Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Remes v odloženci/oddelku matku po vypustení doprovodu, teda samú v klietke, vkladám priamo s vylomenou záklopkou, "väzní" ju len medocesto, ktoré včielky vyhryzú, nektoré aj za 2-3 hodiny, väznenie niekoľko dní považujem za zbytočné...
... vymieňať matku priamo v produkčnom včelstve na základe mojich skúseností nie je to pravé orechové, nemám síce skúsenosť s "rozotieraním" jej predchodkyne, ale ak by som robil výmenu matky ja, tak radšej na preleták, teda matička v klietke na mieste pôvodného včelstva...
Děkuji za radu, ale tisíc lidí tisíc rad. Smile Ano samozřejmě vím, že v produkčním včelstvu měnit matičku není úplně jednoduchá záležitost. Uvidíme, každá zkušenost je dobrá a někdy stojí i trochu penězSmile Dnes jsem do včelek nemohl jít, došel jsem pozdě z práce a chystala se bouřka. To by k ničemu nevedlo, jen bych to ještě zhoršil. Zítra je také den a ráno budu doma, snad nebude pršet.
Ako by to dopadlo?

Mám nesmierne bodavé a nekľudné včelstvo. Aj keď dýmim a niečim v úle (veľmi opatrne) pohnem dvihnú sa ako pri rojení... Neostáva nič, iba vymeniť matku.
Inak je to pohodové včelstvo, stavalo, nosilo, nerojilo sa... Len nesmiem chodiť ani za úľami.

Tak ma napadlo, zohnať nejaký menší roj a vpustiť ho do toho včelstvá a tesne predtým zlikvidovať tú pôvodnú matku. Už som mnohokrát vpúšťal roj do slabšieho včelstva, ale nikdy som sa nezamýšľal nad osudom matky.
Ani přeleták není pro novou matku bezpečný pokud jejich původní žije i když v jiném úlu nebo oddělku. Stačí nepřízeň počasí, kdy všechny včely od původní neodletí a začnou se vracet kdy nová je z klícky venku přijatá, tyto jsou na česně vítány z vůní staré matky a jejich první zájem je odstranit matku novou. Každá výměna nese určitý risk.
Pokud máte problémy se sehnáním matek, pak absolutně nejjistější metoda je výměna pomocí oddělku nebo smetence - do kterého se nová matka přidává mnohem líp než do produkčního včelstva. Vpustit roj do včelstva je taky vhodná metoda. Ještě se mi nestalo, že by přežila původní matka, a pokud ji dopředu odstraníte, je to spíš o přijmutí ostatních včel rojem. Pokud chcete mít jistotu s přidáním do produkčního včelstva , pak metoda odkladu na 9 dní a následné přidání matky je to pravé. Já to řeším s oplozenou matkou v umělém matečníku, po hodinovém odkladu. Jestli nepřijmou tak jednu nebo dvě z padesáti, tak z toho se nestřílí. Je na každém jakou medtodu si vyberu. Všeobecně platí: čím míň včelstev, tím víc času na přemýšlení o blbostech.Big Grin Další pravidlo je: čím víc se o matku bojíte, tím hůř ji včely přijímají. Wink Hlavní je nevrtat se ve včelách druhý den po přidávání. Pokud ji nepřijaly stejně se tím matka nezachrání....Samozřejmě, že existují nečekané situace, kdy se přidání nepodaří...jako třeba výměna matky včelařem v době kdy je včelstvem prováděna TV....nebo "spící vajíčko".....ale těch je v porovnání s těmi normálními situacemi tak do 5ti %.

PS: Těsto, které se používá v zasílacích klíckách bývá většinou invertní těsto....někdy se stane, že včely vycucnou tekutou složku a v klícce zůstane tvrdý objekt", který je pro včely "nerozebiratelný"...a stane se , že matka není uvolněna ani za 5 dní.....proto je vhodné toto těsto vyměnit za třeba zkrystalovaný med.
Možná to někomu pomůže.
Někdy se stane, že přijdou objednané matky pro nás v nevhodnou dobu. Na příklad odjíždíme na dovolenou a již nemáme čas na přípravu včelstev na přidávání. Ty matky potřebujeme uchovat i více dnů. Pak je vhodné zřídit pro tyto ubytování. Ve včelařské terminologii se tomu říká mateřská banka. Tu zřídíme velmi jednoduše například jako odsavač. Do medníku nad mateří mřížku vložíme dva až čtyři ometené plásty s plodem všeho stáří bez včel, abychom vyloučili nebezpečí vložení matky. Mezi plodovými plásty ponecháme mezeru na jeden plást. Po cca jedné hodině vložíme mezi tyto plodové plásty rámek s matkami které jsme umístili do neprůlezných školkovacích klícek s kapkou medu pro prvé hodiny pobytu než se matek ujmou ošetřovatelky. Tento způsob jsem použil před několika lety, když mi přišli matky před odjezdem na dovolenou. Vydržely v dobré kondici čtrnáct dnů a přidané ve včelstvech další tři roky do další plánované výměny.
JK
Minulý rok jsem měl takto ,,ubytovanou" matku 6 týdnů až do září a když jsem ji chtěl zlikvidovat, přišel kolega, že prý je bezmatečný a dal ji do včelstva přes moje upozornění, že z ní asi nic nebude. Bylo.
rý velmi dobré přezimování i jarní rozvoj.
(09.06.2016 22:29)misan napsal(a): [ -> ]... Mám nesmierne bodavé a nekľudné včelstvo. ...

