Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A tiež by som sa nesústredil na vek matky ale na to čo robí, ako sa prejavuje... Smile
Petr, dovolil by som si s Tebou nesúhlasiť. Prečo? Nejaká skúsenosti s matkami z TV mám aj ja, ale odvolám sa na ing. Čavojského, ktorý s kolektívom ešte v Ústave včelárstva v Liptovskom Hrádku, vyhodnotil záznamy o TV z ústavného včelína a včelstvá s prirodzenými matkami, V konečnom dôsledku boli lepšie v porovnaní s M z TV. Bolo to uverejnené v časopise Včelár asi pred 15-20 rokmi.

O dedičnosti písal a presvedčoval ing. Foti z Rumunska, ale neviem či aj to bolo vedecky potvrdené. Možno je to tak, ale podľa mojich pozorovaniach to tak nie je. TV je prirodzená fenomén každého včelstva, pretože v živote včelstiev sú okamžiky, keď včelstvo sa dostane do situácie a ak má prežiť svoju "smrť"-degradáciu,tak túto svoju vlastnosť využije. Príklad: včelstvo sa vyrojí npr. s 3-4 (pre zlé počasie či nedostatok potravy, tú možnosť nemalo) ročnou M, včelstvo v obsadenej dutine vystavia dielo, M nakladie vajíčka, ale včelstvo s 3-4 ročnou M nemá budúcnosť a vtedy včelstvo využije svoju genetickú danosť a prinúti včelstvo položiť vajíčko do pripravenej materskej kolísky. Ešte predtým však si včelstvo zabezpečí trúdí plod od M, ktorú chce vymeniť. Takto zhruba to vidím ja. Je to môj osobný názor, ktorý som vypozoroval vo včelstvách, ktoré robili tichú výmenu.
No Petře nevím, zda matky z tiché výměny jsou ty nejkvalitnější. Vem si, že včelstvo provádí tichou výměnu matky v případě, že jim stávající nevyhovuje, tedy může třeba potomkům předávat špatné dědičné informace a z nich si včelky pak mají vychovat novou matku? Další věcí je, že matka z tiché výměny se musí s někým spářit - tedy záleží i na vlastnostech trubců a další věc, podle mě tichou výměnu ve včelstvech podněcuje více faktorů, jak mi třeba vysvětlíte, že v roce 2012 mi včely nepřijaly ani jednu sérii na odchov matek, přitom pak ve 4 z 7 úlů došlo prokazatelně ke konci léta k tiché výměně matky a to i v případě, že matky byly dvouleté. Přitom v minulých 4 letech jsem ani v jednom úlu tichou výměnu nezaznamenal, ani v případě, že matky byly tři roky i dvě i čtyři roky staré. Jinak ty 3 úly, které se k tiché výměně neodhodlaly, tak v nich byly matky z toho roku a odchované v oddělku.
Já si myslím, že tu tichou výměnu u nich třeba ten rok mohlo zapříčinit to, že jim z jara ujel vlak - na jarní snůšku chyběly včely, stará generace odešla a mladá nebyla, takže u včel muselo dojít k nějaké paměti, matka nestihla dostatečně zabezpečit jarní rozvoj, tudíž jim nevyhovovala a tak byl tlak získat jinou matku, která by toto další rok napravila, ale je to jen spekulace, pravý důvod může být někde jinde.
(02.05.2013 19:06)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Je vcelku jedno jestli Vigor či Singer určitě zde najdeš popis jedné či druhé a podle svích představ si vyber.Podstatnější je spíše vzít v případě F1 matky s podobných podnínek tedy od chovatelů z vyších poloh.

Našel jsem si Vigorky ze stejné nadmořské výšky, ale narazil jsem na problém, kdy provést prostou výměnu matek. Chovatel mi napsal, že nejlepší je až začátkem září.
Není to riskantní?
Jarda
V podletí je úspěšnost přijetí matky velmi vysoká, včely si jsou vědomy, že další pokud už nemají.
