Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přátelé,
chtěl bych požádat o radu, jakým správným postupem se mění včelstvu stará matka, když se pro výměnu použije oddělek s matkou mladou?
Co je nutné nebo nějaké zásady, např. stáří a síla oddělku, nejvhodnější doba pro spojení, přítomnost plodu ve včelstvu, apod.
Děkuji za odpovědi, JK.
Tak sem zdárně přidal matku podle návodu a rad od pana Leoše Dvorského. Moc děkuji
Mili pratele,
Potreboval bych poradit.
Do jednoho meho vcelstva jsem se pokusi pridat ins. matku Vigor,ale bohuzel vcelky me ji zabily a starou matku jsem pred pridanim zabil Sad
Tzn,jsem ted bez matky. Ma otazka zni: Pokud dnes prelarvim do misek,je jeste moznost ted v pulce srpna vylihnuti a volneho spareni matky s trubci a nebo je lepsi spojit dve vcelstva?

Dik za jakykoliv info
Tak jsme na tom podobně, i když já měl výhodu, že jsem tam měl zavřený matečník, tak si odchovaly svoji.
Ale loni jsem dopadl stejně, jen s tím, že to nebyla inseminovaná.
Nalarvil jsem a matka se rozkladla a přezimovaly bez problémů. Jen na jaře nebyly bůhví jak silné.
Prelarvil jsem a uvidim.Snad se jeste zadari Smile
(18.08.2011 11:08)StandaS napsal(a): [ -> ]Mili pratele,
Potreboval bych poradit.
Do jednoho meho vcelstva jsem se pokusi pridat ins. matku Vigor,ale bohuzel vcelky me ji zabily a starou matku jsem pred pridanim zabil Sad
Tzn,jsem ted bez matky. Ma otazka zni: Pokud dnes prelarvim do misek,je jeste moznost ted v pulce srpna vylihnuti a volneho spareni matky s trubci a nebo je lepsi spojit dve vcelstva?

Dik za jakykoliv info

Matka by ještě měla být vychována ovšem má to i svá úskalí.Matka začne klást až za měsíc což včelstvu neprospěje,může přijít chladné počasí matka se neoplodní a může zůstat trubcokladná nebo při proletech uhyne a pak už bude problém větší.Spíše bych se snažil sehnat matku oplozenou F1 a přidat myslím že to obnáší pár dní než se sežene a přijde .Včelstvo už nebude mít vhodný plod pro vychování vlastní matky a po zrušení matečníků matku bezproblému přijme.Mezitím bych nechal klidně ať pracují na matečníkách pro případné ztrubčení včelstva.Pokud bych matku nesehnal tak bych spíše přistoupil ke spojení.
Přihodila se mi tato věc. Měnil jsem jednomu včelstvu matku, ale to jí zlikvidovalo. Hned druhý den byla v klícce mrtvá. Tak jsem mu vrátil naostro jejich původní matku, kterou jsem umístil do rezervy, do plemenáče.
Při druhém pokusu výměny matky jsem našel ve spodním plod. nástavku vylíhnutý matečník a další dva vykousané z boku. Vychytil jsem tedy starou matku, ale jinou jsem nenašel.
Jelikož jsem již měl na přidání matku novou, tak jsem z předtuchy, že jsou v úlu matky dvě (matky s dcerou), od sebe oddělil oba plodištní nástavky mateří mřížkou, odebral všechen plod a nad mřížku jsem dal matku novou.
Když jsem kontroloval přijetí matky, mé tušení se mi potvrdilo, v obou nástavcích bylo zakladeno. Odstranil jsem tedy mateří mřížku i mladou matku ze spodního nástavku, která již oplozená byla dobře vidět.
Jelikož byly v úlu několik dní spolu a ani jednu z nich včely samy neusmrtily, nechal jsem tu "jejich", kterou chci odstranit, zatím v klícce bez těsta nahoře v rohu úlu.
Chci se zeptat, co mám nyní udělat s jejich vychovanou matkou?
Mám jí co nejdříve odstranit nebo klícku třeba obalit alobalem a nechat tam pouze jednu malou dírku a za pár dní, až matka nebude svým feromonem v úlu tolik vládnout, matku odstranit?
Děkuji za pomoc, Josef.
Klidně jde odstranit kteroukoli matku bez odkladu.Nebo jde pokud je včelstvo dostatečně silné z mladé matky(je škoa jí rušit) udělat záložní a zazimovat v menším ůlku na 3-4 rámcích.Nebo můžeš ponechat včelstvo tak jak je a nakrmit.Na jaře bude včelstvo dvoumatečné nebo si vybere kvalitnější matku a máně kvalitní zruší samo.
Již předchozí příspěvek jsem napsal dlouhý jako nějakou povídku, ale musím to ještě upřesnit.
Od dovozu oddělků, v loňském roce, měl tento jeden, ze tří dovezených, permanentně tendenci k tiché výměně matky.
Hned po týdnu, když jsem mu přidával souš, měl asi deset matečníků. Za týden při přidávání další souše opět matečníky. Tak abych hned k podzimu neměl problémy s tím, jestli se matka oplodní, pravidelně jsem matečníky až do pozdního podzimu vylamoval. Přišlo letošní jaro a ...
Při první prohlídce a rozšiřování jsem našel novou matku. Kdy to včelstvo zvládlo nevím, zvláště když nebylo ani o trochu slabší než ty dvě ostatní.
A během letošního roku si od jara vychovalo opět další matku, nechápu to. A asi před měsícem jsem našel ve včelstvu asi deset matečníků.
Takže jako záložní matku se mi jí nechce nachávat, protože již tu předchozí, kterou jsem umístil do plemenáče jako záložní, má včelstvo tendenci opět měnit.
Nevíte někdo, čím by to mohlo být, takto vysoký sklon k tak časté výměně matky?
Jinak pane Skala, opět jste mi svým příspěvkem pomohl a tím také opět potvrdil, že lidí na rozdávání rad je zde velmi, ale velmi málo, bohužel.
Děkuji, Josef
Taktez bych rad podekoval za dobrou radu na muj dotaz.
Jsem rad ze forum funguje tak jak ma.
Pro nas zacatecniky je kazda dobra rada tuze vitalni.
Maticku F1 jsem sehnal,matecniky vylamal a uz z vesela klade,dracice jedna Smile

