Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To nejde. Musíte starou najít a zlikvidovat. Když to obsedá jednu bednu, kde je propblém najít starou a zabít?

Teoreticky by se v tuto dobu včelstvo mohlo po vašem zamýšleném zásahu vyrojit (se starou matkou) a ve vč by zůstala matka nová. Jestli to ale obsedá jednu bednu, pak tam asi těžko bude "rojová nálada" (to je jako s babou, taky nemá vždycky náladu když byste zrovna chtěl).

A pobavil jste mě tím potkáním matek. Budete prostě muset něco načíst, je to protivné, já vím a nebo včelařiny nechte.

A abych se vám jen neposmíval. Když byste oddělil matku od jiné části úlu s matečníkem, v tuto dobu, nasimuloval byste situaci, kdy nad mřížku převěsíte plod a včely nad mřížkou, které o plod pečují, dostanou "pocit" osiřelosti a na plodu narazí nouzáky. V důsledku toho se stará matka dole vyrojí. Zajímavé je, že mřížka způsobí (funguje do jisté míry jako strop), že se včely nad ní cítí osiřelé a postaví na mladém plodu matečníky, ale jiné včely matce dole neomylně "oznámí", že je v úle zavíčkovaný matečník a že je třeba letět.
U slabocha ale skoro jistě zlikvidují cizí matečník. Kor když není "nálada na sex" a rojení je sex. Nic jiného.
Tak nevím jak v tuhle dobu ale později je tento způsob možný ale......Vždy je tam riziko že si včely mohou nechat starou matku která sice špatně klade,ale má silný feromon ,prostě včely se vždy nechovají logicky a já bych to neriskoval najit matku je otázka minut.vcera jsem měnil 5 matek a za půl hodky hotovo i když někdy se stane že "ví" že půjde z kola ven a schovává se.Nejlepe se ti bude hledat kolem poledne a zajít je jenom lehoucce a nemůže být problém ji najít(většinou se nechce hledat matka u pořádných "čertů" ale bez zahluseni staré matky bych to v tuhle dobu neriskoval
Je mi jasné, že najít starou matku a minimálně jí dát někam stranou, je mnohem lepší, ale tady se mi nějak nedařilo. Je náhradní a klade málo, asi bude jen o malinko větší než normální včela. Z toho důvodu ani nemá cenu pokoušet se rozdělit je do dvou beden a nasadit mřížku.
Kdyby na tohle téma byla literatura, neváhal bych. Ale ani google moc nenapověděl. Proto se ptám. Děkuji za reakce. Moc lidí se neozvalo. Asi nepůjde o nic častého. Dal jsem do úlu vylíhnout matečník obalený alobalem. Vylíhl se. Teď počkám, co to udělá dál.
Nesouhlasím, že najít matku je snadné. I značená se někdy dokáže schovat, že je mi záhadou, kam se poděla. Hledat čerstvě vylíhlou v oddělku se ani nepokouším. Bývá velice rychlá. Pokud se nevylíhne v klícce, značím jí až po řádném rozkladení.
Asi bych se na včelaření víte vyco, když k tomu přistupujete takto, cituju vás:

asi bude jen o malinko větší než normální včela. Z toho důvodu ani nemá cenu pokoušet se rozdělit je do dvou beden a nasadit mřížku.

Milej zlatej, prostě jsou situace, že najít matku musíte, tečka!

Takyže vy jste dal do úlu, kde je asi malá matka a nemá cenu jí hledat vylíhnout matečník?

Aha.
To já udělal dnes totéž. Naražený matečník na tichou, přidal jsem jim hned tři hotové z roubu a matku nechal běhat po plástu. Když snese jeden NMa, mohla by i čtyři. Za týden, čtrnáct dnů se tam mrknu a potvrdím nějakou pravdu.
Tento rok sa roja aj tie, ktoré majú len materskú bunku na tichú výmenu. Jedna bunka na strede plástu v celom úli a oni idú pri prvom krajšom dni von. Angry
Když jsem tohle psal před pár dny, že zjara na TV nevěřím, že se z ní skoro vždy vyrojí, mnozí tomu nevěřili. Teď už asi věří.

