Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Antone, to je nedorozumění.
V příspěvku #297 jsem se jen ptal, jestli myslíš matku jen zaklíckovat nebo rovnou utratit.
V příspěvku #299 jsem odpovídal Spedemu na obě jeho otázky. Asi byla chyba, že jsem Spedeho v příspěvku neoslovil.
Opravdu to nebylo to nic proti Tvé radě, za tu jsem vděčný a v žádném případě ji nechci zpochybňovat.
Jak jsem psal, tak jsem vkládal 4 inseminované matky. Dnešní kontrola ukázala, že 3 matky jsou vytažené z klícek a pěkně zakládají plochy plodu. Matečníky, které v panice vystavěly, tak je pěkně zase ruší. Bohužel s tou poslední si nevím rady. Byla vložena do úlu, kde se mi matka nespářila díky mé nedbalosti. Matku jsem viděl a včely se k ní chovají pěkně, tak si říkám, že je možné, že v úlu, už nejsou žádné krmičky, které by matku stimulovaly na kladení. Třeba je to můj výmysl. Tak jsem vzal z jiného včelstva plást s mixem plodu i se včelama a natvrdo jsem je vložil mezi rámky úlu s inseminovanou matkou. Zítra se půjdu podívat jak to dopadlo, tak držte palečky, abych nenašel matičku s nožičkama nahoru Big Grin
Jak dlouho vydrží matka v zasílací klícce s doprovodnými včelami? Zítra mi mají přijít matky a to má celý den podle předpovědi počasí pršet. Stanoviště mám venkovní a měnit matky v dešti asi nebude to pravé. Nebo jak postupovat, když je potřeba výměnu o den (max. dva) odložit?
Den dva určitě v pohodě-přeject prstem nymočeným, nechat někde v klidu, žádný průvan, může být přítmý, a rozumná teplota.
(19.08.2013 10:53)Boris napsal(a): [ -> ]Jak dlouho vydrží matka v zasílací klícce s doprovodnými včelami? Zítra mi mají přijít matky a to má celý den podle předpovědi počasí pršet. Stanoviště mám venkovní a měnit matky v dešti asi nebude to pravé. Nebo jak postupovat, když je potřeba výměnu o den (max. dva) odložit?

