Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přidání nebo výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
šlo by trochu více popsat ten "matečníK"? díky
Matku do umělého matečníku použijete oplozenou, nebo neoplozenou_Huh
Matečníky si vyrábim sám. Nařežu z mezistěny pásy 5 až 6 cm . Vezmu obyčejnou tušku a navinu mezistěnu na tuto tužku. Jenom jednou. Ohřeji špičku nože nad svíčkou nebo v kuchyni nad plynem a zatavim spoj. Konec rourky zamáčknu a též zatavim nad svíčkou.Jehlou do zataveného konce propíchnu 3 dirky.Takto si udělám jich tolik,kolik jich potřebuji.Do těchto umělých matečníků pouštim oplozenou a rozkladenou matku hlavou k zatavenému konci . Někdy ji musim popohnat metličkou trávy,když se zdráhá postupovat v rource . Proti slunci vydim,kde je a konec zmáčknu a do úlu mezi plásty ji vložim .Plásty trochu rezevřu a tím zmáčknutím koncem přehnu přes rámek _přilepim.Tento způsob byl popsán někdy v 70 letech ve včelaři, nejlépe vyhovuje ten šestý den Tam byla i tabulka ,ale šestý den vyhovoval nejlépe, bylo největší % přijetí .
Kovář
Postupuji podobně jako Jiří v říspěvku 103, jen pás mezistěny nenavíjím kolem tužky, ale základem mi je umělá metečníková miska, matku do matečníku vpustím tak, aby byla hlavou směrem ven, tedy od matečníkové misky. Umělý matečník upevním na plást pomocí kolíčku.


http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4033.jpg
http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4035.jpg
Ja pridanie M pomocou umelej materskej bunke (UMB) dobre poznám, pretože som ho využíval, no zažil som aj sklamanie.Metódu vymyslela skupina moravských včelárov v 70-80-tich rokoch a pridávať začala M v UMB od 8 dňoch smerom dole k trom dňom po odobratí M. Najnižší počet dní stanovil 5 deň od odobrania M. Vlastne stavili na moment keď vo včelstve nie sú schopné larvičky na prijatie do výchovy. Vlastne je to stav, keď v tom čase môžeme pridať M do včelstve, v hocijakej pridávacej klietke. Niekedy M boli prijaté aj na Tretí deň, ale nie v každom prípade, preto stanovili 5 a vyšší deň.

Kto nevie ako si pripraviť UMB: narežem v teple z Ms dĺžku 8 cm a šírku 6 cm, pripravíme si formovací kolík s priemerom 8 mm, na konci opracovaným do polgule. Kolík namočíme do vody, a zmäknutú Ms natočíme tak na kolík a na na konci ju zamačkáme, aby bola pevná a ešte na kolíky spravíme po obvode konca 4 otvory s 2 mm klincom, kadiaľ sa matka vyhryzie.

Oplodnenú M chytíme za krídla v ľavej ruke UMB vyzdvihneme proti svetlu-slnku a matku hlavou vpustíme do nej. Potom opatrene stále proti slnku koniec skadiaľ sme M vpustili do UMB opatrne zmačkáme, aby sa M držala hlavou pri otvoroch. Rozšírime plásty, koniec UMB zahneme do pravého uhla, vložíme do uličky koniec pritlačíme a úľ zavrieme.
Poznámka: včely tým neoklameme ale tým, že v úli robili náhradný chov NCH, Rozhodujúca je Materská látka a pretože im sú larvy v zaviečkovaných bunkách nedávajú, včely pridanú M vďačne príjmu

Preto ja som prešiel na pridávanie M do včelstva bez plodu (píšem o tom v komentári z 8.1), na druhý deň M vždy (ešte v noci) kladie vajíčka. Ale Zuzana to má "vymakané", tak nech v tom pokračuje. Anton
Dobrý večer přeju.
Chtěl jsem se zeptat prosím k příspěvku 100, 104 a 105, když přidám matku pomocí umělé mateřské buňky 5-6 den po odstranění matky jak doporučujete, měly by být naraženy nouzové matečníky, Jiří Kovář v příspěvku 100 píše že žádné matečníky nehledá, to včely po přijetí matky matečníky zruší? Nebo je lepší před přidáním UMB včelstvo projít a případné matečníky vylámat?
Děkuju za odpověď Petr.
Matka po vyjití z UM což netrvá ani hodinu je sama likviduje.V roce 2011 jsem takto přidával 43 mladých matek a ztráta nebyla ani u jednoho včelstva. Matky značim a kontrolu jsem dělal až po nakrmení to znamená cca po měsíci.Nikomu tuto metodu nevnucuji , ale po zkušenostech s klíckami se já nebudu zpět vracet .Ještě upřesním ten 6 den. Starou matku odstranim na příklad v sobotu a počítám N, P,Ú,S Č,a v pátek přidám novou matku.Matky mám v oplodňákách a to na rámkové míře 39x30 a jsou rozkladené a plopd zavíčkován . Stalo se mi.že jsem koupil matku,přidal do včelstva a za dva dny ji našel živou před úlem. Jak všichni víme,matka letí na prolet vícekrát a když Vám chovatel prodá matku,která sice začíná klást a to se stává / když chovatele tlačí požadavky a nebo líhnoucí matečníky tito chovatele chovaji matky v malých oplodňáčkách /že si ještě vyletí a už se nevrátí.Možná,že někdo řekne že kecám , ale po 40 letech praxe a zkušenostech tomu i já věřim.
JIří Kovář
Podle mých zkušeností není nutné hledat naražené matečníky - vůně rozkladené matky je jednoznačně silnější než potenciál matečníků. Je to ideální metoda pro víkendové včelaře - v neděli zamáčknu starou matku a příští víkend v sobotu umělým matečníkem přidám matku. Jediné nebezpečí je ve zdravotní indispozici nebo pracovním zaneprázdnění včelaře v době vkládání matky.
S pozdravem M. Burian
(10.01.2012 22:44)Jiří Kovář napsal(a): [ -> ]Matka po vyjití z UM což netrvá ani hodinu je sama likviduje.

