Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dostal se mi předloni do ruky materiál ze šlechtitelské stanice Wurm (Německo) Larvil jsem to někdy na konci června chytly se mi čtyři. Šly do miniúlů, dvě po rozkladení a označení do oddělků. Klicky takhle zapropolisovaly během dvou dnů. Jednu nepřijaly, druhou mám. Matky vypadají specificky dají se poznat, obzvlášt mladé. Jsou to kraňky, ale nějaký rozdíl oproti Singer či Sklenar tu bude. Mám pocit. že ten materiál na oddělky byl Singer. .....Ty jsem v tom roce rušil.
Zbylo mi hodně medocukrového těsta, které jsem dával do dřevěných klícek a matky přidal. Přijetí vypadá u všech slibně, ale počkám ještě jeden den, než jim těsto otevřu.
Chci se zeptat - mám to těsto přidat oddělkům nyní nebo až potom, co matku v pořádku vyprovodí? Nebo se na to mám úplně vykašlat a podat jim raději roztok?
Do včiel sa nemá chodit 10 dní keď sa pridala matka. Môžeš im roztok pridať a zúžiť letáč.
Neřekl jsem, že do nich chodím. Pouze po dvou dnech kontrola přes fólii, jak se k ní chovají.
Kolik dní je vězníte? A u kupovaného těsta dejte pozor, jak to není vyrobeno z normálního cukru a medu, tak, jak byste si to udělal doma sám, tak se často stane, že těsto ztvrdne na kámen a včely matku nevysvobodí. A tak v případě kupovaného těsta do toho nejít 10 dní, jak radí M, je špatně. Leda že byste věděl jistě zda máte těsto dobré (pro mě je pak jistota jen v tom nikdy nepoužívat kupované těsto ((ani inverty - nevím, zda tam nezůstanou do zimy)))

Nepoužívám průhledné stropní folie a nic o nich nevím. Včely jsou ale zvyklé na úplnou tmu a domnívám se, že jen vniknutí světla je vyruší a tak nelze říct, že je ponecháváte v klidu ve smyslu, jak o tom píše Merkuri. Toto není moje tvrzení, jak by mohl tvrdit jeden zdejší suverén, co ví všechno nejlíp, ale otázka i pro ostatní, do jaké míry to je či není vyrušení?

K vaší otázce na zkrmení těsta. Teď, když můžou pro vodu, je to vhodné. A taky když je jisté, že těsto spotřebují a nebudou na cukrech, vyrobených ze škrobu, zimovat, pak je těsto bezpečné a dokonce lepší ve smyslu, že jak ho nemůžou vzít naráz, tak simuluje stálou pozvolnou snůšku.
Předpokládám, že ho nezkrmíte tolik, aby se mohlo stát, že to bude nějak moc v zimních zásobách. Nejspíš se to naředí natolik, že nic nehrozí. Já ale inverty v žádné podobě nepoužívám abych nemusel laborovat, který je dobrý a který by mohl dělat potíže.
Jednu, kterou jsem dal do den osiřelého oddělku, osvobodím po druhém dnu. Dvě jsem ale přidával do včelstev v jednom VN, které měly již kladoucí rojové matky. Pevně věřím, že se jim nové matky budou líbit, chovají se k ní přátelsky, krmí ji a staví kolem ní dílo. Nezbývá mi, než doufat. Bohužel takový "risk" jsem udělat musel. Matky jsem rozmáčkl, což pro mě nebylo vůbec snadné, kort poprvé, a včelstvům velmi zakouřil. Jak říkám, přes fólii to vypadá nadějně, můžu se jen modlit, že to bude vypadat dobře i po zavíčkování a nakladení.

Samozřejmě že i nakouknutí přes fólii je určitě ruší, ale stále jim nezměním tepelné podmínky a ani nezakouřím, takže to pro včelstvo není takový šok. A musím otevřít klícku na vyjezení těsta, tak jak je 10 dní bez rušení myšleno?

Těsta mi nezbylo takové množství, když to rozdělím do třech, bude to placka přes tři loučky. A vyrobil jsem ho jen z moučkového cukru a letošního kvetoveho medu. Ale stále mám otázku: kdy tedy ho tam vložit? Během věznění, během vyjidani z klicky a nebo až po přijetí matky? Díky.
(19.06.2016 10:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Psalo se v knihách, že když včely lehce posuneme prstem, že je to přátelské chování.
Tzn když toto udělám na klícce, kde je matička, je čas, že už můžu vylomit vyjídací otvor? Matička je vložená v klícce ve smetenci - dnes již třetí den a kolem žádné srdíčko jako že by jí včely chtěli. Tak nevím...
Smetenec - krmíte ho?