Tak dnes som tej beštii, matke "vykrútil krk" a idem počítať deväť dní. Náhradnú matku mi vychovalo trúdicové včelstvo. ( http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Trubco...#pid145688 ). To včelstvíčko sa dalo "do poriadku" a vyhrýza aj hrboplod. Matka je pekná, kladie o 106, je už aj označená... Pridávať ju budem aj s tým včelstvíčkom spojením cez noviny.
Pridal som matku do včelstva v zasielacej klietke, s CMC, so zatvoreným výpustným otvorom. Včera som zistil, že včely zatmeľujú všetky otvory na klietke, ale nesprávali sa agresívne. Matka žila. Takýto zatmeľovací jav som ešte nepozoroval. Vybral som klietku von aj so včelami, ktoré boli na nej, vyčistil som otvory na klietke, pričom včely som nechal loziť po klietke. Potom som ešte raz urobil kompletnú prehliadku úľa, všetkých rámikov aj vnútorných stien úľa. Nezistil som ani materské bunky, ani čerstvé vajíčka, ani nejakú mladú matku. Po skončení prehliadky včely medzičasom opäť zatmelili otvory na klietke...Vyčistil som ich opäť, klietku vložil naspäť do úľa, nasadil som stropné kŕmidlo a večer som im dal medový roztok, cca 7 dcl. Dnes ráno opäť 7 dcl medového roztoku. Popoludní pôjdem pozrieť správanie včiel. Viete niekto, čo môže znamenať, keď včely zatmeľujú otvory na klietke, pokiaľ je matka ešte v klietke? Môžu matku takto udusiť? Neviem, či mám pokračovať v pridávaní matky do tohto včelstva, alebo je potrebné nejaké iné riešenie...
Zatvorený otvor znamená že včely nemůžou k CMC?
Áno, včely nemôžu k CMC. Až keď sa správajú priateľsky k matke, vtedy vylomím plastový kryt na klietke a umožním im prístup k CMC a teda potom k matke. Myslíte, že by som im mal už umožniiť prístup? Minulý rok sa správali v jednom prípade k matke agresívne, boli zaťaté do klietky, tak som im dal CMC na rámiky, na druhý deň bola situácia pokojná, vylomil som kryt, prehrýzli sa a matku prijali. Teraz som v pomykove, čo znamená to tmelenie otvorčekov na klietke...
..čo znamená to tmelenie otvorčekov na klietke.. "keď ju nemôžeme zakusnúť,tak ju udusíme"... Wink
Psalo se v knihách, že když včely lehce posuneme prstem, že je to přátelské chování.
Presne!
Minulý týden jsem tady řešil přidání matičky a ono to vyšlo. Ve dvou produkčních včelstvech a v oddělku, 100 % úspěch. Samozřejmě ještě není vyhráno, ale všechny kladou...Dneska široký úsměv na tváři, alespoň něco se daří Smile
Tohle tmeleni mi delaly kdyz jsem pridaval matku s jinou genetikou poznaji to. Nakonec jsem ji nechal vykousat pres testo a maji ji dodnes. Uz je to dva roky. Tenkrat jsem si rikal kudy dycha.
Matku v zatmelenej klietke som dnes popoludní preložil do iného úľa, z ktorého som starú matku preložil do plemenáča. Počkám týždeň, urobím prehliadku a vložím do kmeňového včelstva inú mladú matku.Ďakujem Jirkovi Marxovi za poznámku o genetike. Škoda, že som túto info nemal dnes ráno, bol by som im dovolil sa k matke prehrýzť cez CMC. Možno som si iba narobil zbytočnú robotu, ale už pôjdem tou inou cestou.
Opíšem Vám 100 %-nú metódu "ANTI" pridania matky do každého včelstva, ktoré žije v rozbernej zostave, t.j.zložené z 2 až 4 debničieke s vysokými rámikmi nadstavkové, aby sme mohli manipulovať s jednotlivými debničiek. Aby bol pridanie M 100 %-né, Musíš mať plodovú debničku od ostatných oddelenú materskou mriežkou, hlavný letáč tradične celkom dole,K tomu všetkému potrebujete MEDZIDNO s letáčom, ktoré bude slúžiť pre na rozdelenie včelstva na dve včelstvá,jedno s novou M a druhé dočasné s pôvodnou M.