Ak je matka posielaná v klietke poštou, tak to trvá 2-3 dni a nič sa jej nestane, tak prečp by neprežila 2 až 7 dní, má sprievod včiel a zásoby v klietke, takže ak budeš matku skladovať vdoma v byte, tak sa je nič nemôže stáť. Bežne som to robil, takže skúsenosti mám, ale ak by si sa bál o matku, tak ju môžeš vložiť do hocikrotého úľa, aj domáce včely budú M kŕmiť a to aj napriek tomu, že sa zahryznú niektoré do sieťky na na prívod vzduchu.
Přišly mi tři nové matky poštou, podělím se o začátečnické dotazy:
  1. Je vhodné matky přidávat (při výměně v produkčních včelstvech) v zasílací klícce, nebo je lépe použít nějakou větší, aby matka měla více prostoru a bezpečí?
    Tato otázka mě napadla poté, co jsem druhý den po přidání objevil novou matku v klícce mrtvou i se dvěma doprovodnými včelami.
    Nebo byla chyba ty ponechané dvě doprovodné včely? Další dvě přidávané matky zatím v klíckách žijí, obě byly přidané bez doprovodných včel.
  2. To že matka žije, znamená, že ji včely přes klícku krmí? Omluvte moji neznalost - matka je vždy odkázaná na krmení od mladušek? Nemůže jíst sama těsto?
  3. Použil jsem způsob L. Dvorského, kdy jsem starou matku usmrtil a ponechal v klícce s novou přidávanou matkou. Takže mám nyní jedno včelstvo bez matky. Jak nejlépe tuto situaci nyní řešit? Zkusil jsem zatím přelarvit 7 larviček z jiného včelstva.
Pro úplnost - jedná se o včelstva, která plně obsedají 2VN 39x24 a matky měním, protože pocházejí z rojivých matek (roje) a jsou poměrně dost bodavé.
Budu vděčný za rady.
Boris, já jen dodám zasebe. já dávám ve velké dřevěná A klícce-matka má více prostoru kdyby něco. co jsem vysledoval, krmí ji přes síťku, a matka aj trochu těsta vyjedla z vykousávacího otvoru ze strany vnitřku klícky. V tuhle dobu přelarvovat myslím je už dost pozdě..
To jen taka krátká vsuvka od začátečníka Smile
Borisi přečti si jak jsem přidával já jako začátečník. Jinak matka je převážně závislá na krmení mladušek, které rozhodují jestli bude klást či ne. Jak jsem psal u inseminovaných matek, které jsem přidával. Jak píše Zdenek, larvení v této době je dost smrtící, počítej minimálně přes měsíc než bude tvoje matka. To máš skoro konec září a v této době se nachází pramálo trubců. I když se tvoje matka spáří, tak si myslím, že to nebude žádná sláva. Radši bych požádal někoho kolem sebe o matku, koupit novou matku nebo spojit.
Borisi,
matky na výměnu jste si měl objednat na druhou polovinu září. V červenci a v srpnu včely velmi často novou matku nepříjmou.
Když je Vaše včelstvo bez matky dost silné a má plod, objednejte si oplozenou matku a přidejte ji po vylámání všech naražených matečníků.
Ideální doba na výměnu je 9 - 10 dní po odstranění původní matky.
Kdybyste do té doby novou matku neobdržel, vylámejte za těch 9 - 10 dní matečníky a sledujte, jestli je ve včelstvu alespoň trochu zavíčkovaného plodu. Kdyby už "docházel", dejte tam plást s plodem z jiného včelstva. Ten si označte a až přijde nová matka, vraťte ho do původního včelstva(matečníky vylámat) a místo něj tam zavěste matku v klicce.
Ze zdravotních důvodů se mají doprovodné včely utratit. 2 dny nechte klícku zavřenou a pak pusťte včely k vykousání medocukrové zátky.
(21.08.2013 22:08)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Borisi,
matky na výměnu jste si měl objednat na druhou polovinu září. V červenci a v srpnu včely velmi často novou matku nepříjmou.

Túto vetu už čítam 50 rokov, ja ju však považujem za neopodstatnenú, pretože som v tomto období vymieňal matky a nestalo sa mi, aby mi matku včelstvo neprijalo z titulu, že je júl a august -červenec-srpen. Všetko záleží od techniky jej pridania do včelstva. Podstatou je, ako oddelíme otvorený plod v úli od včiel:
  • jedna možnosťm ktorú praktizujú včelári, počkať s pridaním matky, kým je čo i len jedna bunka s plodom otvorená, to je spôsob, ktorý vlastne praktizujú všetci včelári, akurát tí nedočkaví matku pridajú do včelstva napospas včelám, ktoré ju zabijú.
  • kto nechce toľko čakať, môže spraviť preleták tak, že celé plodisko preloží hore, medník dole a medzi debničky vloží medzidno. Všetky včely, ktoré boli zalietané na hlavný letáč, sa vrátia postupne "domov". Týmto získame osirotené včelstvo, ktoré nemá plod a preto je už po 2 hod. schopné prijať pridanú matku v klietke istené CMC, pretože inú možnosť nemá, nemáí plod. Matka už na druhý deň kladie vajíčka. Tak získame dve včelstvá, ktoré spojíme po 5,10,15 dňoch, čím získame silnejšie včelstvo. Niekto povie, že odelím len medník a M pridám tam, ale to je zradné, pretože všetky lietavky odletia do svojho letáča a pridané M ostane s malým počtom včiel.
  • existuje aj druhá varianta, znovu to bude preleták, lenže plodiko prenesieme na iné miesto, lietavky sa vrátia domov a do takéhoto včelstva je nie je problém matku pridať,istotne ju včely príjmu
Oba způsoby, které jste popsal, jsou optimální a zejména přeléták většinou používám.
Boris ale použil způsob vychycení staré matky a vložení nové v přidávací klícce do včelstva, kde je i plod všeho stáří.
Při použití tohoto způsobu si za citovanou větou stojím.
(21.08.2013 21:14)Spede napsal(a): [ -> ]......larvení v této době je dost smrtící, počítej minimálně přes měsíc než bude tvoje matka. To máš skoro konec září a v této době se nachází pramálo trubců. I když se tvoje matka spáří, tak si myslím, že to nebude žádná sláva.......

