Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.06.2013 20:46)Josef K napsal(a): [ -> ]Včera jsem dal do dvou včelstev matky v přidávacích klíckách. Jedná se o matky z ušlechtilých chovů. Včelstva se před 14 dny vyrojila a nemají matky a už ani i žádný plod. Jsou tam spíš samí trubci a něco včel, ani nevím, jak je to možné.
K matkám v klíckách se včely chovají pěkně - nezakusují se do klícky, a ani včera se nezakusovali, ale právě naopak, neustále klícku olizují a strkají do ní jazýčky, aby se mohli matky dotknout.
Mám už odkrýt vyjídací prostor, když po matkách, jak se alespoň mě zdá, včely tak touží?
Přece jenom už mají dlouhou přestávku v plodování a včel v úlech ubylo, a jestli teď ještě něco bude, tak aby vlastně byly nějaké včely, které by to nanosili.
Děkuju za rady, Josef.

Josef, daj pozor, aby si o tie matky neprišiel svojou neopatrnosťou. 2 týždne od vyrojenia včelstiev, neznamená, že tam matky nie sú, ony sú tam, ešte sa noplodnili a ty ich nevieš nájsť. No na druhej strane, ak si presvedčený, že v úľoch skutočne nie sú matky, tak daj včelám možnosť, aby si matky z klietok uvoľnili a CMC vyjedli.
Ahoj,

prosím o radu. Včelařím teprve druhým rokem. Ted bych si chtěl udělat oddělky. Koupil jsem si nové rozkladené matky. Nejsem jistý, jestli by nebylo lepší udělat smetenec, než oddělek. Ještě poprosím, protože v tom mám tak trochu chaos, jestli mi doporučíte nejlepší postup, jak oddělek či smetenec vytvořit. Pročítal jsem spoustu návodů, doporučení a atd..

děkuji míra
Merano: v tuhle dobu jdou matky pridávat dobře. Udělej oddělek smíšením včelami obsazených plodových plástů z vícero včelstev(přijímají matku ochotněji). U zvláště cenných matek je ale smetenec téměř na jistotu.
Jednoduše do nástavku příjde 3-5 plodových plástů(ideálně jen se zavíčkovaným plodem) + přimést včelky z 2-3 plastů. Vytvořený odd. je dobré umístit dočasné na jiné místo a nechat během pár hodin odlétat starší včelky(prevence loupeže). Pak umístit na definitivní místo. Matku přidat v klicce s odkladem(tzn. nechat zatim uzavěru k těstu). Druhý den skontrolovat bez většího rozhrabávání oddělku. jak se k matce chovají. Zakusování do klícky, příliš hustě obsazená klícky znamená, že je někde problém(např. naražený nouzový matečník-kontola a vylomení). Pokud je klícka středně obsazená, včelky matku krmí a mavají křidélky, lze uvolnit cestu k těstu Smile Po vysvobození matky klid!
a v klícce mám nechat pouze matku, nebo i další včely, které mi přišly s ní?
Doprovod odstraň-zabij, do klícky pouze matku.
Chtěl bych se zeptat na zkušenost s přímým přidáním matky do nově vytvořeného oddělku.

Chytil jsem matku z roje (včely se vrátily následně zpět do úlu), malinko jsem ji vykoupal v medu a "vrazil ji naostro" do cizího vytvořeného oddělku.
Cizí včely se k ní chovaly moc pěkně, po 2 dnech stále živá. Je to vhodná metoda?

Má nějaká negativa?
(26.06.2013 10:58)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]................... Po vysvobození matky klid!

Jak dlouho klid? Přidával jsem matku kmenovému včelstvu a potřeboval bych vytočit zralý med.Huh
(26.06.2013 11:28)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Doprovod odstraň-zabij, do klícky pouze matku.

Nechci rozjíždět flame, ale myslím že jde o nepodložený názor.
Respektive, že vychází z veterinárního nařízení (dnes již neplatného). Někdy v osmdesátých letech byla věta: "Doprovod usmrtit!" součástí dokladů dodávaných s matkou.

