Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Buď jsem nečetl dost pozorně, nebo je to na jiné straně:

Včelařství, Veselý a kol. strana 39,: "Matka může žít 3-4 roky, avšakv chovatelské praxi racionálního včelařství se matky vyměňují druhým nebo třetím rokem."


Nebo jsi myslel jinou knihu? Big Grin Bohužel tato kniha mi můj dotaz neobjasnila...
(04.12.2013 8:22)Boris napsal(a): [ -> ]
(03.12.2013 8:46)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Anton Ti to jasne napísal,tento rok máš matku nultého ročníka,označená červená,budúci rok máš jednoročnú matku. Čo je na tom nepochopiteľné?Načo Ti je dátum narodenia,napr.v júni,čo jej chceš gratulovať k narodeninám?

Nepochopitelné je mi na tom to, proč se zavádějí takové zbytečné komplikace do včelařského názvosloví.
Když se narodí dítě, tak taky jeho několik prvních let nebudeme počítat, protože se teprve rozvíjí - neumí pořádně chodit, mluvit, natož pracovat??
Co je na tom za problém říct, že mám matku prvním rokem (tedy letošní), druhým rokem (tedy loňskou) atd.?

Na co je mi datum narození - to nevím, o tom jsem nic nepsal...

Roční matka je ta, které je více jak rok a méně než dva roky.
Dítě, které má 4 měsíce také není jednoleté.

Takže logicky jednoletá matka je ta, která se vylíhla loni.
Není třeba v tom dělat zmatky a plést hlavu začátečníkům.
Pod to se rád podepíšu.
4měsíční dítě není jednoleté, ale žije svůj PRVNÍ rok. To samé platí pro matku. Proč tedy někdo trvá na nultém roku?
Stále si myslím, že se tu poněkud (někteří) vzájemně nechápeme.
Také proto se píše, že se mění matky dvouleté a ne matky žijící svůj třetí rok Wink
Pokiaľ nebolo možne vychovať a vymeniť M, tak jej stále hovorím mladá, alebo nová. V máji (keď už sú nové M) jej začnem hovoriť "vlaňajšia", alebo ročná, aj keď nebola vyliahnutá v máji. Za rok v máji bude dvojročná...
U M, ktorá sa vyliahla neskoro (v auguste, v septembri) sa dá predpokladať že sa nemusela dostatočne dobre oplodniť, tak by som jej životnosť rátal ako keby malá celú sezónu za sebou.
Prednášateľ by sa mal vyjadrovať tak aby bolo poslucháčovi jasné že po koľkých aktívnych sezónach treba M vymeniť.
Já mám matky: klade dobře, pak chudák má otrhaná křidélka je celkově taková sešlá Smile
Otrhané krydla? tak to má už hadam takích 5 rokov
Nee je to 2011. Příští rok bude vyměněna přidáním oddělku.
Ten datum narození není úplně nesmyslný. Pokud jsem měnil matku na konci srpna, tak toho v letošním roce moc nenakladla, oproti matce přidávané v květnu nebo v červnu.
Jak se počítá tato skutečnost do doby, kdy se má matka měnit?
Nijak se to nepočítá. Matce se počítají produční roky. To znamená: v roce 2013 jsi udělal oddělek ( s mladou matkou v květnu....) V roce 2014, tedy v jejím 1.produkčním roce je jednoletá..... Její výkon se statisticky pohybuje okolo 95%. V roce 2015, tedy 2.produkční sezóna je matka dvouletá, a výkon by měl dosáhnout té kýžené stovky%. V další sezóně by byla tříletá, ale protože se počítá s poklesem výkonu na hranici 80% tak už je nahrazena novou, mladou matkou.
Z vlastní zkušenosti..... Přibližně 25-40%matek měníme hned po první sezóně. Projeví se například vlastnost, kterou u včel nechci.....bodavost, rozbíhavost....atd. Ještě častější bude mezerovitost plodu..... Pokud matka splňuje požadavky není důvod měnit ani tu dvouletou. I ve statistice může být chyba, a něktrá matka se opravdu vymyká předpokladům o sníženém výkonu ve třetím roce.
Já jen doufám, že všichni, kdož lpí na datu narození matky ve včelách, znají například datum kdy se narodili rodiče, manželka, nebo kdy se ženili.....popř. rozvedli.Big GrinBig GrinBig Grin
Datum narození včelí matky si zapamutuji snáž než příbuzenstva, protože na zrorení včelí matky jsem se podílel Big GrinBig GrinBig Grin
Zdravím Vás vespolek
vím že toho ještě moc nevím za svou krátkou praxi, ale již klasické pravidlo dokud něco funguje není to potřeba měnit, mne drží v přesvědčení, a toho se držím, že matku měním až v okamžiku kdy s ní nejsem zcela spokojen, pokud dosahu dobrých výsledků pro mne (síla včelstva, klidnost, nebodavost atd.) tak jí prostě neměním. Každý jsme od přírody individualita sama a stejně je to i s matkou, letos jsem chtěl měnit matku (od p. Čímali), která je již třetím produkčním rokem ve včelstvu, ale to co letos předvedla mne přimělo k tomu že jsem jí neměnil, nejrychlejší rozvoj a neskutečná síla, letos to vytáhla na sedm plných nástavků a donesly skoro 80kg, a za všechny ty roky co jí mám tak nedala jediný roj.