Já si jen z dávnější minulosti nepamatuju, že by se vyrojilo vč, ihned jsem ho otevřel a v buňkách stála vajíčka. Tudíž že se na zrojení připravují několik dní asi jo. Ale že několik dní předem matku přestanou krmit, aby "zhubla" a byla schopná letu, je očividná hloupost. Rozkladená matka je schopná letu.
Jak pro koho je to těžký..Nenajit matku v oddelku je na pováženou.
A prostě najít matku na jedny bedně problém není.Pouze v případě oční vady se to dá chápat,ale co je tezkyho na tom vzít jinou bednu vlézt do nich s trochou kouře hned vyhodit poslední zásobní rámek,hned to začít rozebírat od druhého rámků od česna(TS,u SS začít zleva nebo podle toho kde je zúžené cesno) matka by měla být nás plodovem rámků ale pro jistotu bych rámky odkládal do vedlejší bedny a pečlivě prohlednul dno a stěny úlu.pak znovu hledat na ramkach pokud nebude někde po stěnách.A pokud člověk hůř vidí soudit sehnat někoho ochotného ani nemusí být včelař,není na tom nic špatného taky chodím hledat starším a čeká to i mne...Jsem zvědav jak to dopadne,protože už jsem hodně x zažil že si včely špatně kladoucí matku kůly feromonů nechaly,protože si ji už dávno sami mohly vyměnit ale z nějakého důvodu to neudělají.
Mladá matka se s oblibou schovává v místě, kde není plást dostavěn úplně až na dřevo. Tím se na ní člověk vždycky dívá ze strany a protože je jen o málo větší než včela, je v silnějším oddělku těžko k nalezení. Možná jsou Buckfastky buchtovitější, ale u normální kraňky mám tuhle zkušenost. Navíc bývají za mlada velice rychlé.
Zrovna dnes jsem hledal starou matku, abych jí dal do oddělku dřív, než se vyrojí. Nenašel. Je sice špatně značená, ale je. Matka před rojením bývá ledaskde. Klade málo nebo vůbec. Není vůbec jisté, že se najde na plodu jako obvykle. Rozebral jsem úplně plodiště. Stejně nic. Jak je na rámcích víc včel, může být problém. Letos budu značit víc matek. Můžete doporučit nějakou opravdu výraznou barvu? Značil jsem červeným fixem na matky. Není to ono. Na letošek mám barvu na matky v lahvičce, ale taky mi nepřipadá zrovna reflexní.
Včela je rodu ženského. Možná proto jsou tak složité na pochopení. Tichá výměna určitě není zcela probádaný jev. Stejně jako rojení. Jinak bychom mu už dávno dokázali spolehlivě zabránit. Obdobně je to s atraktivitou matky pro včely. Jisté je jen to, že na vzdálenější místo úlu se dostává méně feromonu. Proto se nejsnáze chová při matce v medníku. Z toho důvodu by asi byla větší šance, kdyby od sebe stará a mladá matka byly co nejdále. V sezoně funguje i chov při dvou matkách. Nic se nerojí, neprobíhá tichá výměna. Matky kladou. Ale nikde jsem nečetl, že by se směly setkat. Tom 50 to třeba dokázal, ale já o tom nevím.
Tenhle způsob výměny je o pokusu. Včely mám jen na to. Nehoním každé deko medu. Jinak už bych je dávno spojil. Ale to bych se nic nedozvěděl.
No nevím co na to říct,ale matka má ůplně jinou stavbu než dělnice jinak stavěnej hrudník atd.Mě matka vždycky doslova praští do očí,ale je to o pozorovacím citu,víc se tu dohadovat nehodlám...(letos matky před vyrojením kladou jako vzteklý a nejen u mně...).
Po letech zkoušení všeho možného jsem se vrátil ke vodovému Koresu nebo klas.acetonku,reflxení barva je problém,já to řeším značkama z DE ty "víc svítí" než klasický značky.....
Bergmann

