Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mám novou matku v 4rámkovém plemenáči a chtěl bych ji použít na výměnu v jiném kmenovém včelstvu s nevyhovující matkou. Jak je to nejlepší udělat?
a) kmenové včelstvo osiřet a po 9 dnech vylámat nouzové matečníky a přidat novou matku v přidávací klícce, ostatní včely z plemenáče vrátit do původního včelstva
b) kmenové včelstvo osiřet a po 9 dnech vylámat nouzové matečníky, matku přidat se všemi plásty z plemenáče a matku bez klícky
c) kmenovému včelstvu odebrat matku a hned přidat novou matku v přidávací klícce, ostatní včely z plemenáče vrátit do původního včelstva
d) kmenovému včelstvu odebrat matku a hned přidat novou matku se všemi plásty z plemenáče a matku bez klícky
e) jinak?
Díky za radu.
Zamáčkni starou matku a nad dno dej nový nástavek a do něj obsah plemenáče. Je li vše jak má být 100% úspěšnost. Po zamáčknutí matky se nečeká. Může se stát, že stará matka se nedaří odchytit. Pak se postupuje stejně, bez odchycení ovšem úspěšnost je asi o 10 až 20% nižší. Čím je stará matka horší, tím líp. Zdraví R. S.
Boris v tejto dobe včelstvo ťažko prijíma matku a to najmä za situácie, že včelstvo má otvorený plod.Treba vytvoriť podmienky také,aby včelstvo prijalo matku za situácie,že nebude mať žiadny plod od pôvodnej matky.Já osobne by som postupoval tak,že na základňu včelstva kde chcem meniť matku by som dal prázdny nadstavok do ktorého by som preložil plásty z plemenáča zo včelami aj z matkou.Na tento nadstavok by som dal medzidno a na medzidno by som vyložil plodisko-v podstate preleták.Starú matku by som odobral a za 10 dní by som v nadstavku nad medzidnom zrušil všetky MB.Po zrušení MB by som medzidno odobral a spojil včely cez noviny.
To čo píše Rudolf,to by som veľmi neriskoval,určite to nie je 100% úspešnosť.Pokiaľ má včelstvo svoj otvorený plod od starej matky,tak nie je nič isté a nová matka môže skončiť v klbku.
Taky mě to zajímá.Smile
Starou matku na 3 dny zaklíckovat. Po třech dnech zamáčknout, lehce rozetřít zadeček po klícce, matku dát do klícky a k ní dát novou matku, zašpuntovat. Po třech dnech dát těsto a nechat vykousat.
Maličko drastické, vysoce účinné.
Týmto spôsobom som pridával nedávno matky ,ale včely boli zakusnuté do klietok aj po 4 dňoch,teraz je jednoducho také obdobie.
Matky som pridával do odložencov,akonáhle som odložencom odobral plod,správanie včieľ sa okamžite zmenilo a až následne som mohol uvoľniť zátky na klietkach. Ale kto chce nech riskuje.Wink
(10.07.2017 14:26)Jose68 napsal(a): [ -> ]Starou matku na 3 dny zaklíckovat. Po třech dnech zamáčknout, lehce rozetřít zadeček po klícce, matku dát do klícky a k ní dát novou matku, zašpuntovat. Po třech dnech dát těsto a nechat vykousat.
Maličko drastické, vysoce účinné.

" Největším nepřítelem, jenž včelám nejvíce škodí a mnohdy jest příčinou i jejich smrti, jest včelař, jenž s nimi neumí zacházeti. Proto bedlivě všímejte si života včel, rádi ve spisech včelařských čtěte, aby jste včelám více neškodili než prospívali. Katechismus o včelách, Královo Pole u Brna, 1908."

Takže z uvedeného sa dá vydedukovať, ako hovorí "Katechizmus", treba eliminovať postupy, ktoré včelám škodia, no drastické postupy sú povolené... či ako sa má správne tomu rozumieťHuhConfused
Chceš měnit matky nebo ne? Pokud ano, vždycky bude jedna navíc. Tu zamáčklou můžeš hodit do trávy nebo dát do klícky. Nevím, co víc k tomu napsat.
(11.07.2017 10:08)daniel napsal(a): [ -> ]... či ako sa má správne tomu rozumieťHuhConfused
Humánne by bolo kľaknúť si pred úľ a modliť sa aby začali tichú výmenu. Keď začnú ťahať matečníky, šikovno ich povyrezovať a pridať M... Big Grin