Diky ze tu jste
Jenom pro jistotu včelstvo prohlédni v kritické okamžiky po přidání matky. Je to, když nová matka začíná klást a když se líhne její první plod.
Já jsem letos měnil více matek a všechna včelstva, ve kterých jsem matky měnil, jsem vždy po 7-8 dnech preventivně prohlížel. Měl jsem nějaké divné tušení. V některých probíhala výměna dobře, ale v něktreých ne. Ještě, že jsem to tak dělal, protože některé měněné matky jsem tak ve včelstvech nakonec udržel.
Josef
Zdar. Mohou včely usmrtit matku v klícce? Letos jsem začal včelařit. Měnil jsem 6 matek stejným spůsobem přez vyjidací klícku. V jednom případě po 2 dnech jsem našel matku mrtvou (těsto netknuté). Stáva se to, nebo byla matka KO.Huh
Stava se to. Me letos takto zrusily dve matky.
Matky před osvobozením bývají usmrceny především v malích klíckách proto je lépe používat větší přidávací klícky.Zasílací klícky jsou poměrně malé a moderní plastové mají navíc poměrně velké ovory matka pak nemá kam uhnout.Samozřejmě že k usmrcení může dojít v každé klícce vždyť stačí jediné žihadlo a někdy se to tak seběhne.A musíme si uvědomit že při vložení matky do včelstva na ni včely reagují jako na vetřelce tedy se jí v první chvíli snaží zamordovat ,ale ani to není pravidlo je mnoho faktorů které ovlivňují přijetí matky u některých včelstev je velmi problematické přidání matky jakýmkoli způsobem a u jiných to jde takříkajíc naostro,jiné je to na jaře či v pozdním létě největší problém je v plném rozvoji to se včelstvo snaží spíše rozdělit jak mu velí pud.Prostě těch faktorů je spousty.
Tady jsem narazil na přidání matky za využití upraveného rámku. Ta metoda se mi zdá nejlepší - matka má prostor a může začít hned klást a tedy ovonět svým feromonem i svého plodu okolí : viz článek Jak jsem přidával inseminku
Sme síce ďaleko od času keď matky do včelstiev pridávame, ale môžeme sa zoznámiť z rôznymi tiež metódami. Niekedy si nerozumieme čo je pridanie matky do včelstva, vylúčim z toho záchranu včelstva, ktoré pre nejakú príčinu nemá matku, má M ale neoplodnenú, vajíčka kladú trúdice (kladúce obyčané včely), tieto prípady sú o niečom inom a inak aj musíme postupovať, našim hlavným cieľom je vymeniť matku, v ktorom kladie vajíčka,ale je pichavá, nekvalitná, poškodená, vekove stará a pod.