Milan, včely si nemôžu uvedomovať neprítomnosť M, cítia len pudove, že im v úli chýba typická materská látka, pritom ak majú v úli otvorený plod začnú ošetrovať niekoľko larvičiek, aby si vychovali novú.
Človek i v tomto si dokáže pomôcť aby včelstvo M prijali v hociktorom letnom čase, vymyslel si dokonalú metódu na jej prijatie. Ja s tým už dlhé roky nemám problém.
Prosím o radu.
Mám šest včelstvev a potřebuji v nich vyměnit tříleté matky. V příštím týdnu mi mají přijít matky nové.
Jakým jednoduchým způsobem lze toto provést, abych včely co nejméně rozebíral a rušil?
A aby výměny proběhly s relativně s dobrým výsledkem úspěšnosti, vzhledem k použité metodě.
Děkuji předem za rady, Pavel.
pokud jí chceš vyměnit, tak je rozebrat a rušit musíš. Prostě musíš vychytit starou matku a přidat v klícce mladou.
Ak máš úspešne pridať matky do včelstiev priamo, musíš dodržať zakladné pravidlá na prijatie matky do rozbehnutého včelstva, takéto včelstvá prijmú matku len ťažko, takže musíš dodržať moje pokyny.
  1. už zajtra odober trojročné matky, vlož ich do klietočky, pridaj do nich cukromedové cesto a odlož do úľa, ak pridanie mladých matiek zlyhá, môžeš ich vrátiť do včelstiev. Je to len poistka
  2. došlé matky tak ako ti prídu vlož do včelstiev, ale ich otvárať nesmieš, svojej chvíle sa dočkajú. Včely ich napriek zahryznutia sa včiel do sieťky budú podávať potravu.
  3. všetky včelstvá začnú odo dňa odobrania matiek robiť náhradný-nouzový chov matiek, takže situícia bude vypadať takto: odobral si staré matky a dal si ich do klietočiek, včelstvá začnú robiť nouzový chov matiek, nové matky vložíš tak ako prídu do uličiek jednotlivých včelstiev kde si počkajú na deň D.
  4. náhradný chov dospeje do stavu, že vo včelstvách je zaviečkovaná prvá MB z náhradného chovu (môže to byť na 5 deň od odobranie starých matiek), novým matká sa nič v klietkach nestane.
  5. ak zbadáš, že vo včelstvách je zaviečkovaná prvá MB- materská bunka z náhradníňého chovu, môžeš na pridávacích klietkach otvoriť otvor s cukromedovým cestom. Včely postupne vyjedia mladé oplodnené matky zo zasielacích klietok, včelstvá postupne matky prijmú medzi seba, ktoré začnú do troch dňoch klásť prvé vajíčka.
  6. s narazenými materskými bunkami z náhradného chovu nemusíš nič robiť, včely ich behom 1-2 dňoch zrušia, čo je dobrým znakom pre teba, že prijatie matiek je úspešné. Prajem ti úspech.
ja to robím podobne ako anton,s tým rozdielom že po zaklietkovaní starej matky ju ponechám vo včelstve,včely ju cítia a náhradné materské bunky nenatiahnu..odstránim ju na 8-9 deň a tým pádom včely po jej odstránení už nemajú náhradné mb z čoho vytiahnuť..na druhý deň po odstránení starej M,pridám mladú v klietke zatvorenú CM cestom..nikdy sa mi nestalo,že by ju neprijali..Až tento rok,keď si u nás príroda postavila hlavu..všetko čo sa týka matiek(prijímanie sérií,oplodňovanie,rozkladanie sa,pridávanie do včelstiev)sa mimoriadne nedarí..napr.urobil som si 9 odložencov(1plást plod,1 zásoby,voda včely,odniesol som na druhé stanovisko,za 7 dní som odstránil náhradné mb a vložil po 1 pripravenom matečníku..vo všetkých 9 som o týždeň našiel uhynuté nevyliahnuté matky(matečníky neboli poškodené)vyhodil som ich a na druhý deň som pridal do každého odloženca oplodnenú M,vo vyjedacej klietke..z 9 mi 6 zabili..tak som do tých 6tich pridal opakovane ďalšie,uvidím ako dopadli..odložence boli v stave na husto obsadených 3plástov 42x35,s už len pár bunkami vybiehajúceho plodu,za týchto okolností by po minulé roky prijali aj motýla Smile..mám celkom hlavu v smútku,koncom mesiaca mám slúbené pradedky od p.cimalu,a to by bol drahý špás,ak by mi ich takto bezdovodne zlikvidovali..tak ak je situácia aj u vás ovplyvnená niečím tam zhora,čo u nás postavilo doterajšie osvedčené dlhoročné postupy úplne nahlavu,dávaj pozor a nepridávaj matku do včelstva ktoré má vlastné materské bunky..tento rok to nemusí vyjsť..
