou účinnou látku. Jednak je to rozumné kvůli případné rezistenci (třeba i na metodu), ale hlavně je to v kompetenci každého z nás udělat rozumnou věc a nenechat se zastrašit výroky o nějakých kolonkách.
(27.10.2018 21:11)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Jestliže jsou bezplodá včelstva po kontrolní fumigaci bez napadení (nebo minimálním).
Nyní vlastně bez roztože (ty zbytky pobil Varidol), tak nechápu z jaké pohnutky je tam potřeba hrnout další chemickou válkou ještě poměrně dost agresivní kys. šťavelovou.
To se snažíš zahubit něco co v úle již není ?
Nebo jde jen o to odškrtnout si kolonku ve výkazu?

To asi není o odšktnutí nějaké kolonky.Je to zoufalá snaha udělat z kyselin "jediná" léčiva,která jsou během roku třeba.A v kombinaci s mnohdy nevhodnými úly,kdy včely nevědí kdy přestat plodovat,musí nutně dojít na prosincové zásahy.
Bývalo pravidlem,že zima je klidové období,kdy se do včel ZBYTEČNĚ neleze.Což už dnes,s nástupem všech těch eko-bio preparátů neplatí.
Žel pro včely.

(27.10.2018 22:25)jjvcela napsal(a): [ -> ]Náš "okres" si také odsouhlasil 3 doporučené termíny tzv. "léčení" pěkně týden po týdnu v termínech, které si vycucali z prstu.
To jistě,nikdo vás ale přece nenutí,abyste tam foukli stejně.Těžko ti bude léčitel od spolku proti tvé vůli otevírat úly a foukat tam.Pokud chceš léčit něčím jiným,tak taky můžeš,jen se ti chlapi můžou "pomstít" a nezařídit ti na jiné léčivo dotaci.
Je to na dohodě,jestli chceš léčit sám tak můžeš .Ale pokud jsi ve spolku/člen/tak jsi přijal určitá pravidla a mezi ně patří třeba i vzorek měli a pokud budou velké spady,tak ti NAŘÍDÍ jarní natírání plodu.
Chci říct,jsi-li člen,platíš příspěvky,tak bys taky MĚL dodržovat pravidla,která tam jsou.
(28.10.2018 9:07)pavelA napsal(a): [ -> ]z kyselin "jediná" léčiva, nevhodné úly, včely nevědí kdy přestat plodovat, bývalo pravidlem, eko-bio preparáty. Žel pro včely.

Samé perly. Můj děda znal jen nosemu, táta zažil roztočíka a začátek kleštíka. A co všechno my? To co se změnilo není v tom co popisuješ. Je skutečně stále těžší včely udržet při životě. Není to jen roztoč, ale bakterie, houby, viry, letos vlna třeba napadení zavíječem malým. Zítra možná sršeň nebo thumida. Kdo ví? Myslíš, že si vystačíme se starými poučkami? Jak to, že všechny patogeny, se kterými se včely potýkaly po miliony let se za posledních 10 let začaly tak prosazovat? Není to v životním prostředí včel? Tak proč si myslíš, že zrovna eko-bio (přírodně ekvivaletní) preparáty jsou tak špatná věc? Pandořina skříňka, kterou jsme otevřely výrobou a použitím syntetických pesticidů je tím zlomem, kterým jsme změnily svět včel. Žel pro včely.

Doplním, že už nejsem členem žádného spolku (stále však dělám práci jednatele a nákazáka).
Když platím tak musím poslouchat ????
(27.10.2018 21:57)Louky napsal(a): [ -> ]Tak zaprvé.....máš pocit, že varidol funguje 100%? a zadruhé nepíšu, že budu včelstva fumigovat........já píšu, že u ostatních udělám štavelku v zimě.

