Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pro: 11macik...
Nejsem si dvakrát jistej, že by na tomhle záleželo....proto bych chtěl vědět ...PROČ?
(22.08.2013 11:05)Boris napsal(a): [ -> ]
(21.08.2013 22:08)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Borisi,
matky na výměnu jste si měl objednat na druhou polovinu září. V červenci a v srpnu včely velmi často novou matku nepříjmou.

V druhé polovině září tedy mohu matku měnit přes klícku bez 9-10denního odkladu?

To môžeš hocikedy, ak vo včelstve alebo časti včelstva už nebude otvorený plod.
(22.08.2013 17:37)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Víte, tohle je největší problém české kotliny a sice to neskutečně blbé a nevýnosné zachraňování všelijakých chcípáčků a neduživců. Návody jak to provést by jistě zabraly několik regálů v knihovnách. Proč vše, co nesplňuje moje představy o průměrném a lepším včelstvu neutratit? Na místo mizerného včelstva přijde nově vznikající včelstvo z odělku a spolehlivá jistota min. dobrého výnosu v příštím roce. Naopak jakákoliv záchrana touto dobou je pouze vyhazování peněz nic jiného! Je to také to nejlepší, co můžete pro zdravotní stav svých včelstev udělat! Nebo víte snad naprosto přesně, z jakého důvodu včelstvo už delší dobu klempíruje? Věřte mi, že jsem nepoznal lepší systém než utrácet špatné a množit nejlepší. Netuším, proč z toho má většina takový strach! Vždyť k tomu prakticky nemusíte vůbec nic umět a jde to dělat velmi jednoduše. A to nemluvím o tom jak vám vylétnou průměrné výnosy! Zdraví R. S.

Možná byly moje příspěvky špatně pochopeny, nechci zachraňovat chcípáčky. Jen jsem chtěl výměnou matek napravit rojivá a poněkud divočejší včelstva. Rozhodně se o nich nedá říct, že by byla neduživá, spíš pravý opak.
Příspěvky o spojování včelstev jsem přesunul do správného téma. V debatě pokračujte tam. Děkuji.
Pěkný večer, nabízím zcela zdarma matku, mnou odchovanou ze srpna, která již kladla. Dnes jsem slučoval oddělky a zbyla mi. Je již oddělena od včelstva s několika včelami. Nechci ji rovnou zabíjet a tak pokud v této době někdo přišel o matku a chce ji, at se ozve. Pouze osobní odběr v Ostravě nebo v Šenově. Upozorňuji, že nejsem chovatel matek. tel. 737172010
Tom
Stalo se někomu, že po přidání označené výborně kladoucí matky ta přestala klást? Nebo se jedná pouze o dočasný stav? Před cca 14ti dny jsem přidal v klícce matku, když jsem starou matku zabil několik dní před tím a poté odstranil matečníky - napoprvé, když jsem ji asi po čtyřech dnech vypustil z klícky tak se včely ještě do ní pustily, ale okamžitě jsem je vytáhnul a plivnul na ně čímž byla matka zachráněna. Další den již proběhlo vypuštění matky z klícky OK. Dnes při kontrole jsem sice označnou matku našel, ale vajíčko jsem neviděl ani jedno. Může to být třeba kvůli krmení, které probíhalo ve stejnou dobu? Teď nevím co dál. Počkat ještě nebo nekladoucí matku zamáčknout a přidat další matku i s oddělkem?
v TAkto vysokom termíne sa teraz pridané matky nemusia rozklásť. Začnú až na jar. Ale stále je tu riziko............Ak je odloženec schopný prezimovania, tak by som tom riskol a pridal by somho až na jar, keď zistíš, že matka fakt sa nerozkládla.
Ja som raz predal dve matky kladúce z chovných úlikov a u druhého majiteľa sa zaťali a nerozkládli sa. Nič sa nedalo robiť, ked už skoro dva mes. nekládli ich vyradil a nabudúci rok som mudal jednu matku zadara. Tá už kládla dobre. ALe vždy je to riziko.
jednou jsem se také koncem srpna nebo až spíš v září pokusil o přidání matky, včelstvo vypadalo bezmatečné, bylo bez plodu, během přidávání se k matce chovalo pěkně, hned kolem ní utvořily včelky sluníčko a začaly jí olizovat a krmit, při následné poslední prohlídce za týden jsem však matku ve včelstvu nenašel, plod také žádný, byť v ostatních včelstvech ještě byl a matky v oddělcích ještě i kladly. Nechal jsem je osudu, při jarní prohlídce opět bez plodu, matka nikde k vidění, plod žádný, na česně zmateně běhaly létavky a včelky hučely víc než ostatní, na rozdíl od ostatních nelétaly, spíše pochodovaly po česně, v přední části v úle bez zásob, ale seděly v přední části, už jsem měl nutkání je spojit s ostatními plodujícími a vitálními včelstvy, ale něco mi řeklo, že jim zkusím dát ještě týden šanci, přesunul jsem jim rámek zásob do sedliska a během dvou dnů začaly nosit pyl, při následné prohlídce jsem našel neoznačenou matku a neřekl bych, že se jednalo o přidávanou matku z podzimu spíš šlo o úplně jinou matku, kde by se tam však vzala, když předtím včelstvo vypadalo jako osiřelé fakt nevím, ale kdo ví, testy DNA nedělám, tak nemohu vyloučit, že jen matce během zimy zmizela značka. Nespojit včelstvo však byl správný krok, protože v tom roce bylo 2 nejlepší co do medné produkce.
Greenhorn napsal(a):Počkat ještě nebo nekladoucí matku zamáčknout a přidat další matku i s oddělkem?