Takže za mne víkendového včelaře, pokud je dobrá tak nemám důvod měnit.

Pokud mi na ní něco nevyhovuje, tak je nuntné hledat tu pravou, právě tou výměnou a doufat, že ta nová bude lepší. Ale ne vždy se to podaří.

Libor Tongue
(06.12.2013 10:03)zdviza napsal(a): [ -> ]... nejrychlejší rozvoj a neskutečná síla, letos to vytáhla na sedm plných nástavků a donesly skoro 80kg, a za všechny ty roky co jí mám tak nedala jediný roj.

...nie meniť, ale od nej si rozmnož ďalšie...Tongue
Matky sa majú vymenit na čas a nie ponechat na prírodu, bude nebudeHuh
včelárime na to aby nám včely prinášali zisk z plních medníko a plodíst. Na to sme investovali do včelárenia aby sme mali z toho choseň. Vo včelárení je dôležitá ekonomika vyroby a nie to hatit priemernýma a podpriemernýma vysledkami.
Ja mám včely ako tovareň na med a pre mna je dôležitá včasná vymena matiek. Včelárenie si môžem stavat na max dlžke života matky počas 3 rokov, potom bez milosti vymena za novú matku. Nové mladé vykonné matky sú píchov včelára a nie stará hajtra ktorá už postupne hasne. Potom je už neskoro a je to aj strata na zisku z nenanoseného medu proti iním včelstvám na farme. Stačí uplne ked majú o 5 kg medu menej než ostatné, a čo daléj ked je to v prostred leta, dalšia strata než sa pozviechajú. Takemuto čosik treba účinne zabraňovat. To je realita.
Při prohlížení YouTube, jsem narazil na zajímavou informaci:
je to cca 3:40 minuta.
Na ucpání přidávací klícky používá pěnové bonbóny Marshmallow, vyrábí také JoJo
http://www.jojo.cz/dospeli/produkty

To si myslím že je dobrý nápad, určitě stojí za to vyzkoušet.
Přijme včelstvo zralý matečník, když odstaním starou matku , ale ve včelstvu po ní stále bude otevřený plod? Nebo je potřeba s přidáním počkat až bude všechen plod zavíčkovaný a zrušeny nouzové matečníky?
Když jsme loni přidával už oplodněnou M, tak jsem jen starou M zamáčkl a přidal novou a vše proběhlo dobře, ale nevím jak je to v případě matečníku.
ja mám s týmto spôsobom dobré skúsenosti(napr r2012,30 matiek za víkend von a na ich miesta matečníky cca deň pred vyliahnutím),nejaké dve matky sa stratili pri oplodňovaní,ostatné ok..väčšina začala klásť keď tam bol ešte plod po predchádzajúcej matke..treba to ale urobiť ešte pred rojovou náladou..inak môžu s vyliahnutou matkou uletieť a druhú si vychovajú z núdzových buniek..
Mělo by to dopadnout dobře, ale nemusí. Už jste slyšel o přidávacím rámečku? To je jistější, řekl bych že po smetenci nejjistější.

Ovšem stalo se mi toto. Včelstvo jsem osiřel a počkal, až nebude mít žádný otevřený plod, matka od p Cimaly byla avizována. Bylo to brzy na jaře a tak smetenec jsem nechtěl (a neměl z čeho) dělat, po pauze jsem začínal se včelařením.

Včelstvo matku přijalo a ve chvíli, kdy položila půl plástu vajíček jí rochlo a na tom jejím plodu si udělalo náhradní matečníky. V životě se mi to nestalo ani jsem o něčem takovém neslyšel ani nečetl. U včel je možné všecko a ani ten smetenec není 100% jistota.