.....a než se bude líhnout její první plod, bude minimálně polovina října. Letní včely budou pryč a zimní se Ti dosud nenalíhly....
Tedy za předpokladu, že o ně bude mít v tu dobu vůbec kdo pečovat.
Otázkou zůstává, jestli je zrušit hned, nebo jako absolutní trosku až na jaře (pokud to vůbec přežijí).....
Osobně jsem pro variantu "1". On je tak trochu rozdíl "sečítat a počítat". POČÍTAT je totiž vyšší level.
iRP
Všem děkuju za příspěvky. Chápu, udělal jsem hrubou začátečnickou chybu, spíš chyby.
Metodu přeletáku mohu použít i teď, když už je nová matka v klícce?
Nebo bude lépe počkat a prostě uvolnit těsto po zestárnutí plodu? (týká se zbylých dvou, pokud ještě žijíHuh)

A k tomu nevydařenému přidání:
(21.08.2013 22:08)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Kdyby už "docházel", dejte tam plást s plodem z jiného včelstva.

Počítám, že plást s převážně otevřeným plodem, aby měly mladušky koho krmit(?)



(21.08.2013 23:26)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Otázkou zůstává, jestli je zrušit hned, nebo jako absolutní trosku až na jaře (pokud to vůbec přežijí).....
Osobně jsem pro variantu "1".

Pane Pešku, tou variantou 1 myslíte zrušit celé včelstvo? Tedy např. nechat (po částech?) vžebrat do jiných včelstev? Nebo spojit přes noviny?

Omlouvám se za tu natvrdlost, ale pro mě to opravdu nejsou samozřejmé věci. Takže ještě jednou děkuju - za trpělivost.

EDIT: A ještě dotaz k metodám přeletáku: používáte výrazy plodiště a medník. Tyto moje včely jsou však na 2VN a v obou mají plod. Plodištěm tedy mám rozumět prostě spodní VN a medníkem horní VN bez ohledu na to, že je plod v obou VN? Pak to ale nemůže fungovat...(?)
(21.08.2013 23:26)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ].....a než se bude líhnout její první plod, bude minimálně polovina října. Letní včely budou pryč a zimní se Ti dosud nenalíhly....
vůbec přežijí).....

Rosťo, nerozmýšľal si o tom, že to môže byť aj inak? Ja viem, že si to v knihách neprečítaš, ale som dospel k poznaniu, že to môže byť aj inak, že dlhoveké včelyy sa "neliahnu" dlhoveké, ale že sa nimi stávajú postupne, kŕmením sa peľom.

Raz bol včasopise Včelár, uvádzaný príklad včelstva, keď včelstvu v 7. mesiaci odišla M, včelár pridal novú, ale tá už do zimy neplodovala, takže do zimy išli len včely vyliahnuté v 7.mesiaci, čo mal byť dôkaz, že tie včely sa stali dlhovekými postupne, pritom to mali byť včely krátkoveké.

Ja mám však aj presvedčivejšie dôkazy o tom, že časť včiel po vyliahnutí, sa stáva dlhovekými a to z každého plodokruhu v mesiaci 7., 8., a 9.keď som spájal pred zimou dve včelstvá a očakával som po zime silné včelstvo, no sila tohoto včelstva bola taká ako u nespájaných včelstvách, váha priemerná. Na ďalší rok som termín spájania stanovil na koniec augusta, výsledok takto spojených včiel bol lepší ako keď som to robil okolo 10.8 Nakoniec som zistil, že ak včelstvá spájané v 10. mesiaci, je to včelstvo 1+1, čiže malo dvojnásobný opočet dlhovekých včiel, čo svedčí o tom, že proces vzniku dlhovekých včiel je ukončený až koncom 9.mesiaca.