Oceňuju vaší češtinu. Nepochopil jsem ale zcela, co říkáte.
A mohl byste prosím vysvětlit, nač v souvislosti se mnou narážíte? Díky.
Pobavila vás má věta, že by bylo lepší, kdyby se stará a mladá matka nepotkaly. Opravdu nevím, co je na tom tak zábavného. Napsal jsem, kdy to funguje, pokud se matky nepotkají. Asi máte jinou zkušenost. Sem s ní, ať se aspoň něco dozvím. Včelaříte asi dlouho, co mě zajímá nevíte, ale píšete. Takovou radu dostanu od prvního, koho potkám na ulici. Příspěvky tady jsou vizitka každého.
Až bude trocha času, napíši něco o léčení varoázy kyselinami. Varidol ani jinou tvrdou chemii jsem za těch pár let, co včelařím, ještě nepoužil. Za celou dobu jsem přišel o jedny včely. Vaše názory na tohle téma jsem si přečetl na vícero fórech. Připravte si prášky na tlak a na nervy.
Rád se dozvím, jak hledá matky někdo jiný. Neberu to jako dohadování. Každý trik dobrý. Teď jsem hledal druhý den po usazení matky ve dvou malých rojích, a nenašel. Částečně byly ještě v hroznu. Roje tak na 3 nebo 4 rámky. A aby vůbec. Matky čerstvě vylíhlé. V tomhle počasí je čekají prolety. Jsem zvědav, kolik se jich vrátí.
Abych tady nebyl jen OT. Jak dlouho obvykle trvá, než při tiché výměně včely odstraní starou matku po rozkladení mladé?
(25.05.2019 22:47)Bergmann napsal(a): [ -> ]... Tichá výměna určitě není zcela probádaný jev. Stejně jako rojení. Jinak bychom mu už dávno dokázali spolehlivě zabránit. ...

Celý vedecký svet má vrásky z úbytku včelstiev (a aj iného hmyzu a živočíchov) a niekomu vŕta v hlave ako u včiel potlačiť reprodukčný a rozmnožovací pud.
Pri TV sa matky navzájom tolerujú a nezáleží na tom či sa stretnú. Je to pud sebazáchovy a neorganizujú to matky, ale včelstva. Matky nie sú v tomto prípade konkurentky a pri neskorej výmene prežijú spolu aj do jari.

(Že o čo prišla krava pri inseminácií? O fučanie do ucha. Podobne je to aj pri roji a pri oddelku u hobby včelára)
Bergmann

Protože už víte úplně všechno, nic vám nebrání nečíst právě moje příspěvky stejně, jako od teď přestáváte pro mě existovat vy, arogantní macha, co mají moře po kolena, fakt nemusím. Domluveno?

ps. Napadlo vás ve vaší bohorovnosti, že se třeba ptáte na kravinu, blbě a nebo, že se ptáte ne každému srozumitelně? Otázka je řečnická!
Nejméně stokrát jsem tu četl že tom je z kvalitní rodiny a že ho vychovala maminka. Že umí rozeznat dobré od špatného, tedy sebe od zbytku světa.
Kdy už konečně začnete ten zbytek, tu většinu kterou tom kvalitně napadá banovat? Do tří dnů by tu byl klid.
(27.05.2019 23:56)tom.50 napsal(a): [ -> ]Bergmann

Protože už víte úplně všechno, nic vám nebrání nečíst právě moje příspěvky stejně, jako od teď přestáváte pro mě existovat vy, arogantní macha, co mají moře po kolena, fakt nemusím. Domluveno?

ps. Napadlo vás ve vaší bohorovnosti, že se třeba ptáte na kravinu, blbě a nebo, že se ptáte ne každému srozumitelně? Otázka je řečnická!
Díky za příspěvek. Teď se snad macho zklidní.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na matečník v oddělku. Přijde mi že je zdárně vylíhnutý,ale nejsem si jistý. Přijde mi, že je vykousaný až po vylíhnutí. Děkuji za názory.
Mas pravdu
(27.05.2019 21:33)Bergmann napsal(a): [ -> ]Až bude trocha času, napíši něco o léčení varoázy kyselinami. Varidol ani jinou tvrdou chemii jsem za těch pár let, co včelařím, ještě nepoužil. Za celou dobu jsem přišel o jedny včely.

Pokud chcete skutečně napsat o léčení varoázy kyselinami, nečekejte až bude trocha času. Čas to je veličina, která nám chybí permanentně. Nehladě na to, že právě nyní bude ten správný čas na použití kyselin pro letní redukci kleštíků. Možná máte objev, který mnoha včelařům pomůže zbavit se kolapsů včelstev. Tak, směle do toho. K Vašemu dotazu na hledání matek, počkejte na jejich kladení. Pak je naleznete snáze a bez rizika jejich ztráty.
Hezký den JK
(16.06.2019 8:47)Nijo77 napsal(a): [ -> ]Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na matečník v oddělku. Přijde mi že je zdárně vylíhnutý,ale nejsem si jistý. Přijde mi, že je vykousaný až po vylíhnutí. Děkuji za názory.

Vyliahnutý a včielky ho začali likvidovať.Len môj názor a skusenosť.
Referenční URL's