Zatímco roj má sebou zásoby na 3 dny, vč se na rojení dokonale připravilo a "plánovalo" ho, tak smetenec nemá nic a proto se musí hned první den krmit! Stavět by měly díky krmení a ne že by chtěly matku v klícce, to neznám.

Krolth

Víte že vám neumím rozumně odpovědět? Já při přidávání matky nikdy nekrmím jen proto, že přidávám matku, vy jste někde vyčetl, že by se mělo?
Samosebou když měním matku v době krmení je to jiné, ale neznám tu souvislost.

Myslím, že teď je snůška a dobře zabalené těsto vydrží rok i víc, taky byste ho mohl potřebovat ještě letos, proč ho chcete mocí mermo zlikvidovat když to není potřeba (snůška)?

A víte něco o přidávání matky rámečkem? Tam odpadá jakékoli rušení, nemusíte matku ve vč věznit a pak vylamovat záslepku atd. Znáte to? Podle mých zkušeností jestli bych měl úspěšnost přidání vyjádřit v % tak vyjídací klícka (zasílací) 95%, přidávací rámeček 99%. Ta % to je můj jakýsi dojem a ne zpracovaná statistika.
Krmení má navodit pocit hojnosti, při snížené snůšce stoupá slídivost a tím nevraživost vůči matce = cizí včele. Včely v běžném úle, oddělku staví okolo klícky dílo i když se nekrmí. Ale smetenec se krmit musí!
Ohledně mně se jedná o již měsíc staré oddělky, které mají většinu VN vystavěnou a já pouze nyní měním matky. A zajímalo mě, zda v průběhu přidávání, tedy výskytu matky v přidávací klícce, nemůžu něco pokazit tím, že včelstvu ještě k tomu dodám těsto a nebo naopak je to jen k užitku a včelstvo bude "více v klidu", když těsto spolu s novou matkou budou mít.

Koukám, že v prvním příspěvku této otázky jsem se vyjádřil trochu špatně. Vyznělo to, že je musím za každou cenu krmit, když matku měním - tak jsem to nemyslel.
Kdyz jsme u tech maticek, nemel by jste nekdo 1 - 2 maticky na vic na prodej?

Diky moc

LPS
(23.06.2016 13:20)Lexina-L1 napsal(a): [ -> ]
(19.06.2016 10:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Psalo se v knihách, že když včely lehce posuneme prstem, že je to přátelské chování.
Tzn když toto udělám na klícce, kde je matička, je čas, že už můžu vylomit vyjídací otvor? Matička je vložená v klícce ve smetenci - dnes již třetí den a kolem žádné srdíčko jako že by jí včely chtěli. Tak nevím...
No, to já nevím, jen co je v knihách. Já moc matky nekupuji. Cool
Osobně jsem nikdy nečekal na stavbu, já se řídil Brennerem, přidával mezi mladušky co nepoznaly matku.
Ale já kupoval za život jen pár inseminek. a za sociku se teprve učil včelařit. A tehdy ty matky co jsem kupoval nebyly nijak výrazně lepší od mých, tak jsem toho nechal. A koupil pak až někdy po 2000 první Vigorku. Pak jsem zkoušel i další, ale změnil jsem postupně názor. Když už, tak spíš matečníky.
Hoj,
ve 3 produkcnich vcelstev (2xVN 39x24) budu menit matky (prijdou mi zitra 14.7.2016), mezi nastavky jsem dal materi mrizku, at puvodni matku nemusim hledat v celym ulu. A mel bych dotaz, resp. delam pruzkum, jak menite matky. Aktualne vim o techto moznostech:
- nechat ul jak je, najit dnes matku a sejmout ji, zitra pridat novou
- rozebrat ul, vzit 1xVN, udelat z nej odlozenec, do nej zitra dat novou matku, kdyz ji prijmou a rozklade se, spojit s puvodne ponechanym, kterymu zlikviduju pred spojenim matku

Jak by jste to resili vy ? K tomu jsem jeste v nedeli nalarvoval matecnikovy misky, v pondeli jse mvidel, ze nejaky prijaly, tak jsem jeste k tomu napul nahnutej je rozdelit, dat matky a do druheho nastavku pak dat svy nalarveny matky. Ale nebude moc pozde ?

