Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Presne je to tak.Cool
Mě ty plemenáče přijdou taky vhodný, jednak málo ztrát při oplodňovacím proletu jednak přijmutí při spojování.
Pane Stonjek, dotaz nejen na Vás. Jak dlouho ponecháváte včelstvo osiřelé, před tím, než tam dáte rámky z plemenáče? A spojujete je také přes noviny?
Pepo zdravím! Já jsem neprodal za téměř půl století včelaření ani jednu matku a chci v tom takto pokračovat. Pomůžu občas kamarádům nebo známým. Mě to hokynaření nějak nebaví. Noviny do včel jsem snad nikdy nedával, protože předpokládám, že včely neumí číst a matku zašlápnu a buď hned nebo jak jsem na tom s časem, tak do týdne. Zdraví R. S.
Já přidávám matky v těchto přidavacich klíckách. Zatím jen jednou mě novou matku včelstvo nepřijalo, ale to byla moje chyba, nevšiml jsem si matečníku. Starou matku usmrtím, potřu s ní klícku, novou dám do klícky, přidám těsto, a vložím hned mezi plodové plásty. Za dva dny klícku vyndám a za týden zkontroluji kladení. Zatím jsem vždy matky přidával koncem srpna nebo v září, letos mě volal prodejce v polovině června, dva dny po vytočení medu. Trochu jsem se toho obával, ale všech 6 matek přijaly, krásně kladou.
Ahoj, máte někdo zkušenosti s dvojitou přidávací klíckou, kdy se do ní vloží obě matky a druhý den se stará matka odstraní, dékuji
Jiří
(12.07.2017 21:21)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Pepo zdravím! Já jsem neprodal za téměř půl století včelaření ani jednu matku a chci v tom takto pokračovat. Pomůžu občas kamarádům nebo známým. Mě to hokynaření nějak nebaví. Noviny do včel jsem snad nikdy nedával, protože předpokládám, že včely neumí číst a matku zašlápnu a buď hned nebo jak jsem na tom s časem, tak do týdne. Zdraví R. S.

Ahoj Rudo, to měl být ode mne neadresný vtip, který jsem slyšel od jednoho našeho věhlasného chovatele matek. Občas jej používám. Jinak máš pravdu, že se nejlépe přidává matka v podzimu s celým oddělkem či již vybudovaným záložním včelstvem. Sám to dělám při plánovaných výměnách matek na včelnici. Ročně obměním jednu třetinu matek tímto způsobem v listopadu. Ovšem při výměnách nebo náhradách matek v létě nebo počátkem podletí, kdy je nebezpečí loupeží a rvaček a včelstva se brání všemu cizímu, je dobré to použití denního tisku. Ne, že bychom včelstva chtěli naštvat neobjektivními zprávami, ale noviny zpomalí propojení včelstev bez rvaček a zmírní nebezpečí, že takto přidávaná matka bude původním včelstvem zabita. Jsou to zkušenosti našich předchůdců.
Hezký den všem JK
Pepo, v literatuře se to tak píše. Ovšem bez novin to funguje po celou sezonu. Nikdy jsem se s nějakým klubkem bojujících včel, nebo loupežemi nesetkal. Ale v létě hlavně z pohodlnosti přidávaný oddělek dávám nad plodiště. Zdraví R. S.
Ja uz se z toho zblázním Smile Třetí den už hledám matku v jednom včelstvu, abych ji mohl vymenit, protože její společenství je trochu ostřejší než bych si přál. Včera jsem dostal pár žihadel, dnes me dojde matka a já ji nemám najítou. Co s tím? Prosím poraďte
Včelstvo rozděl pomocí mateří mřížky (MM) na více částí, nech několik dnů v klidu a pak hledej, kde je nakladeno. V té části bude matka.
Další možnost je plodiště oddělit MM a veškeré včely omést nad ni. Mladé včely se stáhnou dolů k plodu a matka zůstane se zbytkem nad MM.
Hledej lipSmile
Sorry, nedalo mi to. Ceka me totiz to samy. Nekde jsem cetl jeste moznost hledani matky tak, ze vcelstvo precedis pres materi mrizku. Vcely prolezou, matka zustane na materi mrizce.
Ja minuly tyden konecne znacil matky, taky jsem ji nasel az napodruhy, kdyz jsem si rekl, ze na ni prdim. Ona byla pod vcelama u loucky, proto nebyla videt. Takze od ty doby lehce fouknu i na hloucek vcel, jestli pod nim neni matka schovana. Pokud tedy matku hledam.
Matku jinak menim tak, ze je v ulu do posledni chvile, kdyz bych ji rozmazl drive, tak bych pak musel hledat nouzaky, aby mi prijaly novou matku...
Chose

(19.07.2017 8:23)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Včelstvo rozděl pomocí mateří mřížky (MM) na více částí, nech několik dnů v klidu a pak hledej, kde je nakladeno. V té části bude matka.
Další možnost je plodiště oddělit MM a veškeré včely omést nad ni. Mladé včely se stáhnou dolů k plodu a matka zůstane se zbytkem nad MM.