Varidol má v bezplodém včelstvu vysokou účinost blížící se 100%
1 ošetření v takovém stavu včelstva vybije roztoče poměrně spolehlivě.
Proto je zbytečné používat ještě nadmíru agresivní kys. šťavelovou, když jsou včelstva vlastně už nyní kleštíkuprostá.
Ale dělej jak myslíš. Klidně jim to tam nacpi, tomu ti já ani nikdo jiný nezabrání.
Kdyz platim,je to moje vec,kdyz nekomu budu chtit neco narizovat,zavcas se musim zamyslet,co muzu a co nemuzu.Pak zjistim,ze narizovat nemuzu ohledne leceni vcelstev naprosto nic,pac ani moje napady ani nejake spolkove stanovy nejsou nad narizeni statni spravy- v tomhle pripade metodika kontroly zdravi a narizene vakcinace pro dany rok,ktera jasne urcuje co vcelar musi.(a malokdy dodrzuje).Funkcionarum prislusi starat se o chod spolku.
Samozřejmě z většími úly rozšiřováním která většina včelstev nezvládá se dostavilo více problémů což je pochopitelné.Dříve se včelstva rojila naplněností úlu dnes strádá nemožností jej obsadit.
Jedna perla vedle druhé. Jednomu vadí, když by někdo dal navíc jednu dávku kyseliny štavelové a sám do nich pere varidol. Druhej do nich napere 4x varidol a myslí si, že je rozruší daleko méně, protože to dělá v říjnu než ten kdo jim udělá jedno léčení v prosinci......Další to svádí na nerojivost včelstev a velký prostor úlů.......to už bych byl dávno bez včel Big Grin Pak to nemá vypadat tak jak vypadá. Co tak poslouchám tak už ted je spousta včelařů s hodně velkými úhyny a dokonce i jeden co se ještě loni chvástal, že jemu se to nemůže stát a kdo se stará ten má, tak nakonec z 50 jich má asi 10 a to ještě nezačala zima.
Jarku to snad nemyslíš vážně že by včelstva strádala ve velkém úlu, pokud chováš žebráky tak možná, ale já dám včelám radši o nástavek víc, než bych je trápil v přeplněném úlu.
Paradox,ze vcelstvo schopne naplnit budecak svede naplnit i 5 VN a vyrojit se jeste driv nez z budecaku...V prostoru ten pes zakopany neni.To ze nam odchazeji ze stanovist nejsilnejsi vcelstva ma pricinu jinde,ne v prostoru.
Nejsilnější ti odejde z důvodů toho, že ti někde něco vybere, takže zjištovat proč odchází zrovna tyhle včelstva je podle mě slepá ulička...radši sledovat a utrácet slabochy, který ty nejsilnější pak vyberou.
To je to.Co vybere? Nataha si nepribuzneho klestika ci rozjete virozy a jine dobroty v zasobach ci vysatem plodu.Klestik sam o sobe bude to nejmensi zlo.

Louky,ona hranice mezi nejsilnejsim vcelstvem a par ramkovym zebrakem je casove extremne kratka,cca 10-14 dnu.Kdybych to nevidel,neuverim...Naopak,par ramkove vcelstvicko,ktere tenhle nakup dobrot zdarma celkem prezije,z jara se bez klestiku slibne rozjede,aby skoncilo na podzim,pokud vcelar neodstrani komplet dilo a neda novy ul.(vyzkouseno).KaJi psaval,ze to jde s dilem a uz tehdy mel pravdu.
Přesně jak to napsal Louky, taky jsem tomu až do letošního roku nevěřil než jsem letos málem přišel o dvě nejsilnější včelstva. Byla neskutečně aktivní, vím že vyloupila kde co, co si nanosila kleštíků, tomu jsem sám nemohl uvěřit, musel jsem hodně razantně zasáhnout a s podivem jsem je zachránil a zase se dostávají do síly. Naštěstí se nejspíš jednalo o zdravé kleštíky bez virů, jinak by je to položilo.
Tak co já mám zkušenosti, tak včelstvo co to v sobě má, tak vůbec nejde do síly oproti ostatním a na podzim končí a pak už je na včelařovi jak zareaguje. Bud s nim skončí celá včelnice a nebo jen to jedno včelstvo.
Ale jinak samozřejmě, když z lonského silného včelstva je na jaře mrzáček, tak to bude mít nějakou příčinu a chce to sledovat o to bedlivěji, jestli to neni právě to nebezpečí.
Louky záleží na tom co v sobě má je to potřeba upřesnit.
Co v sobě má.....kdyby to bylo tak lehké zjistit, tak už bysme možná byli všichni mnohem dále. Bohužel v téhle době to asi není možné zjistit, co v takovém včelstvu je špatně, protože pořád se říká viry.......ale nějakej odbornej název nějakého konkrétního viru?
Referenční URL's