Prepáč Gusto, ale Tvoja prvá veta je zmätočná, pretože mám stovku pokusov , pretože odobrané, ale i mladé M, bežne skladujem v úli kde je Matka, matky dlhodobu prežívajú a pri odobraní úľovej matky, včelstv aj za prítomnosti matky v klietke, vždy postavia náhradné materské bunky.

Spomeniem len jednu moju najväčšiu blamáž s uzatváraním matiek na 21 dní pred fumigáciou včelstiev proti klieštikovi, lebo som si myslel to, čo si tu napísal. Len v skratke, do nepriechodných klietočiek pre včely k uzavretej matke, som umiestnil 30 mladých matiek od 20.9 do 1.10, na 21 deň som matky vypustil a do jari som ich už nekontroloval, čo bola moja fatálna chyba. Po vypustení 30 matiek, úľové včely všetky zabili a zistil som to až na jar, v každom úli včely urobili náhradný chov a ja som si to neskontroloval. Až pri prvých jarných prehliadkach, v úľoch bolo 30 krásnych matiek, akurát nebola ani jedna oplodnená (neboli už trúdy na trúdich zhromaždiskách), všetky kládli vajíčka, ale neoplodnené !!!!!!!, mal som šťastie v tom, že vtedy som choval do zimy dve včelstvá nad ebou a nebol ich problém spojiť.

Takže pozor na takéto rady, včely vnímajú matky v klietkach, ale nezískavajú od matiek materskú látku a ak majú možnosť okamžite zakladajú náhradný-nouzový chov!!! o tomto sa môže presvedčiť každý, že tzv."vôňa" matky nestačí na zastavenie náhradného chovu. Včely potrebujú materskú látky pre všetky včely v úli a tú ak aj ziskajú jej jej tak málo, že náhradný chov uskutočnia. To si môže každý vyskúšať.
Anton ď.za upozornenie,zabudol som napísať že klietky v ktorých som väznil matky,neboli klasické pridávacie,ale také"kapsy" z včelárskeho pletiva,cca 5x10 cm,hrubé cca 1cm,aby to šlo zavesiť medzi rámiky..pri použití týchto klietok(30ks ročne,niekoľko rokov po sebe)som nenarazil ani na jeden prípad stavania núdzových m.,čo ale v prípade použitia iných klietok je ako spomínaš dosť možné,tak Pavle bacha aj na to,určite plodisko treba pred pridaním novej M pozrieť a príp.matečníky vylámať..
To by mě zajímalo, jak mění matky včelaři s počty včelstev 30 a více.
Protože když to tady tak čtu, tak si nedovedu představit, že to dělají takto zdlouhavě.
Nemáte někdo nějakou zkušenost nebo radu od včelaře s větším počtem včelstev, jak se dá provést výměna matky jednodušeji.
Ale na druhou stranu, výše popsané metody jsou zase asi docela spolehlivé. Musím vyzkoušet.
Honza
jednoduchšie? starú vychytíš,rozotrieš ju po klietke v ktorej je nová zatvorená cm cestom a zavesíš do úľa..
Mám letošní kladoucí matku, bylo by možné jí přidat do slabého roje (je na třech plástech 39x30), který svou kladoucí matku má?