Jo vidis, na toto jsem zlonska zapomnel, taky jsem to tak i jednech delal i timto rozdelenim MM, pak clovek hledal jen v 1 nastavku kde byly vajicka..
Problem je v tom, ze ja to musim stihnout do nedele, kdy odjízdím na dovolenou....bohuzel dodavatel matek mel furt cas a ja taky, a ted jsem z toho nestastny. Přecezení přes mateří mrížku by se dalo provest jak.
Neometal by som včely kvôli tomu že nemôžem nájsť matku,spravil by som dočasný preleták na tom istom dne,plodisko potom zostane sporo obsadené a matka musí padnúť do oka.Za tejto situácie sa dá lepšie pridať aj nová matka,pretože v plodisku zostanú len mladušky.
o kolik ten ul mám dát vedle, staci o mert?
(19.07.2017 8:34)Remes34 napsal(a): [ -> ]....bohuzel dodavatel matek mel furt cas ...

Ono to není o tom, že by chovatelé na dodání matek měli čas, ale většina zájemců chce matky najednou, nejlépe v době oddělků. Ale kapacity na to často nejsou, nevychází počasí, ztráty při proletech atd.
Nepochopil si ma. Já som to myslel tak,že odobereš medníky tie si dáš na jednu stranu a odoberieš zo základne aj plodisko.A teraz v opačnom poradí zložíš,na základňu dáš prvé medníky,do medníka daj jeden ometený plást z otvoreným plodom a na medníky polož medzidno alebo fóliu.Na medzidno alebo fóliu dáš plodisko a otvoríš na ňom očká.Ak to spravíš okolo 10 hod-teda za letovej aktivity včieľ,do večera máš plodisko len sporo obsadené a môžeš v ňom nájsť matku,ktorú si plánoval odobrať.Za tohoto stavu by sa dala pridať do plodiska aj nová matka v klietke a po prijatí matky len otočiš poradie nadstavkov tak ako boli.
To je jedno, proste jsme byli domluveni ma minuly tyden
Tak pro mě nová zkušenost při přidávání nové matky, starou jsem odchytil, novou matku přidal v klítce, ale asi jsem dal málo těsta a včely ji uvolnili dřív. Když jsem ji třetí den kontroloval byla už venku ale bylo vidět že jí pár včel ještě pronásleduje, bylo slyšet jak bzučí když ji napadají, takže jsem ji chtěl ještě odchytit.V momentě, kdy jsem držel rámek matka ve snaze uniknout před dotírajícíma včelama vzlétla, 2x zakroužila nad úlem a nabrala výšku. Jen jsem bezmocně koukal. Třetí den jsem je šel spojit s jiným včelstvem, starou matku jsem už nechtél vracet, po otevření se mi zdály nějaké klidné, tak jsem je prohlídl a nová matka si spokojeně běhá po plástech. Takže matce stačili dvě malé otočky nad cizím úlem aby si pamatovala odkud vzlétla a vrátila se.
Těsto neuvolňuj hned při vkládání klícky do včel. Nech ji 2-3 dny s nepřístupným těstem, teprve až potom uvolníš zátku (vylomíš uzávěr).
Ano, matky se velmi rychle orientují, nemá smysl propadat panice, když se vznesou do prostoru.
Ja uz jsem pridaval matky, akorat mam problem, ze tahle není označena. Provedl jsem tedy přechodný přeleták a uvidime večer co bude. Držte mě palce, dik za rady Smile
(19.07.2017 8:53)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]
(19.07.2017 8:34)Remes34 napsal(a): [ -> ]....bohuzel dodavatel matek mel furt cas ...

Ono to není o tom, že by chovatelé na dodání matek měli čas, ale většina zájemců chce matky najednou, nejlépe v době oddělků. Ale kapacity na to často nejsou, nevychází počasí, ztráty při proletech atd.
Ono je to tak, že jsem objednal matky vloni, ale letos mi bylo odpovězeno, že přednost mají matky do oddělků. Přeloženo do hovorové řeči, moje včasná objednávka (pouze) matek není dostatečně finančně zajímavá.
Referenční URL's