Vlastná skúsenosť, matky sa nyvyhrýzla a uhynula (2 prípady), doba niekedy bola i dlhšie ako 5 hod. Všetko je ralatívne. Anton
Mám objednanou jednu ins .matku na letošek na začátek chovné sezony tzn . na červen jk mám tedy postupovat aby přijetí matky bylo uspěšné? Mám raději vytvořit oddělek a matku umístit do něj?
Nejjistější je to do smetence z mladých včel, pár dní vězněného a krmeného v chladu (sklepě). Matka samozřejmě v klícce - tak, aby se k ní včely dostaly ne dříve než za takových 5 dní.
Toto už spíše patří do jiného tématu.Ins. matku usazuji buď do smetence jak je popsáno výše nabo do bezplodého odělku což znamená že ke včelám do oddělku nepřidávám žádný rámek z plodem ať zavřeným či otevřeným.Teprve při přijmutí a rozkladení matky posiluji zavíčkovaným plodem abych z oddělku udělal do zimy silné včelstvo schopné přezimování.Ins.matka také potřebuje častější kontrolu.Některou se snaží včely mněnit většinou přijmou a vše probíhá standartně jako u každé jiné matky.Ins.matku nikdy nepřidávám kmenovému včelstvu.
Možná že to někdo psal nestačil jsem vše přečíst, ale měl bych dotaz co se stane když:
přidám matečník a v úle je už matka?
PS předem se omlouvám za nejapnou otázku.
Včely matečník zrušiaWink
A když jej ochráním před vykousáním, matečník zapíchnu preventivně do plodových plástů přeložených dál od plodového tělesa, případně oddělím mřížkou od stávajícího plodového tělesa?
Ochrana matečníku je dobrá hlavně ve dvou věcech:
  1. dáš líhnoucí se matce šanci se vylíhnout (v matečníku se bránit nemůže...)
  2. prodloužíš si dobu, po kterou máš šanci zkontrolovat, jestli se matka vylíhla nebo ne (matečník bez ochrany včely poměrně rychle uklízí, s ochranou jim to trvá déle)
Byl jsem loni hodně překvapený, jak úspěšně matečník s ochranou řešil rozběhlé trubčice...
Materskú bunku, úspešne pridať do včelstva je možné, ale musíme dodržať pravidlo, MB vkladať do včelstva vždy bez matky. Po jej odobratí počkáme 3 dni, kým nezačnú stavať náhradné MB, vtedy príjmu nezaviečkovanú i zuaviečkovanú. Náhradné MB bunky netreba odstraňovať, M z vloženje MB sa vyliahne skôr. Mne sa osvedčilo pridávať MB 13 dňovú. Pre umelom chove to vieme presne.
Táto metóda sa mi dobre osvedčila chove matiek, kde po odobraní oplodnenej M pridávam ďalšiu MB na tretí deň.

Ja trúdicové včelstvo , ak za to stojí, zachraňujem MB pred zaviečkovaním. M sa vždy aj oplodnila a vtedy som trúdicové včelstvo,posilnil plástom so zaviečkovaným plodom. Bolo zaujímavé pozorovať, ako po jej oplodnení, kládli vajíčka trúdice a matka. Postupne prevládlo kladenie matky.
Jan Schořík napsal(a):co se stane když: přidám matečník a v úle je už matka?

Nelze dát jednoznačnou odpověď. Je možné velké množství variant. Jenom namátkou pro otevřený matečník:
  1. včely matečńík skutečně zruší-
  2. pokud je od matky oddělen mřížkou,včely jej dochovají a nová matka se vylíhne. Když je otevřené očko a má možnost se oplodnit, kladou často nějakou dobu ve včelstvu 2 matky oddělené MM.
  3. matečník přijat v prostoru, kde je původní matka. Po jeho zavíčkování se včelstvo vyrojí.
Pro zralý matečník:
a) a b) jako u otevřeného
c) ve stejném prostoru se starou matkou: -pokud se vylíhne, nová matka zabije starou. Vyjimečně se včelstvo vyrojí.
Jsou možné i další varianty.
Jak vidíte, není to tak jednoznačné, jak je uvedeno v odpovědi těsně za Vašim dotazem
Ale len vtedy (k bodu c).), ak je vo včelstve už latentná rojová nálada, prípadne sú vo včelstve už RMB, inak včelstvo sa nemôže vyrojiť. Proces rojenia vzniká dlho a my môžeme zaznamenať len jeho prejavy, včelstvo npr. prestane stavať, výlety sú sporadickejšie a pod.
Podľa mňa, ak normálnemu včelstvu pridáme MB, rýchlo ju odstráni, je to proti jeho prirodzenej podstaty.
Vyliahutá M nemôže zabiť starú, jej konštitúcia je nedokonalá, ak by sa tak stalo, tak to spravia včely, ale k tomu nemôže prísť, lebo včely pridanú MB zrušia.
X krát som pridal MB do medníka, ale s negatívnym výsledkom, ale nevylučujem to, že za istých vnútorných pomerov vo včelstve, ktoré my nedokážeme vidieť,je aj to možné.Včely nás stále niečím prekvapia.
Zdravíčko poradí mi někdo jak postupovat když chci vyměnit matku v tuto dobu v produkčním včelstvu? děkuji
Referenční URL's