Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(04.04.2018 21:44)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Vim jak to myslis, sou opravdu silne mozna prave proto ze sou tak ostre. Radsi bych ale posilil sousedky, mam strach abych je - ty bestie nehonil za tri tejdny po stromech.

Žádná souvislost mezi sílou včelstva a bodavostí není. Když na jaře prohlížím včelsta, která jsou na pěti nástavcích a dvou nástavcích, tak buď jsou vostrý nebo nejsou. Jediný co se mění přímou úměrou je respekt včelaře ke včelstvu. Zvýšenou bodavost po jarních proletech lze pozorovat na včelnicích, kde se např. loupí z padlých včelstev nebo ze zesláblých.
Milane to byl jen takovej napad....
Zdravím,
Jak přidáváte panušky do včelstva, mám připravené oddělky, panušky vylíhlé v klíckách, můžu ji přidat třeba na jeden den v klítce nebo ji přidat rovnou na ostro, děkuji.
Jiří
dej jim ji takto
Doplním Jardu, je to umělý matečník z mezistěny, obtočené kolem tužky. Udělá se pár malých dírek (mezistěna propouští vzduch hůře jako originál matečník, tak aby se matka neudusila). Dolů vtlačit medocukrové těsto, shora vpustit matku (hlavou k těstu) a konec přehnout přes horní loučku.
Mohu-li vás také trochu doplnit, tak tato metoda ke své vysoké úspěšnosti v přidávání či výměně matek vyžaduje i určitou přípravu. U oddělku dbáme na to, abychom zde měli alespoň jeden plást s otevřeným plodem. Zde si oddělek bez matky narazí své nouzové matečníky. Po pěti až šesti dnech mezi ně "vpašujeme" již zmíněný umělý matečník, hlavou (těstem) dolů. Naražené nouzové matečníky nelikvidujeme. Naše vpašovaná matka se "vylíhne" prokouše do druhého dne a již se čile prohání po plástech. Oddělek své matečníky zlikviduje sám. Lépe, když můžeme přidávat již kladoucí matičku. To hned i vidíme výsledek v podobě nakladených vajíček. U kmenového včelstva musíme odstranit matku a po naražení matečníků, za pět až šest dnů postupujeme obdobně. Ještě ke vpouštění matky do trubičky (umělého matečníku): Ten připravíme podle postupu jak zde uvedl Honza. Matku vpustíme hlavou k těstu, postavíme svisle a sledujeme její postup vzhůru k těstu proti světlu a za ní trubičku postupně s citem zamačkáváme až do vzdálenosti cca 1 - 1,5 cm za jejím zadečkem. Pak trubičku zavěsíme do plodového plástu mezi naražené matečníky. K zavěšení můžeme použít i hřebíček. Tuto metodu používám již několik let a nestalo se mi, že by přidávaná matka nebyla přijata. Ale i to se může stát. Ten, kdo tuto metodu vymyslel a uvedl do praxe by zasloužil včelařskou Nobelovu cenu, pokud by byla udílena. (Bohužel, si na jeho jméno má hlava nyní nemůže vzpomenout - pomozte mi někdo). Tak držím palce.
JK
Chlapi, obdivuju, jak zvládáte vzít matku do ruky a ještě ji nacpat do nějaké díry. Při značení matky jsem ji tak dlouho naháněl po plástu a snažil se ji dostat do takového značícího bazmeku, až vyletěla z úlu jak slípka z kurníku....
Já si vždy značím trubce a naprostá pohoda, už v tom mám docela praxi i rychlost, a pak vemu matku, začnou se mi klepat ruce a je to v prdeli Big Grin
Já také znacim matky v ruce a jednou když jsem jí zrovna držel tak mě bodla včela a jak jsem se lekl, tak jsem jí zmacknul. Normálně vypadala jak mrtvá, tak jsem jí v zoufalství vložil mezi ramky zavřel úl a šel domů s myšlenkou, že jsou bez matky. Druhý den koukam do toho včelstva a matka se tam prohanela jakoby nic. Fakt vydrží hodně...
Dnes se mi vylíhlo část matek aktuální série. Tak jsem se jednu chystal přidat do jednoho z chycených rojů, který neměl matku. Zrovna jsem jej ukazoval žene, a říkám jí, koukni, jak to pěkně vystavěly, přestože nemají matku, není tam zakladeno a ani tam není "překladeno" trubčící. To je super a dáme tam jednu z matek. Jak tak ukazuju ten rámek, tak žena říká: "Koukni, na rámku si to štráduje matka". Cool
(12.06.2018 15:18)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Ten, kdo tuto metodu vymyslel a uvedl do praxe by zasloužil včelařskou Nobelovu cenu, pokud by byla udílena. (Bohužel, si na jeho jméno má hlava nyní nemůže vzpomenout - pomozte mi někdo). Tak držím palce.
JK