Počkat, klidně třeba až do jara.
(25.09.2013 11:20)JKL napsal(a): [ -> ]S tou likvidací plodu při 2. a 3. fumigaci - je to poněkud v rozporu s tím, že po zakrmení by se do včelstva již nemělo rýpat - má již postavené můstky mezi plásty a pokud je ve více nástavcích tak mnohdy i mezi nimy, což sníží riziko odtrhnutí od zásob v zimě. Manipulace před zimou s plnými plásty (vystouplé zaplněné buňky) je také riziko poškození nebo ztráty matky.

Můj dotaz sice příliš nesouvisí s tématem VD, ale reaguji na příspěvek z tohoto tématu týkající se můstků mezi plásty:
Když jsem koncem léta měnil matku, přidal jsem ji v klícce doprostřed horního nástavku, kde jsem vychytil starou. Protože jsem se pak do včel dlouho nedostal, včely mezeru mezi rámky (kolem klícky) prostavěly divočinou.
Domníváte se, že bude lepší divočinu zrušit a vrátit plásty k sobě a nebo se v tom (s odkazem na citovaný příspěvek) již nerýpat a nechat to jak je?
Boris, ak pôjdeš do včiel s citom, neublížiš im, včely vedia svoj chumáč znovu zjednotiť, dokonca znesú aj pozdejšie zásahy, takže divinu odstráň a plásty doraz na včeliu uličku. Raz som pridával včelstvu bez matky koncom decembra (-3°C) celé záložné včelstvo a v znáške to bolo najlepšie včelstvo. Včely všeobecne majú ohromnú prispôsobivosť a zvládnu aj takéto z hľadiska bojazlivých jednotlivcov 100 % šancu na prežitie, denných 16°C to umožňuje.
A ešte spomínajú sa tu voskové môstky medzi rámikmi, nie sú však pravidlom, sú náhodne vytvorené tam, kde sa vinou včelára dostanú plásty do tesnej blízkozkosti.
V tomto případě divočiny uprostřed horního nástavku bych do toho ještě šel a odstranil ji. Uvědom si, že na jaře budou v těch místech plodovat a pak tu divočinu odsrtaňovat s plodem znamená brzdit jarní rozvoj. Je ale nutné pracovat co nejšetrněji a pokud jsou buňky se zásobami vystouplé, tak pozor při srážení plástů k sobě, raději nechat větší uličku a vypustit krajní rámek. Jinak jak píše Anton - oni se s tím ještě do zimy porovnají. V listopadu ale bych už do nich nešel.
Tak jsem tu divočinu odstranil, ale bylo mi jí docela líto - byl to velice zajímavý útvar (z fotek možná tak nevynikne):