Čiže vymeniť M v skoro normálnom včelstve nie je ľahké, pretože hlavným prvkom je materské látka (nie vôňa), tá je obsiahnutá i otvorenom plode, ktorá nám v bráni v úspešnom pridaní novej M.
Takže naším cieľom musí byť vždy potlačiť ešte lepšie odstrániť túto dominantnú a v panujúcu látku, aby úspech bol 100%-ný. Som roky presvedčený (pretože túto metódu používa už viac rokov). Nemôžeme ju použiť vo všetkých úľový zostavách (typické zadováky, v kočovných vozoch, v domcoch, hlavne však to nejde v úľoch bez oddeliteľných dien. ibaže majú okrem hlavného letáča aj na každej debničke očko a pod.,

Technologické vybavenie.
  1. Úle z oddeliteľným dnom, očká sú sú vítané a vhodné medzidno (Md) s letáčom bez otvoru v ňom! Ale kto nemá Md, môže ho nahradiť sololitom, vrecovina- pytlovina, ale debničky musia mať očká- letáčiky.
  2. Pridávacie klietky do ktorých sa dá vložiť CMC, ja mám klietočky od cukríkov Tic tak, miesto dna je za tepla vlysovaná sieť a uzátvor funguje ako zásobník na CMC-CMT a vypúšťací otvor pre M.
  3. Samozrejme pripravenú oplodnenú (ale i neoplodnenú) M v klietke a v uzávere CMC.
Technologický postup:
  • Prvý krok: úľovú zostavu rozoberieme (plodisko nekontrolujeme), iba ak pracujeme v úli bez MMr, v takom prípade kontrolujeme debničku, ktorú umiestnime na úľové dno.
  • Druhý krok: túto debničku uzavrieme medzidnom alebo ak ho nemáme tak spôsobom ako som hore spomenul. Nové plodisko musí byť bez M a plodu. Nad MD položíme ostatné debničky, tieto debničky s plodom musia mať svoj vlastný letáč či očko, Všetky lietavky z neho odletia a ostanú v ňom len tri dni staré a postupne sa liahnúce sa včely. O osadenstvo hore sa nemusíte báť, o deň dva včely budú prinášať vodu a peľ.
  • Tretí krok: včelstvo takto upravené je pripravené v najspodnejšej debničke prijať matku a to so 100 % istotou. V spodnom včelstve, po 10-30 min. začnú ihneď na vzniknutý stav reagovať hučaním a pobehovaním, (kto má letáč 20mm vysoký, nemusí mať obavy), vtedy vložíme otvorenú pridávaciu klietku na alebo do letáča a môžeme sa kochať, ako s rozrušené včely vrhnú na CMC a začnú sa ukľudňovať vyhrýzajúc cestu pre M. Včelám to obyčajne trvá 3-5 hodín, teda podľa toho, koľko a a akú hrúbku CMC vložíme do otvoru v klietke. To je všetko, ak budete mať pripravený celkový plán a matky, tak ich a to 100%-ne pridáte aj 10.
Ja to tu už raz napísal, ale málokto kto číta pozorne, ja však viem ale i Vy, že opakovanie je matkou múdrosti. Anton
Dotaz na př. Turčániho
  1. Za jak dlouho odstraníte mezidno?
  2. Hledáte, případně likvidujete nad mezidnem matečníky?
  3. Nebo to už necháte trvale jako 2 samostatná včelstva?

  1. Odstánenie medzidna je dočasné, ale takto môže fungovať aj dlhšiu, horné miesto premiestnime na iné miesto a obe zazimujeme. Druhá alternatíva: ak nám stačí jedno včelstvo, ponecháme obe M plodovať hoci aj dva týždne,ale M v hornom nadstavku (staršia) M odoberieme a ešte ten deň spojíme odobratím Md a staráme sa o jedno včelstvo ponechaním MMr nad mladou M, hore sa za 21 dní včely vyliahnu.
  2. predsa ak nechceme stratiť čas a zlepšiť osadenstvo v úli a preložíme ju hore! potom tam nemôže byť žiadna MB! Popísal som to v bode 1/
  3. či necháme dve včelstvá, vždy rozhodne ten čie sú včely. Ja osobne , v čase keď som včeláril v systéme dvoch matiek, tak som postupoval pri tvorbe nového včelstva (čiže hromadne), obe včelstvá som ponechal na tom istom mieste a spájanie som robil len na jar, al ako som už napísal, túto debničku s matkou (aj keď starou, niekedy sa vydarí) Zakŕmiť je potrebné obe včelstvá, ak ostanú samostatné , ak nie, tak len tú kde je mladá M).
Anton
Děkuji za odpověď. Při výměně matky se ta stará většinou odstraňuje. I když jste o odstranění staré matky v příspěvku 96 nepsal, raději jsem si to dotazem ověřil. Teď je naprosto jasné. Díky
Výměna matky
Jelikož včelařim s více včelstvy , ročně přidávám cca 30 matek a mám tento system. Najdu starou matku a zamáčknu ji , šestý den přidám novou matku umělým matečníkem , který dělám z mezistěny dlouhý asi 6 cm .Tento umělý matečník přidám mezi plásty,kde jsem odchytil starou matku.Nehledám žádné naražené matečníky .Tento spůsob již provozuji nejméně 20 roků a bez problemu.Přijetí nové matky je na 99% úspěšné. Nepřijmou ji jen tehdy,když dělaji výměnu a nová matka je již ve včelstvu . Doporučuji vyzkoušet.Je to jednoduché a rychlé.
Kovář
Referenční URL's