Byl to Jiří Vyhnálek, psal o tomto způsobu již v roce 1976 v časopise Včelařství,pak ještě dvakrát začátkem osmdesátých let.Proto metodě říkám "vyhnálková metoda"
Dobré odpoledne. Několik let se mi dařilo přidávat kupované oplozené matky. Většinou 1 z 15 byla usmrcena včelami. Letos mi z 20 matek už 3 zabily a 7 dalších jsem našel v chomáči včel na dně úlu. Snůška je, žádný matečník u úlech není ani jiný nezavíčkovaný plod. Přidávám to klasicky tou zasílací klíckou a nebyl problém.
Má někdo nějaký nápad? Pomohlo by jí dát do toho matečníku z mezistěny, jak se píše výše?
Mnohokrát děkuji.
Matečník z mezistěny funguje když už zavřené matečníky mají. Když se přidávaná matky "vylíhne" tak je zrušej. Jestli to jde bez nich nemám vyzkoušeno.
Mates já som mal minulý rok rovnaký problém,včelstvá mali len uzavretý plod a matky mi v tomto období nechceli prijať. A tak som ich donútil to spraviť ale po svojom.Včelstvám som odobral všetok plod a včely som nechal na zásobných plástoch plus medzisteny.Akonáhle som toto spravil,úplne včelstvá zmenili náladu a okamžite matky prijali.Ked matky zakládli prvý plást,tak som im opäť svoj plod vrátil.Z medzistenou skúsenosti nemám.
Děkuji, to není špatný nápad.
Loni jsem v září přišel o matku ve slabším včelstvu. Nejdříve jsem udělal přeleták, s přidávací klíckou do přelétáku vložil matku. Po té co létavky přijali matku jsem opět včelstva spojil. Metoda mě přišla bezpečná a jednoduchá.
Údajně stačí falešné dno mezi spodním nástavkem s česnem a ostatními, které se otočí o 180° a otevřou očka.
Přidávat novou matku létavkám v přelétáku by mne nenapadlo, spíše bych je přidal na podzim do smetence převážně s mladými včelami, ale patrně i toto může fungovat, jen nevím , zda bylo nutné dělat přeleták a nestačilo jim dat novou matku bez něj?
(20.06.2018 16:48)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Mates já som mal minulý rok rovnaký problém,včelstvá mali len uzavretý plod a matky mi v tomto období nechceli prijať. A tak som ich donútil to spraviť ale po svojom.Včelstvám som odobral všetok plod a včely som nechal na zásobných plástoch plus medzisteny.Akonáhle som toto spravil,úplne včelstvá zmenili náladu a okamžite matky prijali.Ked matky zakládli prvý plást,tak som im opäť svoj plod vrátil.Z medzistenou skúsenosti nemám.

Jozef a kde si za ten čas mal ten plod?
Já som vedel že sa to niekto opýta.Smile Ono to bolo tak,že mi prišli matky zo Slovinska a jedna bola za 47Eur, takže som nechcel veľmi riskovať.Včelstvá som mal pripravené na prijatie matiek nie až tak celkom,ešte sa nachádzal sem tam vo včelstve aj otvorený plod ale starší a už nemali včelstvá inú možnosť než matky prijať.Ale matky mi jednoducho nechceli a stále boli včely zakusnuté do klietok.Tak som to vyriešil radikálne,odobral som im všetok plod a ten som dal do nadstavkov nad iné včelstvá-teda priamo na medníky.Akonáhle som odobral plod,už do dvoch hodín včely zmenili správanie a začali po matke túžiť.Na druhý deň som už zátky na klietkach uvoľnil.Týmto spôsobom som nakoniec neprišieľ ani o jednu matku.No ak ked sa matky rozkládli,tak som im už vrátil vybiehajúci svoj plod ktorý zatiaľ ošetrovali iné včelstvá nad medníkmi.
Predpokladal som to ale pre istotu...Wink
Referenční URL's