[Obrázky: P2680021.jpg] [Obrázky: P2680023.jpg]
CHtěl byc hse zeptat na takovou základní věc Blush, jak se vlastně počítá stáří matky? POkud se vylíhla letos, tak příští červen má rok a další rok je dvouletá a měla by se napodzim vyměnit?
Díky
Ja mením 3 ročné matky, zabyjem po agátovej znáške. Včely si vytvoria nové matku.
Matky už nechovám, nemám na to čas. Nemám ani záujem obnovit chov matiek ako registrovaný chovatel.
Nie je to finančne zaujímavé.
Pokud včelám matka nevyhovuje, vymění si ji samiWink Někdy to včelař ani nepozná, někdy jen tuší ( včelstvo je slabší a matka málo ploduje i za dobrých snůškových podmínek). Může se to stát u jednoleté, dvouleté, někdy naopak i tříletá matka může být velmi dobrá a včely si jí ještě ponechají. Matky hledám a značím jen když jsou nové, pak už akorát sleduji při běžných pracech ve včelách, zda je tam plod všeho stáří a pak u těch, kde chci opravdu měnit tak spojením s novým oddělkem,ale matky nehledám. Matky jsou označené, mám přehled a když objevím někde neznačenou, tak holt to včely vyřešily sami jak potřebovaly.
Ja matky neznačím, včelstva prezerám pravidelne každích 8 dní, takže viem či je vymena alebo nie. Z trojročnou matkov dolu z nou, nová mladá matka je vykonnejšia bez debaty. Potom sa to môže vypomstit a nechávat to na včely nie je to až taký dobrí nápad. Jedine že dakto chová včely na zábavu a je mu jedno kolko medu bude.
Mám včely jako koníček, ne jako továrnu na medWink Letošní 2 nejstarší matky měly medu stejně jako ostatní, ale zase jsou na jiném stanovišti než ty ostatní takže se to srovnávat a porovnávat nedá. Navíc vloni bylo málo medu, letos sice hodně ale melecitozního......na chov matek to byla taky bída, takže mne stačí, když nemusím kupovat med pro svojí rodinu a to se letos konečně prvně podařiloBig Grin
Jo a matky značím, to je to jediné, co celá rodina sleduje s nadšením- jak je nová matka velká a že tam fakt je a oni ji konečně vidí.....pro ně je to jediná a poslední možnost, pak už nemají odvahu semnou rozebírat včely, jen ty plemenáče při kontrole kladení a značení nových matek.
Včelstva každých 8 dní nerozebírám, musela bych to spočítat, ale celkově to vyjde pár krát za sezonu. Někdy je méně více.
(01.12.2013 18:41)Malej Franta napsal(a): [ -> ]CHtěl byc hse zeptat na takovou základní věc Blush, jak se vlastně počítá stáří matky? POkud se vylíhla letos, tak příští červen má rok a další rok je dvouletá a měla by se napodzim vyměnit?
Díky

Prvý rok,v ktorom sa vyliahla, sa matke nepočíta.
(01.12.2013 18:52)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja mením 3 ročné matky, zabyjem po agátovej znáške. Včely si vytvoria nové matku.

Pokiaľ si sa rozhodol týmto spôsobom meniť matky, bolo by výhodnejšie starú matku usmrtiť nie po, ale pred agátovou znáškou.
Referenční URL's