Myslím že drastické je iba to rozotretie starej M a priloženie tej novej ku tej mrtvolke... Ale výmena ako celok je prospešná.
Matky usmrcuje hádam každý včelár, lebo je to nevyhnutnosť. O tom predsa niet pochýb a robím to i ja a robiť budem. I keď nemám pri tom nikdy dobrý pocit. Ale je predsa viacero účinných spôsobov, ako novú matku "sfunkčniť" vo včelstve, kde je pridávaná bez toho, aby som musel mŕtvej matke "lehce rozetřít zadeček po klícce", hlavne keď si predstavím, koľko radosti a osohu z nej bolo. Cítil by som sa pri tom prinajlepšom ako ...barbar, úbožiak, tvor bez citu - a pritom nie som budhista. V príspevku som len poukázal na diskrepanciu u Jose68 medzi krédom v podpise a praxou...Nič viacej, nič menej...
No každý svého štestí strůjce,každopádně ted je nejhorší doba na přidávání matky,ono je to taky o tom že bud zachovám včelstvo jako celek tak jako to dělají Včely už tisíce let nebo se budu citit jako barbar,...včely to tak neberou a dělají vše pro celek takže matka to ve včelstvu nemá stejně jednoduchý jako každý člen tohoto superorganismu jen tomu včelař pomůže....
Ani včely se vždy nezachovají správně a včelař do nich ani nezasáhne,přesto provedou nesmysl.....
Takže je potřeba udělat max.co se dá aby nepřišla vniveč nová matka včetně rozetření kaše s feromonem původní matky,to zas může být bráno tak že si člověk neváží nové matky.....
Pokud se zabýváte mým podpisem, asi by jste měl posuzovat ne usmrcení jednotlivé včely, popřípadě matky. Včelař by měl jednat tak, aby včelstvu jako celku prospíval a nebyl příčinou jejich smrti. Zřejmě i Katechismus měl na mysli celek a ne jednotlivce.
Mrzí mě každá zamáčknutá včela, a matce před jejím usmrcením podekuji. Ale pokud bych se měl trápit každou mrtvolkou u včel, musel bych se zhroutil první den.
Pokud tedy hodlam prospět včelstvu přidáním nové matky, udělám vše pro to, aby se to povedlo. Nevím zda bych prospěl nové matce, která má život před sebou, pokud bych ji našel po dvou dnech mrtvou v podmetu nebo před úlem.

Obvykle se na fóru stane něco, co mě přiměje sem půl roku nejít. A pak si řeknu, že bych se přeci jen mohl o nějakou svoji zkušenost podělit. A pak se podělím a pak mě to štve. Dělám to blbě, jiný to dělá mnohem líp, teď mám "diskrepanciu" mezi praxí a podpisem. Proč jsem se někomu snažil dát radu, aby nevyhodil peníze za novou matičku a měl radost až by ji našel kladoucí ve včelstvu?

Největším nepřítelem včel je včelař, který neumí s nimi zacházeti. Na tom se nic nemění. Howg.
nová matka nepřijata - plno nouz.matečníku(už zavíčk.),stará zamáčklá,a záložní v oplodň.ještě nekladou.
co by jsi dělal?
A-nechat je at si odchovají z NM?
B-vylámat NM a počkat něž se záložní matky rozkladou a zkusit to podruhé?
Ja by som neriskoval tak jak pridáva matky Jose68. Ja som to skúšal raz jeden rok a nebol žiaden problém a další rok úspešnosť 20%, včely v tomto sú jak lotéria. Cool
merkuri takže za A?
(12.07.2017 7:31)Souček Jaroslav napsal(a): [ -> ]nová matka nepřijata - plno nouz.matečníku(už zavíčk.),stará zamáčklá,a záložní v oplodň.ještě nekladou.
co by jsi dělal?
A-nechat je at si odchovají z NM?
B-vylámat NM a počkat něž se záložní matky rozkladou a zkusit to podruhé?

matku nesmíš vypustit pokud jsou včely zakouslé do klícky.Pokud měním matku a včely běhají po klícce matku krmí pouštím ji do včelstva i bez těsta.Pokud to uděláš takto nemusíš řešit ani A ani B.
Vylámať všetky matečníky a do stredu medzi ne dať vytočení plást do ktorého vložiť klietku z matkov. Ja používam takú klietku ako všetci čo posielajú matky na predaj. Keď sa volakomu nechce rezať plást a dávať doň matku tak stačí matku položiť na mriežku v dne po rámiky a tiež ju prímu bez problémov a počas znášky jak nič. Večer včelám treba dávať žrať aby včely dobre plodovaly.
Vojtíšku , včely nežerou . Včela konzumuje
Já myslím a mám vyzkoušeno, že nejlepší ochrana přidávané matky jsou její vlastní včely. Proto matky přidávám někdy v říjnu s celým plemenáčem a nic dál neřeším. Když zabiju starou je to na 100%. Takto přidávám i během sezony i do začínajících trubcokladých včelstev. Naprosto v pohodě. A v tom je právě kouzlo chovu matek v plemenáčích. Spolehlivost, jistota, jednoduchost. A proč se jednoduché a spolehlivé způsoby nepřednášejí na kurzech a pod? To je jednoduché! Nikdo nechce, aby se vám chov dařil, ale aby jste si co nejvíc matek kupovali od vybraných protekčních jedinců a za výhodně dotované ceny! A to nemluvím o kvalitě, která vás čeká. No je to celé dost velký blbákov, ale když se v něm hodně lidem líbí proč ne. Zdraví R. S.
A to jsi Rudo zapomněl zmínit, že nejjistěji přidaná matka je matka prodaná Wink.
JK
Referenční URL's