Uly jsou jinak moc dobre zaplodovany, matky menim kvuli vetsi bodavosti.

A ted babo rad...
Diky
Chose.
Dobry den
Prosim o radu mam 5 vcelstev, nyni vse na 2 VN 39x24 a krmim. U 1 nejsilnejsich jsem vcera zjistil ze odebiraji nejmene a kontrolou v plodisti jsem nenasel matku a bylo zde asi 25 jiz zavrenych matecniku, ktere jsem dnes na radu vylamal a objednal opl. vigorku. Matku jsem opet nenasel i kdyz ji mam znacenou, v ulu je stale dost trubcu. Nyni ve 2. nastavku od dna maji 10 ramku z toho 3 ramky plodu pred vylihnutim, bez otevreneho plodu, zbytek zasoby. V 1.nastavku maji jen pyl a neco malo zasob. Prosim o radu jak by tuto situaci resiki zkuseni vcelari, ja sem zacatecnik nmv 220 m sev. čechy. Muj plan je sehnat matku , prohlednout opakovane ul jestli neni matka z prehlednuteho matecniku treba a nasledne novou matku v klicce 2-3 dny veznit a po zjisteni chuti k prijeti ji pres MC vpustit. Skutecnost ale muze byt jina neb jsem zacatecnik. Jeste nevim jestli pri pridani sundat stropni krmitko a krmit ci ne. Prosim o radu a predem za ne dekuji.
Tak Jane v první řadě musíš zúžit česno pokud jsou bez matky a ty se v nich hrabeš tak jsou náchylné na vyloupení. Určitě nyní přestaň krmit a začni až při přijetí nové matky. Tak matku máš objednanou a přidej ji tak jak jsi popsal, neměl by to být v dané situaci problém.
Jj, dik za radu, zuzene mam kvuli krmeni vsechna.Jak dlouho muzou byt bez matky bez problemu?Mam objednano ale dodavatelsko odber. vztahy muzou vaznout znas to. Je zrovna v tomto ulu hodne vcel kdyz zakourim tak se vyvesi 5 cm do podmetu, a sou na dne, nemam jeste zkusit pritomnost nejake matky otevrenym plodem ze sousedniho ulu, nez tam budu davat jinou? Kdyby mi jinou nevzaly tak bych si asi zadelal na problem co? Dik za radu
Ano, dej tam plást s otevřeným plodem jednak zjistíš přítomnost matky a hlavně oddálíš vznik trubčic, bez plodu je totiž velké riziko vzniku trubčic moc dlouho by to v tvém případě už asi netrvalo. Bez matky otevřeného plodu a matečníku máš do 10 dnů v úlu trubčice.
Jj, ke konci cervenci se mi nezadarilo mou chybou pridat matku a zmercil jsem vajicka na boku bunek po patym dnu neuspesnyho pridani matky (puvodni matku jsem zlikvidoval pri pridavani nove matky). Nastesti jsem mel zraly matecnik z prelarvovani, tak jsem ho tam dal a bylo pak vse OK. Ale vloni mi jeden oddelek ani po 2 tydnech "neztrubcil", nez jsem sehnal jinou matku. Je to dost individualni.
Chose
Když mi teče do bot nebo přidávám opravdu cennou matku, tak to dělám přes oddělek. Udělám si ho klidně i teď, rámek s plodem, pylové a medné zásoby, souš s vodou, mlaďušky. Do něj přidám novou matku. Jakmile se rozjede (do týdne) přeložím do nástavku, doplním soušemi (vč. nějakých zásob, aby nešla do nového včelstva jako chudá příbuzná) a pak klasicky spojím přes noviny.
Ten oddělek má jen dočasnou funkci starat se o novou matku, lépe ji přijme, než celé včelstvo. A celé včelstvo zase lépe přijímá oddělek, než samotnou matku.
Aaa, dobrej postup, kdyz mi bude tect do bot tuto dobu, udelam to tak. Ja ale pred mesicem plus/minus udelal blbost, ze jsem prouzek mezisteny na zalepeni vylomene zabrany v klicce nahral nad sirkou, tim padem z toho byl citit "ohen" a vcely to rychle vykousaly a az moc rychle matku vypustily. U jedne klicky jsem prouzek rozpustil jen nahratym zapalovacem a vse bylo ok. To samy druhy pridavani matek, tam kde se matka mou chybou poprvy nezadarila pridat...
Chose
Referenční URL's