1/ Mladú matku vložíme do klietky(ja používam Tic tac) a uzavriem CMC cukro medovým cestom

2/ Včelstvo do ktorého pridávame M rozoberieme a dáme bokom.

3/ Medníkovú debničku, kde sú len včely bez plodu a M, položíme na úľové dno, klietočku s M vložíme do rozšírenej plástovej uličky (CMC uvolm alebo do hlavného letáča. debničku uzavrieme medzidnom (MD), letáč otvorený, smerom dopredu.

4/ Na medzidno uložím debničku s plodom aj s jeho M, ak máme viac medníkových debničiek, tak ich naukladáme na seba.

5/ Ak sme novú M v klietočke uzavretej CMC dalo preloženej debničke (nové plodisko, jej vypustenie necháme na včely matke včely neublížia, lebo v tejto debničke nemajú žiaden plod a sú odkázané na pridávanú M. Všetky lietavky, ktoré v tom čase boli mimo úľ sa vracajú do spodnej debničky a včely-lietavky vyletujúce z preložených debničiek sa všetky vrátia do debničky s novou matkou.

8/ V pôvodnom plodisku, ktoré je hore, sa na druhý deň nové mladé včely prispôsobia a vracajú sa k starej matke , ktorá je hore. Takže o obidve včelstvá sa začnú včely starať a všetko je v nových koľajách. Po čase je dobré skontrolovať obidve včelstvá hlavne novú M a rozhodnúť sa, čo so včelstvami urobíte.

Po odobratí starej matky a medzidna vložíte materskú mriežku (včelstvá môžete oddeliť i novinami), včely začas kde bol letáč na Md sa budú včely po návrate vracať, ale časom to ustane a budú používať len hlavný letá. Nakoniec sa môžete rozhodnú ako usporiadate včelstvo.
Týmto spôsobom som pridával matky do včelstiev so 100 % úspešnosťou, trochu viac roboty si pridávaná M zaslúži
(19.06.2016 8:30)KarolJ napsal(a): [ -> ]Pridal som matku do včelstva v zasielacej klietke, s CMC, so zatvoreným výpustným otvorom. Včera som zistil, že včely zatmeľujú všetky otvory na klietke, ale nesprávali sa agresívne. Matka žila. Takýto zatmeľovací jav som ešte nepozoroval. Vybral som klietku von aj so včelami, ktoré boli na nej, vyčistil som otvory na klietke, pričom včely som nechal loziť po klietke. Potom som ešte raz urobil kompletnú prehliadku úľa, všetkých rámikov aj vnútorných stien úľa. Nezistil som ani materské bunky, ani čerstvé vajíčka, ani nejakú mladú matku. Po skončení prehliadky včely medzičasom opäť zatmelili otvory na klietke...Vyčistil som ich opäť, klietku vložil naspäť do úľa, nasadil som stropné kŕmidlo a večer som im dal medový roztok, cca 7 dcl. Dnes ráno opäť 7 dcl medového roztoku. Popoludní pôjdem pozrieť správanie včiel. Viete niekto, čo môže znamenať, keď včely zatmeľujú otvory na klietke, pokiaľ je matka ešte v klietke? Môžu matku takto udusiť? Neviem, či mám pokračovať v pridávaní matky do tohto včelstva, alebo je potrebné nejaké iné riešenie...

Tú matku si pridal do včelstva aj so sprievodnými včelami,s ktorými si ju dostal?
(19.06.2016 15:59)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Tohle tmeleni mi delaly kdyz jsem pridaval matku s jinou genetikou poznaji to. Nakonec jsem ji nechal vykousat pres testo a maji ji dodnes. Uz je to dva roky. Tenkrat jsem si rikal kudy dycha.

Jirko,môžeš vysvetliť tú prvú vetu,s akouže to genetikou si pridával matku?
Referenční URL's