Díky za radu, Honza
Stará-pôvodná M má svoju charakteristickú chuť a my ju rozostretú v klietke ponúkneme chuť (nie vôňu) materskej látky, nová M má taktiež svoju charakteristickú chuť, takže pochybujem, že pridanie matky bude bezpromlénové.
Treba byť trpezlivý a postupocvať aj pri trojrámikovom včelstve opatrne, ja radím, Matku vložiť do pridávacej klietky na 6-7 dní, do vyjedacieho otvoru CMC ( cukro medové cestu), otvor prekryť.

Po 6-7 dňoch väzenia odstrániš všetky MB a pridávaciu klietku obanžíme, aby CMC včely mohli svoju budúcu M oslobodiť. Dlhá doba vňznenia, áno, ale istota je vždy lepšia, ako prísť o mladú M, tá ak ostane vo včelstvu 6-7 dňovú prestávku dobehne.
no slabý roj.. jako první většinou vylétá stará matka s rojem, jestli se jedná o takovou matku, pak bych s výměnou neváhal. roj na 3 plástech bude spíše poroj, ten bych kdyžtak posílil třeba o smetenec po vytočení nebo v současné době o tři rámky zavíčkovaného plodu.
Včera jsem dal do dvou včelstev matky v přidávacích klíckách. Jedná se o matky z ušlechtilých chovů. Včelstva se před 14 dny vyrojila a nemají matky a už ani i žádný plod. Jsou tam spíš samí trubci a něco včel, ani nevím, jak je to možné.
K matkám v klíckách se včely chovají pěkně - nezakusují se do klícky, a ani včera se nezakusovali, ale právě naopak, neustále klícku olizují a strkají do ní jazýčky, aby se mohli matky dotknout.
Mám už odkrýt vyjídací prostor, když po matkách, jak se alespoň mě zdá, včely tak touží?
Přece jenom už mají dlouhou přestávku v plodování a včel v úlech ubylo, a jestli teď ještě něco bude, tak aby vlastně byly nějaké včely, které by to nanosili.
Děkuju za rady, Josef.
já matku pustil včera do úlu za už 24 hodin po osiření, pokud se takto k matce chovají, tak bych neváhal. Ostatně ti hodně napoví i to, jak se k ní budou po umístění na plást chovat, zda kolem ní vytvoří kolečko a budou jí olizovat, pak je vše tak jak má, Pokud do ní začnou kousat, pak bych matku opět uvěznil, protože něco bylo špatně. Nejlepší je přidávat na plást, vedle kterého jsi umístil matku a kde je hodně včel, které matku chtějí. Jinak pokud chceš přidat matku hned, tak udělej umělé zrojení. Včelky sesypej do rojáku, který otevřeš nad klíckou s novou matkou, ty které matku budou chtít, vytvoří kolem matky roj, který hned zle usadit do rojáku, protože se jedná vesměs o mladušky, létavky odlétnou a vrátí se do původních úlů. A pokud potřebuješ mít létavky, tak pak stačí úl s novou matkou dát na místo nějakého původního. Létavky se pak do něj vžebrají. Tohle se mi osvědčilo jako nejlepší způsoba jak přidat matku z ušlechtilého chovu, zejména inseminovanou.
Tak jak sme psal v tématu péče o roj-měl sem smetenec. od ůterka byl ve sklepě dodneška-bohužel sme byl pryč- včely kolem klícky vystavěli krásné srdíčko jenže tak krásně, že ji zastavěli-matka v klícce mrtvá Sad Je mi do breku, tohle mě prostě vždicky hrozně mrzí, zvlášť když to byla matka od tud z fóra, od Pepy. Byl ochotný a matku poslal. Nechápu co je to popadlo.,, bohužel, sme vůl a neměl sme klasické dřevěné Ačko, ale plastovou s feromonem. Jestli byla klícka nějak špatně nahlá, ale zavěsil sem ji tak, jako by byla vložena mezi rámky. Vím, že jsou občas neúspěchy, ale tenhle mě teda vážně mrzí Sad aach jo..ConfusedConfused
Referenční URL's