Blbnu, omlouvám se, špatně jsem si přečetl zadání, jde o matečník a ne kladoucí matku. Ještě jednou omluva. Díky za pochopení.
Kto chce mať istotu, že nová pridaná matka bude prijatá a jeho práca nevyjde nazmar, je pridať matku do včelstva tzv. odelením včelstva so starou matkou od novej matky, vytvorením zóny bez matky, medzidnom.

1./ vynieňanú matku nehľadáme, ale musí byť v plodisku, kde je sústredený všetok plod.

2./ medník si odložíme bokom a tak isto plodisko
Na dno preložíme medník
a na vrch dáme MEDZIDNO s letáčíkom, no nemusí to byť len medzidno, ak na plodisku máme očko, môže to byť aj plachetka.

3./ na medzidno s letáčikom položíme plodisko, takto dostaneme celú úľovú zostavu, len v opačnom garde, dolu medník, hore plodisko

4./ zbývalého plodiska odletia všetky lietavky a posilnia dolnú časť osadenstva.

5./ Včely pod medzidnom behom pol hodiny pocítia stav bez matky a začnú ju hľadať
do pridávacej klietky (dodávateľ ju pripraví na pridanie), vlastnú matku vložíme do pridávacej klietky a uzatvoríme CMC

6./ na klietke im otvoríme uzatvorené CMC (cukromedové cesto), včely ho behom 3-4 hodín odstránia, vtedy je včelstvo v spodnej časti pripravené prijať každú matku.

7./ či je matka priajtá môžeme kontrolovať hneď na druhý deň, už by ste mohli nájsť v bunkách prvé vajíčka.

8./ Horné včelstvo so starou M žije svoj život, má nové lietavky, dolu už kladie nová matka, spojenie robíme po týždni, prípadne ponecháme tak a máme nové včelstvo, ak ho nechcem tak hop po úprave spojíme cez noviny, A LE STARÚ MATKU ODSTRÁNIME!

TROšKU NAVIAC ROBOTY, ALE MÁME ISTOTU, ŽE O MATKU NEPRíDEME a bude úspešne klásť vajíčka. Pridanú M včelstvo nikdy nevymieňalo.
(25.05.2014 10:56)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Kto chce mať istotu, že nová pridaná matka bude prijatá a jeho práca nevyjde nazmar, je pridať matku do včelstva tzv. odelením včelstva so starou matkou od novej matky, vytvorením zóny bez matky, medzidnom.

1./ vynieňanú matku nehľadáme, ale musí byť v plodisku, kde je sústredený všetok plod.

2./ medník si odložíme bokom a tak isto plodisko
Na dno preložíme medník
a na vrch dáme MEDZIDNO s letáčíkom, no nemusí to byť len medzidno, ak na plodisku máme očko, môže to byť aj plachetka.

3./ na medzidno s letáčikom položíme plodisko, takto dostaneme celú úľovú zostavu, len v opačnom garde, dolu medník, hore plodisko

4./ zbývalého plodiska odletia všetky lietavky a posilnia dolnú časť osadenstva.

5./ Včely pod medzidnom behom pol hodiny pocítia stav bez matky a začnú ju hľadať
do pridávacej klietky (dodávateľ ju pripraví na pridanie), vlastnú matku vložíme do pridávacej klietky a uzatvoríme CMC

6./ na klietke im otvoríme uzatvorené CMC (cukromedové cesto), včely ho behom 3-4 hodín odstránia, vtedy je včelstvo v spodnej časti pripravené prijať každú matku.

7./ či je matka priajtá môžeme kontrolovať hneď na druhý deň, už by ste mohli nájsť v bunkách prvé vajíčka.

8./ Horné včelstvo so starou M žije svoj život, má nové lietavky, dolu už kladie nová matka, spojenie robíme po týždni, prípadne ponecháme tak a máme nové včelstvo, ak ho nechcem tak hop po úprave spojíme cez noviny, A LE STARÚ MATKU ODSTRÁNIME!

TROšKU NAVIAC ROBOTY, ALE MÁME ISTOTU, ŽE O MATKU NEPRíDEME a bude úspešne klásť vajíčka. Pridanú M včelstvo nikdy nevymieňalo.

A jak to prosím udělat, když mám dvě plodiště a dva medníky? To dám oba medníky dolů a obě plodiště nahoru?
Referenční URL's