Ja viem, že sú to len slabé argumenty, aby to niekto uznal, ale aspoň som sa o to pokúsil, čiže môj záver je: dlhoveké včely vznikajú postupne na základe požierania kvaltného peľu. Či mám pravdu, ukáže čas.
Ano, bez milosti zrušit. Začal jsem totiž vyznávat filozofii př. Dvorského - lepší přijmout ztráty na podzim, než po hromadě naprosto zbytečné práce a jiných investic (např. cukr) na jaře. Výsledek je totiž stejný. Ve finále totiž "před medometem" stejně nestojí. Pardon, až na dotaci D1. Je ale otázkou, zda těch pár drobných za to stojí.
Vlastní spojení udělej tak, že na včelstvo, které potřebuješ posílit, položíš mateří mřížku, na ní obyčejné noviny a na to položíš rušený nástavek tak, jak je. Dobré je tam dát nějaké krmení - alespoň 2 skleničky 0,7 litru s cukrem. Samozřejmě s vodou a kamínky. Ideální je ho umístit dovnitř tak, aby mohlo posilované včelstvo po prokousání novin odebírat.
Celé to pak uzavři a nech 2 - 3 dny v klidu. Ke spojení dojde pomalu, nenásilně a o to jde.

Mřížka je tam proto, abys po spojení nemusel matku hledat po celém úle a noviny jsou tam proto, aby jimi pomalu pronikaly vůně jednotlivých uskupení a ke spojení došlo pomalu, až po jejich prokousání. Po onom odkladu pak pouze odstaraníš zbytky rozkousaných novin a rámky upořádáš. Dobré je opět naadit další krmení, aby se to vše zkonsolidovalo.

Založil jsem teď na podzim cca 50 oddělků. Ne všechny měly stejnou startovací pozici. Jedněm chyběly zásoby, ve druhém bylo málo včel, v dalších.... Prostě nyní k posílení toho, co potřebuji položím mřížku, noviny a klidně dám celý "medníkový nástavek i se včelami z jiného (produkčního) včelstva. Samozřejmě v tom produkčním včelstvu jsou dosud nasazeny mřížky, jak jsem o tom psal v příspěvku http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Meleci...7#pid54587
Je mi jedno, že jsou v tom nástavku hlavně létavky, jichž se většina vrátí. Ona se jich ale cca třetina "ujme" a těmi je ten dotyčný oddělek posílen. Pokud je to posílení málo účinné, klidně znovu stejným způsobem mohu kdykoli zopakovat.
iRP
(22.08.2013 7:14)Boris napsal(a): [ -> ]EDIT: A ještě dotaz k metodám přeletáku: používáte výrazy plodiště a medník. Tyto moje včely jsou však na 2VN a v obou mají plod. Plodištěm tedy mám rozumět prostě spodní VN a medníkem horní VN bez ohledu na to, že je plod v obou VN? Pak to ale nemůže fungovat...(?)

Boris, máš pravdu zabúdame, že niekto už má inú technológiu chovu včiel a preto len ťažko môže moju radu každý využiť. Ja včelárim s materskou mriežkou (Mmr), čiže to čo je pod Mmr, je plodisko, to čo je nad ňou je medník a môžut o byť až 3 debničky slov. miery B, preto moja rada môže fungovať pre pridanie M len tam ak máme takto úľ usporiadaný.
MUDr.Vladimír Šumera napsal(a):Kdyby už "docházel", dejte tam plást s plodem z jiného včelstva.

S jakýmkoliv plodem. Jde o to, aby nebylo včelstvo bez plodu, než seženete matku a aby se nevyvinuly trubčice.
(21.08.2013 22:08)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Borisi,
matky na výměnu jste si měl objednat na druhou polovinu září. V červenci a v srpnu včely velmi často novou matku nepříjmou.

V druhé polovině září tedy mohu matku měnit přes klícku bez 9-10denního odkladu?
ja len pridam jednu poznamku, ak spajate vzdy kladte slabsie vcelstvo na silnejsie - to mi tam chybalo upozornit zacinajucich vcelarov
Ano, samozřejmě pomocí přidávací klícky. Přijetí má stejnou úspěšnost jako na jaře.
Do toho bezmatečného včelstva ale sežeňte matku co nejdříve, aby ještě něco nakladla.
A jestli chcete mít opravdu mírné a pracovité včelstvo, zavolejte ing. Pavlu Cimalovi. S jeho matkami je u nás největší spokojenost. Telefon a mail i ceny matek najdete na http://www.vcelimed.cz/sezona/
Referenční URL's