Z mých chabých zkušeností vyplývá, že ponechaný doprovod nemá vliv na úspěšnost přidávání matky.
Já zas slyšel názor, že vliv má. Že doprovodné včely předávají mateří látku včelám na klícce.
..nemá negatívny vplyv,by som povedal,teda aspoň som tak rosipa pochopil Smile
TOM-Z: v době mimo slídění stačí pár dní, pak kouknout zda jsou vajíčka, bez kouře a rychle zavřít. Matku netřeba hledat pokud je zakladeno.
Na vajíčka v rychlosti kouknu, ale jak dlouho čekat na odebrání medu?
dokud med nebude zralý na vytáčení
Byl k odebrání už při přidávání matky, ale nechtěl jsem rušit včely.
tak bych na nic nečekal vy točil, má být zas lepší počasí a třeba ještě něco nanosí
Problém je v tom, že nová matka, nebude v bezpečí a opravdu včelami přijata, dokud nebude mít v úlu opravdu svoje včely.
Do té doby, může větší zákrok, nebo použití kouře, způsobit její zabití včelami a následný nouzový chov nové M.
Během této doby, je několik kritických období, kdy je nebezpečí větší.

Takže na to mysli.
Nerad se chlubím neúspěchy, ale s přidáváním matky po neúspěchu loňském, letos žel opět. Můj postup - původní matku ze včelstva vychytnu a včelstvo nechám hodinu osiřelé, následně přidám matku novou, bez doprovodu a se zaslepeným vstupem v klícce (kladoucí volně spářená F1 za stejnou, volně spářenou). Původní matku usmrtím a "rozmažu" ji po klícce matky nové. Po dvou dnech vylámu nouzově naražené matečníky a po dalším dni uvolním vstup k medocukrovému těstu. Tentokrát včelstvo novou matku pravděpodobně opět nepřijalo a zůstalo osiřelé bez nově nakladených vajíček a plodu (kontrola po cca týdnu od uvolnění vstupu do klícky), tzn. žádný matečník či nově vylíhnutou matku jsem nepřehlédl. Chtěl jsem se vyhnout výměně matek přes tichou výměnu, mám v okolí dost bodavé včely, ale je to až k nevíře, že zatím, když jsem věci ponechal na přírodě to klaplo vždy, když jsem jim do toho začal dělat po mém, co se matek týká, 100% neúspěšnost.
Je to zvláštní, protože toto jsem vždy považoval za osvědčený postup, ale podruhé bez úspěchu. Obávám se, že budu muset začít užívat metodu vytvoření minivčelstva s novou matkou a následně je spojit se včelstvem s matkou odebranou. Jen nechápu, jak takovou pracnou metodu mohou zvládat včelaři, kteří mají včelstev stovky.
Abych se vyhnul případným spekulacím, jednalo se o matky "příbuzné" - obě singerky z Jabloňan, takže nic nepodobného
Výměna M pomocí oddělku je velmi nenáročná. Stačí jen vzít nástavek s oddělkem a postavit ho na včelstvo se starou M koncem října. To je celé. Hotovo, ostatní zařídí včely.
Po nějakém čase, je možno ten nástavek podsunout pod MK, KK, dle situace a sezení chomáče.

Mimoto dobře udělaný oddělek přijímá M velmi dobře, tak jako smetenec (umělý roj). A když se takový odd. udělá v květnu, doba blahobytu, (tedy obvykle), nevyžaduje ani moc velkou péči, jde to jako na drátkách téměř samo. Tím tedy nemluvím o letošku, to je zcela specifická sezona.
(28.06.2013 10:20)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ].................... je několik kritických období, kdy je nebezpečí větší.

Takže na to mysli.

Myslím na to, ale mají jeden medník plný a druhý ze 2/3 také. Med ze stejného období z jinych úlů začíná pomalu krystalizovat a matce jsem před týdnem ve čtvrtek uvolnil cestu k těstu. Než bude mít svoje včely v úlu med nedostanu ven. .........a teď babo raďUndecided
Můžeš zkusit použít výkluz pod nejhořejší medník.
Nebo celý medník odnést stranou a tam včely smést do rojáku. A po uklidnění je vrátit do včelstva.
Osobně jsem to tak nikdy nedělal, takže bez záruky úspěchu. Záleží na mnoha faktorech.
Referenční URL's